Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tmaciak
    Uzależniony
    • 2006
    • 610

Zamieszczone przez energia_ki
    chyba, że na kompie uzywanym w celach zarobkowych trzeba miec windowsy nie Home tylko professional:
    Nie nie musisz, po prostu niektóre rzeczy nie chodzą na Home, ale nie sądzę abyś to nawet zauważyła, biorąc pod uwagę planowany profil użytkowania.

EDIT:

Aha, żeby tak słodko nie było, to upgrade'y MacOS X (tj. np. 10.4 -> 10.5) kosztują niestety parę złotych (do 10.4 prawie 6 stówek).
    Ostatnio edytowany przez tmaciak; 7338.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon S-120PC II

Komentarz

• energia_ki
      Początki nałogu
      • 2007
      • 291

Zamieszczone przez Zeke
      Po co jeden ultraszybki, jak szybciej i wydajniej będzie na dwóch dyskach w RAID? http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID_(informatyka)
      Zeke, o RAIDzie czytalam, oczywiscie zaczełam od wikipedii i linkow w niej podanych, ale nie wezme sie za to, bo ten temat mnie przerasta, trudno - nie kazda kobieta musi byc informatycznym specem

pomysl z 1 ultraszybkim dyskiem pochodzi z watku o komputerze za 7 tys [link w poscie #1], poddal go jacekxyz, a rozwinal muflon

Zamieszczone przez tmaciak
      Nie nie musisz, po prostu niektóre rzeczy nie chodzą na Home, ale nie sądzę abyś to nawet zauważyła, biorąc pod uwagę planowany profil użytkowania.
      dzieki, kamien z serca

Aha, żeby tak słodko nie było, to upgrade'y MacOS X (tj. np. 10.4 -> 10.5) kosztują niestety parę złotych (do 10.4 prawie 6 stówek).
      wiedzialam, ze gdzies jest hund begraben

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Zeke
        Acha... Polecam _zdecydowanie_ mysz Logitech MX518. Przy pracy z grafiką jej jakość naprawdę robi różnicę.
        Pod tym sie zdecydowanie podpisze. Najprecyzyjniejsza jak na razie myszka optyczna. Wbrew sloganom reklamowym myszki laserowe (np Logitechowa seria G) mimo nieco wyzszej rozdzielczosci (2000dpi vs 1600dpi) mniej precyzyjnie sie 'poruszaja' w testach - zarowno w aplikacjach wymagajacych precyzji jak i w grach.
        Uzywalem MX518, potem dluzszy czas (nieco ponad rok) G5, potem wrocilem do MX518 jak mi G5 sie zaczynala rozlatywac... no coz - ja czuje roznice 8) .

Pamiętaj, że jeśli chcesz wymieniać płyty główne, to jeśli planujesz Windowsy, to nie OEM, tylko retail, bo OEM jest "przywiązany" do płyty głównej, więc przy OEM za każdą nową płytą główną musisz kupować nowe Windowsy.
        To juz od jakiegos czasu (rok? wiecej?) . Nie znam szczegolow, ale Microsoft zmienil jakis czas temu tresc licencji OEM. Jesli XP straca aktywacje przy wymianie jakiegokolwiek komponentu PCta (w tym plyty glownej, procka itp glownych podzespolow) to infolinia Microsoftu od reki aktywuje.

Komentarz

• tmaciak
          Uzależniony
          • 2006
          • 610

Zamieszczone przez Vitez
          To juz od jakiegos czasu (rok? wiecej?) . Nie znam szczegolow, ale Microsoft zmienil jakis czas temu tresc licencji OEM. Jesli XP straca aktywacje przy wymianie jakiegokolwiek komponentu PCta (w tym plyty glownej, procka itp glownych podzespolow) to infolinia Microsoftu od reki aktywuje.
          No właśnie zmienił i uściślił, że:

An upgrade of the motherboard is considered to result in a "new personal computer" to which Microsoft(R) OEM operating system software cannot be transferred from another computer. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created and the license of new operating system software is required.

(MS License FAQ)
          Pozdrawiam, Tomek
          Canon S-120PC II

Komentarz

• Jarooo
            Coś już napisał
            • 2007
            • 84

No właśnie zmienił i uściślił, że:

An upgrade of the motherboard is considered to result in a "new personal computer" to which Microsoft(R) OEM operating system software cannot be transferred from another computer. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created and the license of new operating system software is required.

