Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adalbert
    Początki nałogu
    • 2007
    • 353

Ale się tu zrobiło gorąco
    Tom01 - podałem link do firmy, która specjalizuje się w (no właśnie - czym - składaniu/montowaniu?) stacjach graficznych: http://www.ideal.pl/komputer.php?k=84&t=GR
    Odnoszę wrażenie, że cenowo wypełniają te komputery podany przez Ciebie pułap 1,5-2x ceny składaka. (od ok.4kzł netto)
    Zakładam, że znasz namiary na więcej tego typu sklepów (w sieci/poza), które mogłyby forumowiczom podobnym do energii_ki zaproponować rozwiązania gotowe - sprawdzone, a przede wszystkim wydajne i stabilne.
    Założenia wszystkich będą prawdopodobnie bardzo zbliżone - Photoshop - i niemal wyłącznie obróbka zdjęć.
    Podejrzewam, że dla wielu członków CB składak był dotychczas jedyną opcją (bo to w sumie fajnie sobie czasem pogrzebać w bebechach kompa, zmienić płytę, dobrać to i owo) - pora może poznać więcej alternatyw?
    Wiem - mac to ma - wejdź na stronę i kropka - ok - ale jeśli znasz/ znacie inne niż podany przeze mnie link do gotowych stacji graficznych dla zagorzałych zwolenników PC - oferowanych za w miarę rozsądne pieniądze - to moja propozycja - WRZUCAJCIE NAMIARY TUTAJ.
    Pomoże to i energii_ki i innym szukającym dobrego kompa do obróbki zdjęć (abstrahuje od monitora - nie ten wątek) - a niekoniecznie chcącym się wgłębiać w szczegóły techniczne każdego elementu składowego zestawu.
    Nie analizowałem oferty Della/HP, etc... jeśli mają takie rozwiązania, które warto polecić - to może je tu wszystkie zbierzmy, aby mieć pełen przegląd sytuacji dla trzech opcji, wymienionych w wątku - każdy będzie mógł wówczas dobrać coś dla siebie.
    Ostatnio edytowany przez adalbert; 9745.

Komentarz

• Tom01
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 2600

Zamieszczone przez Jarooo
      Tak troszkę OT. Patrząc w Twoją stopkę zastanawiam się czy dopuszczasz do siebie myśl, że dobre zdjęcia można robić czymś poniżej 30D uzbrojonym jedynie słuszne obiektywy stałoogniskowe .
      OT: Po prostu widzę różnicę.
      Masz problem z kolorem, wal śmiało!
      e-mail: [email protected]

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

adalbert ? .... 4400 NETTO !!! za minimalną konfiguracje ??? za taka forsę to nie bede wiedział co jeszcze włożyć do składaka ....

Obudewę Super z 4 HDD, 4GB ramu i wogóle za 5500 to naprawde trudno było by wydać ...

Pozatym IDEAL ? BALTA .... komputer markowy bubububububhahahahaha ZWYKŁY SKŁADAK ..... nic wiecej jedynie za co sie płaci to za konfigurator workstation taka ściema ..... pewnie zamiast płyt ECS włożą płyte INTEL WORKSTATION które też możesz sam kupić i złozyć tylko po co ?
        Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• adalbert
          Początki nałogu
          • 2007
          • 353

popmart ja nie twierdzę, że trzeba/warto to kupić - tylko jeśli rozmawiamy o zasadach, trzech wyjściach(stacja graficzna "markowa"/ składak/ mac) - to zejdźmy na poziom konkretów - wtedy będzie wiadomo, o czym mowa.
          O cenach składaków i maców wiedzą praktycznie wszyscy forumowicze (są wątki o komputerach do 2kzł - do 7kzł) - proponuję tutaj właśnie doprecyzować informacje - zebrać je w jednym miejscu - byśmy wiedzieli, jakie są ceny trzeciej opcji - czyli "markowej stacji graficznej" (czy warto - to już inna sprawa - patrz argumenty m.in. Kolekcjonera i Tom01)

Komentarz

• popmart
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1721

moim zdaniem to zwyky składak (taki trochę lepszy prawdopodonie opart o płyty workstation intel) żaden markowy komputer ... składany w firmie Balta ot średniej sieci pomorskiej ... kto ma dojscie do dystrybucji moze bez problemu sam sobie takie części nabyć ....

poprostu imo nie ma żadnych argumentów do zakupu drogiego workstation do potrzeb domowych / półprofesjonalnych ... bo za tą forsę mozna złożyć doskonały komputer oparty o najlepsze markowe podzespoły i znacznie lepiej wyposarzony w RAM i HDD. .

