Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Max_im
    Uzależniony
    • 2006
    • 668

BeQuiet jest ok mam 2
    Antec mi padł jakiś czas temu
    Kupując na 8 lat to proponuję wyższa półkę elementów
    Od kiedy składam sam sobie komputery (jakies 10lat) Nie pamiętam problemów ze stabilnością. Moje preferencje to wyższa półka i intel
    ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Memoriz
      Stabilność sprzętu nie zawsze idzie w parze z komponentami z wyższej półki. Można złożyć tani zestaw, który będzie stabilny, lecz nie tak wydajny jak na "bardziej" markowych komponentach.
      I ja bardzo uogólniałem i Ty bardzo uogólniasz.
      A przecież wiesz o co chodzi. Sprzęt droższy nie _zapewnia_ stabilności ale znacząco zwiększa szansę na stabilność.

Komentarz

• Tom01
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 2600

Zamieszczone przez Vitez
        znacząco zwiększa szansę na stabilność.
        W większości wypadków to nie tyle szansa, co klasyfikacja zerojedynkowa. Zdarza się nader często, że parametry czasowe sygnałów na złączach modułów funkcjonalnych, wołają o pomstę do nieba, a jakieś-tam, działanie całości jest zapewnione dzięki potężnym tolerancjom, zupełnie nie akceptowalnym w sprzęcie z normalnej półki. Proponuję ciekawskim, bo składaczy nie posądzam, o posiadanie aparatury do rejestracji przebiegów ani monitora do pracy krokowej, wsadzić jakiś "renomowany" moduł pamięci typu GoodRam, Ocz czy inne badziewie do oryginalnej intelowskiej platformy. 60% modułów w ogóle nie zadziała.
        Masz problem z kolorem, wal śmiało!
        e-mail: [email protected]

Komentarz

• heniek
          Uzależniony
          • 2004
          • 614

dostałem taką ofertę ze sklepu:
          intel core2 quad q8200
          kingston ddr2 x 2gb 800 mhz
          segate 500 gb barracuda
          geforce 8600 gt asus magic 512 mb hdtv
          gigabyte ga-ep43-ds3L
          plus inne drobiazgi
          ma być do tego jakiś zasilacz ale nie wiem jeszcze jaki i stąd moje pytanie o odpowiedni to tego zestawu,
          a może jakieś wskazówki odnośnie grafiki, płyty, procesora?
          Heniek

Komentarz

• Tom01
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2600

Zamieszczone przez heniek
            segate 500 gb barracuda
            Byle nie z FW SD15. A jeśli się taki trafi, bo 500-tek z SD15 jest mnóstwo, to od razu trzeba aktualizować, bo może Panu paść po kilku miesiącach bez ostrzeżenia. To trefny FW, ogólnoświatowa wtopa, Seagate publikuje o tym sporo artykułów w swojej bazie wiedzy.

PS. Co do płyty, to ja bym się nie pakował w tajwański śmieć. Są tanie a naprawdę dobre płyty Intela dedykowane składaczom.

Komentarz

• vietcargo
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 33

Zależy, do czego ten komputer ma być. Jeśli tylko do obróbki fotografii i codziennych zastosowań jak surfowanie po internecie to wybrałbym kartę graficzną z pasywnym chłodzeniem. Nie potrzeba w takim zestawie wydajności, a cisza jest przyjemnym elementem podczas pracy.

Dodatkowo - nie kupiłbym pamięci firmy Kingston, miałem dwa razy i dwa razy firma zwróciła mi pieniądze za wadliwe egzemplarze. Są stanowczo przereklamowane. Płyta jest na chipsecie Intel P43/ICH10, którego bym nie kupił. Celowałbym w Intel P45/ICH10R.

Komentarz

• heniek
                Uzależniony
                • 2004
                • 614

dokładnie to:
                segate 500 gb barracuda 7200.11 932mb, serial ata II
                Heniek

Komentarz

• Tom01
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 2600

Co do karty popieram.

