Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Jest 31.12, godz. 11. Twój komputer działa od całych 7 godzin. Nie za krótko, żeby polecać?
No przeciez napisalem, ze jest to porownywalne z rankingami "new car quality", ktore roznia sie od rankingow "niezawodnosci".
Biorac pod uwage ile problemow i koszmarow osoby maja ze skladaniem komputerow, zaraz na poczatku, to jest niezle. Nie wszystkie plyty glowne sa tak bezproblemowe.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Skladanie takiego komputera bez pospiechu zabiera mi dwa dni
Strasznie długo, biorąc pod uwagę stawkę godzinową technika elektronika, to koszt tego komputera wzrasta dwukrotnie
Ciekaw jestem jak to będzie działać za rok, zwłaszcza że wspominasz o "podkręcaniu"
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Mam podobny config - stockowe chłodzenie do i5 (przynajmniej te co ja mam) jest wporzo - mogłoby być odrobinę cichsze, ale toleruję je nawet przy mocnym obciążeniu 4 rdzeni a niespecjalnie chcę mi się wieszać jakieś gigantyczne radiatory na płycie, dodatkowo procesor jest cały czas zimny a płyta odpowiednio steruje prędkością wiatraka...
Mocnym obciazeniu? A przy 100% obciazeniu? Gwarantuje, ze przekroczy dopuszczalna temperature.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Mocnym obciazeniu? A przy 100% obciazeniu? Gwarantuje, ze przekroczy dopuszczalna temperature.
Chyba sobie żartujesz - najprawdopodobniej źle go zamontowałeś...
Przy mocnym - miałem na myśli 100% wszystkie rdzenie - nigdy mi nie przekroczył 50C (dokladnie nie pamietam - tak zgrubnie napisalem zeby nie sklamac - raczej bylo mniej) a maltretowałem go zarówno testami z Everesta jak i różnorakimi operacjami w PS CS4 na dużych plikach...
W ostatnich trzech kompach zostawiłem stockowe wiatraki i na niepodkręcanych procesorach zawsze było OK - co do i5 - oczywiście w tychże testach wchodził w tryb Turbo...
owszem przekroczyl i wylaczyli (74 C, powyzej max dla tego procesora).
Ja doszedlem do ponad 90 C. Ale oczywiscie oni w legitreviews (juz nie wspomne o mojej skromnej osobie) nie potrafia zainstalowac chlodzenia tak dobrze jak panowie na CB.
Nieprzekraczanie 50 C na pelnych obrotach ze stockowym ustrojstwem przez i5 funkcjonujacy z normalna szybkoscia w temperaturze otoczenia pokojowej jest _absolutnie kompletnie niemozliwe_ , kropka .
Nieprzekraczanie 50 C na pelnych obrotach ze stockowym ustrojstwem przez i5 funkcjonujacy z normalna szybkoscia w temperaturze otoczenia pokojowej jest _absolutnie kompletnie niemozliwe_ , kropka .
Prawda - sprawdziłem (PS CS4, wszystkie 4 rdzenie na maks) - doszło do 70C i dalej nie chciało...
Ja tylko dodam do powyższego, jeśli ktoś stawia sobie za absolutny priorytet stabilność i minimum problemów, raczej nie nastawiał bym się na podkręcanie, takie grzebanie trzeba po prostu lubić, a nie każdy to lubi.
A już na pewno nie zabierał bym się za podkręcanie, jeśli to pierwszy komputer złożony w życiu i ma służyć jako maszyna do pracy/zarabiania a nie do zabawy i wszelkie przestoje są wykluczone.
Nie twierdzę, że podkręcanie sam w sobie jest złem wcielonym, ale zwyczajnie trzeba to lubić. Tylko ludzie, którzy mają techniczne szczegóły w małym palcu i ogrom doświadczenia, albo narwane dzieciaki, którym komputer służy tylko do gier, uważają (błędnie), że podkręcanie jest dla każdego, bo łatwo można zwiększyć wydajność komputera.
Kiedy komputer musi coś liczyć przez wiele godzin, nie ma większego znaczenia czy wynik będzie za 8h. czy 8,5h. natomiast jeśli się zawiesi, wywali błąd, to ma kolosalne znaczenie.
Nie ma natomiast powodu, żeby osoby uprawiające podkręcanie i zadowolone z efektów zaprzestały tego procederu Moja uwaga jest kierowana do tych, co nigdy nie próbowali i nakręcili się na oszczędności. Jakość nie idzie w parze z oszczędnością, efekty podkręcania oceniał bym raczej w kategoriach bonusa niż oszczędności.
