X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ArturBonoVox
    Uzależniony
    • 2007
    • 684

No i masz babo placek

Komentarz

• Dzygit-Dublin
      Uzależniony
      • 2005
      • 754

ta sam myślę mam 2x FlexTT5 w super cenie , made in USA for US hmmm

Za 2x Plus II mam 2x FlexTT5 z ttl - 31m starczy mi w zupełności jedyne co będę zakłócał w IRA to owce heheh bo i tak będę używał tego na wyjazdach

edit
      właśnie wertuje uk Plus II kit to ok 300 fontów wow to się cenią
      Europa przydzielone częstotliwości
      322-328.6 MHz RADIO ASTRONOMY
      406.1-410 MHz RADIO ASTRONOMY

a PW us pracuje 340 - 354 MHz wiec ok idę na zakupy
      Ostatnio edytowany przez Dzygit-Dublin; 3093.
      pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• ArturBonoVox
        Uzależniony
        • 2007
        • 684

ja tam sie zdecydowalem na PW Plus II. nie ma co dalej szukac.

Komentarz

• Dzygit-Dublin
          Uzależniony
          • 2005
          • 754

FlexTT5 mialy podobno problemy z 5dmk2 i z ex580mk2.
          mam link jak to to wygląda w akcji FlexTT5 z 5dmk2 i 1dmk3 podobno zero problemów co mnie cieszy
          pytanie co będzie jak wsadzimy 2x 580 ???
          Nie robię mody i portretów ale efekty podobają mi się

link
          Link2

Cos dla Artura zasięg FlexTT5 z ex580 mi to wystarczy
          pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• Canion
            Uzależniony
            • 2008
            • 551

również stałem sie szczęśliwym posiadaczem TT1+TT5
            w komplecie z 5dMKII + 580 EXII żadnych problemów nie zauważylem. działa perfekcyjnie :-D. czasy synchro jakich używałem tak do 1/600. może znaczenie ma tu wersja EU flexów a wiec inne częstotliwości i brak zakłóceń. w każdym razie możliwości niesamowite i każdemu kto potrzebuje wygody pracy w terenie bardzo polecam. Jeden z najlepszych moich zakupów w ostatnim czasie. faktem jest że odleglosci jakich potrzebowałem do max 40 metrów wiec nie wiem co i jak na 100 metrach ale że z takich dystansów zdjęc nie robię to nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.
            580 była zamontowana na ezybox lastolite. mocowane pewne i bezproblemowe. calośc składa sie w minutę..
            dodatkowo w wolnej chwili robiłem próby z 40d i 50 d. otóz z 40 d flexy działały bezproblemowo natomiast z 50 d zdażały sie zdjęcia przepalone /tak jakby lampa strzelała na full/. nie wiem czym to był spowodowane niestety nie miałem już czasu aby drązyć przyczynę problemów.

Pytanie czemu wybrałem miniTT1 a nie komplet 2xTT5?
            otóż TT5 co całkiem spore pudełko wiec miniTT1 podpięte do aparatu jest znacznie poręczniejsze.
            Ostatnio edytowany przez Canion; 17216.

Komentarz

• adikPL
              Początki nałogu
              • 2008
              • 349

Zamieszczone przez Canion
              Pytanie czemu wybrałem miniTT1 a nie komplet 2xTT5?
              otóż TT5 co całkiem spore pudełko wiec miniTT1 podpięte do aparatu jest znacznie poręczniejsze.
              wyjąłeś mi to pytanie z ust jedyne co zniechęca do mimiTT1 to te dziwaczne baterie, nie ma to jak podładowac aku i miec zawsze zapas ze zobą.
              www.adriankordas.blogspot.com
              -------------------------------
              sigpic

Komentarz

• Max_im
                Uzależniony
                • 2006
                • 668

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co można zrobić więcej zestawem 2xTT5
                w porównaniu do miniTT1+TT5?
                A co do różnych częstotliwości to są sprawy ustaw przydziału zakresu częstotliwości i homologacji.
                ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• adikPL
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 349

Zamieszczone przez Max_im
                  Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co można zrobić więcej zestawem 2xTT5
                  w porównaniu do miniTT1+TT5?
                  nic, poza tym ze tt5 ma dwa wejscia wiecej - 1 do podlaczenia lamp studyjnych, 2 to chyba do zdalnego sterowania aparatem - i wieksze gabaryty niz mini (choc duzym plusem jest zasilanie go przez AA, a nie przez dziwna, mniej dostepna bateryjke).
                  jak sie myle, to poprawiac proszę
                  www.adriankordas.blogspot.com
                  -------------------------------
                  sigpic

