Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fly
    Coś już napisał
    • 2006
    • 58

Zamieszczone przez dariusz_32
    Witam

Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki plecak (torba) byłby najwygodniejszy, by używać go zarówno do przenoszenia aparatu, jak i rzeczy do pracy. Zdjęcia robię zwykle w czasie dojazdu do pracy lub z powrotem, czasem w tłoku. Powinno to być coś nie rzucającego się w oczy, typu Slingshot, tak, żeby można było szybko i w miarę dyskretnie wyjąć aparat, a potem go schować, powinno mieścić aparat wielkości 50D (najlepiej z gripem, ale niekoniecznie) z obiektywem wielkości L 17-40 oraz miejscem na 70-200 L4, lampą 430II i najlepiej jeszcze jeden nieduży obiektyw. Dodatkowo musi być miejsce na śniadanie i papiery (dokumenty) do pracy.
    Lowepro FastPack 250.
    Mam, używam, jestem bardzo zadowolony... wcześniej "przerobiłem" kilka modeli LowePro i do Twoich zastosowań polecam właśnie ten.
    - w miejscu na laptopa spokojnie wjdzie sporo dokumentów,
    - w miejscu na rzeczy różne śniadanie, portfel i na pewno będzie jeszcze wolne miejsce,
    - w miejscu na aparat mieszczę na raz: C50 z zapiętym 17-55 + C24-105 + lampa + accu do aparatu, lampy i czytnik ... przy wymienionej zawartości 70-200 wówczas już nie zmieścisz, ale zawsze możesz włożyć do przestrzeni na "rzeczy różne" w pokrowcu. Jak zrezygnuje z C24-105 to po przeorganizowaniu zawartości zmieści się zamiast niego 70-200.

pozdrawiam
    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Komentarz

• faulk
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 37

Popieram kolege: najlepszy do twoich zastosowań bedzie plecak z serii Fastpack tylko najlepiej przed zakupem porównaj sobie modele 250 i 350- który bedzie ci bardziej pasował.
      Bardzo praktyczny w mieście jest plecak z serii Slingshot, niestety nie ma przegrody na lapka/ dokumenty.
      5d...

Komentarz

• crasy
        Coś już napisał
        • 2009
        • 61

tak, Ty latwo wyjmiesz... w tlumie komus tez moze to przyjsc dosyc latwo

Komentarz

• faulk
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 37

tak, masz rację , tylko wsiadając np do zatłoczonego autobusu w prosty i szybki sposób, mogę nie sciągając plecaka z pleców przełożyć go na brzuch
          5d...

Komentarz

• crasy
            Coś już napisał
            • 2009
            • 61

nie mowie akurat o autobusie, bo wiadomo, ze majac sprzet warty kilka tys zl nikt nie bedzie go trzymal na plecach

Komentarz

• frank_poole
              • 2009
              • 5

Polecam Kata 3n1-22 lub -33 - one są z kieszenią na laptopa. Zgrabniejszy jest 3n1-22 - tam spokojnie zmieścisz body z gripem i 17-40 a obok w przegródce 70-200 i lampę.

Tu masz link do strony z prezentacjami i filmikami:
              C50d + Sigma 17-70 + C 55-250 :-D

Komentarz

• dariusz_32
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 22

Zamieszczone przez frank_poole
                Polecam Kata 3n1-22 lub -33 - one są z kieszenią na laptopa. Zgrabniejszy jest 3n1-22 - tam spokojnie zmieścisz body z gripem i 17-40 a obok w przegródce 70-200 i lampę.

Tu masz link do strony z prezentacjami i filmikami:
                http://www.kata-bags.com/product.asp...oto&p_Id=19772

O coś takiego mi chodziło, tylko gdzie to można w Polsce kupić?
                50D+Sigma 10-20+Tamron 17-50+Canon 50 1.8 II+Sigma 50 1.4+Canon 85+430 EXII

Komentarz

• frank_poole
                  • 2009
                  • 5

To jest strona oficjalnego dystrybutora na Polskę. Jest tam informacja, że prowadzą sprzedaż detaliczną, również wysyłają towar za pobraniem (płatne przy odbiorze).