Nie ma natomiast powodu, żeby osoby uprawiające podkręcanie i zadowolone z efektów zaprzestały tego procederu Moja uwaga jest kierowana do tych, co nigdy nie próbowali i nakręcili się na oszczędności. Jakość nie idzie w parze z oszczędnością, efekty podkręcania oceniał bym raczej w kategoriach bonusa niż oszczędności.
No to chyba jest raczej oczywiste....
To nie oszczednosci, ani korzysci, ani nawet bonus, tylko kosztowna zabawa (kiedy sie dzieciaki wciagna). Dokladnie tak samo jak fotografia dla mnie.
A dwa dni spedzone na skladaniu komputera? To tanio w porownaniu z czasem spedzonym na ogladaniu pokera w TV albo graniu w bilard na Wii (a zdarzalo mi sie). A moj czas kosztuje sporo wiecej niz technika od wtyczek i drutow.
jesli juz mial bym brac to jakas stacja na xeonie , bo to to jest domowy komputerek ktory mozna zlozyc za 20-30% mniej , taki sam
ja tu czegoś nie rozumiem chyba, tzn. że co; takiej stacji na Xeonie nie można sobie złożyć samemu? a taki komputerek domowy tak? i ten i ten posiada chyba podzespoły dostępne w sprzedaży?
dla mnie podkręcanie procesorów itp.. to - przepraszam bardzo wszystkich podkręcających - dziecinada, zupełnie nie wyobrażam sobie praktycznego zastosowania takich zabiegów, co to fizycznie daje? że w PS coś zrobi się w 1 sek. zamiast 1,5? bo chyba większych realnych różnic nie ma. Oczywiście rozumiem że może kogoś po prostu rajcuje podjeżdżanie temperaturą procesora do granic jego wytrzymałości, chłodzenie go cieczą i tego typu eksperymenty, tylko myślałem ze rozmawiamy tu o komputerze w kontekście narzędzia dla grafika, fotoedytora ...
Dla mnie najważniejsze w kompie jest to o czym pisze sid - stabilność, tak na prawdę to ten parametr na dłuższą metę daje realny komfort pracy, to że PS zmieli coś 2sekundy szybciej nie jest tak ważne jak to żeby w kluczowych procesach jego praca nie została przerwana zwiechą, albo przy realizacji terminowego zlecenia nie rozkraczyło się pudło bo akurat okazało się że jednak 90 stopni może usmażyć procesor
chodz mi o stacje jakie dell/hp robi na xeonach itp i ze takie cos moze bym kupil , te kompy sa inaczej robione/testowane - tu jest zaleta
co do podkrecania .... 20-30% realnego zysku to malo ? zamias otwierac np rawy 100s otwieraja sie w 70s , robiac na ilus plikach "cos" znow zyskuje , nie mowiac o np jednoczesnym obrabianiu a w tle kopiowaniu/zgrywaniu itp itd itp przykladow moze byc wiecej
fakt ze przy obrobce foto zyski z podkrecania beda nie proporcjonalne do np robienia wizualizacji 3d ktoreg robia sie godzinam i chyba nie trzeba mowic ze tam zysk 10% na predkosci mocno sie na czas przeklada
podkrecac trzeba z glowa , maja odpowiedni sprzet i wiedze , wiec cos no dziecinada
Bez przesady, podkręcanie nie jest aż takie złe, ale niewątpliwie wymaga sporo wiedzy i doświadczenia i przede wszystkim sporo czasu i chęci, żeby się tym bawić. Zmieniać ustawienia, badać czy stabilność jest zachowana, jaki jest przyrost wydajności, znów testować, a testy te powinny trwać przynajmniej kilka godzin a najlepiej ponad dobę. Nie każdy ma na to czas i ochotę oraz wiedzę, jak to poprawnie zrobić.
Najbardziej rozgoryczeni są Ci, którzy naczytali się o podkręcaniu w internecie, na portalach maniaków, którzy traktują to jako sport. Składają swój pierwszy w życiu komputer i już widzą oczami wyobraźni, jak ich maszyna warta 2 tysiące, przegania taką wartą 6 tysięcy i jedyne co mają na względzie, to fakt, że wydali niedużo, a będą mieli szybka maszynę, tak jak by wydali dużo więcej.
