Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sothis

Zamieszczone przez scooter
    A ja używam crumplera pretty boy xxxl, bardzo fajna torba, która wcale nie wygląda na torbę foto, brak zabezpieczenia przeciw deszczowego, brak zamka, za to bardzo wygodna, nie rzucająca się w oczy, mieści 5d+24-105, 580ex, 70-200/4. kartę, baterię ...
    a ja mam crumplera xxxl i nie zgadzam sie z przedmwca. torba jest wodoszczelna ma taki fartuch... wystarczy ja dobrze zapiac. zgodze sie, z tym, ze nie wyglada jak toba na aparat bo nie jest tak smuuuutna jak inne np. samsonite. to juz moja druga torba jedna mam do laptopa. polecam wszystkim... sa bardzo funky

Komentarz

• scooter
      Uzależniony
      • 2005
      • 856

Zamieszczone przez sothis
      a ja mam crumplera xxxl i nie zgadzam sie z przedmwca. torba jest wodoszczelna ma taki fartuch... wystarczy ja dobrze zapiac. zgodze sie, z tym, ze nie wyglada jak toba na aparat bo nie jest tak smuuuutna jak inne np. samsonite. to juz moja druga torba jedna mam do laptopa. polecam wszystkim... sa bardzo funky
      Ok, nie sprawdzałem jej w czasie deszczu. Jednak na porządną ulewę bym jej nie brał ....

Komentarz

• andres
        Początki nałogu
        • 2006
        • 257

No dobra
        Właśnie dotarł do mnie Kata NG5737 więc podzielę się wrażeniami na temat tego plecaka, może się przydadzą komuś bo niestety w niewielu sklepach można go obejrzeć.
        Ogólnie:Plecak jest bardzo duży i co najważniejsze nie wygląda na torbę foto. Zabezpieczenie sprzętu jest całkiem przyzwoite, ale jeżeli ktoś oczekuje sztywnych ścianek to ten plecak nie jest dla niego. Ścianki są grube ale nie są całkowicie sztywne, niemniej jednak sprzęt imho jest całkiem nieźle chroniony. Całość jest wykonana z dwóch rodzajów materiału - juty i bawełny o strukturze takiej samej jak materiał na mundury armii USA. Wykonanie jest przyzwoite nie widać niedoróbek.
        Miejsce na sprzęt:W komorach można zupełnie spokojnie zmieścić dwa body z gripami i podpiętymi tele, plus zostaje jeszcze cała masz miejsca na inne szkła ewentualnie kolejne body ale już bez szkła tudzież lampy. Miejsce na laptopa jest bardzo dużo. Zmieściłem w nim testowanego 17" a panoramiczna 14 wchodzi idealnie i jest zapinana na sztywno.
        System nośny jest więcej niż bardzo dobry. Wygodny z pełną możliwością regulacji szelek, z regulowanym padem biodrowym oraz regulowanym paskiem piersiowym. Wyprofilowanie oraz miękkość/twardość pleców jest na idealnie dobranym poziomie.
        Funkcjonalność: Jak już pisałem ilości miejsca na sprzęt nie zabraknie nawet najbardziej wymagającym użytkownikom, ale są też wady. Wyciąganie/wkładanie laptopa jest średnio wygodne (ale kto ciągle wyciąga i wkłada lapa?) Jeżeli komuś zależy nam na szybkim wyciąganiu sprzętu foto to również będzie rozczarowany. Żeby dostać się do sprzętu foto trzeba odpiąć dwa paski mocujące klapę górną oraz otworzyć całkiem długi zamek.
        Jednak dla mnie te dwie wady nie są uciążliwe, tym bardziej że są równoważone przez szereg zalet takich jak możliwość mocowania statywu co najmniej w 4 różnych miejscach (po bokach, pod plecakiem i na plecaku na tyle) czy też ilość różnych kieszeni zamykanych na zamki, zatrzaski. Wygodne jest również to że plecak ma kilka uchwytów pozwalających przytroczyć do niego dodatkowy sprzęt (niekoniecznie foto). Rozczarowaniem może być komora "cywilna" przeznaczona na rzeczy osobiste. Myślę że już przy tej wielkości plecaka konstruktorzy mogli pójść ciut dalej i ją troszkę powiększyć. Dostęp do niej jest możliwy po odpięciu dwóch pasków mocujących klapę i rozsznurowaniu ściągacza. Ważne jest to że można zdemontować przegrodę dzielącą plecak na część foto i część na rzeczy prywatne. Dzięki temu rozwiązaniu w miarę potrzeb można albo zwiększyć miejsce na aparaty, albo zwiększyć miejsce na rzeczy prywatne.
        Ochrona przeciwdeszczowa:Tutaj plecak wypada również bardzo dobrze. Sam materiał (juta) jest na tyle ciasno tkany, że krople deszczu nie wsiąkają w niego, jednakże w przypadku dużych opadów mamy do dyspozycji specjalny impregnowany worek na plecak. Dużą zaletą jest to że ów worek nie jest na stałe przytwierdzony do plecaka co ułatwia jego suszenie po użyciu.

