X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ketras
    Początki nałogu
    • 2012
    • 385

Odp: YN-622 Yongnuo

Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
    ktoś testował to w kombinacji 5d mkI z 430 EX I , chodzi mi o czas powyzej 1000? czy synchronizuje, testowałem kilka wyzwalaczy które mówiły ze bedzie działać i nigdy nie działało...?
    Zamieszczone przez jb79
    Działa w HSS. Bez problemu z moim 5dmkI nawet 1/8000.
    Czy wersja 430 EX I nie ma przypadkiem HSS , skoro tak to jakim cudem uzyskuje 1/8000? Pytam bo się zastanawiam czy YN-560 ex III również w połączeniu z yn--622c na body synchronizowałoby sie w hss?
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• Usjwo
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1055

HSS to seria blyskow,a nie pojedynczy jak przy czasie >= xsynchro. Funkcja musi byc zaimplementowana w lampie. To ze lampa odpala przy 1/8000 (bo dlaczego nie) to jeszcze nie wszystko

Komentarz

• ketras
        Początki nałogu
        • 2012
        • 385

Zamieszczone przez Usjwo
        HSS to seria blyskow,a nie pojedynczy jak przy czasie >= xsynchro. Funkcja musi byc zaimplementowana w lampie. To ze lampa odpala przy 1/8000 (bo dlaczego nie) to jeszcze nie wszystko
        Mam rozumieć, że odpalić opali z lampą reporterską ale np w 3/4 kadru będzie widać czarny pasek od lamelek ? To samo się tyczyć będzie tanich studyjnych lamp błyskowych bez hss (odpalić odpalą) jednakże bezużytecznie?
        Czy posiadanie 430 exII (obsługa hss) usuwa ten problem i bez problemu można uzyskać kard używalny (bez paskók) np 1/4000 z yn-622?

Drugie pytanie, szukałem informacji czy yn-622 współgra z rf-603. Ludzie piszą, że nie. Dotarłem do tego:
        期待の新人!i-TTLラジオスレーブYN-622Nの新情ĺ*ąďźă€ĺŻžĺżœă‚šăƒˆăƒ*ボについて】 | 使える機材 Blog

Stąd moje rozmyślanie, składam tak:
        1. yn-622 na 6D, yn-622 + 430 exII w softboxie - mam pełny e-ttl , obsługę z body + hss
        2. yn-622 i do tego na nim rf-603 II na 6D, yn-622 + 430 exII w softboxie do drugim softboxie 560 exIII (wbudowany odbiornik radiowy) - mam pełny e-ttl , obsługę z body + hss na 430 exII do tego steruję manualnie 560 ex III przy lampie, za to wyzwalam obie przy wyzwoleniu spustu migawki.

Dodatkowo film od 20 min z innymi wyzwalaczami:
        Yongnuo YN-622C Unboxing and (Long) Review - DSLRnerd.com - YouTube

Usjwo posiadasz yn-622 próbowałeś w ten sposób podłączyć yn i rf?
        Ostatnio edytowany przez ketras; 43646.
        "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• Usjwo
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1055

Ja tak nie probowalem, odkkad mam Yn622, nie uzywam rf-602 .
          Powinno zadzialac, tylko z malym zastrzezeniem:
          Powyzej czasu x-synchro bedzie dzialac dobrze. Ponizej 430 odpali Ci z hss, a 560 tylko normalnym blyskiem

Komentarz

• ketras
            Początki nałogu
            • 2012
            • 385

Zamieszczone przez Usjwo
            Ja tak nie probowalem, odkkad mam Yn622, nie uzywam rf-602 .
            Powinno zadzialac, tylko z malym zastrzezeniem:
            Powyzej czasu x-synchro bedzie dzialac dobrze. Ponizej 430 odpali Ci z hss, a 560 tylko normalnym blyskiem
            A miałbyś możliwość sprawdzenia tego? Najlepiej na jakimś younguo :-) Byłoby świetnie
            Pozdraiwiam

Komentarz

• Grabus
              Coś już napisał
              • 2013
              • 65

Gdzieś widziałem filmową recenzję wyzwalacza YN-622 i pamiętam, że gość wspominał właśnie o takiej możliwości odpalania dodatkowych lamp manualnie za pomocą starszego i tańszego RF-603. Tak więc wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że to zadziała.

Edit: Niestety jestem w pracy i nie mogę puścić filmu z dźwiękiem ale wydaje mi się, że to był ten filmik YouTube od 10:50.
              Ostatnio edytowany przez Grabus; 48565.

