Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ale się tu zrobiło gorąco Tom01 - podałem link do firmy, która specjalizuje się w (no właśnie - czym - składaniu/montowaniu?) stacjach graficznych: http://www.ideal.pl/komputer.php?k=84&t=GR
Odnoszę wrażenie, że cenowo wypełniają te komputery podany przez Ciebie pułap 1,5-2x ceny składaka. (od ok.4kzł netto)
Zakładam, że znasz namiary na więcej tego typu sklepów (w sieci/poza), które mogłyby forumowiczom podobnym do energii_ki zaproponować rozwiązania gotowe - sprawdzone, a przede wszystkim wydajne i stabilne.
Założenia wszystkich będą prawdopodobnie bardzo zbliżone - Photoshop - i niemal wyłącznie obróbka zdjęć.
Podejrzewam, że dla wielu członków CB składak był dotychczas jedyną opcją (bo to w sumie fajnie sobie czasem pogrzebać w bebechach kompa, zmienić płytę, dobrać to i owo) - pora może poznać więcej alternatyw?
Wiem - mac to ma - wejdź na stronę i kropka - ok - ale jeśli znasz/ znacie inne niż podany przeze mnie link do gotowych stacji graficznych dla zagorzałych zwolenników PC - oferowanych za w miarę rozsądne pieniądze - to moja propozycja - WRZUCAJCIE NAMIARY TUTAJ.
Pomoże to i energii_ki i innym szukającym dobrego kompa do obróbki zdjęć (abstrahuje od monitora - nie ten wątek) - a niekoniecznie chcącym się wgłębiać w szczegóły techniczne każdego elementu składowego zestawu.
Nie analizowałem oferty Della/HP, etc... jeśli mają takie rozwiązania, które warto polecić - to może je tu wszystkie zbierzmy, aby mieć pełen przegląd sytuacji dla trzech opcji, wymienionych w wątku - każdy będzie mógł wówczas dobrać coś dla siebie.
Tak troszkę OT. Patrząc w Twoją stopkę zastanawiam się czy dopuszczasz do siebie myśl, że dobre zdjęcia można robić czymś poniżej 30D uzbrojonym jedynie słuszne obiektywy stałoogniskowe .
adalbert ? .... 4400 NETTO !!! za minimalną konfiguracje ??? za taka forsę to nie bede wiedział co jeszcze włożyć do składaka ....
Obudewę Super z 4 HDD, 4GB ramu i wogóle za 5500 to naprawde trudno było by wydać ...
Pozatym IDEAL ? BALTA .... komputer markowy bubububububhahahahaha ZWYKŁY SKŁADAK ..... nic wiecej jedynie za co sie płaci to za konfigurator workstation taka ściema ..... pewnie zamiast płyt ECS włożą płyte INTEL WORKSTATION które też możesz sam kupić i złozyć tylko po co ?
popmart ja nie twierdzę, że trzeba/warto to kupić - tylko jeśli rozmawiamy o zasadach, trzech wyjściach(stacja graficzna "markowa"/ składak/ mac) - to zejdźmy na poziom konkretów - wtedy będzie wiadomo, o czym mowa.
O cenach składaków i maców wiedzą praktycznie wszyscy forumowicze (są wątki o komputerach do 2kzł - do 7kzł) - proponuję tutaj właśnie doprecyzować informacje - zebrać je w jednym miejscu - byśmy wiedzieli, jakie są ceny trzeciej opcji - czyli "markowej stacji graficznej" (czy warto - to już inna sprawa - patrz argumenty m.in. Kolekcjonera i Tom01)
moim zdaniem to zwyky składak (taki trochę lepszy prawdopodonie opart o płyty workstation intel) żaden markowy komputer ... składany w firmie Balta ot średniej sieci pomorskiej ... kto ma dojscie do dystrybucji moze bez problemu sam sobie takie części nabyć ....
poprostu imo nie ma żadnych argumentów do zakupu drogiego workstation do potrzeb domowych / półprofesjonalnych ... bo za tą forsę mozna złożyć doskonały komputer oparty o najlepsze markowe podzespoły i znacznie lepiej wyposarzony w RAM i HDD. .
wystarczy oprzeć sie na jakiejś jednej ze znanycjh marek np ASUS, GIGABYTE, DFI, ABIT czy nawet INTEL ... nie mam zamiaru uzasadniać bo nie widzę poprostu przyczyny .... wybierająć dobre elementy z każdej z tych firm zrobimy dobry komputer nbez najmiejszego problemu... i co najważniejsze będziemy go mogli bez problemu przebudować i upgadować ...
nie mam zamiaru uzasadniać bo nie widzę poprostu przyczyny
Podałeś tezę to ją udowodnij, w innym wypadku jest bezwartościowa.
Wyjaśnij proszę, na ten przykład, po co są spiralne wężyki na druku na "najlepszych" płytach np firmy Abit a dlaczego ich nie, lub prawie nie ma, na płytach Intela?