Komentarz

• adalbert
              Początki nałogu
              • 2007
              • 353

Zamieszczone przez adalbert
              ...podałem link do firmy, która specjalizuje się w (no właśnie - czym - składaniu/montowaniu?) stacjach graficznych: http://www.ideal.pl/komputer.php?k=84&t=GR
              .
              popmart a zauważyłeś, że napisałem składaniu/montowaniu?

OK - NIE ZROZUM MNIE OPATRZNIE - nie przesądzam, która opcja jest najlepsza :-D

Komentarz

• Tom01
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2600

Zamieszczone przez adalbert
                jakie są ceny trzeciej opcji - czyli "markowej stacji graficznej"

Zamieszczone przez popmart
                mozna złożyć doskonały komputer oparty o najlepsze markowe podzespoły i znacznie lepiej wyposarzony w RAM i HDD. .
                Proszę o konkretne przykłady "najlepszych markowych podzespołów" z uzasadnieniem.
                Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• popmart
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1721

wystarczy oprzeć sie na jakiejś jednej ze znanycjh marek np ASUS, GIGABYTE, DFI, ABIT czy nawet INTEL ... nie mam zamiaru uzasadniać bo nie widzę poprostu przyczyny .... wybierająć dobre elementy z każdej z tych firm zrobimy dobry komputer nbez najmiejszego problemu... i co najważniejsze będziemy go mogli bez problemu przebudować i upgadować ...

Komentarz

• Tom01
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 2600

nie mam zamiaru uzasadniać bo nie widzę poprostu przyczyny
                    Podałeś tezę to ją udowodnij, w innym wypadku jest bezwartościowa.

Wyjaśnij proszę, na ten przykład, po co są spiralne wężyki na druku na "najlepszych" płytach np firmy Abit a dlaczego ich nie, lub prawie nie ma, na płytach Intela?
                    Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Zamieszczone przez Tom01
                      Miałem się nie udzielać, ech, ale niech tam...

Składak najczęściej jest gorszy, bardziej zawodny, mniej stabilny niż przedstawione pozostałe trzy opcje. Nie ma sensu temu zaprzeczać, bo daje to świadectwo nieznajomości problematyki. To nie zaczepka, to stwierdzenie faktu, takie samo jak to, że niebo jest niebieskie. Podpieranie się większym i dłuższym doświadczeniem, jest w kontekście tego oczywistą nieprawdą. Napisałem ile czasu i w jakiej branży pracuję. Nie jest to okazjonalne składanie "kompów". Powyższe plus wykształcenie w tym kierunku, daje mi umocowanie do wygłoszenia takiej a nie innej opinii. Wszak jeśli wynika z faktów, to jest opinia bardziej miarodajna niż hydraulika, czy przedstawiciela handlowego w branży kosmetycznej. Wybacz, ale tak to właśnie wygląda. Nie będę przepraszać za pogląd, który powstał w wyniku sumiennej, ciężkiej, nierzadko trudnej i niewdzięcznej pracy.