Komentarz

• ketras
                Początki nałogu
                • 2012
                • 385

Zamieszczone przez Grabus
                Gdzieś widziałem filmową recenzję wyzwalacza YN-622 i pamiętam, że gość wspominał właśnie o takiej możliwości odpalania dodatkowych lamp manualnie za pomocą starszego i tańszego RF-603. Tak więc wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że to zadziała.

Edit: Niestety jestem w pracy i nie mogę puścić filmu z dźwiękiem ale wydaje mi się, że to był ten filmik YouTube od 10:50.
                Dzięki wielkie za info, ja również w pracy nie mam dźwięku także w domu sprawdzę

Komentarz

• Usjwo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1055

Z Phottix nie dzialalo przeniesienie automatyki tylko lampy wyzwalaly sie z pelna moca. Z RF-603 dziala, bo potrzebne jest tylko wyzwolenie lampy bez automatyki (moz i tak jest natawiane recznie).

Komentarz

• Matsil
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2022

Odebrałem dziś paczkę z 3szt. YN-622C. Po kilku godzinach zabawy z 2 lampami i parasolkami muszę powiedzieć, że zestaw sprawdza się rewelacyjnie. Wszystko działa jak należy, wszelkie nastawy można robić z menu aparatu bez ściągania lamp ze statywów. Za niewielkie pieniądze można sobie w domu studio urządzić. Polecam wszystkim jeszcze nie zdecydowanym.
                    Zastanawiam się nad zakupem YN-568EXII i jeszcze jednego YN-622C. Z trzema lampami można już naprawdę cuda robić .
                    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Fotopstryczek
                      Uzależniony
                      • 2013
                      • 653

Zamieszczone przez Matsil
                      eszcze jednego YN-622C
                      Poczekaj na nadajnik YN-622C z LCD, to będzie pełna wygoda zmiana parametrów bez wchodzenia do menu.

Komentarz

• Matsil
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2022

Zamieszczone przez Fotopstryczek
                        Poczekaj na nadajnik YN-622C z LCD, to będzie pełna wygoda zmiana parametrów bez wchodzenia do menu.
                        A coś takiego ma się wkrótce pojawić? Wiadomo kiedy? Na razie tylko zdjęcia widziałem.
                        Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.
                        R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Grabus
                          Coś już napisał
                          • 2013
                          • 65

Wersja dla Nikona jest już dostępna, dla Canona miała być niedługo po niej. Czekamy.

Pozdrawiam
                          Grabus

Komentarz

• ketras
                            Początki nałogu
                            • 2012
                            • 385

Zamieszczone przez Matsil
                            A coś takiego ma się wkrótce pojawić? Wiadomo kiedy? Na razie tylko zdjęcia widziałem.
                            Jest taka wersja yn622c-tx (wersja "n" dla nikona jest już dostępna) .
                            Younguo zawsze dla Canona pierwszy sprzęt wypuszczał teraz taka zamiana. Z tym, że z tego co czytałem wersja -TX nie jest kompatybilna z YN-622 (jak RF-603 z RF-602) niestety.

Matsil, zamawiałeś wyzwalacze z HK? Mógłbyś potwierdzić/zaprzeczyć assystę af w nadajniku, czy rzeczywiście świeci wyżej i ledwo łapie centralny?

Druga sprawa używałeś YN-568exII? Porównując do 580exII canona jak wypadła? Bo także się zastanawiam nad jej zakupem/

Komentarz

• Grabus
                              Coś już napisał
                              • 2013
                              • 65

Zamieszczone przez ketras
                              Younguo zawsze dla Canona pierwszy sprzęt wypuszczał teraz taka zamiana. Z tym, że z tego co czytałem wersja -TX nie jest kompatybilna z YN-622 (jak RF-603 z RF-602) niestety.
                              No jak to, przecież TX to jest transmiter który komunikuje się właśnie z odbiorniko-nadajnikiem YN-622, dla nich specjalnie był zrobiony. Co masz na myśli pisząc, że nie są kompatybilne?

Komentarz

• ketras
                                Początki nałogu
                                • 2012
                                • 385

Zamieszczone przez Grabus
                                No jak to, przecież TX to jest transmiter który komunikuje się właśnie z odbiorniko-nadajnikiem YN-622, dla nich specjalnie był zrobiony. Co masz na myśli pisząc, że nie są kompatybilne?
                                To się zagalopowałem . Czytałem plotki o powstaniu tego cuda. Była adnotacja iż są to nowe odbiorniki, właśnie z wyświetlaczem a nie transmiter jak w ST w canonie.

Komentarz

Pracuję...