Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cwanakubwa

Zamieszczone przez rysiaczek
    Wybrałbym core2 i na pewno 3 lu 4GB RAM - nie 2!
    A jaki system operacyjny ? Bo XP raczej 4 GB nie zarządzi - MAX 3.

Ja używam Core 2 Quad 2,4 G + 2 giga pamięci. W PS3 panorama z pełnych RAW'ów z obracaniem (10 ujęć) jest wykonywana w około 10 - 12 minut.

Pozdrawiam

Komentarz

• rysiaczek
      Uzależniony
      • 2005
      • 897

Zamieszczone przez cwanakubwa
      A jaki system operacyjny ? Bo XP raczej 4 GB nie zarządzi - MAX 3.

Ja używam Core 2 Quad 2,4 G + 2 giga pamięci. W PS3 panorama z pełnych RAW'ów z obracaniem (10 ujęć) jest wykonywana w około 10 - 12 minut.

Pozdrawiam
      no to nie za szybko O systemie autor wątku nie wspomniał, więc i ja nie poruszałem tego tematu, licząc że autor wie jakie są ograniczenia.
      Tak czy inaczej - lepiej mieć 4GB i tracić pół niż 3GB i tego pół nie mieć (no, 0,4):rolleyes:
      Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Zamieszczone przez miszaqq
        Jestem wlasnie na etapie wybierania sprzetu do obrobki fotek.....

pkt. 3 !
        Wątek dokleiłem w odpowiednie miejsce.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Obiektyw
          Bywalec
          • 2007
          • 157

prawie offtop, ale "na temat"

...CS4 to na razie wrozenie z fusow. Poczekajcie na pierwsze opinie powaznych uzytkownikow. Dowiemy sie co poprawiono (przy CS3 Adobe tlumaczylo sie dlugo z nieprzewidywalnego zamykania InDesigna pod Os X). Z tego co mi wiadomo duzy nacisk polozono wlasnie na InDesigni stad CS4. PShop w wersji CS3 okazal sie super maszyna po powolnej CS2. Bridge w koncu funkcjonalny itd. itd.

Skladaj sprzet pod CS4 jak juz poznasz wymagania. Ja wlasnie przechodze nawet w domu na Os X... co pewnie okaze sie glupota, bo Jobs jest bardzo chory, Apple po cudzie iPhone'a znowu ponosi straty... i moze skonczyc jako label Microsoftu. Czego nikomu nie zycze.
          ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• miszaqq
            Uzależniony
            • 2006
            • 678

Zamieszczone przez MacGyver
            http://canon-board.info/announcement.php?f=12&a=3
            pkt. 3 !
            Wątek dokleiłem w odpowiednie miejsce.
            tiaaa nastepny nadgorliwy, nudzi sie wam ze sledzicie te watki ? proponuje zrobic jeden watek

Jaki system i dlaczego Canon ? i tam beda ladowaly absolutnie wszystkie posty

sorki ale w łbach sie wam poprzewracalo
            EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• ErnestPierwszy
              Uzależniony
              • 2006
              • 734

Dołączę się do pytania i dodam swoje: gdzie w Warszawie można kupić komputer stacjonarny - MARKOWY. Jakiś sklep, gdzie są komputery i można sobie wybrać i kupić.
              Czy tylko MM/Saturn i jakieś supermarkety?
              Chciałbym kupić działającą całość - NIE przez internet. Da się?

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
                Dołączę się do pytania i dodam swoje: gdzie w Warszawie można kupić komputer stacjonarny - MARKOWY. Jakiś sklep, gdzie są komputery i można sobie wybrać i kupić.
                Czy tylko MM/Saturn i jakieś supermarkety?
                Chciałbym kupić działającą całość - NIE przez internet. Da się?
                Np www.znak.pl

Możesz wybrać na miejscu, ale radziłbym jednak wybrac najpierw teoretycznie (albo w salonie z konsultantem albo internetowo), sprowadzą i odbierasz osobiście.

