Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Sorry, ale ja nie mówię o jakimś onanistycznym posążku, tylko o zwykłym kompie. Nikt nie chce wywoływać wojny. Poza tym co chcesz udowodnić, bo nie bardzo rozumiem? Kogo interesy bronić? Hurtowników części? HPka? A może Microsoft? No w tym ostatnim przypadku to rzeczywiście temat drażliwy.
Więcej luzu, nikt Ci nie każe kupować maca. Wątek rozpoczął kolega, który ma ochotę kupić i się pyta doświadczonych kolegów o poradę. A oni odpowiadają. Gdyby zapytał o windę, to ok, ale on spytał i iMaca. Geeez... :-(
Weź przeczytaj na spokojnie to co napisałeś... mi radzisz więcej luzu?
Ja jestem bardzo wyluzowany bawi mnie tylko jak się właściciele Mac'ów zaperzają jak im się zwróci uwagę na kilka faktów dotyczących ich zabawek, jak opowiadają bez przerwy te same bajki o formatach, wirusach itp.
I chciałbym zwrócić uwagę, iż moje początkowe posty nie odnosiły się bynajmniej do Windowsów... jedynie do samego sprzętu.
;-) Po FW też można - ja chce 2 dyski tylko w Raid a nie 4 wiec spoko.
Za to co mi zostanie - jakieś 4K albo i więcej to mogę raz na 2-3 lata sobie skopiować wsio na inny dysk przy zmianie PC ;-)
chcesz mi wmówić*ze za 3k kupisz PC, oprogramowanie, monitor 24' z przyzwoita matrycą?
[QUOTE=czeczot;431121] Co do systemu ja nie robie backupów - nie muszę [QUOTE]
Hehe tak to taki wspanialy system ze nawet dyski twarde nie padaja, racja
W szkole mamy cala klase z Makówkami 1.2Ghz PPC 512MB itd wygladaja ladnie nie powiem ale jak juz sie cos na nich uruchomi... Prosty flash tnie sie tak niemilosiernie ze po prostu nie da sie patrzec na to, firefox po otwarciu 4 tabow wisi i trzeba go ubic. Jeden z komow zaczyna juz wydawac dziwne piszczace dzwieki (chyba to monitor bo to CRT), ale tak pozatym to faktycznie wspaniale kompy
pewnie monitora i dysków tych samych będziesz urzywał przez kolejne 50lat
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez makkak
W szkole mamy cala klase z Makówkami 1.2Ghz PPC 512MB itd wygladaja ladnie nie powiem ale jak juz sie cos na nich uruchomi... Prosty flash tnie sie tak niemilosiernie ze po prostu nie da sie patrzec na to, firefox po otwarciu 4 tabow wisi i trzeba go ubic. Jeden z komow zaczyna juz wydawac dziwne piszczace dzwieki (chyba to monitor bo to CRT), ale tak pozatym to faktycznie wspaniale kompy
o czym ty człowieku gadasz? o komputerach sprzed kilku dobrych lat? To jakiś kiepski żarcik jest ... bo nie załapałem! Sprawdź datę produkcji maców, znajdź w piwnicy PC z tego samego roku i zobacz co ci na nim pójdzie. Wtedy będziemy mieli o czym rozmawiać
nie robie kopi systemu bo nie muszę - nie padnie na amen, zdjęcia zgrywam na DVD i wystarczy
Ostatnio edytowany przez czeczot; 653.
Powód: Automerged Doublepost
pewnie monitora i dysków tych samych będziesz urzywał przez kolejne 50lat
Kurde Ty wszystko wiesz .Dyski mam 3 miesiące Sata 2 a monitorerk 19" z matryczką PVA + kalibracja ma sie nieźle - więc nie bij piany (albo prowadzimy jakąś rozsądną dyskusje albo kończmy to zanim na dobre się zacznie).
Ah te mniejszości :grin: :rolleyes:
Dobre w sali obok sa kompy z XP i 256MB dzielonymi dodatkowo ze zintegrowana karta graficzna i jakos flash dziala, firefox tez, pracownie szkola dostala chyba rok [EDIT] chodzi mi o pracownie z Macami[/EDIT] temu (jeszcez sie dowiem jesli to takie drazliwe) a pracownia z PCtami ma juz ladnych pare lat bo to procki 600Mhz.
No ja tez kopi nie robie, system reinstaluje co 2-3 lata a co wazne jest na drugiej partycji, ale coz ciezko dyskutowac, kazdy robi jak mu sie podoba i ma to co lubi, trudno o tym dyskutowac, tylko opisuje co zaobserwowalem.
Kurde Ty wszystko wiesz .Dyski mam 3 miesiące Sata 2 a monitorerk 19" z matryczką PVA + kalibracja ma sie nieźle - więc nie bij piany (albo prowadzimy jakąś rozsądną dyskusje albo kończmy to zanim na dobre się zacznie).
O tym że użytkownicy PC mają często problem z dodawaniem i z mierzeniem. Monitor gratis dostałeś od producenta. Dlatego nie wliczasz do ceny komputera. I wg ciebie 24’ to to samo co 19, nie ma różnicy? Przypominam ci że rozmawiamy o cenie porównywalnego zestawu, nowego, aktualnego, na czasie itd!!!! A co do oprogramowania to rozumiem że tylko kradzione i dlatego też jego ceny nie wliczyłeś!
