X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • benicjusz
    Bywalec
    • 2010
    • 185

Odp: YN-622 Yongnuo

AF beam działa w zależności od odległości czyli im bliżej tym wyżej. dodatkowo jest lekki luz w sankach dlatego też czasem jest bardziej na lewo lub prawo. Ten typ tak ma, a mam 4 sztuki i nie udało mi sie wybrać tego naj.

578ex II działa super ma jedną wadę gdy akku pada zaczyna nie doświetlać, widać info o słabym poziomie akku pojawia się gdy lampa ma się wyłaczyć za minutę.

Ogólnie zestaw fajny, zawsze gotowy do użycia, nie zasypia, nie traci connectu... ale 3 lampy ogarnąć to już wyzwanie
    Ostatnio edytowany przez benicjusz; 35527.
    |CANON FF|

Komentarz

• Matsil
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2022

Zamieszczone przez ketras
      Matsil, zamawiałeś wyzwalacze z HK? Mógłbyś potwierdzić/zaprzeczyć assystę af w nadajniku, czy rzeczywiście świeci wyżej i ledwo łapie centralny?
      Ja kupiłem tu w Polsce na Allegro. Nie chciałem czekać, w sumie cena i tak nie jest jakaś specjalnie wysoka. Wspomaganie AF jak napisał kolega powyżej zależy od odległości ostrzenia. Ja używałem na 3 obiektywach - 35, 50 i 85. Z bliska obsługuje górę kadru, w miarę oddalania się od obiektu schodzi w dół. Jak odejdziemy dalej, zasięg już niestety bardzo spada, jak dla mnie funkcjonalność średnia i nie ma co porównywać do tej z lamp 430EXII czy 580EXII. Ale dobrze, że jest.
      Lampy tego producenta nie testowałem, zastanawiam sie jeszcze czy nie kupić canona. Muszę wziąć do ręki i zobaczyć, bo cena bardzo kusi.
      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• tcyprian
        Coś już napisał
        • 2006
        • 58

mam pytanko, kupiłem 3 szt yn-622, jak to ustawic z 5dMkII, zeby lampa na aparacie działała w TTl a lampy na wyzwalaczach szlo ustawiac ręcznie z pozimu aparatu ???
        da się tak ???
        lampy to 580exII, ewentyalnie wszystkie 3 lampy na manual, ale tak żeby ustawiac każdą osobno z menu aparatu ????
        5D+BG-E4; 24-105 4 IS ; 50 1.4; 85 1.8; 70-200 2.8 ;
        Speedlite 580 EX; LowePro Magnum AW; troszke drobiazgow

Komentarz

• Nozanu
          Uzależniony
          • 2010
          • 542

"Czy wersja 430 EX I nie ma przypadkiem HSS , skoro tak to jakim cudem uzyskuje 1/8000? Pytam bo się zastanawiam czy YN-560 ex III również w połączeniu z yn--622c na body synchronizowałoby sie w hss?"

Ten "cud" działa, potwierdzam. Łącząc yn622 kabelkiem PC z lampą uzyskujemy przy krótkich czasach odpalenie lampy już w momencie ruszenia kurtyny, co w połączeniu z długim czasem trwania błysku w tanich lampach daje efekt HSS i działa oczywiście z wszystkimi czasami.

Komentarz

• feder
            Bywalec
            • 2005
            • 203

Zamieszczone przez tcyprian
            mam pytanko, kupiłem 3 szt yn-622, jak to ustawic z 5dMkII, zeby lampa na aparacie działała w TTl a lampy na wyzwalaczach szlo ustawiac ręcznie z pozimu aparatu ???
            da się tak ???
            lampy to 580exII, ewentyalnie wszystkie 3 lampy na manual, ale tak żeby ustawiac każdą osobno z menu aparatu ????
            Przydziel każdą do innej grupy i ustawiaj moc per grupa.
            Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

• feder
              Bywalec
              • 2005
              • 203

Zamieszczone przez Nozanu
              "Czy wersja 430 EX I nie ma przypadkiem HSS , skoro tak to jakim cudem uzyskuje 1/8000? Pytam bo się zastanawiam czy YN-560 ex III również w połączeniu z yn--622c na body synchronizowałoby sie w hss?"