Komentarz

• Memoriz
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 188

poco podkręcać taki sprzęt? chyba że dla czystej satysfakcji, żeby mieć np. równe 3ghz. Dla gier taktowanie pow 2ghz ma nikłe znaczenie, co innego przy renderingu czy innych bardziej zaawansowanych czynności.
                  A jeśli chodzi o gry to uważam, iz lepiej kupić PS3, niedość że zaoszczędzic można $ to przez najbliższe pare lat inwestujemy tylko w gry. Pozatym jeszcze zyskujemy odtwarzacz br który uzupełni nasze kina domowe.
                  Kupując kompa za 6tys wszyscy dobrze wiemy ile będize warty za 2 lata.
                  Taka moja opinia. ps. pewnie zaraz się odezwią zwolennicy Xboxa i powiedzą że nie ma lepszej konsoli, ale to tylko oni sobie tak wmawiają;-)
                  pozdro
                  .

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Memoriz
                    poco podkręcać taki sprzęt? chyba że dla czystej satysfakcji, żeby mieć np. równe 3ghz. Dla gier taktowanie pow 2ghz ma nikłe znaczenie, co innego przy renderingu czy innych bardziej zaawansowanych czynności.
                    A jeśli chodzi o gry to uważam, iz lepiej kupić PS3
                    Wątek skierowany jest głównie dla tych co obrabiają fotki. A tu już podkręcanie trochę da. Czy to przy konwertowaniu RAWów czy przy niektórych filtrach.

Co do gier... konsole się nadają raczej tylko do arcadów.
                    Strategie (o turówkach już zupełnie można pomarzyć) ? FPSy? (są, ale sterowanie kiepskie).

Dalej - jeśli ktoś potrzebuje sprzętu na którym jednocześnie da się grać, słuchać muzyki, oglądać filmy, korzystać z internetu, ściągać sobie sporo filmów, obrabiać zdjęcia (docelowo do TIFF 16bit a ProPhoto) - to jaki sprzęt byś polecił?

Komentarz

• oszczepnik
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 279

Też musiałem zmienić a właściwie zakupić drugi komputer, bo tak jak wspomniał ktoś wcześniej na lapku to już prawdziwe wyzwanie dla Actimela było, nie mówiąc już o poprawnej polszczyźnie jak się wyłączył z przegrzania w czasie oczywiście bardzo ważnej pracy
                      Dysponowałem małą kaską (ok 1700zł) więc napiszę co mi się udało w tej kwocie zakupić:

Gigabyte 52ml-s3
                      Procek AMD X64 6000
                      HD 500 GB 32 mb cache
                      grafa Palit HD 3870
                      8 gb RAM DC
                      VISTA Ultimate 64 (trafiłem cenowo najlepiej z całego zestawu)
                      Wiadomo nagrywarka DVD kalwirka itp.
                      Dokupiłem monitor (osobna kaska)
                      Komputer cóż śmiga szybkość zadowalająca, jak dla mnie ok, jedyny mały minusik to grzanie się chipsetu na MB ale dodatkowy wiatrak rozwiał sprawę.
                      Czy sprzęt wart ceny, jak dla mnie tak guru komputerowym nie jestem ale wydaje mi się, że złożyłem sobie jakiś tam całkiem całkiem zestawik.
                      pozdrawiam
                      p.s teraz nawet nie zauważam jak mi się PS włącza
                      "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez oszczepnik
                        Dysponowałem małą kaską (ok 1700zł) więc napiszę co mi się udało w tej kwocie zakupić:

Gigabyte 52ml-s3
                        Procek AMD X64 6000
                        HD 500 GB 32 mb cache
                        grafa Palit HD 3870
                        8 gb RAM DC
                        VISTA Ultimate 64 (trafiłem cenowo najlepiej z całego zestawu)
                        Wiadomo nagrywarka DVD kalwirka itp.
                        Da się lepiej kupić za te pieniądze.

