Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Na maki niestety mogą pozwolić sobie tylko te bogatsze firmy.Komentarz
-
Komentarz
-
Kolego Popmart, zachowujesz się argancko, co nie jest dobrą metodą na argumentację. Tym bardziej, że znacząco mijasz się z prawdą i jak widzę, używasz pojęć bez znajomości ich znaczenia. Zapoznaj się proszę z uwarunkowaniami technicznymi, decydującymi o jakości karty i różnicą pomiędzy jakością a osiągami, bo to są dwie różne rzeczy.trzeba sie troche znać na tym jak sie mówi
a z tymi mozliwosciami matroxa to nierozśmieszaj mnie ... jaki ten matrox ma ramDAC 350 mhz co ? kazda nawet badziewna karta ma obecnie 400mhz a nawet 2x400mhz i zaawansowane rozwijajace sie sterowniki. W przypadku nieuchronnej zmiany na vistę co zrobisz z tym badziewiem wielkim matroxem jak ta vista bedzie chodzic z takim wspomaganiem 3D?
wiesz co nie powtarzaj legend bo jeszcze ktoś to uzna za prawdę ...
To, że Matroxy, zarówno starsze i nowsze, mają gorsze wyniki w 3D niż GPU ATI i nVidia nikt nie przeczy. Jednakowoż siłą jest jakość, czyli przykładowo dobrej jakości filtry pasmowe (analog), sprawne transmitery (digital), poprawnie zaprojektowane zasilanie, bardzo duże możliwosci manipulacji w sterowniku. Dzięki temu w zastosowaniach zawodowych związanych z obrazem 2D Matroxy oferują obraz ciężki do pobicia (analog) w rozdzielczościach, gdzie tajwańskie dają cienie za literami, mydło, drżenie, lub (digital) szybką synchronizację transmisji, brak popularnych problemów z obrazem itd.
PS. Jak trafnie zauważył DoMiNiQuE, dobrej jakosci karta nie musi mieć logo Matrox. Ważne, jest natomiast, aby przy konkretnym przeznaczeniu karty, umieć je rozróżnić/trafnie wybrać.Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: [email protected]Komentarz
-
Komentarz
-
Niektórzy nie podziwiają grafike tylko częrpią przyjemność z gry ;] Ładna grafa uprzyjemnia grę ale bez przesady, liczy się gameplay.I po co właściwie wogóle uruchammiać gry na srednich detalach i słabej rozdziałce i bez AA jak wyglądają one jak produkcje sprzed 3 lat ... całe wow w nowych tytułach widać jedynie w najlepszych ustawieniach, a zejście z textur MAX na średnie to już totalnie zabiera całą atrakcyjność detali i zamioenia grę w staroć graficzny.Komentarz
-
kolego tom01 nie odowiadaj mi na posty ponieważ mam cie w ignore i mam w nosie twoje techniczne uwarunkowania.
nic a nic nie wspomniałem o jakosci obrazu 3D a jedynie o wspomaganiu 3D w viscie , a jakosc techniczna kart matrox sprzed 7 lat jest taka sobie , przedewszystkim maja przestarzałe ramdac układy odpowiedzialne bezpośrednio za wyswietlanie obrazu na monitorze.
I na koniec ja nie mówiłem o kazdej kacie z nowymi chipsetami, np chińskim no name tylko o kartach dobrych marek jakie siedzą również w macach np .... bo róznia sie od PC - towych wersji jedynie biosem karty. więc po pierwsze proszę o rozumne czytanie, po drugie nie zycze sobie konwersacji z toba i mam Cie w IGNORE , choc z ciekawości zmieniłem to na chwilę ... bo domyslałem sie ripostowania na moje posty . własnie teraz wraca ignore.
Nie wmawiaj mi ze uzywam pojeć bez zrozumienia ich znaczenia bo chrzanisz głupoty i potwierdziłeś to kilka razy (płyty INTEL lepsze od ASUSA albo ABITA hahahahaah rozśmieszasz mnie)
moja arogancja jest moja sprawą (ewentualnie modów) a tobie nic do tegoOstatnio edytowany przez popmart; 3267.Komentarz
-
Odpowiadam innym czytelnikom, których być może interesuje ww problematyka i jako, że zawartość merytoryczna niektórych postów sięga absurdu i wywodzi się chyba tylko z sufitu, czuję się w obowiązku to sprostować. Jeśli kogoś fascynuje podejscie kolegi Popmart do przedmiotu sprawy, sugeruję przejrzeć ten wątek i spróbować wyciągnąć wnioski. Moim zdaniem, i jak sądzę nie tylko, poza zacietrzewieniem nie wnosi ono nic sensowanego do dyskusji.
Proszę o udowodnienie tezy "przestarzałych układów ramdac" oraz podanie źródeł na tezę, że w macach i pecetach siedzą te same karty (w domyśle "dobrych marek" czyli wg Popmart Abity, Leadteki i podobne) tylko różniące sie biosem.jakosc techniczna kart matrox sprzed 7 lat jest taka sobie , przedewszystkim maja przestarzałe ramdac układy odpowiedzialne bezpośrednio za wyswietlanie obrazu na monitorze. (...) tylko o kartach dobrych marek jakie siedzą również w macach np .... bo róznia sie od PC - towych wersji jedynie biosem karty.
