Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
A musi być pro? iMac sie nie sprawdzi? Pytam się, bo sam niedawno widziałem cenę coś 5kzł z kawałkiem?
Ja się zasugerowałem wypowiedziami Tom01
Zamieszczone przez Tom01
Mac, szczególnie Mac Pro = święty spokój.
1. System potrafi działać bez restartu (!) nie reinstalacji, kilka miesięcy.
2. Zero wirusów.
3. Dla windziarzy jest podstawowy zestaw czyli MS Office, IE, Outlook.
4. PS działa jak marzenie.
Zdaje się, że wg niego to jedyny słuszny wybór.
Czasem mam jednak wrażenie czytając te wszystkie dyskusje (i o monitorach np. też) że jedynym słusznym rozwiązaniem byłby zakup rzeczy najdroższych/najnowszych a reszta jest od razu beee i nie ma sensu tego kupować.
No to czekam na te argumenty, bo na razie ich nie było
Zamieszczone przez Zielony
Zdaje się, że wg niego to jedyny słuszny wybór.
Sugeruję czytać ze zrozumieniem. Nie jest moim celem toczyć krucjaty przeciw jedynej słusznej koncepcji. Nie fascynują mnie tez literki i cyferki, a rzeczowe walory sprzetu pozwalające na normalną pracę. Przedstawiłem, najbardziej obiektywnie jak potrafię, inne opcje. Może komuś, kto nie odbierze tego jako plucie w twarz, się przyda. Wszak doświadczenia własne, są zazwyczaj bardziej kosztowne niż przeczytanie kilku postów. Dla mnie EOT.
rozumiem, że gdy kupujesz coś, na czym sie nie znasz, to nie zasiegasz najpierw opinii innych osob, ktore tego czegoś używają, tylko idziesz do pierwszego lepszego sklepu i bierzesz... pierwsze z brzegu? ...to, co Ci zasugeruje/wciśnie sprzedawca?
Jesli to do mnie - nie, zrobilbym to samo co przy kupnie np. pralki, i tu na chwile zalozmy ze podzespoly pralek sa szeroko dostepne i sumarycznie tansze niz gotowa pralka. Kupilbym te ktora ma dobra rekomendacje znajomych czy niezaleznych uzytkownikow gdzies w internecie. Tyle. Nie przyszloby mi do glowy skladac pralki od zera, dodatkowo odwiedzajac fora i kombinujac jak tu kupic gorszy silnik i tak go przerobic by wirowal tak szybko jak model klase lepszy.
adalbert - serdeczne dzięki za pozdrowienia i namiar,
już się rozejrzałam po stronie i rzeczywiscie sie wczytam
- nawet z czystej ciekawosci,
zeby wiedzieć, co w kompach piszczy
Zamieszczone przez Wile
zrobilbym to samo co przy kupnie np. pralki
Kupilbym te ktora ma dobra rekomendacje znajomych czy niezaleznych uzytkownikow gdzies w internecie.
ale o te rekomendacje musisz spytac, prawda?
no to przeciez ja wlasnie to zrobilam:
poprosilam o rekomendacje kolegow z forum,
ktorych uwazam rowniez za 'niezaleznych uzytkownikow gdzies w internecie'
[koledzy, jesli jestecie zalezni, przyznajcie sie ;-) ]
Zamieszczone przez Wile
Tyle.Nie przyszloby mi do glowy skladac pralki od zera, dodatkowo odwiedzajac fora i kombinujac jak tu kupic gorszy silnik i tak go przerobic by wirowal tak szybko jak model klase lepszy.
rzecz w tym, ze akurat tutaj 'kombinujemy',
jak zrobic dobry 'silnik' z dobrych komponentow,
zeby dzialal zgodnie z konkretnym zapotrzebowaniem
i miał wymagane osiagi. Tyle.
ale o te rekomendacje musisz spytac, prawda?
no to przeciez ja wlasnie to zrobilam:
poprosilam o rekomendacje kolegow z forum,
ktorych uwazam rowniez za 'niezaleznych uzytkownikow gdzies w internecie'
[koledzy, jesli jestecie zalezni, przyznajcie sie ;-) ]
Tak, i dokladnie to samo bym zrobil, wiec chyba mnie troche zle zrozumialas. Odnosilem sie raczej do tego jakie odpowiedzi dostajesz:
- jaki komputer (nie skladak)?
