Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czajna
    Początki nałogu
    • 2005
    • 401

Jeśli chodzi o tanią grafe to polecam firme Galaxy, a model np. Galaxy GeForce 7300GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-Express (1.4ns) (267 zł techplanet.pl)...
    Nie wiem jaki masz zasilacz ale to też bardzo ważna część kompa, coś z tańszych ale dobrych to np. Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450W (178 zł)

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Zamieszczone przez focus
      no cóż wychodzi taniej niż Mac, ...DoMiNiQuE, może masz jakieś uwagi?
      Jesli zalezy Ci tylko i wylacznie na wydajnosci to napewno bedzie taniej zlozyc peceta. Natomiast jesli zalezy Ci na systemie OS X to pozostaje Ci kupno maka. C2D w makach jest tak samo wydajne jak w pecetach wiec nawet macbook bedzie sobie radzil z PSem. Ja osobiscie polecam iMaca - najlepszy strosunek ceny do jakosci. Uwazam, ze do podstawowej obrobki w PS i wszystkiego innego iMac wystarczy MacPro to piekielna maszyna i chyba nie ma az takiej potrzeby aby w nia inwestowac.

Komentarz

• focus
        Bywalec
        • 2006
        • 182

hehe lubię większość rzeczy z piekłem związanych, a które przyjemność dają...
        a jak porównasz wydajność
        MacBooka 2.16GHz Intel Core 2 Duo
        # 2GB memory
        # 160GB hard drive1
        do iMac'a
        Macbook mnie kręci, bo daje mi mobilność, której czasami potrzebuję, dlatego zastanawiałem się czy będzie wystarczający do obróbki w domu z podłączonym Eizo L568, jako podstawowy ekran i 13", na narzędzia - a może przekombinowałem

Komentarz

• djtermoz
          Uzależniony
          • 2004
          • 988

Zamieszczone przez focus
          skoro lepszy od iMaca jest MacPro, bo procek ma szybszy?
          Nie tyle ma szybszy procek co ma 2 szybsze procki. Tu jest podstawowa roznica. A poza tym ma lepszy RAM, wieksze FSB, itp.

Zamieszczone przez focus
          Ma być szybko pod PS CS3 i LR.
          Na MacPro bedzie super szybko (wiem z wlasnego doswiadczenia) ale iMac tez wystarczy. Wez tylko szybki procek i przynajmniej 2GB RAM.
          djtermoz@pbase

Komentarz

• focus
            Bywalec
            • 2006
            • 182

dzięki Czajna, znam zatem cenę odświeżenia mojego PC do tego muszę jeszcze doliczyć DataBank...
            zobaczymy na czym stanie w temacie Maca, tym bardziej, że jutro w Grodzie Kraka będzie nasz pierwszy raz:-D

Komentarz

• Zeke

Ktoś pytał tu o grafikę - otóż karty zbudowane na układach ATI ładniej wyświetlają. Wiele gier szybciej chodzi pod nVidią, ale jeśli chodzi o jakość kolorków... to chyba jednak ATI . I coś firmowego, np Gigabyte z pasywnym chłodzeniem, da się znaleźć coś taniego a dobrego.

Komentarz

• Kaworu
                Bywalec
                • 2006
                • 149

Bym powiedzial, ze jakos obrazu jest identyczna na nV i ATI (przynajmniej na DVI) A "firmowe" konstrukcje w dzisiejszych czasach na ogol roznia sie od "niefirmowych" zastosowanym chlodzeniem, plytki referencyjne dostarcza producent chipsetu* ;>

* - w wiekszosci wypadkow.

Komentarz

• Tom01
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 2600

Zamieszczone przez Zeke
                  Ktoś pytał tu o grafikę - otóż karty zbudowane na układach ATI ładniej wyświetlają. Wiele gier szybciej chodzi pod nVidią, ale jeśli chodzi o jakość kolorków... to chyba jednak ATI .
                  GPU nie ma żadnego wpływu na jakość obrazu. Zasadnicze znaczenie ma cała reszta, czyli jak tą kartę popełniono.