Udzielę też skrótowej odpowiedzi, gdyż nie spodziewam się takowej od Popmart. Układ ramdac, nie ma wiele wspólnego z jakością obrazu na ekranie , a na pewno nie bezpośrednio. Poza tym, o czym zapomniał kolega Popmart, Ramdac jest od wielu lat integrowany w GPU. Częstotliwość pracy tej częsci GPU warunkuje pasmo sygnałowe oraz, takie parametry które z tego wynikają, jak rozdzielczości pracy i częstotliwosci odświeżania. Bezpośrednio obraz zależy od dobrego wyfiltrowania w filtrach o odpowiednio obliczonych i wykonanych zboczach. Układy Ramdac 350MHz produkowane "od zawsze" pozwalają na "wyprodukowanie" sygnału pokrywającego z zapasem wszystkie zakresy akceptowalne przez dostepne śmiertelnikom monitory. Kombinacje o których wspomniał Popmart są stosowane przy układach graficznych do zastosowań 3D, czyli jakby nie patrzeć, będące poza tematyką tego wątku. Oprócz GPU z Ramdac karta składa się jeszcze z paru zabawek i ich jakosć ma wpływ na końcowy efekt, czyli obraz, komfort pracy i możliwości.Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
-
A ja miałem Matroxa G550, kupiłem kiedyś, za chore pieniądze, m.in. właśnie dlatego, że naczytałem się bzdur p.t. "jakość obrazu", a akurat kupowałem trochę lepszy monitor (może nie Eizo ;-) ale 19" Samsung z najwyższej w tym czasie serii - panie, ale to był wtedy wypas!
). Po pewnym czasie oddałem tą kartę za darmo, przesiadając się na jakieś w miarę firmowe gforce. To tyle jeśli chodzi o moje zdanie na temat Matroxów ;-)
Komentarz
-
1 dowód: Sprawdź ilość opinii mówiących, że na interfejsie DVI, obraz jest lepszy niż na analogowym. W rzeczywistości nie powinien się różnić wcale, ale z uwagi na powszechność gniotów, usterki takie jak cienie, drżenie szarości, nieostrość są normą.
2 dowód: Sprawdź ilość opinii dotyczących nieprawidłowości przy DVI. Późne "załączanie" obrazu, drżenie. Przy dobrej jakości transmiterów obraz powinien być od razu po włączeniu sprzętu, bez jakichkolwiek defektów.
3 dowód: Ustaw konfigurację wielomonitorową, gdzie mają być różne monitory, rozdzielczości, częstotliwosci odświeżania na sterownikach Matroxa oraz jakichkolwiek innych. I do tego ustaw sobie podgląd na TV.
Konkluzja: W porównaniu do tajwańskich, Matrox jest produktem o klasę lepszym. Podobnie jak L-ki. Nie każdemu jednak potrzebne, przydatne i rzeczywiscie dające to czego oczekiwał.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
-
Dwa monitory? To dla mięczaków ;-) Mam w tej chwili w komputerze dwa GForce na PCIex (nie-SLI i zupełnie różne, 6600 i 7900), podłączone: CRT, LCD, TV, docelowo kiedyś dojdzie jeszcze projektor. Konfiguracje refresh rate/rozdzielczości zupełnie dowolne, włączając bezsensowne (np. 85Hz na TV), mirrorowanie itp., w dowolnych kombinacjach (to oczywiście w obrębie jednej karty). Wszystko wymaga trochę dłubania (Linux, Xorg.conf), ale możliwości są takie, że głowa boli.
Dyskusje z fanatykami Matroxów/ATI przerabiałem już nieraz. Zasadniczo mają one taki sam sens jak przekonywanie audiofili, że pozłacane gniazdka za 500PLN/szt nie wpływają ja "zwiększenie głębi basów" ;-) Owszem, kiedyś, w czasach S3 Trio i pierwszych badziewnych klonów TNT różnica była widoczna. Gdzieś w okolicy GF3-4 zmniejszyła się mniej więcej do poziomu "audiofilskiego".Komentarz
-
A gdzie ja napisałem, że chodzi o dwa monitory? A co z resztą? Czyż nie jest prawdą, że 8 na 10 użytkowników tajwańskich kart twierdzi, że jak podłączać to przez DVI bo na analogu jest gorzej? Sprawdź proszę czy to samo występuje na Martoxach, Herculesach (nie tych tajwańskich) i innych kartach wysokiej jakości.
Bzdura. Różnicę w karcie dobrej i kiepskiej wykazać można w zasadzie natychmiastowo i bez wysiłku. Jak ze wszystkim.
PS. Co to jest "pierwszy (...) klon TNT"? Nie są mi znane przypadki "klonów" układów nVidia Riva TNT. Nie było również, z tego co wiem, nigdy kart nVidia, więc nie było co klonować.Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
-
uważaj muflon bo staniesz sie nic niewiedzącym kompletnie niemajacym pojecia o "uwarunkowaniach technicznych" amatorem komputerowcem.
Komentarz
Komentarz