Co do pamięci, jaka jest alternatywa? Kingston robi przyzwoite moduły, choć trzeba pamiętać że jest kolosalna różnica między różnymi ValueRAM a dedykowanymi. Niektóre serie nawet tych pierwszych, słabszych, można zastosować do szalenie wymagających platform serwerowych. Raczej się nie zdarza żeby kupić dwa razy i za każdym razem wadliwe. Chyba że ktoś je uszkodził, lub montował je Pan w miejsce gdzie powinny być dedykowane, lub do skrajnie kiepskiej jakości komputera.

dokładnie to:
                  segate 500 gb barracuda 7200.11 932mb, serial ata II
                  To nic nie mówi. Trzeba kompletny symbol modelu, zaczynający się od ST. Pierwsza cyfra np 3, to linia produktowa, następnie trzy oznaczają pojemność, np 500. Kolejna cyfra to wersja, 3 to właśnie trefny. Poza tym na naklejce dysku jest jawnie napisana wersja firmware.
                  Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• heniek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 614

no tak, ale ja mam przed sobą tylko wydruk konfiguracji i nic więcej o dysku nie ma,
                    drożej bym już nie chciał, więc jak płyta?
                    a p45 będzie już droższa,
                    jaka pamięć?
                    Heniek

Komentarz

• Tom01
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2600

no tak, ale ja mam przed sobą tylko wydruk konfiguracji i nic więcej o dysku nie ma,
                      drożej bym już nie chciał, więc jak płyta?
                      a p45 będzie już droższa,
                      jaka pamięć?
                      O dysk trzeba zapytać sprzedawcę.

Tu ma Pan listę płyt, chipsetów i różnic:

Do normalnych zastosowań można brać np DP35DP. Niech Pan się nie da ogłupić symbolami.

Komentarz

• Memoriz
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 188

nic więcej o dysku nie ma,
                        ...
                        jaka pamięć?
                        Jeśli chodzi o dysk to byle nie Seagate, znowu wypuścili wadliwą serię która delikatnie mówiąc odmawia pracy. Jest wątek o tym na forum.

Kingston faktycznie nie jest już tak dobry jak kiedyś, no chyba że seria HyperX lecz to górna półka.
                        Poleciłbym jakieś: Corsair,Patriot or Geil - również dobrze się spisują.
                        .

Komentarz

• Tom01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2600

Jeśli chodzi o dysk to byle nie Seagate, znowu wypuścili wadliwą serię która delikatnie mówiąc odmawia pracy. Jest wątek o tym na forum.
                          Każda firma ma wpadki. Jeśli ktoś twierdzi coś przeciwnego o jakiejś, to po prostu o czymś nie wie. W przypadku Seagate'a, z racji wielkości firmy i powszechności dysków, wieść o wpadce szybko się rozpowszechnia. I dobrze, bo dzięki temu jest dodatkowe zabezpieczenie, a firma chroniąc reputację, błyskawicznie publikuje środki zaradcze. Proponuję nie panikować, statystycznie są to bardzo dobre dyski, tylko skoro akurat teraz pojawił się problem z jakąś serią, trzeba być ostrożniejszym. Tym bardziej że nasi rodzimi kombinatorzy oczywiście wadliwe dyski jako tańsze będą masowo oferować do sprzedaży.

Kingston faktycznie nie jest już tak dobry jak kiedyś, no chyba że seria HyperX lecz to górna półka.
                          A ma Pan na to jakieś dowody? Od kiedy HyperX to górna półka?

Poleciłbym jakieś: Corsair,Patriot or Geil - również dobrze się spisują.
                          Jak wyżej.

Komentarz

• Bingant
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 507

Tom01 podaj może jakąś konfigurację podzespołów składaka do obróbki foto, internetu i niekoniecznie gier. Za odpowiedź z góry serdeczne dzięki.
                            6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• Memoriz
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 188

Zamieszczone przez Tom01
                              Każda firma ma wpadki. Jeśli ktoś twierdzi coś przeciwnego o jakiejś, to po prostu o czymś nie wie.
                              Oczywiście, zgadzam się. Lecz Seagate dało plame już nie pierwszy i nie drugi raz. Obecnie na rynku są inne mniej awaryjne dyski, więc nie koniecznie należy się koncentrować na jednej firmie. Chociażby WD jest godny polecenia.

Zamieszczone przez Tom01
                              A ma Pan na to jakieś dowody? Od kiedy HyperX to górna półka?
                              Podczas pisania tego wersu jedynym dowodem, którym się kierowałem jest moje doświadczenie.
                              .

Komentarz

• Tom01
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 2600

Zamieszczone przez Bingant
                                Tom01 podaj może jakąś konfigurację podzespołów składaka do obróbki foto, internetu i niekoniecznie gier. Za odpowiedź z góry serdeczne dzięki.
                                Zasadniczo to ja się tym nie zajmuję. Robimy w firmie komputery do różnych dziwnych zastosowań, ale raczej to nie są sprzęty o których chciałbym się rozgadywać. Ponadto ich konstrukcja i cena, znacząco wykraczają poza definicję przeciętnego składaka.

Komentarz

Pracuję...