Poki co mam parasolke i szukam zwyklego uchwyty jak np ten, tylko jak uzywac go z flexem?
X
-
-
TT5 wsadzisz i do uchwyty lampy i przykrecisz normalnie do statywuPrzy okazji - do tych którzy posiadają w/w - możecie mi powiedzieć jak mocujecie lampy z TT5 do statywów?
Zerkałem wczoraj na Allegro i wszystkie uchwyty jakie widzę, są przystosowane do wsunięcia lampy poprzez gorącą stopkę, a nie śrubą, tak jak TT5.
Uchwyt potrzebny do przymocowania parasolki - chyba że TT5 można wkręcić bezpośrednio do statywu, a parasolkę samą jakimś specjalnym uchwytem?Komentarz
-
Witam
takie coś zdaje egzamin
PozdrawiamKomentarz
-
-
-
nie róznia sie niczym, chyba tylko Sony ma inny stopki
TT5 wsadzisz do kazdego uchwytu pod lampe i parasolke,
warto jednak pamietac ze stopka TT5 ma styki wiec albo kupic uchwyt z plastykowa stopka, albo metalowa ale zabezpieczyc ja tasma izolacyjna (niektore metalowe moge zwierac styki)Komentarz
-
Trampek opisz dokładniej o jakie uchwyty ci chodzi, bi mi czasem też nie zawsze dziabie lampamozna wkrecic na statyw bezposrenio.
Ja uzywam czegos takiego:
tylko trzeba wuazac na metalowe uchwyty poniewaz wprowadzaja w blad soft urzadzenia poprzez zwieranie stykow. CO JA SIE NAMECZYLEM ZANIM NA TO WPADLEM !!!!!!!! Do dzisiaj sie klienci ze mnie smieja jak wyciaglaem to ustorjstwo na plenerze a po pol godziny chowalem bez jednego blysku....Regulamin pkt 8Komentarz
-
każdy z metalowym mocowaniem lampy, zreszta czy zwiera styki to latwo to zobaczyc golym okiem, wystarczy nawet profilaktycznie tasma izolujaca (dwie warstwy) i po problemie
to mój drugi uchwyt, żadko używany, pierwszy mimo, że metalowy to nic w nim nie zwiera, styki wisza w powietrzuOstatnio edytowany przez sebcio80; 3099.Komentarz
-
Dzieki sebcio80, za zdjecie rownieznie róznia sie niczym, chyba tylko Sony ma inny stopki
TT5 wsadzisz do kazdego uchwytu pod lampe i parasolke,
warto jednak pamietac ze stopka TT5 ma styki wiec albo kupic uchwyt z plastykowa stopka, albo metalowa ale zabezpieczyc ja tasma izolacyjna (niektore metalowe moge zwierac styki)
Uchwyt juz zamowiony wiec jak dojedzie to bede obklejac
Komentarz
-
Zgadza sie. ja mialem taki co mi zwieral.. Do dzisiaj smiac mi sie chce jak n aplenerze pokazywalem mlodym jak mi to dziala , zakladam na statyw i .. ryk....każdy z metalowym mocowaniem lampy, zreszta czy zwiera styki to latwo to zobaczyc golym okiem, wystarczy nawet profilaktycznie tasma izolujaca (dwie warstwy) i po problemie
[IMG]http://img257.imageshack.us/img257/9960/1d39854.jpg[/IMG
to mój drugi uchwyt, żadko używany, pierwszy mimo, że metalowy to nic w nim nie zwiera, styki wisza w powietrzu
30min prob i do futeralu spowrotem . do domu przyjezdzam wk..ny na max wyciagam , sprawdzam i wszystko dziala....
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 MaxKomentarz
-
dodam jeszcze dosc istotna rzecz, te nowe PW sa wykonane swietnie, materialy itd, wszystkio jest solidne i stabilne, stopka mocowania lamp na TT5 jest taka jak na body, zamocowana lampa trzyma sie pewnie,
ale... dolna stopka, ktora monujemy na body lub statywie w TT1 i TT5 jest juz dosc badziewa, szkoda ze nie zrobili jej metalowej, byla by pewnosc ze nic sie nie zniszczy, a tak przy wkreceniu i zakladaniu TT5 na metalowe uchwyty parasolki trzeba byc uwazny i robic to delikatnie bo latwo ja porysowac, nie dokrecac tez za mocno bo mozna ta stopka polamac,Komentarz
-
nie zrozumiales intencji producenta. Dol jest plastikowy, zeby w razie czego rozlecial sie PW a nie stopka.... bylo to tlumaczone w jednym ze spotow na YTdodam jeszcze dosc istotna rzecz, te nowe PW sa wykonane swietnie, materialy itd, wszystkio jest solidne i stabilne, stopka mocowania lamp na TT5 jest taka jak na body, zamocowana lampa trzyma sie pewnie,
ale... dolna stopka, ktora monujemy na body lub statywie w TT1 i TT5 jest juz dosc badziewa, szkoda ze nie zrobili jej metalowej, byla by pewnosc ze nic sie nie zniszczy, a tak przy wkreceniu i zakladaniu TT5 na metalowe uchwyty parasolki trzeba byc uwazny i robic to delikatnie bo latwo ja porysowac, nie dokrecac tez za mocno bo mozna ta stopka polamac,R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 MaxKomentarz
-
nie ogladalem, ale jak stopka jest plastykowa to ona sie predzej polawie przeciez ;-) chyba ze Cie zle zrozumialem, wyjasnij prosze dokladnieKomentarz
-
no wlasnie. lepiej zeby przy uderzeniu/pociagnieciu urwala sie stopka w
PW, ktory kosztuje 200$, niz pekly sanki w aparacie za 8000$ (np ds) . nie sadzisz???R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 MaxKomentarz
-
oczywiscie sie zgadzam, z tym ze nie wiem jak trzeba by bylo uderzec aby polamac stopke w aparacie, wolalbym sztywne polaczenie,
a tak wystarczy lekko zachaczyc nadajnikiem na body i juz jest polamany...
zreszta 580EX II ma metalowa stopke i jakos sanki body sie nie urywaja ;-) a nim latwiej gdzies zachaczyc co zdarzylo mi sie dziesiatki razy,
metalowa stopka to jednak spory wydatek - wiec to po prostu oszczednosci a gadka panów z pocketwizard to tylko marketingKomentarz

Komentarz