- najlepiej skladak, jeszcze jak podkrecisz pamieci to bedzie super
Zamieszczone przez energia_ki
rzecz w tym, ze akurat tutaj 'kombinujemy',
jak zrobic dobry 'silnik' z dobrych komponentow,
zeby dzialal zgodnie z konkretnym zapotrzebowaniem
i miał wymagane osiagi. Tyle.
Jesli tak wolisz - w porzadku. Ja bym wolal polegac na producencie pralki, tym jak on ja zbuduje i kupic ja gotowa z gwarancja, niz budowac ja samemu od zera sugerujac sie wypowiedziami na forum.
Jakiego bys nie kupila, zycze, by Twoj komputer byl zgodny z oczekiwaniami i niezawodny :smile:
Tak, i dokladnie to samo bym zrobil, wiec chyba mnie troche zle zrozumialas.
to faktycznie mozliwe, bo 4-tą dobę siedzę po kilkanascie godzin przy kompie,
robiąc 'na wczoraj' potężne tłumaczenie, więc mogę mieć nieco przemęczony umysł [trochę przymula, czasami sie zawiesza ;-) ]
Zamieszczone przez Wile
Odnosilem sie raczej do tego jakie odpowiedzi dostajesz:
- jaki komputer (nie skladak)?
- najlepiej skladak, jeszcze jak podkrecisz pamieci to bedzie super
to prawda, że spytałam o gotowy sprzęt - czyli stację graficzną - a posypały się odpowiedzi niezgodne z pytaniem postawionym w tytule, ale argumenty kolegów za indywidualnym konfigurowaniem komputera wydały mi się [i nadal mi sie wydają] naprawdę sensowne
ale zgadzam się, że propozycje podkręcania były - w tym konkretnym przypadku - trochę za daleko idące...
już widzę te efekty, gdyby taki laik jak ja wziął się za podkręcanie procesora
Zamieszczone przez Wile
Jesli tak wolisz - w porzadku. Ja bym wolal polegac na producencie pralki, tym jak on ja zbuduje i kupic ja gotowa z gwarancja, niz budowac ja samemu od zera sugerujac sie wypowiedziami na forum.
producenta pralki też przecież nie wykluczyłam - sprawdzę sobie wszystkie 3 opcje [skladak/stacja graficzna/mac], porównam i zdecyduję - po prostu potrzebne mi najpierw parę dni na zebranie danych [żebym wiedziała, co robię]
- zgadzam się, że wypowiedzi na forum to nie wyrocznia , ale to przeciez nie znaczy, że nie warto ich czytać
Zamieszczone przez Wile
Jakiego bys nie kupila, zycze, by Twoj komputer byl zgodny z oczekiwaniami i niezawodny :smile:
Sugeruję czytać ze zrozumieniem. Nie jest moim celem toczyć krucjaty przeciw jedynej słusznej koncepcji. Nie fascynują mnie tez literki i cyferki, a rzeczowe walory sprzetu pozwalające na normalną pracę. Przedstawiłem, najbardziej obiektywnie jak potrafię, inne opcje. Może komuś, kto nie odbierze tego jako plucie w twarz, się przyda. Wszak doświadczenia własne, są zazwyczaj bardziej kosztowne niż przeczytanie kilku postów. Dla mnie EOT.
Tom01 dyskusja z Tobą jest o tyle trudna, że piszesz o wszystkim po trochu, przytaczasz argumenty na poparcie tez których nikt nie kwestionował. Używasz bezustannie ogólników i co jakiś czas lekkich zaczepek personalnych. Nie wiem czemu wymyśliłeś sobie, że rzekomo są tutaj sami dyletanci - maniacy, którzy uważają że firmowe komputery to szajs, a podkręcone składaki to jedynie słuszne rozwiązanie. Próba zaś obrony tezy jakoby było odwrotnie, też jest z góry skazana na niepowodzenie, bo doświadczenie pokazuje (nawet gdyby taki przypadek był jeden), że jest nieprawdziwa. Dlatego proszę nie rób z siebie obrońcy jedynie słusznej intencji wyprowadznia nas maluczkich z błedów, bo mamy różne doświadczenia - bardzo możliwe, że szersze i większe od Twoich. A każdy kto rozumnie podchodzi do rzeczy znajdzie coś dla siebie bez takiej ideologi, bo wybór jest rzeczywiście spory.