Jesteśmy polskim dystrybutorem renomowanych marek oferujących sprzęt i akcesoria foto/wideo: Manfrotto, Avenger, Gitzo, Linhof i innych.

Wszędzie w sklepach internetowych i na allegro są modele 10, 20 , 30 - czyli bez kieszeni na laptopa. Najlepiej więc zadzwoń do dystrybutora.
                  C50d + Sigma 17-70 + C 55-250 :-D

Komentarz

• fotoglaf
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 120

Witam szanowne grono.
                    Jako, że ostatnio zmieniłem sprzęt - szukam torby na niewielką ilość gratów:
                    5d mkII z gripem + 24-70, lampa błyskowa, dodatkowe szkło (np. tele) i kilka mniejszych gratów (kable, stofen, karty pamięci, ładowarka, baterie...) Co polecacie na takowy zestaw? Zależy mi aby było to jak najbardziej mobilne (czytaj: nieduże)
                    5dmkII.BG-E6.24-70 f/2.8L.Extreme 8GB.
                    350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.

Komentarz

• shutter
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 123

Polecam wspominaną tu już lowepro nova 200 - mieści mi się w niej to co w stopce plus databank + ręczny duobander. Tele wchodzi oczywiście pionowo z doniczką założoną do tyłu, obok 24-105 bez osłony. Ta osobno obok w pionie. Sam aparat z gripem + 16-35 + odwrócona osłona - całość obiektywem w dół. W miejsce 24-105 mieści się bez problemów 24-70.
                      Sama torba jest jeszcze akceptowalnych wymiarów, daje się swobodnie nosić też w ręku.
                      Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Komentarz

• amroz
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 772

co ze sprzętem na dłuższej wycieczce?

Jak radzicie sobie ze sprzętem na dłuższych wycieczkach, kilkudniowych wypadach w góry gdzie trzeba nosić ciuchy,śpiwory, jedzenie i inne rzeczy a lustrzanka jest dodatkiem? Próbowałem już owijac sprzet w szmate/gąbkę i do plecaka, innym razem kupiłem pokrowiec/kabure na pas i po pierwszym razie sprzedałem. Duży turystyczny plecak niestety jest nieodzowny więc odpadają próby zakupu jakichkolwiek plecaków foto jakie widziałem. Wszyskie moje dotychczasowe próby umieszczenia 5d + 17-40 i ewentualnie 70-200 w plecaku wnerwiały mnie strasznie bo przy próbie wyciagnięcia czegoś innego zawsze robił sie bałagan a nagłe wyciągnięcie aparatu i schowanie to irytująca czynnosć. No i w dodatku ciągła obawa żeby piciem nie zalać itp. Często noszę w górach aparat na szyi ale przy złej pogodzie albo wchodzeniu gdzieś po łańcuchach jest to nie mozliwe. No i stąd moje pytanie jak Wy radzicie sobie ze sprzętem na takich "wyprawach" ?

Komentarz

• Maroos
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 101

Sam jestem ciekaw. Może ktoś używał (testował) http://www.hub30.com/katalog/7684,35...ent/f/p_160100
                          http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

• amroz
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 772

Zamieszczone przez Maroos
                            Sam jestem ciekaw. Może ktoś używał (testował) http://www.hub30.com/katalog/7684,35...ent/f/p_160100
                            Z tego co widzę to i tak za małe żeby z tym w góry iść.

Komentarz

• shutter
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 123

Widziałem kiedyś gościa który miał plecak stelażowy tradycyjnie na plecach i plecak foto z przodu na piersi, ale chyba o to takie rozwiązanie Ci chodzi.
                              Ja bym użył jakiegoś biodrowej małej torby, gdzie zmieści się body ze szkłem bez osłony, dzięki czemu mamy wolne ręce, nic się nie dynda na szyi, a aparat mamy pod ręką. Co do tele: mam plecak stelażowy z przypinanymi po bokach podłużnymi kieszeniami, z założenia do noszenia tam termosu. Obiektyw owinięty dodatkowo w gruby ręcznik (też się kiedyś przyda) dla zabezpieczenia przed przypadkowym uderzeniem.
                              Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Komentarz

• Maroos
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 101

ale już jest do czego śpiworek i matę zaczepić
                                http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

Pracuję...