(MS License FAQ)
            Miałem taką sytuacje jakiś czas temu (chyba 1 rok), ale co dziwne przy pierwszym telefonie w rozmowie stwierdziłem, że wymieniłem płytę na nową (stara się spaliła, ale była wiekowa tzn. ze 2 lata) i potrzebuję aktywować system. Dostałem odpowiedź, że niestety licencja wygasła ze starą płytą. Jednak, Pani zadała mi pytanie czy płyta była na gwarancji...? Na co ja ponieważ wszedłem w inny system palnąłem (zawsze jestem szczery ), że nie więc Pani powiedziała przykro mi.
            Jednak jak mi piana opadła to zadzwoniłem jeszcze raz i ta sama Pani (niedziela była ) po krótkiej gadce i tym samym pytaniu: o gwarancję i mojej odpowiedzi, - oczywiście, że tak! poprosiła o numer kontrolny i bez problemu podała numer aktywacyjny. Dziękuję miłego dnia i już.

Nie wiem wydaje mi się, że chodziło o to, że rozmowa jako hmmm... transakcja była nagrywana i po odpowiedniej treści oświadczenia wszystko zgodne było z jakimś zapiskiem w tej nowej licencji o padzie przypisanej płyty, która będąc na gwarancji spełniała wymóg przeniesienia licencji.
            Poza tym faktycznie płytę miałem na gwarancji, ale takiej samej nie byli mi w stanie dostarczyć więc przy okazji zrobiłem upgrade. :grin:
            EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• energia_ki
              Początki nałogu
              • 2007
              • 291

Jarooo, cenna wiadomosc!
              - teraz juz wiadomo, jak to w razie czego rozegrac

- - -
              a co do polecanego mi maka - pogadalam dzis w salonie appla, gdzie odradzano mi iMaca do jakiejs poważniejszej obrobki zdjec, za to bardzo mnie namawiano na MacPro [jasne, kazdy ma 10 tys w kieszeni na drobne wydatki] -
              oczywiscie zlożylam to na karb tego, ze chca wepchnac klientowi droszy sprzet, ale - co ciekawe - podobną rzecz powiedzial mi czlowiek w Cortlandzie [sprzedają i Apple, i czesci do PC]: że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach

Komentarz

• tmaciak
                Uzależniony
                • 2006
                • 610

że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach
                Najsłabszy MacPro ma 2 dwurdzeniowe Xeony 2GHz, nie ulega wątpliwości, że będzie szybszy od iMac'a który ma co prawda 2.16 GHz ale jedno Core2Duo wielkiej Hameryki to nie odkryli...

"Dobre dyski" o których mowa powyżej, to zestaw z Raptorem lub czymś podobnym, a z ostatnich Twoich postów wynikało, że jednak oszczędności są konieczne...
                Pozdrawiam, Tomek
                Canon S-120PC II

Komentarz

• Fakungio
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 297

Trochę się śmiesznie zrobiło.
                  Taka parada byków prężących swoje muskularne ciała.
                  Dziewczyna chce obrabiać grafikę a nie ładować super dopalacze i jak jeden z gości napisał chłodzenie cieczą w kompa. No dajcie spokój ludziska hehe !!!

Najsłabszy MacPro ma 2 dwurdzeniowe Xeony 2GHz, nie ulega wątpliwości, że będzie szybszy od iMac'a który ma co prawda 2.16 GHz ale jedno Core2Duo
                  To jest jedno z lepszych hehe
                  Zróbmy może taki ranking bełkotu informatycznego.
                  Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• Zeke

a co do polecanego mi maka - pogadalam dzis w salonie appla, gdzie odradzano mi iMaca do jakiejs poważniejszej obrobki zdjec, za to bardzo mnie namawiano na MacPro [jasne, kazdy ma 10 tys w kieszeni na drobne wydatki] -
                    oczywiscie zlożylam to na karb tego, ze chca wepchnac klientowi droszy sprzet, ale - co ciekawe - podobną rzecz powiedzial mi czlowiek w Cortlandzie [sprzedają i Apple, i czesci do PC]: że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach
                    Powiem tak: będę bardzo zaskoczony, jeśli jakikolwiek sprzęt będzie wydajniejszy dla Photoshopa od zestawu C2D + RAID 0+1 - przy dużych plikach to właśnie kontroler pamięci i czas odczytu/zapisu na dyskach będzie decydował. Oprócz tego, zastanowiłbym się czy nie instalować WinXP 64. I bardzo proszę nie robić z siebie blondynki, ktoś kto jest w stanie zarejestrować się na forum internetowym, przeczytać krótki manual - poradzi sobie z ustawieniem RAIDa.
                    Ale system wygodniejszy i bardziej szpanerski to MacOS X .