Energia_ki po takiej dyskusji byłbym w niezłym dołku . Mam jednak wrażenie, że dajesz radę . Pozdrawiam i miłego kupowania.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Energia_ki po takiej dyskusji byłbym w niezłym dołku . Mam jednak wrażenie, że dajesz radę . Pozdrawiam i miłego kupowania.
wiesz, taki nick do czegos zobowiązuje
tak więc dolkom mowimy stanowcze paszol won!
dyskusje czytalo mi sie ciekawie,
dobrze jest, gdy pojawiaja sie odmienne zdania,
bo wtedy pada wiecej argumentow i mozna sie wiecej dowiedziec
a co do racji... przypomina mi sie fragment z kultowej ksiazeczki
w genialnym tlumaczeniu Ireny Tuwim:
-Tygrys tez ma racje - powiedzial Prosiaczek.
-Pewnie, ze ma - powiedzial Krzyś.
-Kazdy ma zawsze racje - rzekl Puchatek - tak mi sie zdaje - powiedzial - ale nie wiem, czy mam racje.
-Pewnie, ze masz - powiedzial Krzys.
Składak najczęściej jest gorszy, bardziej zawodny, mniej stabilny niż przedstawione pozostałe trzy opcje. Nie ma sensu temu zaprzeczać, bo daje to świadectwo nieznajomości problematyki. To nie zaczepka, to stwierdzenie faktu, takie samo jak to, że niebo jest niebieskie. Podpieranie się większym i dłuższym doświadczeniem, jest w kontekście tego oczywistą nieprawdą. Napisałem ile czasu i w jakiej branży pracuję. Nie jest to okazjonalne składanie "kompów". Powyższe plus wykształcenie w tym kierunku, daje mi umocowanie do wygłoszenia takiej a nie innej opinii. Wszak jeśli wynika z faktów, to jest opinia bardziej miarodajna niż hydraulika, czy przedstawiciela handlowego w branży kosmetycznej. Wybacz, ale tak to właśnie wygląda. Nie będę przepraszać za pogląd, który powstał w wyniku sumiennej, ciężkiej, nierzadko trudnej i niewdzięcznej pracy.
PS. Przyznam, że szczerze żal mi ludzi, nabywających i użytkujących tego typu badziewie. Kiedy obserwuję pracę w serwisach, przechodzi ludzkie pojęcie, jak to jest zrobione i jakie problemy się zdarzają. Tym bardziej krępująca jest sytuacja kiedy widzę/słyszę relację z zakupów dokonywanych z błyskiem zachwytu w oku. Ach, a do tego te wszystkie kosmiczne nazwy komponentów i biegle posługujący się nimi "fachowcy". Żenada.
Otwierałeś kiedyś kolego komputery markowe do 3000PLN ?
To są zwykłe składaki , najczęściej z najtańszych części (VGA , MB)
więc zostaw w spokoju mity o super jakości takich kompów ... to jawna bzdura.... ja mam doswiadczenie z takimi bublami i z całą stanowczością mogę stwierdzić żę są ZNACZNIE gorsze od składaka za takie same pieniądze (z firmowych elementów)
Składak najczęściej jest gorszy, bardziej zawodny, mniej stabilny niż przedstawione pozostałe trzy opcje. Nie ma sensu temu zaprzeczać, bo daje to świadectwo nieznajomości problematyki. To nie zaczepka, to stwierdzenie faktu, takie samo jak to, że niebo jest niebieskie. Podpieranie się większym i dłuższym doświadczeniem, jest w kontekście tego oczywistą nieprawdą. Napisałem ile czasu i w jakiej branży pracuję. Nie jest to okazjonalne składanie "kompów". Powyższe plus wykształcenie w tym kierunku, daje mi umocowanie do wygłoszenia takiej a nie innej opinii. Wszak jeśli wynika z faktów, to jest opinia bardziej miarodajna niż hydraulika, czy przedstawiciela handlowego w branży kosmetycznej. Wybacz, ale tak to właśnie wygląda. Nie będę przepraszać za pogląd, który powstał w wyniku sumiennej, ciężkiej, nierzadko trudnej i niewdzięcznej pracy.
PS. Przyznam, że szczerze żal mi ludzi, nabywających i użytkujących tego typu badziewie. Kiedy obserwuję pracę w serwisach, przechodzi ludzkie pojęcie, jak to jest zrobione i jakie problemy się zdarzają. Tym bardziej krępująca jest sytuacja kiedy widzę/słyszę relację z zakupów dokonywanych z błyskiem zachwytu w oku. Ach, a do tego te wszystkie kosmiczne nazwy komponentów i biegle posługujący się nimi "fachowcy". Żenada.
