X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotocoto
    Coś już napisał
    • 2008
    • 91

Zamieszczone przez obywatelgc
    Może głupie pytanie , ale potrzeba mi kilka konkretnych odpowiedzi,
    co kupić ?
    3x TT5
    czy
    2x TT5 i 1x TT1

który zestaw polecacie i dla czego ?
    z góry dziękuje
    Pozdrawiam
    Moim zdaniem nie ma sensu kupować 3 flexsów, chyba, że ktoś planuje kupić w późniejszym czasie bardziej zaawansowany sterownik i dodatkową lampę. Flex jest większy i mniej poręczny dlatego lepiej jest kupić mini, mimo, że różnica w cenie niewielka.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez Canion
    fotocoto , podobnie jak Ty jestem zadowolony z zakupu kompleciku nowych wizardów. narazie kupiłem flex + mini. przymierzam sie do zakupu drugiego flexa. i tu pytanie. Rozumiem że pracujesz w ettl /po to te flexy sie kupuje/ czyli jak rozumiem obie lampki postawione na flexy jadą na tej samej mocy błysku bo poki nie ma w sprzedazy zonecontrollera to nie masz możliwości kontroli balansu mocy pomiędzy lampami?
    no chyba że z trzeciej zapiętej na mini sterujesz balansem stref. czy dobrze kumam?
    Szczerze powiedziawszy nie wiem czy moc błysku jest ta sama, ustawienie lamp nawet daleko od siebie daje poprawna ekspozycję, musiał bym zrobić jakieś szczegółowe testy. Póki co lampy spisują się dobrze w połączeniu z tym urządzeniem, na tyle dobrze, że nie musiałem nic korygować polegając na automatyce całego zestawu. Jakoś nie czułem potrzeby by badać zachowanie lamp w sytuacji gdy dostaję od nich to czego potrzebuje. Jeszcze jedno, do palników używam takich sferycznych dyfuzorów co daje czasami świetne efekty, jedynie jak mam na jedna lampę zapięty a na drugą nie to ta z dyfuzorem wydaje się lekko niedoświetlać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez sebcio80
    1. czy robiac korekcje blysku w body przy podpietym tylko mimiTT1 uwzgledni to?
    Na to pytanie tylko jestem w stanie odpowiedzieć, tak, uwzględnia. Lampa zachowuje się tak, jak by była zapięta na body.
    Ostatnio edytowany przez fotocoto; 17207. Powód: Automerged Doublepost
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

dotarły dzisiaj.. fajna zabawa..
      ale oczywiście mam małe pytanko - czy z 5d2 i tt1 na body i tt5 na 580II działa wam sterowanie lampą z poziomu body (w sensie CFy itp a nie tylko +/-)? bo chyba powinno (przynajmniej tak mi się wydaje) a body lampy nie widzi..
      aha - i przy dwóch lampach na tt5 i tt1 na aparacie korekcja kółkiem na lampie nie działa, działa +/- z body
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• sal
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1071

Zamieszczone przez arturs
        dotarły dzisiaj.. fajna zabawa..
        ale oczywiście mam małe pytanko - czy z 5d2 i tt1 na body i tt5 na 580II działa wam sterowanie lampą z poziomu body (w sensie CFy itp a nie tylko +/-)? bo chyba powinno (przynajmniej tak mi się wydaje) a body lampy nie widzi..
        Tak na logikę - kompensację wymusza body, ale przy CF-ach, chyba lampa musi potwiedzić ustawienie...
        A TT1, to przecież tylko nadajnik...
        Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Zamieszczone przez sal
          Tak na logikę - kompensację wymusza body, ale przy CF-ach, chyba lampa musi potwiedzić ustawienie...
          A TT1, to przecież tylko nadajnik...
          na dwóch tt5 też nie działa.. ale w zasadzie chodzi mi o takie coś że jak mam 2 lampy to żeby na 1szej mieć np 0 a na 2giej -1 żeby jedną lekko słabiej zaświecić
          Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Canion
            Uzależniony
            • 2008
            • 551

poki co to taką korektę mozna robić chyba tylko za pomocą dodatkowej lampy. no w każdym razie tak wywnioskowałem po przejrzeniu stronkki wizarda. zesztą chyba włąsnie po to skonstruowali ten zonecontroller żeby łatwo i szybko wprowadzać korekty dla poszczególnych grup lamp

