Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tom01
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2600

Zamieszczone przez Jarooo
    Przyjacielu - to ja zadam Ci takie pytanie. Co robisz na tym forum pełnym dyskusji (nie wiem czy mających czy nie merytoryczne podstawy) prowadzonych przez amatorów hobbystów?
    To jest forum foto i jak widać, bez wątpienia z treści postów, skupiające zarówno amatorów jak i mnóstwo ludzi z potężnym doświadczeniem, jakie ja chciałbym mieć. Niestety w dziedzinie foto jestem amatorem, pstrykającym od okazji do okazji.

Nie jest to jednak forum elektroniczne/komputerowe i również, jak widać z treści postów, np w tym wątku, nie widać specjalnie specjalistów z mikroelektroniki, techniki cyfrowej. Jeśli kogoś uraziłem, przepraszam.

... zastanów się co pleciesz.
    Osobiste wycieczki zostaw proszę sobie na inne, bardziej poufałe rozmowy.

Napisz do kogo wysłałbyś energia_ki do jakiej profesjonalnej firmy sprzedającej profesjonalne komputery? Co byś jej poradził? Jakiś sprawdzony przez Ciebie model.... nieee... bez sensu po prostu firmę wskaż.
    Ogólniki wskazałem wcześniej. Nie sposób wskazać gotowca. Na rynku jest mnóstwo rozwiązań. Wystarczy przejść się/napisać do kilku firm specjalizujących się w rozwiązaniach dla grafików, zapytać o stację graficzną (to słowo-klucz) i podać przedział budżetowy. W przypadku samodzielnego składania, lub z pomocą "panów od komputerów" ze sklepu za rogiem, zdecydowanie łatwiej kupić gniota niż dobry sprzęt.

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Wiesz tylko cały czas operujesz ogólnikami. Nie podałeś żadnych danych na poparcie swoich wątpliwych tez. A i jeszcze jedno nie składam komputerów zarobkowo ani dla hobby źle trafiłeś jeśli te swoje wycieczki osobiste kierujesz do mnie.
    To nie wątpliwe tezy, tylko m.in. przebrzydłe doświadczenie 20 lat pracy w branży. Życzysz sobie faktów?

1.
    Sprawdź proszę na przykład, ofertę komputerów rynku wtórnego. Dlaczego znajdziesz sporo bardzo wiekowego sprzętu firmowego (HP, IBM, Dell) będącymi w pełni sprawnymi jednostkami. Sprzedaje się takie komputery do mniej obciążających funkcji. Sprawdź również ile oferuje się podobnie wiekowych składaków. One nie dożywają podobnego wieku.

2.
    Zapytaj statystycznie wiarygodną grupę ludzi odpowiedzialnych za dane/sieć w oparciu o jakie maszyny budują struktury serwerowe?

3.
    Zapytaj sam siebie, i swojego doświadczenia ile razy miałeś problem z komputerem? Ile razy reinstalowałeś system? Ile razy wetknąłeś urządzenie USB a ono zadziałało dopiero po przełożeniu do gniazda obok? Wiem, wiem... to wszystko wina tych złych Windowsów. Faktem jest, że jest wiele znacznie lepszych systemów, ale jednak wiele typowych problemów, nie jest wynikiem działania partaczy z Redmond. Niebagatelny wpływ ma niestabilność sprzętu na którym działa.

PS. Do nikogo nie kieruję osobistych przytyków. To wynik obserwacji.

Zamieszczone przez energia_ki
    Tom01 - chcialam zadac pytanie, które Jarooo właściwie zadał juz za mnie - jaki komputer markowy byś polecił do obróbki zdjęć?
    ja naprawdę uczciwie rozważam wszystkie możliwości [składak/gotowiec/mac], wiec będę wdzięczna za podanie konkretnych modeli
    Mac, szczególnie Mac Pro = święty spokój.
    1. System potrafi działać bez restartu (!) nie reinstalacji, kilka miesięcy.
    2. Zero wirusów.
    3. Dla windziarzy jest podstawowy zestaw czyli MS Office, IE, Outlook.
    4. PS działa jak marzenie.

Firmowa stacja graficzna PC = zero problemów ze sprzętem.
    1. W zasadzie jak Mac, tylko Windows, jak to Windows. Wirusy, spyware, szybkie zaśmiecanie badziewiem.
    2. Dobre i nie w szalonych cenach robi HP, Dell. Modele wg zasobności portfela.

Firmowe PC = może być różnie.
    1. Najtańsze wersje to z reguły szmelc.
    2. Przy ograniczonym budżecie warto kupić używany, jakiś z wyższych modeli. Najłatwiej o takie z oferty Dell'a, gdyż ten producent odkupuje komputery klientów i po przeglądzie w fabryce są oferowane w zaskakująco korzystnych cenach.