Te parę zdań, które napisałeś powyżej bardzo dobitnie świadczy o kompletnej nieznajomości przez Ciebie problematyki rynku komputerów do zastosowań multimedialnych dla przeciętnego zjadacza chleba (tym bardziej w naszym kraju). Nie neguję jakości, wydajności czy niezawodności porządnych stacji graficznych... tyle, że za jaką kasę.
Na początku zrozumiałem energia_ki w sposób trochę inny, niż się okazało później. Z budżetem 5 tys. zł zakup stacji, monitora (sam wiesz jakie są ceny porządnych), PSCS3 z systemem itd. raczej graniczy z cudem (biorąc pod uwagę dobrą jakość stacji).
Za 7,5 tys. jest lepiej, ale też nie idealnie - oczywiści biorąc pod uwagę "składaka" ponieważ zakup w tym zestawie "markowego" to raczej żart.
Za 2 czy też 3 tys. zł "markowy" komputer nadaje się raczej do prac w Word, Excel itp. - oczywiście na takim zestawie również odpalisz PSCS3, ale trudno to będzie nazwać pracą.
Natomiast za 2 - 3 tys. zł "składaka" - z komponentów tak trudnych dla Ciebie do nazwania - kupisz sprzęt, który zje takiego "markowca" na śniadanie pod każdym względem - również stabilności i niezawodności.
Problemem w doborze sprzętu do pracy, zabawy etc. jest zawsze kasa jaką posiadasz (jak już napisałem szczególnie w naszym kraju).
Jeżeli energia_ki stać na wydatek hmmm... 10 -12 tys. zł to oczywiście jak najbardziej Twoja teoria (niestety tylko) ma jakiekolwiek uzasadnienie.
Natomiast jeżeli posiada 5 - 7 tys. to raczej trzeba szukać "kompromisu", oczywiści tylko teoretycznie ponieważ nadal uważam, że komputer złożony przez doświadczoną firmę (taką jak Komputronik - mam nadzieję że nie negujesz ich renomy - chyba, że nie znasz) z komponentów znajdujących się w "brzydkich" kolorowych pudełkach nadal spokojnie staje w szranki z każdym "zmontowanym" inaczej.
Podejrzewam, że przyklejasz słowo "składak" to każdego kompa bez względu na cenę i jakość wnętrzności, który nie zszedł z taśmy produkcyjnej jedynie słusznych Producentów komputerów (tu dopisz "markę" która Ci się najbardziej podoba) i w związku z tym, każdy "składak" to dla Ciebie badziew.
Jeżeli chodzi o serwisy to tak jak wspomniałem w większości przypadków są to kompy "budżetowe" złożone z najtańszych komponentów lub "uszkadzane" przez "mało zaawansowanych" (delikatnie mówiąc) użytkowników.
Wiele komputerów "z pod mojej ręki" pracuje bez szwanku (technicznego, oczywiście) już po ładnych kilka lat z pełna satysfakcją ich właścicieli.
Poza tym jak na razie co najwyżej również zasługujesz na miano "fachowca" w wygłaszaniu swoich opinii.
Te parę zdań, które napisałeś powyżej bardzo dobitnie świadczy o kompletnej nieznajomości przez Ciebie problematyki rynku komputerów do zastosowań multimedialnych dla przeciętnego zjadacza chleba
Nie widzę powodu dla jakiego mamy wciąż udawać, że nie wiemy o co chodzi rozmówcy i obrzucać się impertymencjami. Napisałem co myślę i mam ku temu podstawy. Na razie nikt tego nie podważył.
Zamieszczone przez Jarooo
Problemem w doborze sprzętu do pracy, zabawy etc. jest zawsze kasa jaką posiadasz (jak już napisałem szczególnie w naszym kraju).