Podsumowanie:
        ZALETY:
        + ogromna ilość miejsca na sprzęt foto
        + ogromna komora na laptopa
        + duża ilość kieszonek
        + kilka możliwości montażu statywu
        + zabezpieczenie przeciwdeszczowe
        + system nośny
        + nie wygląda jak plecak na sprzęt foto (raczej jak plecak wojskowy)
        + możliwość mocowania dodatkowego wyposażenia
        + jakość materiałów (sprawiają wrażenie naprawdę solidnych)
        + możliwość konfigurowania wnętrza zależnie od potrzeb

MINUSY:
        - trudno wyciągać laptopa
        - sporo zachodu żeby wyciągnąć sprzęt foto
        - brak całkowicie sztywnych ścianek
        - cena w Polsce (!!!)
        - znaczek National Geographic na klapie oraz większy na pokrowcu przeciwdeszczowym
        Ostatnio edytowany przez andres; 8230.
        kompakcik i stara smiena
        www.sport.3ct-phototeam.pl
        http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• Kabu
          Początki nałogu
          • 2007
          • 370

andres czy mógłbyś zrobić i zamieścić tu kilka zdjęć tego plecaka oczywiście pustego i z jakimś wyposażeniem? Mam na myśli ułożenie sprzętu no i to na czym głównie mi zależy laptop 17'' panorama. No i jaka cena tego plecaka?

Pozdrawiam

Komentarz

• andres
            Początki nałogu
            • 2006
            • 257

Zamieszczone przez Kabu
            andres czy mógłbyś zrobić i zamieścić tu kilka zdjęć tego plecaka oczywiście pustego i z jakimś wyposażeniem? Mam na myśli ułożenie sprzętu no i to na czym głównie mi zależy laptop 17'' panorama. No i jaka cena tego plecaka?

Pozdrawiam
            Cena w Polsce to minimum 1100 zł :/ ,jednakże już w stanach można to dostać od 240USD co daje około 660zł czyli cenę akceptowalną.

przy czy widzę że mój ma ciut inaczej rozwiązane zamykanie górnej klapy. tutaj jest dopinane na ciasnym pasku do boków, a u mnie jest możliwość regulacji ale jest dopinane do klapy na sprzęt foto

zaraz zrobię zdjęcia mojego to wstawię
            kompakcik i stara smiena

Komentarz

• Kabu
              Początki nałogu
              • 2007
              • 370

Wielkie dzięki ale jak możesz wstawić swoje to chętnie zobaczę .

Komentarz

• andres
                Początki nałogu
                • 2006
                • 257

Tutaj widać ile miejsca jest jeszcze na większe laptopy (tutaj zapakowana panoramiczna 14)

Cały zamknięty widać ilość pasków i klamer przydatnych do mocowania dodatkowego sprzętu.

Trzy body z gripami (dwa ze szkłami) plus 3 obiektywy plus 2 lampy

System nośny

Widok z przodu z zapakowaną do pełna kieszenią na rzeczy prywatne, widać też możliwość regulacji zapięcia tylnej klapy

Górna komora wraz z możliwością jej powiększenia, zamykana na ściągacz i pokrywę zapinaną na dwa paski

Sorki za jakość zdjęć i skopany balans bieli ale zrobiłem te zdjęcia całkowicie na szybko w celu pokazania plecaka a nie wydobycia artyzmu itd. Mam nadzieję że mi wybaczycie to fau pax.
                kompakcik i stara smiena

Komentarz

• Kabu
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 370

Jeszcze raz wielkie dzięki andres bardzo mi pomogłeś tymi zdjęciami.

Komentarz

• lorien83
                    • 2008
                    • 3

witam!
                    To moj pierwszy post (chociaz forum czytam nie od dzis), wiec nie bijcie za bardzo .
                    Przejrzalem sobie forum i doszedlem do wniosku, ze chcialbym zakupic torbe Mekko P206. Czy wie ktos z Was, gdzie w Warszawie mozna by taka zdobyc?
                    Ewentualnie moze jest jakas inna, ktora moglibyscie polecic w podobnej cenie?
                    Dla mnie najwazniejsze jest zeby weszlo do niej duzo sprzetu (dwa body + kilka szkiel: 17-55, 70-200, 50, 85, 10-22) i zeby byla w miare tania :P.
                    Jest cos takiego czy to tylko w Erze tak dopasuja?

