X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mor_feusz
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1370

Używam Selphy CP400 i papieru KP108IP. Jakosc jak z labu (fakt ze maly format) . Jestesly bardzo zadowoleni. Jak chesz zrobic cos szybo - 1wsza klasa. Druk nie jeszt szybki (kazdy kolor po kolei jest nakldany). Trwalosc zdjecia tez OK. po roku czasu wygladaja jak nowe

Komentarz

• kawo
      Początki nałogu
      • 2006
      • 238

Zamieszczone przez Paprochwbody
      Używam Selphy CP-220, sprofilowaną przez kolegę Duty i papierów KP-108IP, jakość po sprofilowaniu jest fantastyczna!!!!:grin:
      a jak sie dokonuje profilowania takiej drukarki?
      70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• Paprochwbody
        Bywalec
        • 2005
        • 213

Porozumiałem się z Dutym, przysłał mi pliki do wydrukowania zawierające wiele różnokolorowych pól, wydrukowałem je zgodnie ze wskazówkami i przesłałem do niego. Wkrótce otrzymałem odpowiedni profil, którego odtąd używam przy drukowaniu zdjęć.
        Do kalibracji drukarki używa się spektrofotometru, który jest drogi, nie opłacało mi się go kupować do Selphy, w której wystarczy raz zrobić profil, bo materiały eksploatacyjne i tak są Canona.
        Szczegóły kalibracji tłumaczył już Duty i Janusz Body na forum
        (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Komentarz

• Veene2
          Bywalec
          • 2006
          • 184

A czy sa jakies drukarki termosublimacyjne, ktore drukuja np. w formacie 15x21? Bo 10x15 troche male...

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez Veene2
            A czy sa jakies drukarki termosublimacyjne, ktore drukuja np. w formacie 15x21? Bo 10x15 troche male...
            Oj, trzeba uważniej czytać, nawet link dałem
            A oprócz tego jest jeszcze HiTi, które drukuje 20x15, ale nie mam pojęcia co to warte i ile kosztuje.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Pirx
              Początki nałogu
              • 2006
              • 485

Zamieszczone przez ewg
              Czy ktoś śledzi ceny eksploatacji takich urządzeń od dłuższego czasu? Chodzi mi o to, czy może krzywa spadku cen wskazuje, że niebawem druk temosublimacyjny w domciu stanie się tańszy od odbitki z labu??? No chyba, że już jest taniej?
              Używam "510" i KP-108IP od blisko roku, ceny śledziłem jeszcze parę miesięcy przed zakupem i muszę Cię zmartwić.
              Ceny drukarek są na, jak się wydaje, najniższym możliwym poziomie, niżej już nie chcą spadać, ale to nie jest najważniejsze.
              Najgorsze jest to, że zestawy papier+taśma praktycznie ani drgnęły w tym okresie, tzn. KP-108IP (bo tylko te zestawy kupuję) kupowane prawie rok temu po 110-115 zł, dzisiaj są na Allegro po 107-110 zł i obawiam się, że nie przebiją się przez 100 zł.

Natomiast wygoda i jakość wydruku jest bardzo OK. - jedyne co mnie czasami wkurza, to wykończenie papieru, takie : ni to połysk, ni to mat.
              Pozdrawiam,
              Pirx

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

Zamieszczone przez Pirx
                Używam "510" i KP-108IP od blisko roku, ceny śledziłem jeszcze parę miesięcy przed zakupem i muszę Cię zmartwić.
                Dzięki za info! :-)

Komentarz

• kkj

Selphy 730 i 400D

Mam te dwa urządzenia (jak w temacie) i w związku z powyższym mam pytanie ! . Czy ktoś wie czemu nie wyświetla mi się opcja możliwości wprowadzenia korekt do drukowanego obrazu - opcja Natural M wprowadzania w aparacie i czemu aparat z drukarką nie komunikuje sie przez Direct Print tylko przez PicBridge mimo, że oba mają tę funkcję. Nadmienię, że próbowałem połączyć oba urządzenia prze kabel drukarki jaki i kabel dostarczony wraz z aparatem i kiszka.

Poza tym drukarka normalnie drukuje z kompa jaki z zaparatu
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 5372.

Komentarz

• ukA
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 186

A funkcja communication jak jest ustawiona ?
                    DAS APARAT

Komentarz

• kkj

Zamieszczone przez ukA
                      A funkcja communication jak jest ustawiona ?
                      A niby gdzie to się ustawia ??

Komentarz

• ukA
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 186

w 350d w ostatnim menu
                        DAS APARAT

Komentarz

• Zeus
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 99

Canon Selphy i ciemne zdjęcia

Parę dni temu zanabyłem drukarkę Canona Selphy 720.

Wydrukowałem kilka zdjęć z karty CF i większość zdjęć wychodzi ciemna tak jakby zdjęcie było niedoświetlone. To samo zdjęcie na ekranie mojego monitora wygląda OK. Ciemne zdjęcia wychodzą nawet wtedy jak histogram pokazuje prawidłowo naświetlone zdjęcie.

Czy Wy też tak macie. Czy kalibracja drukarki coś pomoże?

Gdzie taką kalibrację można zrobić.
                          Canon EOS 30D+BG-E2, Canon 28-135 3.5-5.6 IS USM
                          Canon 50 1.8, Canon 100 2.8 Macro USM Canon 70-200 4.0
                          Canon Speedlite 580EX to na początek Canon A95
                          Minolta 7D+VC7D, MAF 17-35/2.8-4.0 D, MAF 24-105/3.5-4.5 D, MAF 100/2.8 Macro D, MAF 100-300 4.5-5.6 APO D, Program Flash 5600 HS(D)
                          Lowepro Sling Shot 200, Nova 4 AW
                          Manfrotto 680B+486RC

Komentarz

• Paprochwbody
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 213

Kolega Jac kalibruje, moderatorem też jest. Wyślij mu PW
                            (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Komentarz

• Tomasz1972
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3042

Zamieszczone przez Paprochwbody
                              Kolega Jac kalibruje, moderatorem też jest. Wyślij mu PW
                              Wystarczy użyć opcji : http://www.canon-board.info/search.php wpisując kalibracja
                              i wyskoczy :
                              http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11670

Komentarz

• shaqi
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 448

a ja mam propozycje
                                jak mowicei ze pliki kalibracyjne czyli profile icc sa stale bo papire i i folia sa caly czas od canona
                                to czy nie dalo by sie gdzies tych profili wrzucic na serwer ftp
                                osobiscie jeszcze nie mam drukarki canona ale kto wie

wtedy chore firmy nie zarabialy by na kalibracji drukarki do ktorej canon powinien dostarczyc przestrzenie barwne.

to tylko propozycja a sami czyli wy user przemyslcie to.
                                pozdrawiam
                                Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                                Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                                A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

Pracuję...