No i gdzie była mowa o przeciętnym multimedialnym, komputerze dla zjadacza chleba? Hipermarketowy marketing i problematyka minimalizacji ceny, mnie nie zajmuje w takim stopniu, żeby mi się chciało o tym pisać. Pytanie dotyczyło komputera do konkretnych zastosowań. Oczywiście posypały się propozycje składania w hurra-optymistycznym tonie. Przedstawiłem kilka innych opcji z komentarzem. Jeśli masz inne zadnie, poza tym, że Twoje składaki są super, słucham. W innym wypadku nie traktuję tego jako argument. Składać można, podałem nawet zgrubne wytyczne. Póki co żadna propozycja, z tych które padły nie zbliża się do nich. Poza wyborem grafiki. Ilość propozycji wynikających ze zbioru oferty komponentów na rynku jest oszałamiającą liczbą wyrażoną funkcją kombinacji 10 elementowej bez powtórzeń. Wybór "właściwej" na bazie czynników wyboru jak: gryzie się, wymiata, lepszy niż, ma "x" czegoś, jest przedszkolem z komputerowymi klockami i radosną twórczością. Nawet gorzej, bo klient jest zwierzęciem doświadczalnym, użytkującym liczne, unikalne twory komputeropodobne.
Metoda na składanie, którą podałem wcześniej, jest niczym więcej jak zastosowaniem obmyślonej przez kogoś ze stosownym zapleczem, całej platformy systemowej ze wszystkimi kluczowymi komponentami. Przy wykorzystaniu z głową, ma szanse działać bezawaryjnie i stabilnie, przy wydajności porównywalnej ze słabymi stacjami roboczymi. I co najważniejsze przy zaledwie 1,5-2x przeciętnej ceny składaka.
monitor - jest świetny wątek o monitorach, więc tu tę kwestię pomińmy kwota - pieniądze na inwestycję będą pożyczane, więc wolałabym nie szaleć za bardzo, powiedzmy, że poruszamy się w przedziale od 3000 do 5500 zł
chyba, że uszycie sobie kompa na miarę naprawdę da zauważalną różnicę
i że możecie podpowiedzieć, gdzie w wa-wie mogliby mi wszystko fachowo poskładać
[o ewentualnych komponentach poczytalam sobie w watkach
Tom01 nie jest moim celem obrażanie Ciebie czy kogokolwiek innego. Jeśli czujesz się urażony to przepraszam, ale powyżej zamieściłem sobie skróconą wypowiedź głównej zainteresowanej - przeczytaj tekst wytłuszczonym drukiem.
Raczej potraktowałem energia_ki (z całym szacunkiem dla niej) jako przeciętnego (polskiego) zjadacza chleba (sam nim jestem) z raczej mniej zasobnym portfelem, stąd cała moja dyskusja o dobrym wydaniu ograniczonej ilości pieniędzy.
Na "składaku" również da się pracować bezstresowo i bezawaryjnie w programach typu PSCS3.
Sam proponujesz jakieś rozwiązania, ale jak to napisał kolekcjoner trochę ogólnikowo... Ja bardziej to rozpatrywałem do podanej kwoty, jako całość.
Tak troszkę OT. Patrząc w Twoją stopkę zastanawiam się czy dopuszczasz do siebie myśl, że dobre zdjęcia można robić czymś poniżej 30D uzbrojonym jedynie słuszne obiektywy stałoogniskowe .
Z mojej strony EOT.
Raczej potraktowałem energia_ki (z całym szacunkiem dla niej) jako przeciętnego (polskiego) zjadacza chleba (sam nim jestem) z raczej mniej zasobnym portfelem, stąd cała moja dyskusja o dobrym wydaniu ograniczonej ilości pieniędzy.
Na "składaku" również da się pracować bezstresowo i bezawaryjnie w programach typu PSCS3.
Sam proponujesz jakieś rozwiązania, ale jak to napisał kolekcjoner trochę ogólnikowo...
Gotowca jak pisałem nie zaryzykuję proponować, ale ów ogólnik jest bardzo konkretny. Na tyle konkretny, że jest to przepis na niezły komputer:
Zamieszczone przez Tom01
Składak = może być różnie.
1. Jeśli składać, to jak napisałem na początku w całości na Intelu. Obowiązkowo z oryginalną płytą, dedykowanymi pamięciami i dobrym zasilaniem, jeśli nie Intela (drogie) to Chieftec. Żadnych tajwańskich wynalazków.
2. Grafika Matrox, dysk lub dwa Seagate, DVD dobre i trwałe to Plextor, Yamacha, HP, akcesoria Logitecha. Mysz jest bardzo ważna, sugeruję nie oszczędzać.
3. Problemem może być chłodzenie. Należy o to zadbać, ale tak aby przy komputerze dało się wysiedzieć.
Komentarz