Pozdr.
                    Michał
                    M.

Komentarz

• C80
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 855

Zamieszczone przez scooter
                      Zamieszczone przez sothis
                      Ok, nie sprawdzałem jej w czasie deszczu. Jednak na porządną ulewę bym jej nie brał ....
                      Ja wziąłem na ulewę i było bardzo dobrze. Mimo totalnego zmoczenia ubrań i butów oraz powierzchni torby wewnątrz była sucha. Jest cała wodoszczelna bez wyciągania żadnych pokrowców, tylko jak napisano, trzeba ją dobrze zapiąć.

Wchodzi C 70-200 f/2.8 i podpiętmy 400D z gripem, Sigma 17-70, lampa C430EX, tulipanym do obu obiektywów i Panas FZ-7. Do kompletu wchodzi browar oraz notatnik A5 lub jak kto woli laptop do 14 cali. Plus oczywiście do róznych kieszeni kupa drobiazgów.

I fakt nie wygląda jak torba fotografa, więc nie rzuca się w oczy.
                      Ostatnio edytowany przez C80; 11491.
                      [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• Teo
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 474

kto doradzi torbę na 2x20D z gripami, 10-22, 28-70 L, 580EXII, 430EX, CP-E4, karty, zapasowe aku, ściereczki itp... mam stealth reportera 400AW i już mi się z niego wylewa...chciałbym kupić 600AW, ale tego już nigdzie nie sprzedają chyba, że ktoś ma namiar...? do tych nowych stealth reporterów nie można przypiąć pasa biodrowego S&F deluxe weistbelt - a bardzo polubiłem ten dżings, bo odciąża ramiona....kto ma jakiś pomysł/radę ?

Komentarz

• Cukier
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 18

Wejdź sobie na stronę torbylowepro.pl - na stronie mają mniej niż w rzeczywistości najlepiej do nich zadzwonić i pogadać - może jeszcze coś się znajdzie w magazynie. Poza tym nowy Stealth 650 wcale nie jest taki mały - wiem, bo znajomy w niej targa Albo 2 Lustra Nikona albo lustro i sredni format i jeszcze Maca może wsadzić - mnie w tej torbie nie podoba się to, że ze względu na swoją konstrukcje nie chroni sprzętu jak nalezy, a w tym mój ProMag jest niezastąpiony.
                          Pozdrawiam wszystkich

30D + BGE2 + 24 - 105 + KIT + 580 EX II + Lowepro Pro Mag 2 AW + inne gratki.

Komentarz

• Kabu
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 370

Zamieszczone przez Teo
                            kto doradzi torbę na 2x20D z gripami, 10-22, 28-70 L, 580EXII, 430EX, CP-E4, karty, zapasowe aku, ściereczki itp... mam stealth reportera 400AW i już mi się z niego wylewa...chciałbym kupić 600AW, ale tego już nigdzie nie sprzedają chyba, że ktoś ma namiar...? do tych nowych stealth reporterów nie można przypiąć pasa biodrowego S&F deluxe weistbelt - a bardzo polubiłem ten dżings, bo odciąża ramiona....kto ma jakiś pomysł/radę ?
                            A może Tamrac? Ja też obecnie mam 20D + grip i na dniach kupuję drugie body 5D + grip i kilka obiektywów, 2 lampy, ściereczki, filtry, baterie, ładowarki i raczej się zdecyduję na Tamrac Pro12, ostatnio na www.tamrac.com widziałem że i miejsce na laptopa mają :grin:.

Komentarz

• TomS
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 880

do pro 12 wejdzie na bank. Mam w niej 2 body z gripami, 4 szkła, lampę, karty aku jakiś filtr i ściereczkę i jest w sam raz

Komentarz

• Teo
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 474

a jednak się zmieściło

Zamieszczone przez Teo
                                Heh, weszło w 400AW jak się patrzy Nawet zapiąć na zippery można
                                Jedno body+grip mam oddzielnie i obiektyw, a drugie z 10-22 kłade od góry i wszystko ładnie pasi. Torba się nie rozłazi i wygodnie wyjąć można też.
                                W razie czego dokupię jeszcze Pouch 60AW i przypnę sobie z boku albo na pas i będzie git

Komentarz

Pracuję...