Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

ja poczyniłem zakup nowego kompa i wybrałem starannie:

MB: GIGABYTE P35-DS3R imo lepsze i tańsze od Asusów w tej chwili

CPU: E4500 @ 3,08 GHz na standardowym chłodzeniu jest wydajniejszy od serii 6xxx o jakieś 20%

RAM 2 x 2GB OCZ 800/CL4 (na ram obecnie nie ma co skąpić choć XP widzi pomiedzy 3,2-3,5 GB, na szybsze CL nie ma się co łaszczyć różnica pomiędzy CL4 a 5 jest marginalna i niewarta dopłaty)

VGA- ATI 3850 512 POWERCOLOR PCS (gram a ta karta przy cenie 550pln za wersje 256 to dziś zdecydowanie najlepszy zakup ja za swoją zapłaciłem ok 630PLN)

HDD SATA2 BARRACUDA 500GB 7200.11 32MB - zdecydowanie najlepsze obecnie dyski szczęka mi opadła :250 GB na talerz, NCQ2 , dysk działa jak moje wcześniejsze 2x160 SATA Raid 0 .... 95mb/s w/g HDtach poprostu rewelacja ...jak dokupię 2 do raidu 0 to komputer mi wybnuchnie. Imo biorąc pod uwagę plusy i minusy obecnie przy tych dyskach raptory 10.000 mogą się schować

Obudowa Chieftec, zasilacz Coolermaster 430W 12", DVDRW LG SATA, czytnik CF/3,5"

mam dostęp do hurtowni więc cenka za mój zestaw to 2550 PLN w sklepach trzena się przygotować na 300-500PLN wiecej.
    Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez popmart
      RAM 2 x 2GB OCZ 800/CL4 (na ram obecnie nie ma co skąpić choć XP widzi pomiedzy 3,2-3,5 GB, na szybsze CL nie ma się co łaszczyć różnica pomiędzy CL4 a 5 jest marginalna i niewarta dopłaty)
      To dlaczego kupiłeś CL4 a nie CL5 ?

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

bo dostałem pod choinkę takie wypasione lekutko i przy ustawianiutimingów 4/4/4/12 róznica jest marginalna do standardowyh 5/5/5/15
        Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

bo dostałem pod choinkę takie wypasione lekutko
          No to "poczyniłeś zakup" czy dostałeś pod choinkę?

i przy ustawianiutimingów 4/4/4/12 róznica jest marginalna do standardowyh 5/5/5/15
          A to akurat nic dziwnego.

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

HDD SATA2 BARRACUDA 500GB 7200.11 32MB - zdecydowanie najlepsze obecnie dyski szczęka mi opadła :250 GB na talerz, NCQ2 , dysk działa jak
            Ja za Seagate'y dziękuję bardzo - świeżo kupiona Barracuda 7200.10 na SATA terkocze w czasie pracy jak dyski sprzed 10 lat - ostatni Seagate jaki kupiłem - chciałem cichego kompa, mam terkoczący dysk...
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• popmart
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1721

Zamieszczone przez Vitez
              No to "poczyniłeś zakup" czy dostałeś pod choinkę?
              tylko pamieci dostałem
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez Krzychu
              Ja za Seagate'y dziękuję bardzo - świeżo kupiona Barracuda 7200.10 na SATA terkocze w czasie pracy jak dyski sprzed 10 lat - ostatni Seagate jaki kupiłem - chciałem cichego kompa, mam terkoczący dysk...
              tak mi przykro... mój jest cichutki ... ale jak to zdyskami bywa czasem seria czasem sztuka ...
              Ostatnio edytowany przez popmart; 3267. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Elajasz
                Bywalec
                • 2007
                • 124

wszystkie 7200.10 trochę terkoczą, to wynika ze sposobu zapisu i jest potwierdzone w prawie każdym teście, ale w tych samych testach można wyczytać, ze są one jednymi z lepszych wiec coś za coś
                na CB

Komentarz

• Tezet-gdynia
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1283

ja poczyniłem zakup nowego kompa i wybrałem starannie:

CPU: E4500 @ 3,08 GHz na standardowym chłodzeniu jest wydajniejszy od serii 6xxx o jakieś 20%

VGA- ATI 3850 512 POWERCOLOR PCS (gram a ta karta przy cenie 550pln za wersje 256 to dziś zdecydowanie najlepszy zakup ja za swoją zapłaciłem ok 630PLN)

HDD SATA2 BARRACUDA 500GB 7200.11 32MB - zdecydowanie najlepsze obecnie dyski szczęka mi opadła :250 GB na talerz, NCQ2 , dysk działa jak moje wcześniejsze 2x160 SATA Raid 0 .... 95mb/s w/g HDtach poprostu rewelacja ...jak dokupię 2 do raidu 0 to komputer mi wybnuchnie. Imo biorąc pod uwagę plusy i minusy obecnie przy tych dyskach raptory 10.000 mogą się schować

Obudowa Chieftec, zasilacz Coolermaster 430W 12", DVDRW LG SATA, czytnik CF/3,5"

mam dostęp do hurtowni więc cenka za mój zestaw to 2550 PLN w sklepach trzena się przygotować na 300-500PLN wiecej.
                  i do takiego zestawu zasilacz coolermaster 430W Raczej bym stawial na firme Tagan i bardziej 450W ktory w rzeczywistosci ma troszke wiecej.