Składak najczęściej jest gorszy, bardziej zawodny, mniej stabilny niż przedstawione pozostałe trzy opcje. Nie ma sensu temu zaprzeczać, bo daje to świadectwo nieznajomości problematyki. To nie zaczepka, to stwierdzenie faktu, takie samo jak to, że niebo jest niebieskie. Podpieranie się większym i dłuższym doświadczeniem, jest w kontekście tego oczywistą nieprawdą. Napisałem ile czasu i w jakiej branży pracuję. Nie jest to okazjonalne składanie "kompów". Powyższe plus wykształcenie w tym kierunku, daje mi umocowanie do wygłoszenia takiej a nie innej opinii. Wszak jeśli wynika z faktów, to jest opinia bardziej miarodajna niż hydraulika, czy przedstawiciela handlowego w branży kosmetycznej. Wybacz, ale tak to właśnie wygląda. Nie będę przepraszać za pogląd, który powstał w wyniku sumiennej, ciężkiej, nierzadko trudnej i niewdzięcznej pracy.
PS. Przyznam, że szczerze żal mi ludzi, nabywających i użytkujących tego typu badziewie. Kiedy obserwuję pracę w serwisach, przechodzi ludzkie pojęcie, jak to jest zrobione i jakie problemy się zdarzają. Tym bardziej krępująca jest sytuacja kiedy widzę/słyszę relację z zakupów dokonywanych z błyskiem zachwytu w oku. Ach, a do tego te wszystkie kosmiczne nazwy komponentów i biegle posługujący się nimi "fachowcy". Żenada.
I znów ogólniki . Żenadą jest Twój sposób argumentacji. I nie odwracaj kota ogonem, bo to Ty powołujesz się wciąż na doświadczenie . Pozwól że podam mą pomocną dłoń:
Zamieszczone przez Tom01
(....)To nie wątpliwe tezy, tylko m.in. przebrzydłe doświadczenie 20 lat pracy w branży. (....)
Powołujesz się na jakieś swoje wieloletnie doświadczenie (co akurat w przypadku komputerów działa słabo - bo konfiguracje potrafią sie zmieniać o 180 stopni co kilka miesięcy). A stwierdzenia że coś najczęściej jest gorsze, bo tak i tu następuje długa lista zasług po czym kolejna jak to adwersarz nic nie wie i nie ma doswiadczenia..... Daruj ale to nie jest argumentacja która ma przekonać do czegokolwiek. Diabeł siedzi w szczegółach i najbardziej atorytatywne stwierdzenie że składk jest do d.. i basta jest po prostu z gruntu fałszywe i tyle.
Ja pracuję w branży w której mało że są potrzebne bardzo wydajne komputery to jeszcze praktycznie gotowych rozwiązań nie ma. Po prostu ci "genialni" producenci sobie o nas zapomnieli i nie mamy wyjścia tylko zakasać rękawy i samemu sobie poskładać narzedzie pracy. I wiesz ... da się..... działają wiele lat bez problemów, serwisu, zwiech itd.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
jest skutkiem : złych wyborów, złych doradców, a najczęście poprostu skompstwa... i nieznajomosci tematu ... rozumiem ze dla ciebie to tosamo składak z marketu a dobry komp oparty np na asusie i markowych elementach często znacznie lepszych niż w tgz workstation
nie bede żadnych tez udowadniał ... poprostu imo tak jest i koniec ... jak to mówią nie potrafisz nie pchaj sie na afisz a nie wciskaj drozyznę ...
doświadczenie (co akurat w przypadku komputerów działa słabo - bo konfiguracje potrafią sie zmieniać o 180 stopni co kilka miesięcy).
Idąc tokiem Twojego rozumowania, po co znać prawo Ohma, czy inne podstawy? Po co, kiedy sprawę załatwia się stwierdzeniem "weź mocniejszy zasilacz, ten świetny Super Silent 7000ATX-III Pro 550W"? Na zasadzie małpki.
Prawda jest taka, że o ile proste pojęcia z techniki cyfrowej, są znane panom od komputerów. "Ustawić najbardziej znaczący bit" - to mądrze brzmi. Natomiast podstawy mikroelektroniki, ba, nawet elektroniki, to już Panie wyższa szkoła jazdy. Większość składaczy nie ma pojęcia co to jest prąd czy moc, nie mówiąc jej pomiarze, czyli o elementarnych podstawach oceny jakościowej przysłowiowego zasilacza.
Negując przydatność wykształcenia i doświadczenia grubo przesadzasz. Komputer to nie drewniane klocki.
Zamieszczone przez popmart
jak to mówią nie potrafisz nie pchaj sie na afisz
Zatem słucham. Zadałem konkretne pytanie. Zapewne znasz doskonale odpowiedz, wszak jednoznacznie sklasyfikowałeś Abita i Intela w tej samej kategorii jakościowej.
Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.
Powód: Automerged Doublepost
Komentarz