Zamieszczone przez Zeke
                  I coś firmowego, np Gigabyte z pasywnym chłodzeniem, da się znaleźć coś taniego a dobrego.
                  Nazwanie Gigabyte'a firmowym sprzętem to przesada. Po zaprzestaniu produkcji kart przez ATI, nie ma w tej chwili porządnych, firmowych, dostępnych u nas kart z tymi układami. Niezłe, choć gorsze niż ś.p. oryginały robi od kilku lat były kooperant ATI - tajwański Sapphire.
                  Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.
                  Masz problem z kolorem, wal śmiało!
                  e-mail: [email protected]

Komentarz

• Zeke

Zamieszczone przez Kaworu
                    Bym powiedzial, ze jakos obrazu jest identyczna na nV i ATI (przynajmniej na DVI) A "firmowe" konstrukcje w dzisiejszych czasach na ogol roznia sie od "niefirmowych" zastosowanym chlodzeniem, plytki referencyjne dostarcza producent chipsetu* ;>

* - w wiekszosci wypadkow.
                    Nie jest identyczna. Nie wiem czy to w testach technicznych można wykazać, ale porównanie pracy na dwóch komputerach różniących się tylko kartą graficzną daje do myślenia. Pewnie wiele czynników ma na to wpływ, ale np. latam online symulatorem IL-2 FB, i tam pierwsi zauważają/rozpoznają przeciwnika użytkownicy kart ATI. Użytkownicy nVidii, po takich uwagach, przesiadają się na ATI i potwierdzają.
                    Z firmowymi chodzi mi tylko o to, żeby nie kupować jakichś noname'ów (kiedyś były takie na giełdzie 'built by ATI', w workach foliowych).

Zamieszczone przez Tom01
                    Nazwanie Gigabyte'a firmowym sprzętem to przesada. Po zaprzestaniu produkcji kart przez ATI, nie ma w tej chwili porządnych, firmowych, dostępnych u nas kart z tymi układami. Niezłe, choć gorsze niż ś.p. oryginały robi od kilku lat były kooperant ATI - tajwański Sapphire.
                    J.w., i zgodzę się że Sapphire jest godny polecenia (ale nie wiem czy mają w ofercie z pasywnym chłodzeniem).

Komentarz

• Tom01
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2600

Zamieszczone przez Zeke
                      Sapphire jest godny polecenia (ale nie wiem czy mają w ofercie z pasywnym chłodzeniem).
                      Są wersje tylko z radiatorem oraz różne cichsze i głośniejsze wersje z chłodzeniem wymuszonym.
                      Masz problem z kolorem, wal śmiało!
                      e-mail: [email protected]

Komentarz

• Kaworu
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 149

Zamieszczone przez Zeke
                        Nie jest identyczna. [ ... ]
                        A mowisz o obrazie 3D czy moze jakosci odwzorowania pulpitu windows? Bo w temacie ostatnio chodzilo o sprzet do PS CS3 ;>

Apropos, jak wygląda to sprzętowe wspomaganie PS w wersji extended?

Komentarz

• Zeke

Zamieszczone przez Kaworu
                          A mowisz o obrazie 3D czy moze jakosci odwzorowania pulpitu windows? Bo w temacie ostatnio chodzilo o sprzet do PS CS3 ;>
                          Skoncentruj się i przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, i znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.

Komentarz

• Kaworu
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 149

Zamieszczone przez Zeke
                            Skoncentruj się i przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, i znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
                            A teraz wysil umysł i znajdz pytanie retoryczne i troche ironii w moim pytaniu. Jeśli zaś nawiązujesz do pytania o OGL, to ATI tu akurat zawsze kulało.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Patrzac chociazby na ostatnie dwa posty musze zadac wazne pytanie: zamykamy?
                              (prosze glownie autorke watku o odpowiedz)
                              Uzasadnienie: zbedny dryf na totalny offtop polaczony z wojenkami systemowymi nvidia vs ati, PC vs Mac, Intel vs AMD itp.

Komentarz

• energia_ki
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 291

Zamieszczone przez Vitez
                                Patrzac chociazby na ostatnie dwa posty musze zadac wazne pytanie: zamykamy?
                                (prosze glownie autorke watku o odpowiedz)
                                Uzasadnienie: zbedny dryf na totalny offtop polaczony z wojenkami systemowymi nvidia vs ati, PC vs Mac, Intel vs AMD itp.
                                nie wiem, czy da się więcej konkretów wycisnąć, wygląda na to, że chyba nie...
                                ale z drugiej strony to, że ja uzyskałam już odpowiedzi na swoje pytania, nie musi oznaczać, że inni nie będą chcieli dowiedzieć się czegoś więcej w tym temacie
                                - tak więc odpowiem po prezydencku: i tak, i nie :wink:
                                ponieważ zarówno zamknięcie, jak i zostawienie wątku otwartego będzie miało swoje uzasadnienie

Komentarz

Pracuję...