Dodane:
                    "Dobre dyski" o których mowa powyżej, to zestaw z Raptorem lub czymś podobnym, a z ostatnich Twoich postów wynikało, że jednak oszczędności są konieczne...
                    E nie, niekoniecznie. Raptory montujemy wtedy, jak system ma być najszybszy i koniec. Ale mają swoje wady: są drogie i głośne (w serwerach przecież nikomu to nie przeszkadza). W RAID można postawić dwie Barracudy SATA II - to są dobre dyski.
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 10692. Powód: Komentarz na temat pojawił się po napisaniu pierwszego posta

Komentarz

• Arek Piekarz
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 334

Zamieszczone przez Vitez
                      Najprecyzyjniejsza jak na razie myszka optyczna. Wbrew sloganom reklamowym myszki laserowe (np Logitechowa seria G) mimo nieco wyzszej rozdzielczosci (2000dpi vs 1600dpi) mniej precyzyjnie sie 'poruszaja' w testach - zarowno w aplikacjach wymagajacych precyzji jak i w grach.
                      Cytując test myszek na benchmark.pl wyjaśnia się, dlaczego tak jest:
                      "Pewnie niektórych zdziwi, że cpi (potocznie dpi) nie wchodzi w skład oceny myszy, bo sprzedawca w sklepie powoływał się na ten właśnie parametr, polecając Wam dany produkt. Właściwie owa rozdzielczość to tylko maksymalna prędkość poruszania kursorem gryzonia. Nijak ma się do precyzji, a jest tylko marketingowo wykreowanym bożyszczem tłumów. Dlatego nawiązuję do niej wyłącznie przy omawianiu komfortu gry w RTS i FPP shootery."

Coś jak megapiksele w aparatach

Przy okazji - test wygrał Logitech MX518 ;-)
                      40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                      Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                      Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                      Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• Silwe
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 164

Czy ktoś z was może polecić jakiś model płyty głównej pod Core 2 Duo ? Czy taka wbudowana karta graficzna w płytę sprawdzi sie jeżeli chodzi o obróbkę zdjęć?

Zastanawiam sie nad zmiana mojego Athlona 2000XP na:

1. Core 2 Duo e430
                        2. 2 GB Ramu DDR2
                        3. i właśnie jakaś płyta główna. Może ktoś ma jakiś pomysł, jaki chipset, który model jest stabilny itp.
                        Staram się, ale za mało...

Komentarz

• czajna
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 401

Zamieszczone przez Silwe
                          Czy ktoś z was może polecić jakiś model płyty głównej pod Core 2 Duo ? Czy taka wbudowana karta graficzna w płytę sprawdzi sie jeżeli chodzi o obróbkę zdjęć?

Zastanawiam sie nad zmiana mojego Athlona 2000XP na:

1. Core 2 Duo e430
                          2. 2 GB Ramu DDR2
                          3. i właśnie jakaś płyta główna. Może ktoś ma jakiś pomysł, jaki chipset, który model jest stabilny itp.
                          Do Core 2 Duo polecam płyte Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 (477zł w techplanet.pl) a z pamięci Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK Dual Channel EP (Extreme Performance) (430 zł u www_arche_net_pl - allegro)...
                          Na większości komputerowych for to Ci polecą...

Komentarz

• focus
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 182

ponieważ stoję przed podobnym dylematem jak energia_ki, dopisuję wątpliwości
                            - Czajna, jaki konkretnie procek C2Duo dla twojej płyty i pamięci
                            - DoMiNiQuE, jaki Mac zatem, skoro lepszy od iMaca jest MacPro, bo procek ma szybszy?, tylko, że to drogo się robi
                            Potrzeby podobne. Ma być szybko pod PS CS3 i LR.
                            W tej chwili mam Athlona 3000+, 1G RAM i robi się tragicznie jak trzeba przerobić całą stertę RAW-ów z 5D..., pozostaje upgrade procka i ram, czyli tanio, ale zaczynam ciepło myśleć o MacBook'u, bo liczę na większą wydajność od posiadanego PC no i nie bez znaczenia - podczas wyjazdowych sesji, mam przy sobie porządny DataBank Tylko czy MacBook z 2GB RAM da radę ?

Komentarz

• czajna
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 401

Zamieszczone przez focus
                              ponieważ stoję przed podobnym dylematem jak energia_ki, dopisuję wątpliwości
                              - Czajna, jaki konkretnie procek C2Duo dla twojej płyty i pamięci
                              Core 2 Duo E6420 2,13 GHz (~670 zł) wystarcza, a jeśli masz troche więcej kasy to można dołożyć do E6600 2,4 GHz (~810 zł)

Komentarz

• focus
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 182

czyli wychodzi jakieś 1500-1800 upgrade PC, do tego jakaś tania karta, jaka??

...no i sensowny DataBank z podglądem RAW-ów, bo używanie OTG to zaczyna być dla mnie zbyt duży stres...
                                no cóż wychodzi taniej niż Mac, ...DoMiNiQuE, może masz jakieś uwagi?

Komentarz

Pracuję...