FW SD1A wg mojej wiedzy, załatwia sprawę. Swoje siedemsetpięćdziesiątki po kolei wyłączam z macierzy, aktualizuję i wkładam z powrotem. Jak na razie wszystko w porządku. Ciekawostka, po aktualizacji dwóch z trzech, zauważyłem znaczące przyśpieszenie operacji dyskowych. Jak mi się za kilka dni cała macierz przebuduje, wykonam parę pomiarów.
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
Masz ciut nieaktualną wiedzę. SD1A podczas aktualizacji potrafiła uwalic dysk - na szczęście Seagate wgrywał w takich wypadkach prawidłowy bios i za darmo odzyskuje dane. Ostatni firmware SD1B nie posiada już tego błędu.
Muflon: Lepiej zaktualizuj FW, lub po prostu sprawdź na stronie Seagate czy Twoje dyski mogą mieć błędy. Wystarczy znać numer seryjny dysku, wyciągniesz go np ze SMART'a.Ostatnio edytowany przez canis_lupus; 697.Komentarz
-
-
Koledzy, pomóżcie z tym firmware, bo mnie jakaś ślepota dopadła i nie jestem w stanie go znaleźć na stronie Seagate. Ta rekomendacja zawiera tylko linki do narzędzi umożliwiających odczyt FW i S/N z dysków a nie do nowego FW.
Mam dyski ST3500320AS (Barracuda 7200.11 SATA2 32MB Cache).
Gdzie kliknąć, żeby ściągnąć tę poprawkę?
Dzięki!Komentarz
-
-
Nie no ja to wszystko już dawno sprawdziłem, mam teoretycznie "zepsute" dyski, tylko z samą aktualizacją czekam na 100% potwierdzenie, że aktualny firmware już tym razem naprawdę nie dobija HDD do końca
Komentarz
-
Komentarz
-
Pewne są tylko podatki i śmierć
Lepiej załadować nowy firmware, nawet jeśli nie jest to ostatnia aktualizacja, niż czekać aż padnie dysk ze "złym" oprogramowaniem.
W pięciu ostatnio zakupionych dysków Seagate 2 sztuki 1,5 TB są OK, 3 sztuki 1TB ES.2 są do aktualizacja. Będzie trochę zabawy bo akurat te 3 ES.2 siedzą w macierzy RAID5...Pozdrawiam, RafałKomentarz
-
Co do drugiego niektórzy mają wątpliwości ;-) (cytat nie pamiętam z kogo).
Nie. Mając (mimo wszystko) działający sprzęt lepiej czekać aż inni wypróbują nowy firmware pierwsi, niż rzucać się jako beta-tester i obudzić się z dyskiem uwalonym od ręki. Tak, wiem, we will help in the recovery of any lost data... blabla :-?Zamieszczone przez RafalRLepiej załadować nowy firmware, nawet jeśli nie jest to ostatnia aktualizacja, niż czekać aż padnie dysk ze "złym" oprogramowaniem.Komentarz
-
Mi się to kojarzy z Einsteinem i tekstem o bezgranicznej głupocie.
Tak czy siak ruletka
Albo jak mówią klasycy - jak się nie obrócisz **** zawsze z tyłu. Najważniejsze to robić regularnie backup
Nawet macierzy RAID, które dla wielu wydają się stuprocentowym zabezpieczeniem (oprócz oczywiście RAID 0).
Pozdrawiam, RafałKomentarz
-
Komentarz
-
a co koledzy sądzą o takim wynalazku?
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105LKomentarz
-
Zastosowano dosyć stary chipset, wolne pamięci, mało wydajny układ graficzny itd. Wiadomo - minimalizacja sprzętu robi swoje. Osobiście nie kupiłbym go do fotografii. Jako komputer do codziennej pracy i multimediów jest świetny - mały i wspaniały design, byłby ozdobą w domu ;-)Komentarz
-
-
a ja już jestem po zmianie,
w zasadzie to tylko zamieniłem dysk na WD 500GB zgodnie Waszymi z sugestiami,
kupiłem w komputroniku, pluginy chodzą aż miło,raw z 40d w max. rozdzielczości doslownie leciał 2-3 sek, zupełnie inna praca:-)
tutaj w teście uzyskał 7 -8 sek,
oby tak dalej!HeniekKomentarz
Komentarz