PS. Przyznam, że szczerze żal mi ludzi, nabywających i użytkujących tego typu badziewie. Kiedy obserwuję pracę w serwisach, przechodzi ludzkie pojęcie, jak to jest zrobione i jakie problemy się zdarzają. Tym bardziej krępująca jest sytuacja kiedy widzę/słyszę relację z zakupów dokonywanych z błyskiem zachwytu w oku. Ach, a do tego te wszystkie kosmiczne nazwy komponentów i biegle posługujący się nimi "fachowcy". Żenada.
                      I znów ogólniki . Żenadą jest Twój sposób argumentacji. I nie odwracaj kota ogonem, bo to Ty powołujesz się wciąż na doświadczenie . Pozwól że podam mą pomocną dłoń:
                      Zamieszczone przez Tom01
                      (....)To nie wątpliwe tezy, tylko m.in. przebrzydłe doświadczenie 20 lat pracy w branży. (....)
                      Powołujesz się na jakieś swoje wieloletnie doświadczenie (co akurat w przypadku komputerów działa słabo - bo konfiguracje potrafią sie zmieniać o 180 stopni co kilka miesięcy). A stwierdzenia że coś najczęściej jest gorsze, bo tak i tu następuje długa lista zasług po czym kolejna jak to adwersarz nic nie wie i nie ma doswiadczenia..... Daruj ale to nie jest argumentacja która ma przekonać do czegokolwiek. Diabeł siedzi w szczegółach i najbardziej atorytatywne stwierdzenie że składk jest do d.. i basta jest po prostu z gruntu fałszywe i tyle.
                      Ja pracuję w branży w której mało że są potrzebne bardzo wydajne komputery to jeszcze praktycznie gotowych rozwiązań nie ma. Po prostu ci "genialni" producenci sobie o nas zapomnieli i nie mamy wyjścia tylko zakasać rękawy i samemu sobie poskładać narzedzie pracy. I wiesz ... da się..... działają wiele lat bez problemów, serwisu, zwiech itd.
                      Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Tom01
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 2600

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        atorytatywne stwierdzenie że składk jest do d.. i basta jest po prostu z gruntu fałszywe i tyle
                        Wytłumacz zatem użytkownikom, że niekończąca się lista problemów poruszanych w serwisach, na listach, forach jest ich złudzeniem.

Komentarz

• popmart
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1721

jest skutkiem : złych wyborów, złych doradców, a najczęście poprostu skompstwa... i nieznajomosci tematu ... rozumiem ze dla ciebie to tosamo składak z marketu a dobry komp oparty np na asusie i markowych elementach często znacznie lepszych niż w tgz workstation

nie bede żadnych tez udowadniał ... poprostu imo tak jest i koniec ... jak to mówią nie potrafisz nie pchaj sie na afisz a nie wciskaj drozyznę ...

Komentarz

• Tom01
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 2600

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            doświadczenie (co akurat w przypadku komputerów działa słabo - bo konfiguracje potrafią sie zmieniać o 180 stopni co kilka miesięcy).
                            Idąc tokiem Twojego rozumowania, po co znać prawo Ohma, czy inne podstawy? Po co, kiedy sprawę załatwia się stwierdzeniem "weź mocniejszy zasilacz, ten świetny Super Silent 7000ATX-III Pro 550W"? Na zasadzie małpki.

Prawda jest taka, że o ile proste pojęcia z techniki cyfrowej, są znane panom od komputerów. "Ustawić najbardziej znaczący bit" - to mądrze brzmi. Natomiast podstawy mikroelektroniki, ba, nawet elektroniki, to już Panie wyższa szkoła jazdy. Większość składaczy nie ma pojęcia co to jest prąd czy moc, nie mówiąc jej pomiarze, czyli o elementarnych podstawach oceny jakościowej przysłowiowego zasilacza.

Negując przydatność wykształcenia i doświadczenia grubo przesadzasz. Komputer to nie drewniane klocki.

jak to mówią nie potrafisz nie pchaj sie na afisz
                            Zatem słucham. Zadałem konkretne pytanie. Zapewne znasz doskonale odpowiedz, wszak jednoznacznie sklasyfikowałeś Abita i Intela w tej samej kategorii jakościowej.
                            Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• popmart
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1721

jednoznacznie twierdzę nawet że MB Intela to daleko ma do np ABITA ....
                              INTEL ma dośc przecietne płyty ...

Komentarz

• Tom01
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 2600

jednoznacznie twierdzę nawet że MB Intela to daleko ma do np ABITA .....
                                Bo....? Do czego są zatem te wężyki? Dodam dla ułatwienia, że to ma bezpośredni związek z dopracowaniem samej fizycznej realizacji obwodu.

Komentarz

Pracuję...