X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amroz
    Uzależniony
    • 2006
    • 772

Zamieszczone przez Jaca9
    Mam mały problem z lampą w/w a mianowicie, zakładam ją do aparatu wszystko jest ok, aparat ją widzi zdjęcia ładnie doświetla, są takie momenty że puszka przestaje ja widziec i lampa daje błysk cała swoją mocą, zdejmie się lampę wyłączy i włączy ponownie założy i jest z powrotem wszystko ok, co to może być za przyczyna i to jest winna lampy czy puszki ??
    Ten typ lampy tak ma:-D Od samego początku takie rzeczy mi się z 580exII dzieją. Nie często ale sporadycznie zdarza się. Jak chcę być pewny że będzie ok to zakładam starą 580ex bo tej nowej wersji nie mogę w 100% ufać.

Komentarz

• Jaca9
      Bywalec
      • 2007
      • 241

Na gwarancji to uznają, naprawia czy wymienią na nową, bo jeszcze takową posiadam

Komentarz

• szadam
        Coś już napisał
        • 2007
        • 61

Raczej nie chetnie wymieniaja na nową ale jak masz z nią problem i powtarza sie to cyklicznie nie czekaj tylko wysylaj do serwisu

Komentarz

• ANDRZEJ M.
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 28

U mnie po 1,5 roku padł palnik (na 10 wyzwoleń -7 bysków) ale zaczynało się podobnie z E-TTL-a nieraz wskoczył TTL i pełny błysk.
          W serwisie profilaktycznie wymienili płytę główną, pomogłoale pózniej padł palnik.
          Mam o wiele dłużej 550EX i nigdy nie miałem z nią problemów.

Komentarz

• r2d2
            Bywalec
            • 2008
            • 129

Mam to samo, czyli jednak serwis? Poki co zmienilem ustawienia w body pomiedzy "Evaluative" a "Average" i jakby rzadziej to wystepuje, ale musze dluzej to poprobowac

Komentarz

• szwayko
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2076

Zamieszczone przez ANDRZEJ M.
              Mam o wiele dłużej 550EX i nigdy nie miałem z nią problemów.
              Ja mam dwie 550EX które do tej pory używam. Mam je chyba z 10 lat i robią na ślubach. Do tej pory nic się nie stało. Może to jedyna i ostatnia seria jeszcze porządnych lamp profesjonalnych. Bo to właśnie one po mniejszych 380EX były pierwszymi profesjonalnymi E-TTlami Canona.
              frickr FB
              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• mientowy
                Dopiero zaczyna
                • 2004
                • 37

Zamieszczone przez szwayko
                Ja mam dwie 550EX które do tej pory używam. Mam je chyba z 10 lat i robią na ślubach. Do tej pory nic się nie stało. Może to jedyna i ostatnia seria jeszcze porządnych lamp profesjonalnych. Bo to właśnie one po mniejszych 380EX były pierwszymi profesjonalnymi E-TTlami Canona.
                Miałem 550 kilka nigdy nie było problemów 580 miałem trzy jedną pierwszą którą sprzedałem znajomemu i z powodzeniem nią strzela. I mam dwie v2 jedna praktycznie nie błyskana 2 pracuje bez zastrzeżeń. Fakt nie robię nią wiele 2-4 śluby w roku. W każdym razie nawet sprawa mocowania 580 v2 sprawia ze nie tesknie ani za 550 ani za 580v1.

Komentarz

• yakuza144
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 163

Witam. Zajmuję sie fotografią amatorską jednak chciałbym rozpocząć zabawę w reportaż i portrety. Czy do moich amatroskich zastosowań taka lampa się przyda? Może lepiej kupić 430?

Komentarz

• mientowy
                    Dopiero zaczyna
                    • 2004
                    • 37

Zamieszczone przez yakuza144
                    Witam. Zajmuję sie fotografią amatorską jednak chciałbym rozpocząć zabawę w reportaż i portrety. Czy do moich amatroskich zastosowań taka lampa się przyda? Może lepiej kupić 430?
                    Jeśli sam nie jesteś zdecydowany to znaczy że właśnie 430 jest dla Ciebie. To bardzo przyjemna lampa. Popstrykasz i stwierdzisz jeśli będzie za mało keidyś zmienisz lub dokupisz 580 a 430 będziesz miał na slave.

Komentarz

• bartosztroch89
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 101

Cześć

Mam pytanie, liczba przewodnia tej lampy to 58, a tej http://allegro.pl/prof-lampa-studyjn...526950414.html 38

Rozumiem że ma ona mniejszą moc od tej canona? Jestem zielony w temacie, więc pytanie jak ma się liczba przewodnia do 58 do energia błysku podawanej w Ws? :-?
                      www.bartosztroch.com
                      5ds + some shit

Komentarz

• sylwek2k
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 352

Zamieszczone przez bartosztroch89
                        pytanie jak ma się liczba przewodnia do 58 do energia błysku podawanej w Ws? :-?
                        Bez takiego parametru, jak kat swiecenia, nie ma zadnego powiazania miedzy LP i Ws...

Komentarz

• _igi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2035

580 EX II - opinie

Witam,

szukałem jakiegoś tematu, gdzie mógłbym się podpiąć, ale nic dokładnego mi się nie udało znaleźć - jeśli to jest powtórka, przepraszam najmocniej. Przy okazji warto by było utworzyć temat zbiorczy dla tej właśnie lampy, tak samo jak ma to miejsce w przypadku obiektywów czy puszek.

Używam Canona 5D mark II i Canona 60D, do tego kilka stałek i lampa 430EX, wersja pierwsza.

Lampy jako takiej używam bardzo rzadko, nie lubię światła z niej, ale czuję się zobligowany do takiej przesiadki, ponieważ na ostatnim zleceniu miałem z obecną zbyt dużo problemów. Moja obecna ma już cztery lata, jest wyrobiona i wydaje mi się, że nie współpracuje tak jak powinna z moimi puszkami. Za swoje zdjęcia biorę pieniądze, więc sprzęt powinien być pewny - dotychczasowy mnie zawiódł na ostatnim zleceniu.

Planuję zakup 580 EXII z kompletem mocnych paluchów, dwiema ładowarkami, softboksem (lub innym patentem na zmiękczanie światła) i nakładkami korygującymi kolor światła. Jeśli to konieczne, dokupię również dodatkowy pojemnik na baterie CP-E4.

Niemniej jednak, to dużo pieniążków, które mógłbym spożyć na sporo innych, ciekawszych rzeczy, i poniekąd szukam mocnego argumentu "tak, to jest potrzebne do pracy", albo "nie, 430EXII na spokojnie ci wystarczy". Zaznaczam przy tym, że sama moc lampy mnie nie ogranicza, natomiast praca w krótkich seriach 4-5 fp/s, czy szybkość ładowania i ewentualne korzyści "na później", oraz niechęć do kupowania rzeczy na dwa razy już tak.

Pozdrawiam!
                          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• gadget_zary
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1046

Jak dla mnie wystarczyło się podpiąć choćby tutaj:

A oprócz tego:

Komentarz

• _igi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2035

Przepraszam więc, przekopiuję cały tekst do istniejącego już wątku i poproszę*moderatora o skasowanie tego wątku. Pozdrawiam!
                              5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Przeniesione i poprawione.

Janusz,
                                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...