Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
kiedys przegladajc allgro rzucil mi sie w oczy taki duzy plecak wlasnie, chyba bylo to Naneu K5. http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?se...a=12&subkat=54 tylko plecak jest jak dla mnie mega duzy i strasznie ciezki- 85l, 4.6kg ale to jako taka ciekawostka na dlugie podroze z wiekszym sprzetem powinien sie nadawac, ale jak wiadomo wtedy kazdy kiloram sie liczy...
swoja droga tez sie musze rozejrzec za plecakiem na +/- tygodniowe wypady w tatry z aparatem. Jakich plecakow uzywacie na takie wyprawy?
himi - dzieki za info, niestety biore pod uwage raczej tylko tamraca lub bardziej lowepro - powod - zamykane to na zamek szczelnie, mam PEWNOSC ze nic nie wyleci jak zamkniete, no i wysciolka w srodku. Patrzylem na domke i ta druga torbe - niestety nie podoba mi sie Wiem ze to nie rewia mody z torbami foto ale to tez musi jakos zgrabnie wygladac. Co do inwerse - jednak bardziej torba niz taki wynalazek bo np majac garniaka i trzymajac to na biodrze? Chyba jednak pojde na kompromis i wezme Lowepro Nova 180 AW. Myslalem na Nova 4 ale 180tka ciut mniejsza a to samo wchodzi. Ma byc male i miescic dokladnie to co wczesniej napisalem
Dzieki za pomoc.
ps: swoja droga to w UK taka 180tka kosztuje 100zl wiecej jak w polsce. Masakra
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1 Crazy Apple Fanboy Ex Linux User
swoja droga tez sie musze rozejrzec za plecakiem na +/- tygodniowe wypady w tatry z aparatem. Jakich plecakow uzywacie na takie wyprawy?
Witam
Ostatnio byłem na 4-dniowym urlopie nad morzem. Mnóstwo spacerów po większych pagórkach. Lowepro Vertex 200AW spisał się fantastycznie. W środku 5d z gripem + 3 obiektywy i jeszcze miałem mnóstwo miejsca. Na upartego upakowałbym się na tygodniowy wypad w góry. Polecam.
Ciemna puszka i jasne słoiki
------------------------------------------------------
himi, a czy do domke f-5x wszedlby zgripowany 5D z 35tka na nim? Chodzi mi o szerokosc. To chyba jedyna torba domke ktora ma zamek i jest mala Dosc fajna ale droga.
Witam mam zamiar kupić plecak jak wiadomo nie jest to tania impreza myśląc o firmie tarmac lub lowepro dlatego nasuwa mi się pytanie czy taki plecak będzie ok ktoś ma lub używa http://allegro.pl/item612558309_jpa_...sony_alfa.html
2x40D,2x300D,Canon 28-80,2xCanon Kiciarz,Sigma 70-300 Apo Dg Macro,Metz 48 AF-1,Canon 90-300
F3X - ja mam taką - tak wejdzie. U mnie w mekko R3X - to ta sama torba włazi 1d z założonym 17-40 lub 35mm na luziku.
Domke z zasady nie mają zamka, tylko spowalnia dostęp do sprzętu. Nic ci nie wypadnie, spokojnie. Mnie się tam lowe, tamrac i inne takie nie podobają. Domke i mekko to bardziej worek (bag) i to jest w nich genialne. Z nimi jest tak: póki nie kupisz to nie wiesz co to. Jak masz jedną, nie chcesz innych. Są świetne. Pracowałem mekko w ulewie.Ja byłem mokry do gaci. Sprzęt - suchy - tzn ten, którego nie wyjąłem z ,,worka''
spoko, po przegladnieciu recenzji w necie zaczynam rozumiec o co chodzi z tym typem toreb
Dlatego teraz moje rozterki oscyluja wokul wersji F5X bo latwiej mozna ja dostac. Reszty praktycznie nie ma nigdzie. Na ebayu cisza, na allegro tak samo. Wydaje mi sie jednak ze do wersji 5 grip nie wejdzie niestety.
Na alle masz f2 za 400 pln, świetny stan, sam się czaiłem, ale mam te dwie mekko, odpowiedniki f3X i f1X więc f2 mi się nie nada. Ta f5x to taki saszel raczej, mało miejsca - grip nie wlezie, chyba, że bez szkła.
wyglada na to ze zarowno domke jak i mekko praktycznie ciezko znalezc. W UK ceny Domke kosmiczne. Czy te torby w standardzie maja te komory z wysciolka wkladane?
Tak, ale zależy od modelu. F3x nie ma insertu, ma takie szmaciane wszywki, które akurat dla mnie są lepsze od insertu, nie zabierają tyle miejsca. Sam mam tę mekko r3X, ona ma insert, w bliźniaczą domke wsadziłbym może o jedno szkło więcej. Większe modele, np. f2 np mają insert na szkła, puszkę wkładasz osobno, ale na miękkie podłoże. Domke i mekko to nie są puchate torby do rzucania. To typowe worki - transportówki, ale są wygodne, wyyyytrzymałe i chronią sprzęt - naprawdę. Sam nie pieszczę się z zabawkami, a niczego nie rozwaliłem...no przepraszam spadła mi f3x ostatnio i strzaskałem UV na 70-200 (opisywałem już) - ale to samo miałoby miejsce pewnie w miękkim tamracu. Po prostu lot był z wysokości metra....wymsknęła mi się jakoś dziwnie Szkło nietknięte. W torbie stało poza insertem, teraz stawiam je na jednym kawałku insetu - małym - taka dodatkowa poduszka.
Mam chwilę czasu, pstrykam ci wnętrze tej F3X, za 5 minut fotki...
haha, no wlasnie
To jest po prostu inny rodzaj toreb tylko nie rozumiem tej ceny Domke niestety za kawalek materialu w stylu jeansow (tak w recenzjach ludzie pisali na fredmiranda np). Najlepsze chyba w tym rodzaju toreb jest to ze zmiescisz tam wiele a i tak wyglada na mala torbe, w odroznieniu od tamracow i lowepro.
Płacisz za lata użytkowania trwałej na maksa torby. Ten materiał wytrzyma więcej niż niejednej lowe. Upload-uje właśnie 9 zrobionych przed sekundą fotek mojej R3X - obejrzysz sobie.
Używa ktoś może Lowepro Slingshot 300 AW. Zastanawiam się na tym rozwiązaniem. Chce tam zmieścić sprzęt jak w stopce. Czy można ją nosić wygodnie na ramieniu, nie tylko jako plecak?
Canon 400D, Tarmon 17-50/2.8, Canon 70-200/4 USM, Canon Speedlite 430EX II, M42: Pentacon 50/1.8, Tair 11A 135/2.8
Komentarz