Składak = może być różnie.
    1. Jeśli składać, to jak napisałem na początku w całości na Intelu. Obowiązkowo z oryginalną płytą, dedykowanymi pamięciami i dobrym zasilaniem, jeśli nie Intela (drogie) to Chieftec. Żadnych tajwańskich wynalazków.
    2. Grafika Matrox, dysk lub dwa Seagate, DVD dobre i trwałe to Plextor, Yamacha, HP, akcesoria Logitecha. Mysz jest bardzo ważna, sugeruję nie oszczędzać.
    3. Problemem może być chłodzenie. Należy o to zadbać, ale tak aby przy komputerze dało się wysiedzieć.
    Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315. Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: [email protected]

Komentarz

• canis_lupus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1252

O! Widzę że ktoś jeszcze poparł mnie z Matroxem.
      "I love You Cię" Różyczko...
      Galeria ,
      Druga galeria,

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez canis_lupus
        O! Widzę że ktoś jeszcze poparł mnie z Matroxem.
        Taa wszyscy proponuaj plyty z PCI-E a Ty karte na AGP
        Zreszta ta "wyzszosc" matroxa w obecnych czasach to juz mit. Kiedys pewnie miala przewage w jakosc obrazu, ale teraz imo taka jakosc to juz standard.

Komentarz

• jatzzek
          Początki nałogu
          • 2006
          • 355

A niech mi ktos wyjasni co to za karty ATI Fire GL? Na przyklad takie cacko kosztuje ponad 6tys. ATI Fire GL V7350 PCI-E 1GB. Do czego sluza te karty?
          why waste your time looking for proof?
          what if the answer is never the truth?

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez jatzzek
            A niech mi ktos wyjasni co to za karty ATI Fire GL? Na przyklad takie cacko kosztuje ponad 6tys. ATI Fire GL V7350 PCI-E 1GB. Do czego sluza te karty?
            Do wszystkiego co potrzebuje duzej akceleracji 3D.

Komentarz

• Tom01
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 2600

Zamieszczone przez DoMiNiQuE

Zreszta ta "wyzszosc" matroxa w obecnych czasach to juz mit. Kiedys pewnie miala przewage w jakosc obrazu, ale teraz imo taka jakosc to juz standard.
              Kiedyś poznawało się Matroxa, po tym, że na monitorze był ostry obraz w rozdzielczości 1600x1200. Teraz poznaje się po tym samym, jeśli jest podłączona analogowo do monitora, po ciszy, po komfortowo rozwiązanym zarządzaniem kartą i po tym że nic od niej nie odpadnie w czasie pracy.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Moja wypowiedz odnosila sie do:
                Zamieszczone przez canis_lupus
                1. Karta graficzna: Wszyscy tutaj proponują k. graficzne przeznaczone do grania. Po jaką cholerę do pracy w PSie 256MB RAMu na karcie? Inną sprawą jest jakość obrazu generowanego przez te karty. Może warto zastanowić się nad jakimś starym matroxem? Kosztują grosze, są projektowane od podstaw do pracy z grafiką i jakością obrazu przebijają nowe katry które kosztują po 2000zł. Jeśli juz nie Matrox to proponuję dowolną kartę za 100zł bo i tak nie bedzie różnicy. Droższa karta bedzie miała wpływ na wydajność tylko i wyłącznie w grach.

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Zamieszczone przez Tom01
                  To nie wątpliwe tezy, tylko m.in. przebrzydłe doświadczenie 20 lat pracy w branży. Życzysz sobie faktów?

1.
                  Sprawdź proszę na przykład, ofertę komputerów rynku wtórnego. Dlaczego znajdziesz sporo bardzo wiekowego sprzętu firmowego (HP, IBM, Dell) będącymi w pełni sprawnymi jednostkami. Sprzedaje się takie komputery do mniej obciążających funkcji. Sprawdź również ile oferuje się podobnie wiekowych składaków. One nie dożywają podobnego wieku.

2.
                  Zapytaj statystycznie wiarygodną grupę ludzi odpowiedzialnych za dane/sieć w oparciu o jakie maszyny budują struktury serwerowe?

3.
                  Zapytaj sam siebie, i swojego doświadczenia ile razy miałeś problem z komputerem? Ile razy reinstalowałeś system? Ile razy wetknąłeś urządzenie USB a ono zadziałało dopiero po przełożeniu do gniazda obok? Wiem, wiem... to wszystko wina tych złych Windowsów. Faktem jest, że jest wiele znacznie lepszych systemów, ale jednak wiele typowych problemów, nie jest wynikiem działania partaczy z Redmond. Niebagatelny wpływ ma niestabilność sprzętu na którym działa.
                  Jak chcesz to sprawdzaj. Nie wiem w jakim celu miałbym ja to robić. I do czego miałoby mnie to przekonać.
                  Aha problemy o których piszesz w pkt.3 są mi znane tylko gdzie ja pisałem, że coś takiego mnie spotkało i obwiniałem za to Windowsy. Ja akurat na XP nie narzekam i nigdy ich nie reinstalowałem więc nie wiem po co o tym piszesz .
                  Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Tom01
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 2600

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Jak chcesz to sprawdzaj. Nie wiem w jakim celu miałbym ja to robić. I do czego miałoby mnie to przekonać.
                    Zdecyduj się zatem, o co Ci chodzi? Albo chcesz argumentów, albo wyznajesz zasadę "nie bo nie".