Komentarz

• schabu
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1352

a czy jak się wyłączy nadajnik to lampa będąca na nim też nie będzie błyskała, mimo że jest włączona?
              Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Zamieszczone przez schabu
                a czy jak się wyłączy nadajnik to lampa będąca na nim też nie będzie błyskała, mimo że jest włączona?
                nie, nie błyska
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• schabu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1352

no i jest to wada, która przelewa czarę goryczy. no ale na pocieszenie kupię 100LIS.

fotografia biznesowa

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

no i jest to wada, która przelewa czarę goryczy. no ale na pocieszenie kupię 100LIS.
                    ale czemu to wada? przecież nie problem przełączyć nadajnik na C2 i wtedy lamp z C1 nie będzie odpalać.. C1 i C2 to dwie różnie konfiguracje ale w sensie różnych kanałów a nie grup lamp
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• schabu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1352

chyba najlepiej będzie jak pożyczę od kogoś te PW i sobie w godzinę przetestuję to co mnie interesuje. albo zadzwonię do Ciebie arturs

fotografia biznesowa

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

chyba najlepiej będzie jak pożyczę od kogoś te PW i sobie w godzinę przetestuję to co mnie interesuje. albo zadzwonię do Ciebie arturs
                        no spoko, dzwoń.. a z Rzeszowa to chyba Trampek jest a on ma..
                        ja od dzisiaj się bawię więc jeszcze nie testowałem w boju
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

aha - i przy dwóch lampach na tt5 i tt1 na aparacie korekcja kółkiem na lampie nie działa, działa +/- z body
                          tzn? masz dwie lampy na dwoch TT5 i korekcja z body nie dziala?

mnie caly czas interesuje jak jeden TT5 wspolpracuje z dwoma lampami na podwojnym kablu (wiem, że teoretycznie powinno działać ale interesuje mnie praktyka, np czy działa korekcja błysku) gdyż chcę mieć dwie (a może i później trzy) 580EX na stratywie dla poprawy mocy, a kupowanie paru TT5 nie miesci sie w moim budzecie

na dwóch tt5 też nie działa.. ale w zasadzie chodzi mi o takie coś że jak mam 2 lampy to żeby na 1szej mieć np 0 a na 2giej -1 żeby jedną lekko słabiej zaświecić
                          albo zakladasz trzecia lampe na nadajnik i masz pelna kontrole albo odsuwasz jedna lampe z TT5 dalej od obiektu, bo obie lampy na 100% blyskaja taka sama moca i w tym samym momencie ETTL odcina blysk z obudwu, albo czekasz na zonecontroler, ktory wyglada jak urzadzenie z XIX wieku
                          Moje wątki na forum: sport | fashion
                          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• arturs
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4196

tzn? masz dwie lampy na dwoch TT5 i korekcja z body nie dziala?
                            Mam tt1 na body 5d2, TT5 z 580exI i tt5 z 580exII
                            wiadomo że 580exI nie da się sterować więc wyłączam zestaw
                            ewentualnie zamieniam tt1 na body na tt5 z nieużywanej lampy -
                            i z body działa tylko korekcja podstawowa czyli ta z przycisku i kółka +/- 2EV
                            nie działa sterowanie CFami itp.

jak ustawiam 2 lampy plus body to działa też korekcja "podstawowa" +/- 2EV i nie działa też korekta wprowadzona na lampie - czyli jak na jednej ustawię kółkiem -3Ev a na drugiej +3Ev to i tak błysną tak samo

mnie caly czas interesuje jak jeden TT5 wspolpracuje z dwoma lampami na podwojnym kablu (wiem, że teoretycznie powinno działać ale interesuje mnie praktyka, np czy działa korekcja błysku) gdyż chcę mieć dwie (a może i później trzy) 580EX na stratywie dla poprawy mocy, a kupowanie paru TT5 nie miesci sie w moim budzecie
                            podrzuć mi kabel to sprawdzę

albo zakladasz trzecia lampe na nadajnik i masz pelna kontrole albo odsuwasz jedna lampe z TT5 dalej od obiektu, bo obie lampy na 100% blyskaja taka sama moca i w tym samym momencie ETTL odcina blysk z obudwu, albo czekasz na zonecontroler, ktory wyglada jak urzadzenie z XIX wieku
                            czasem odsuwanie nie wchodzi w grę z wiadomych powodów (ściana, przepaść itp. atrakcję), 3ciej lampy nie mam na razie więc trzeba na zoncontrolera czekać.. co do wyglądu to nie wiem czy taki najgorszy - tu akurat im prosciej tym lepiej bo tu trzeba szybko działać a nie zagłębiać się w jakieś menu..
                            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• gran2
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 23

Komentarz

• sal
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1071

Zamieszczone przez gran2