A później okazuje się, że nie wszystko podkręca się tak dobrze, jak zapowiadały to strony internetowe, bo trafił się procek, który po prostu gorzej się kręci (a maniacy mieli selekty), przyrost wydajności mizerny, sprzęt niestabilny, bo był kupowany tylko i wyłącznie pod kątem podkręcania (ale nie, będę podkręcał, to kupie najlepsze, tylko, ponieważ będę podkręcał to kupie najtańsze a potem podkręcę jakbym kupił droższe), bezkrytycznie, tanie podzespoły. Wynik dużo odbiegają od wyobrażeń i wychodzi na to, że kasa została utopiona na sprzęt z niskiej półki, a komputer nie spełnia swojej roli, bo np. gry nie działają tak płynnie jak miały.
A prawda jest taka, że najlepiej podkręcają się naprawdę drogie podzespoły, czyli naprawdę drogie konfiguracje, nierzadko przekraczające 10 tysięcy złotych. Na takich zestawach eksperymentują najlepsi, czyli nie chodzi o to, żeby gra poszła lepiej, tylko o sam efekt, wyzwanie. Normalny użytkownik i tak nie osiągnie wydajności takiego zestawu, nawet gdyby był niepodkręcony.
Podkręcanie to frajda, hobby, wyzwanie, nie droga do celu, zwłaszcza w wypadku stacji roboczej.
Ale jak ktoś potrafi, potrafi przewidzieć skutki i konsekwencje, to czemu nie? Tylko takie osoby to zdecydowana mniejszość, nawet wśród samych overclokerów.
A później okazuje się, że nie wszystko podkręca się tak dobrze, jak zapowiadały to strony internetowe, bo trafił się procek, który po prostu gorzej się kręci (a maniacy mieli selekty), przyrost wydajności mizerny, sprzęt niestabilny, bo był kupowany tylko i wyłącznie pod kątem podkręcania (ale nie, będę podkręcał, to kupie najlepsze, tylko, ponieważ będę podkręcał to kupie najtańsze a potem podkręcę jakbym kupił droższe), bezkrytycznie, tanie podzespoły. Wynik dużo odbiegają od wyobrażeń i wychodzi na to, że kasa została utopiona na sprzęt z niskiej półki, a komputer nie spełnia swojej roli, bo np. gry nie działają tak płynnie jak miały.
Ja bym tylko nie traktowal tego tak tragicznie. Jak gry nie dzialaja plynnie to trudno, trzeba wyjac portfel i kupowac, az sie osiagnie pelne zadowolenie. Niedoinformowani grzebiacy w komputerach i wymieniajacy po kolei wszystkie podzespoly, bo cos tam nie dziala, to swietna rzecz dla tego rynku. Wodki im dolac.
A kiedy ktos ubogi ostatnie pieniadze wyda na jakies druty i nie ma na mleko dla dzieci, to coz poradzic? I tak lepiej niz na wodke albo gry hazardowe.
Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby miec w jednym pokoju "workstation" z kotletami ze slubu szefa mafii, ktore musza byc obrobione na jutro pod grozba smierci, albo obliczeniami trajektorii komety od ktorych zalezy los swiata, a w drugim pokoju komputer moczacy sie w cieklym azocie, ktory operuje na kwadrylionie teraHz ale tylko przez 5 sekund.
Trochę dziwny spór. Ja jestem zwolennikiem podkręcania stabilnego. Procesor o 1/3 szybszy to zupełnie inny procesor i jeśli ktoś umie to zrobić to czemu nie?
Podkręcanie dla sportu to już trochę tak jak z audiofilami - sztuka dla sztuki. Jednak jeśli ktoś ma wiedzę, rezerwy w kieszeni na odbudowę sprzętu to czemu nie? .
żaden spór, ot wymiana poglądów na temat tuningu :-D
z innej beczki; czy pomiędzy C2duo a i5 jest jakaś przepaść wydajnościowa? wiecie taka odczuwalna (bez podkręcania;-)), innymi słowy czy warto iść w i5 - to chyba 4 rdzenie tak? i jak to jest z tymi 64bitami, wiem że widzą więcej ramu niż 32bitowy xp - i to na tym polega jego siła (win7)? i jeszcze jedno: czy zasilacze chieftec to dobra marka?
lamersko? przepraszam, ale chyba jednak poskładam grata w sklepie z kontrolą użytych podzespołów, wolę po prostu dołożyć do monitora a budżet jest jaki jest.
Komentarz