Komentarz

• canis_lupus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1252

Nie na AGP tylko na PCI. Co do jakości to zdziwiłbyś się jaki obraz potrafią dawać zwykłe grafy. Mydło takie że głowa boli.
                      Mam kumpla który ma wypasionego kompa do gier (GF7900GT) a oprócz tego starą kartę Matroxa. Po co? Facet bawi się grafiką (nie zdjęciami).
                      "I love You Cię" Różyczko...
                      Galeria ,
                      Druga galeria,

Komentarz

• Wile
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 17

Czemu malo kto postrzega komputer jako produkt/narzedzie jak kazde inne, ktore sie po prostu kupuje i uzywa? Czemu trzeba byc od razu fachowcem, odwiedzac fora, czytac recenzje by dobrac komponenty, potem wszystko to samemu skladac, instalowac, a w razie problemow znow zdawac sie na internet lub szwagra co sie zna? Gdybym sam mial kupowac komputer a nie znal sie na tym zupelnie, to ani by mi do glowy nie przyszlo bawienie sie w ten sposob. Kupuje komputer ktory ma byc dla mnie tylko i wylacznie narzedziem, ma dzialac, a jak nie dziala to niech sie martwi gwarant, a nie ja. Podobnie jak w przypadku telewizora, lodowki czy samochodu. Czemu nie wybrac swietego spokoju i spokojnie zajmowac sie swoim?
                        Moja galeria na CB
                        30D + 40D + Tamron 17-50mm 2.8 + Canon 100mm 2.0 + Canon 50mm 1.4 + Canon 70-200mm 2.8 + 430EX + drobiazgi

Komentarz

• energia_ki
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 291

rozumiem, że gdy kupujesz coś, na czym sie nie znasz, to nie zasiegasz najpierw opinii innych osob, ktore tego czegoś używają, tylko idziesz do pierwszego lepszego sklepu i bierzesz... pierwsze z brzegu? ...to, co Ci zasugeruje/wciśnie sprzedawca?

cóz, ja tam nie jestem taki kozak, wolę najpierw rozpoznać temat i potem kupić dokładnie to, co będzie odpowiadało moim potrzebom
                          - ale co kto lubi...

Komentarz

• Zielony
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2928

Mac Pro oczywiście, że były fajny. Tyle, że cena najtańszej opcji jest rzędu 7,5k PLN brutto Jeszcze zaraz się okaże, że najtańszej opcji nie warto kupować bo za mało RAM'u, bo są lepsze procki do wyboru itd.
                            A gdzie monitor?? Srać pieniędzmi niestety nie każdy potrafi
                            Ale wszystko w swoim czasie
                            sigpic

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zamieszczone przez Tom01
                              Zdecyduj się zatem, o co Ci chodzi? Albo chcesz argumentów, albo wyznajesz zasadę "nie bo nie".
                              No to czekam na te argumenty, bo na razie ich nie było .
                              Aha i nie wspominaj mi o swoim dwudziestoletnim doświadczeniu, bo to żadnego wrażenia na mnie nie robi.

Zamieszczone przez Zielony
                              Mac Pro oczywiście, że były fajny. Tyle, że cena najtańszej opcji jest rzędu 7,5k PLN brutto Jeszcze zaraz się okaże, że najtańszej opcji nie warto kupować bo za mało RAM'u, bo są lepsze procki do wyboru itd.
                              A gdzie monitor?? Srać pieniędzmi niestety nie każdy potrafi
                              Ale wszystko w swoim czasie
                              A musi być pro? iMac sie nie sprawdzi? Pytam się, bo sam niedawno widziałem cenę coś 5kzł z kawałkiem?
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• adalbert
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 353

Nie wchodząc w spór pomiędzy m.in. Kolekcjonerem a Tom01 - nie taka jest moja intencja - podaję zainteresowanym (pozdrowienia dla energii_ki link do strony firmy IDEAL.PL, zajmującej się sprzedażą gotowych stacji graficznych - nie korzystałem - ale proponuję potraktować to jako punkt odniesienia do własnych przemyśleń co do kompa - czy zbudować "samemu" (tu argumenty i Kolekcjonera i Toma01), czy kupić gotowca, dopasowując jego parametry do własnych potrzeb/możliwości finansowych... co ciekawe - polecają MS Windows XP Professional x64 Edition

Komentarz

Pracuję...