Poszukuje pilnie polskiej instrukcji do tej lampy.prosze o pomoc
X
-
lampa YN 600 EX RT
Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.Tagi: Brak -
-
Odp: lampa YN 600 EX RT
Speedlite 600EX-RT - Canon Polska
Ja korzystałem z instrukcji Canona.
W YN brakuje kilku funkcji, poza tym wszystko jest takie samo i działa tak samo.
pozdrawiam
adammCanon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300WsKomentarz
-
adamm a możesz wrzucić swoją opinię o tej lampce?JEST: 1Dmk4, S50/1.4, C85/1.8 ,C17-40L/4 ,S70-200/2.8II
BYŁO: Smena8M,Kodak,C30D,C7D,C17-85/4-5.6 IS,T17-50/2.8 VC,C70-300/4-5.6 IS,C70-200L/4,C70-200L/2.8,S18-35/1.8 A,S100-300f/4,C24-105L/4, C200L/2.8 II
Szukasz opinii o sprzęcie jaki miałem/mam - śmiało, chętnie pomogęKomentarz
-
Witam.
Cóż mogę powiedzieć o tej lampie. Na pewno to że brakuje kilku funkcji, które posiada lampa oryginalna Canona.
Odkąd mam lampy studyjne to tej prawie nie używam, niemniej jednak trochę pobłyskała.
Drażniło mnie tylko to, że na komplecie czarnych Eneloop dało się wyciągnąć tylko około 200 strzałów z prawie pełną mocą.
Dokupienie baterrypacka mija się z celem. Wcale to nie wygodne a za tą kasę miałem kilka kompletów Eneloopów.
plusy:
- cena
- E-TTL
- wykonanie - plastiki dobrze spasowane, nic nie trzeszczy (przynajmniej na razie)
- posiada HSS - bardzo fajna funkcja, zwłaszcza gdy pstrykamy kogoś pod słońce.
- w menu aparatu widziana jest jak lampa Canona
- bardzo fajny pokrowiec z kieszonką na podstawkę. Czasami wykorzystuję go do schowania drugiego obiektywu ( KIT 18-135 lub 100 makro) i przypinam do paska przy spodniach
- synchro na 2 kurtynę
- sama rozpoznaje czy podpięta jest do FF czy do niepełnej klatki
minusy:
- brak czujnika (mam go np. w Metz), że gdy obracam palnik w pozycję inną niż na wprost (np w bok lub w górę) to lampa o tym nie wie. Metz wtedy przestawia zoom, YN niestety nie (może dla kogoś to być plus)
- nie ma czujników (oryginał je podobno ma, ale ręki nie dam), że zamontowane są filtry żelowe
- aby przekręcić palnik nie ma żadnego zabezpieczenia w postaci przycisku. O ile przy zwykłym używaniu nie jest to jakiś problem, o tyle po założeniu lightsphere, palnik opada o te kilka stopni w dół.
- lampa po kilku, kilkunastu błyskach trochę się nagrzewa. Często potrafiła przestać błyskać a na wyświetlaczu pojawiała się informacja o za wysokiej temperaturze. Potrafi bardzo nagrzać baterie (używam czarnych Eneloopów)
- stopka co prawda z szybkim zapinaniem (a nie pokrętło) ale za to niezbyt dobrze wykonana. Ma po prostu luzy. Stopka z pokrętłem byłaby chyba lepsza. Wyzwalacze mają pokrętło i lepiej siedzą na stopce niż lampa)
Około pół roku temu jeden z forumowiczów przysyłał mi zdjęcie rozkładu światła w swojej i porównywaliśmy z moją. Światło na ścianie rozchodziło się inaczej przy prawie identycznych warunkach testów. Później to reklamował i miał wymienić na lampę Reporter.
Lampę można połączyć bezprzewodowo z innymi lampami tej samej serii i wyzwalać kilka lamp jednocześnie, jednak tego nigdy nie sprawdziłem bo nie mam dostępu do kolejnych sztuk.
Lampa współpracuje bezproblemowo z wyzwalaczami YN RF-622C oraz z wyzwalaczem YN RF 622C-TX.
W przypadku 622C-TX działa również HSS.