Ale sam hardware, nadający się do dalszej rozbudowy:

Esc.pl:
                        Intel Pentium Dual Core E5200 2.50 GHz BOX (LGA775, 64bit) = 330zł
                        MSI P35 NEO-F /intel P35/ = 269zł
                        Seagate Barracuda 500GB 32MB cache = 225zł
                        DVD Pioneer= 100zł
                        Obudowa = ok 100zł (np Tacens Prior)
                        Asus Silent Radeon 3450 512MB DDR2 64bit = 135zł

zasilacz Seasonic SS-400ET = 149zł (gral.pl)
                        GEIL 4GB (2x2GB) DUAL ULTRA PC800 CL4 = 213zł (allegro - maciejbielecki)

No i jakaś klawiatura i mycha.

Do tego należy doliczyć OS, patrząc na njusy o Windows7 to na razie wystarczy Vista 32bit SP1 Home Premium (ok 360zł) by się później na 64bit Windows7 przesiąść zwiększając RAM do 8GB.

Do tego zestaw ten świetnie się nadaje do ewentualnego podkręcenia (zasilacz i płya i procek i ram), tylko trzeba by zmienić chłodzenie na procku z boxowego na jakiegoś Pentagrama (ludzie Karakorum polecają).

Komentarz

• oszczepnik
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 279

no pewnie tak
                          Ja nie planuje rozbudowy dalszej kompa, przynajmniej jak narazie. Wiem,że człowiek jakby się uparł to znalazł by coś innego może lepszego ale wiesz jak to jest czasami się nie chce. Są kompy , które wyrywają swoimi osiągami, ale mój zestwik da rade przez jakiś czas na pewno. Może za jakiś czas przyjdzie moment zmiany, oby jak najpóźniej
                          p.s teraz to tylko inwestować w dobry monitor
                          pozdro
                          "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• luft
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 111

tez czeka mnie zakup kompa. sprawdze jak sie cenowo ma zestaw w moich okolicach, zaproponowany przez Viteza. choc nie ukrywam ze chcialbym sie zmiescic w 1500 zl.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez luft
                              tez czeka mnie zakup kompa. sprawdze jak sie cenowo ma zestaw w moich okolicach, zaproponowany przez Viteza. choc nie ukrywam ze chcialbym sie zmiescic w 1500 zl.
                              Jest takie przysłowie - oszczędny kupuje dwa razy.
                              Ten zestaw już jest mocno przycięty. Przycięcie o kolejne 300-400zł np na procku,ramie czy płycie głównej oznacza kupno komputera o generację starszego/gorszego (Jakiś celeron czy nienajnowszy Athlon i jakieś słabe 667MHz ramy DDR2).

Komentarz

• Johnus
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 73

Co do Visty - nie ma sensu póki jest XP na rynku. Wsparcie zapewnione do bodajże 2014, system dopracowany na max. Vista to tylko próbka tego, co będzie w Win7. Ja zostaję przy XP zarówno jak i moi profesorzy (informatyka) i innym polecam to samo. Kiedy 7 będzie na rynku ok 2 lat, będzie można ze spokojem przenieść się na niego. Dodatkowo przypominam / informuję że istnieje coś takiego jak downgrade i Vistę można zamienić na XP (oryginalną OEM do komputera dodaną, bo BOX jeśli ktoś ma nie ma sensu..) wymagana jest tylko oryginalna płyta od XP, można iść do jakiegoś serwisu i na pewno mają. Edit: chyba że ktoś chce mieć więcej RAM obsłużone oraz rdzenie 4, wtedy Vista. Chociaż bardzo niewiele programów poza systemem wspiera 4 rdzenie. Wiem tylko o jednym poza samą Vistą - Microsoft Flight Simulator X. Chyba że Win XP 64 bit.. ale to już więcej niepotrzebnego zachodu.
                                Ostatnio edytowany przez Johnus; 19430.

Komentarz

Pracuję...