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

zasadnicza roznica jest chyba taka, ze TT1 to tylko nadajnik,
                    a TT5 to odbiornik i nadajnik
                    Moje wątki na forum: sport | fashion
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Canion
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 551

Dokładnie tak. TT1 to "tylko" nadajnik" .Ale rozmiarowo dużo mniejszy od TT5 wiec jako montowany na sanki aparatu to w/g mnie wygodnieszy bo tu rozmiar ma znaczenie.

z tą innością bateryjki to nie przesadzajmy. bez problemu do kupienia w większości sklepów. .Wiele miejsca nie zajmuje. mozna kupić za te 7 zł zapasową i wrzucić do plecaka na tzw "wszelki wypadek" .

Komentarz

• Max_im
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 668

Zamieszczone przez sebcio80
                        zasadnicza roznica jest chyba taka, ze TT1 to tylko nadajnik,
                        a TT5 to odbiornik i nadajnik
                        Ale i tak to co zakładasz na body to wykorzystujesz tylko jako nadajnik.
                        Więc czy 2xTT5 ma przewagę?
                        ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Canion
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 551

moim zdaniem na początek zdecydowanie kupować komplet TT1+TT5. nadajni TT1 Mini jak sama nazwa wskazuje jest rzeczywiście niewielki gabarytowo i założony na body nie powoduje dyskomfortu. TT5 to już spore urzadzenie i założone na body może sprawiać problemy np przy wkładaniu aparatu do torby podczas przemieszczania sie w plenerze. Być może dla wiekszości takie problemy to pikuś ale skoro kupujemy urządzenia mające miedzyinnymi zapewnić nam komfort pracy w plenerze to niech ten komfort naprawdę bedzie. w plenerze zwykle dzieje sie dużo i szybko, czasem czeste pakowanie/przemieszczanie sie. TT5 w takich wypadkach raczej każdorazowo należałoby zdejmować z sanek a TT1mini można spokojnie zostawić na sankach aparatu i pakować razem z aparatem do torby. Nie przekadza i nie ma ryzyka uszkodzenia.

sorki za może zbyt praktyczne uwagi co do flexów /wiadomo że ich siła tkwi w przenoszeniu ettl / ale może takie praktyczne spostrzeżenia też komuś sie przydadzą przed zakupem, w sumie nie taniego urządzenia.

Pamietajmy również że wkrótce na rynku pojawi sie dodatek w postaci wizard zone commander który bedzie zakładany na sanki nadajnika wiec na sankach aparatu bedzie podpięte już całkiem sporo i lepiej żeby to były mniehjsze niż większe pudełka. ;-)

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 754

Zamieszczone przez Max_im
                            Więc czy 2xTT5 ma przewagę?
                            ceny !!
                            w moim przypadku gdyby nie to to bym kupił tt1 + tt53

Sklep przykładowy UK wiec wersja Eu

Pocket Wizard Flex TT5 (Canon) £218.99
                            Pocket Wizard Mini TT1 (Canon) £199.00
                            PocketWizard Flex/Mini Kit (Canon) £395.00
                            Wersja Us 2x tt5 300euro z dostawa + ubezp.

Tylko dlatego kupiłem 2x tt5 (mam 2x 580 wiec zobaczę jak to będzie działać w sporcie jak ok to tt1 może przyjdzie jak nie to sprzedam)

Komentarz

• ArturBonoVox
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 684

Dzieki Darku za prezentacje

Canion, jak laczysz lampa z TT5? Wlasnie tez uzywam ezyboxa. Raczej pod sanki nie podpinasz. I jeszcze jedno? Gdzie i za ile przytuliles zestaw?

Komentarz

• Canion
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 551

oczywiście że lampę wpinam w sanki TT5. potem całośc dokręcam śrubą do uchwytu ezyboxa. śruba oryginalna, wykręcam tylko stopkę ezyboxa /jest niepotrzebna/ i srubą która zostaje poprostu dokrecam TT5 /TT5 ma od spodu gwint statywowy więc wszystko elegancko pasuje i co wazne stabilnie sie trzyma/. komplecik kupiłem w foto-net. szybko i sprawnie. zależało mi na wersji EU i fakturze , a że foto-net i do ceny podszedł elastycznie wiec wszystko OK.

Komentarz

Pracuję...