Teraz czekam na użytkownika PC który będzie chciał mi wmówić że na PC nie trzeba używać antywirusa i że ten program nie spowalnia komputera…. Proszę dajcie szanse się pośmiać
Zamieszczone przez borkomar
Na świecie jest tak że idiotyczna większości rządzi inteligentną mniejszością….. proszę nie odnosić tego do siebie
Eh, dla mnie Maczek to przede wszystkim system, trzeba się wgryźć w szczegóły i dopiero wtedy oceniać cokolwiek. Tu jest wszystko prostsze, przemyślane i sensowne. Pytanie, czy warte swej ceny? W XP po kilku latach wszystko wolniej, kiedyś to była rakieta, sam system otwiera się do pracy po 3 minutach, plącze się jak krówka w g..nie. Dla cierpliwych, lub znających się na tym (ja nie chcę wnikać w ciągłe zmiany dysków, pamięci, kart graficznych) i tu mi Mak odpowiada. Żałuję tylko, że wcześniej nie spróbowałem. Dla kilku niezbędnych programów instaluję windę i cacy...
XP wcale nie jest złym systemem; ale zabierał mi zbyt dużo czasu ! Mac pokazuje inteligencję twórcy i chwała mu (im) za to !
Każdy bierze, co mu odpowiada. Ale, na Boga, Mac OS X to jest TO! (DLA MNIE !).
Mniejszość... do raju też wejdą nieliczni ))(dowciap)
O tym że użytkownicy PC mają często problem z dodawaniem i z mierzeniem. Monitor gratis dostałeś od producenta. Dlatego nie wliczasz do ceny komputera. I wg ciebie 24’ to to samo co 19, nie ma różnicy? Przypominam ci że rozmawiamy o cenie porównywalnego zestawu, nowego, aktualnego, na czasie itd!!!! A co do oprogramowania to rozumiem że tylko kradzione i dlatego też jego ceny nie wliczyłeś!
Teraz czekam na użytkownika PC który będzie chciał mi wmówić że na PC nie trzeba używać antywirusa i że ten program nie spowalnia komputera…. Proszę dajcie szanse się pośmiać
Na świecie jest tak że idiotyczna większości rządzi inteligentną mniejszością….. proszę nie odnosić tego do siebie
Eh nie rozumiesz co czytasz Kolego a odnośnie "Kradzionego" to niby jakim prawem oskarżasz skoro nie wiesz, ups sorry Ty wiesz zapomniałem.
Gwoli ścisłości ech nie chce mi sie przeczytaj jeszcze raz :cool: .
Dla mnie EOT
Dobre w sali obok sa kompy z XP i 256MB dzielonymi dodatkowo ze zintegrowana karta graficzna i jakos flash dziala, firefox tez, pracownie szkola dostala chyba rok [EDIT] chodzi mi o pracownie z Macami[/EDIT] temu (jeszcez sie dowiem jesli to takie drazliwe) a pracownia z PCtami ma juz ladnych pare lat bo to procki 600Mhz.
Tak, tak…. Procesor mac jest 10x mniej wydajny od PC, coś jeszcze ciekawego odkryłeś? filmy w HD pewnie tez odtwarzają!!
Podziel się nr tel do dilera
EOT
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez borkomar
Eh nie rozumiesz co czytasz Kolego a odnośnie "Kradzionego" to niby jakim prawem oskarżasz skoro nie wiesz, ups sorry Ty wiesz zapomniałem.
Gwoli ścisłości ech nie chce mi sie przeczytaj jeszcze raz :cool: .
Dla mnie EOT
No skoro nie wliczyłeś ceny oprogramowania, chociaż windowsa i antywirusa, to albo jest kradzione albo go nie masz. Tylko jak go nie masz to po co ci PC?
Ostatnio edytowany przez czeczot; 653.
Powód: Automerged Doublepost
czlowieku pisze Ci jak to wyglada i jak dziala wiec czego sie czepaisz? nie wiem moze cos jest zle skonfigurowane (ale przeciez to sie wyciaga z pudelka i dziala prawda). Wyglada to tak ze przy odtwarzaniu flasha tak zamula przegladarke ze sie nic z tym zrobic nie da, a firefox ktory zawiesza sie powyzej 4 tabow to juz jest dramat, moze wpadniesz i zobaczysz na wlasne oczy bo tak to chyba nie ma sesu, a moze mam filmik nakrecic i pokazac?
Moze jest to problem konfiguracji, ale co z tym firefoxem, na kazdym kompie to samo...
Rok temu chcialem kupic Mac Pro. Jak sie dowiedzialem, ze w razie awarii komputera, np uszkodzenie plyty glownej, czas naprawy to 2-3 tygodnie.
Pomyslalem sobie o tych wszystkich problemach i kupilem HP. Czas naprawy - nastepny dzien roboczy
Moze teraz sie zmienilo, na pewno gdzies za granica mozna wykupic odpowiednie opcje serwisowe, ale poki co poczekam
Ta cała dyskusja jest o kant d…. Ja mam w domu maca i PC. Iles lat używałem tylko PC. Proszę wszystkie osoby które twierdzą że nie warto dopłacać do maca żeby napisały ile czasu na nim pracowały. Moim zdaniem jeżeli poniżej miesiąca to nie mają pojęcia o czym mówią i równie dobrze mogą się twierdzić że bentley jest do **** bo…. jest drogi. Jak można coś oceniać i twierdzić czy jest warte swojej ceny tego nie znając?
A dowodem na to jak dobry jest to system jest to że kto raz przesiadł się na maca nie wrócił do windowsa… chyba ze go zmusiła życie np. praca. Zna ktoś osobę która po kilku latach przesiadła się z maca na PC z powodu tego że Windows jest lepszy?
Ze swojej strony też kończę bo widzę że ta dyskusja nie ma już większego sensu.
Ja poznałem zalety Windowsa i jego wady, poznałem zalety i wady OS X, no i wolę dopłacić do Mac'a.
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
Komentarz