Ten "cud" działa, potwierdzam. Łącząc yn622 kabelkiem PC z lampą uzyskujemy przy krótkich czasach odpalenie lampy już w momencie ruszenia kurtyny, co w połączeniu z długim czasem trwania błysku w tanich lampach daje efekt HSS i działa oczywiście z wszystkimi czasami.
              Mi sie nie udało zsynchronizować ani yn 560, ani yn 565 z czasami krótszymi niż xsync. Ale nie próbowałem z kablem pc, tylko wyzwalacze miałem na sankach.

Komentarz

• tcyprian
                Coś już napisał
                • 2006
                • 58

na wyzwalaczach ustawiam inne grupy, ale jak włączyć w aparacie osobne zarządzanie grupami ???
                bo Coś mi nie działa
                albo nie umiem

Komentarz

• Matsil
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2022

Zamieszczone przez tcyprian
                  da się tak ???
                  Tak żeby lampa na aparacie pracowała w TTL a reszta w manualu niestety się nie da. Za to da się sterować wszystkimi lampami w manualu z poziomu aparatu. W menu sterowanie lampami ustawiasz tryb M, zaznaczasz grupy A:B lub A:B:C w zależności czy chcesz 2 lub 3 grupy. W menu pojawia się możliwość ustawienia siły błysku dla każdej z grup osobno.
                  R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• tcyprian
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 58

czyli lampa na aparacie jest też jakby lampą zewnętrzną np w grupe A ???
                    dobrze rozumiem ???

Komentarz

• Matsil
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2022

Tak, dobrze rozumiesz.
                      Jak masz 2 lampy i 3 wyzwalacze, to lepiej lampy rozstawić poza aparatem, masz wiekszą swobodę i kontrolę nad światłem.

Komentarz

• tcyprian
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 58

bardzo dziękuję za pomoc

Komentarz

• banan82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1165

Mam Yn-622C, pytanie - czy bedzie to wspolracowalo z Fuji z serii X? Ciekaw jestem czy Canonowska lampa bedzie na takim Fuji rowniez dzialal (manual pewno tylko).
                          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                          Crazy Apple Fanboy
                          Ex Linux User

Komentarz

• Gall_Anonimowy
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 186

Zamieszczone przez Matsil
                            Tak żeby lampa na aparacie pracowała w TTL a reszta w manualu niestety się nie da.
                            Coś takiego jest proste i dostępne ale w systemie Phottixa z wykorzystaniem lampy Mitros+. Można ustawić lampę w TTL - grupy manualu, można jedną grupę w TTLu drugą w manualu, można wyłączyć lampę główną i zostawić jako zwykły nadajnik. Wiele rzeczy można ale to wszystko w obrębie systemu Phottixa czyli nieco inna cena niż za YG. Chociaż komfort pracy też jest chyba inny ...
                            5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Komentarz

• feder
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 203

YN622C umożliwia pracę części lamp w ETTL i części w Manualu - nazywa się to Mixed Mode. Więcej info tutaj (po angielsku):

YongNuo YN-622C ETTL Trigger Review | FLASH HAVOC

Włącza się to chyba trzymając długo przyciski CH SET i GP SET (nie pamiętam teraz dokładnie - trzeba popróbować). Po włączeniu LED wskazujący grupe będzie się świecił ciągłym światłem, a nie mrugał.

Poza tym, w trybie manualnym Flashe mogą być wyzwalane przez dowolny aparat ze stopką na którą dadzą się założyć - wystarczy zakleić taśmą wszystkie styki oprócz środkowego - sprawdzone na kilku Nikonach i Pentaxach .

Komentarz

• tcyprian
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 58

ale w mixed mode nie działa sterowanie z aparatu, można tylko z lampy

Komentarz

Pracuję...