Generalnie lampa nie ma kilku funkcji które posiada oryginał, jednak jest sporo tańsza i też daje radę.
Pewnie kupiłbym ją drugi raz.Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300WsKomentarz
-
-
A co pisze Canon? Takich informacji szukaj u producenta, sklepy lubia odwalic robote i tylko miec ja na stronie.
W teorii powinna dzialac - praktyka to jednak zweryfikuje.Komentarz
-
-
mam YN 600 EX RT X 4 plus wyzwalacz YN-E3-RT i nie wiem jak z wyzwalaniem innych lamp lub z innych lamp ale ummie wszystko pięknie śmiga. miałem możliwość testu z oryginalną canon 600 i lampy szły równo tak samo z wyzwalacza takie samo światło bez zauważalnych różnic. jedyne różnice są w budowie - łamanie głowicy palnika chodzi ciężko - uszczelką pod klapką na baraterie - luzy na stopceKomentarz
-
Chodzilo mi o to, ze jesli pracuje jako master w radio, powinna odpalac YN.Komentarz
-
-
Żeby nie tworzyć nowego wątku. Spotkało mnie przykre doświadczenie z lampą YN 600 EX RT. Chciałbym się zapytać, czy jestem szczególnym wybrańcem, czy słyszeliście w Polsce od kolegów/koleżanek fotografów o tym problemie. Otóż lampę posiadam miesiąc. Błysnąłem nią naprawdę niewiele razy, bodajże 2 imprezy okolicznościowe wszystko w ETTL. Ostatnio bawiłem się w studio i oczywiście lampę przełączyłem na Manual. Zrobiłem kilka zdjęć po czym lampa pokazała, że się przegrzała. Odczekałem, wyłączyłem, włączyłem - nic to nie dało. Potem już po każdym włączeniu, na przestrzeni godziny, lampa pokazywała symbol przegrzania i nie dało się nic zrobić. Na drugi dzień poszła na gwarancję. Dziś dostałem info, że lampa została skierowana do autoryzowanego centrum serwisowego producenta. Mam nadzieję, że nie będą jej naprawiali, tylko po prostu mi ją zamienią. Przegrzewanie i drenowanie baterii to podobno przypadłości niektórych egzemplarzy. No właśnie, macie jakieś złe doświadczenia z tym związane?
Boje się trochę brać tą lampę na zlecenie, żeby nie odstawiła mi jakiegoś wała. Jestem w systemie RT i chciałem go rozbudowywać tymi lampami, no ale teraz jestem delikatnie mówiąc zmieszany
Ostatnio edytowany przez cholasz; 55004.Komentarz
-
-
-
Panowie i ja mam problem ze swoją lampa :/ na początku roku kupiłem dwie lampy YN-600rt i na pierwszym zleceniu po około 50 wyzwolenia przestała wogule blyskac. Jak się spojrzał w palnik to było widać coś jakby mały błysk słabej diody, jak by palnik próbował wyzwolić błysk ale nie mógł. Brak jakichkolwiek komunikatów na wyświetlaczu. Lampa została odesłana na gwarancję i stwierdzili że używałem "niskiej jakości zasilania" bo u nich lampa chodzi. Odesłali i faktycznie chodziła. Wczoraj pojechaliśmy na ślub już tylko z tymi lampami bo stare sprzedane i jakież było moje wkur..... gdy po godzinie na sali lampa znowu przestała blyskac. Po powrocie do domu nagrałem film ze wkładamy nowe dobre akumulatory, lampa pokazuje że są pełne, i brak błysku. Jutro będę próbował ją reklamować jeszcze raz a jak to nie pomoże to zglosze sprawę do rzecznika praw konsumenta bo to jest jakaś kpina. Teraz byłem na etapie dokupienia jeszcze dwóch lamp, ale w tej sytuacji naprawdę nie wiem co mam z tym robić. Boję się iść dalej w ten system, mimo że wcześniej również korzystałem z produktów tej firmy i byłem więcej jak bardzo zadowolony.Canon EOS R, Canon 6D, 14mm 2.8, C35L, C24-70L 2.8 II, C135L, 4x600RT, adapter RT-EFKomentarz
Komentarz