320Gb seagate nie terkocze wogole, zero dzwieku, za to np. 160 albo 250 juz tak
                  www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• popmart
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1721

cooler master bardzo dobrze się sprwauje (procek @3GHz) ja w przeciwieństwie do znacznej większości nie popadam w histerię zasilaczową i owe 430W starcza z zapasem i jest OK trzyma ładnie napięcia itp....(pracowałem kilkalka lat w firmie "integrującej" kompy)

Komentarz

• Tom01
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2600

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                      i do takiego zestawu zasilacz coolermaster 430W Raczej bym stawial na firme Tagan i bardziej 450W ktory w rzeczywistosci ma troszke wiecej.
                      Mocy nie ma się co czepiać bo to i tak pisane palcem po wodzie. Jeśli ktoś jest fanatykiem liczb, to proponuję 1KW albo więcej. Choć taniej będzie napisać sobie moc na obudowie mazakiem. A marka to jedno i drugie chińszczyzna, więc jeden pies, czy to Tagan, Coolermaster czy inny .

Z naciskiem na "IMO".
                      Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315. Powód: Automerged Doublepost
                      Masz problem z kolorem, wal śmiało!
                      e-mail: [email protected]

Komentarz

• Tezet-gdynia
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1283

Zamieszczone przez Tom01
                        Mocy nie ma się co czepiać bo to i tak pisane palcem po wodzie. Jeśli ktoś jest fanatykiem liczb, to proponuję 1KW albo więcej. Choć taniej będzie napisać sobie moc na obudowie mazakiem. A marka to jedno i drugie chińszczyzna, więc jeden pies, czy to Tagan, Coolermaster czy inny .

Z naciskiem na "IMO".
                        Oj, to moze logic instalowany seryjnie do obudowy ?? moze zasilacz za 40 zł ?? :neutral: Mam inne podejscie po utracie kilka razy dyskow i dziwnych rzeczach ktore sie z nimi robily typu wylaczanie i wlaczania sie im zasilania podczas pracy komputera. Nie fajnie stracic 2 dyski 120gb w ciagu pol roku. Teraz jade na taganie i 320gb i nic zlego sie nie dzieje. Pozatym rozkrecilem troche zasilaczy i wiem ze pomimo ze wszystko chinszczyzna to roznica jest kolosalna chociazby w technologi wykonania, zastosowanych filtrow itp. Ja bym kupil lepszy (ktos kiedys napisal ze im ciezszy tym lepszy) i spal spokojnie, zwlaszcza w czasach kiedy karta graficzna ma takze podlaczane osobne zasilanie. Zwykly zasilacz z komputera wazy ponizej 1kg, tagan wazy duuuuuuzo wiecej, a ryzu dosypanego w srodku nie ma, jest roznica w elektronice :wink:
                        www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Tom01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2600

Oj, to moze logic instalowany seryjnie do obudowy ?? moze zasilacz za 40 zł ??
                          Piszę o zasilaczach, a nie emulatorach, które padając, ciągną za sobą do grobu, resztę komputera. Choćby sławny na cały kraj Codegen. ;-)

Jednakowoż, nie ma co się ekscytować mocami, sprawnościami, bajerami etc. Uruchamiałem i testowałem obciążeniowo współczesne, mocno wyposażone komputery, na firmowych zasilaczach o mocach 150-200W. Tak, że kilkaset W i więcej napisane na chińszczyźnie, przy ich żenującej sprawności, to science fiction.
                          Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1283

Ale filtry fikcja nie sa Chociaz w zasilaczu za 400-600zł raczej moc nie jest zawyzana a tagany tyle kosztuja z tego co pamietam
                            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Tom01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2600

Ale filtry fikcja nie sa Chociaz w zasilaczu za 400-600zł raczej moc nie jest zawyzana a tagany tyle kosztuja z tego co pamietam
                              Nie przesadzajmy. Tanan pińcetwatowy to 275 zł.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1283

To troche spadly z ceny, kiedys za 400-450W trzeba bylo zaplacic 400-600 zł ale to normalne bo teraz sa mocniejsze na rynku i te tansze musialy spasc z ceny. Ale dalej uwazam je za dobre zasilacze, w srodku nie ma zwyklych blach aluminiowych tylko porzadne radiatory, dobrej jakosci elektronika no i glosne tez nie sa
                                www.tomasz-lis.pl

Komentarz

Pracuję...