X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kmi
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 23

Zamieszczone przez wojkij
    Ma ktoś namiary na sklep sprzedający aktualnie te ustrojstwa?

Ile maksymalnie lamp można obsłużyć tymi pocketami i w jakich konfiguracjach(tt5/mini)?
    Pojawiły się w cyfrowe.pl i widzę też w foto-net.pl niestety drogo.
    5DmkII, 450D, 580exII, .....

Komentarz

• ryszard_ochódzki
      Początki nałogu
      • 2007
      • 255

Polecam zanim zakupisz PW zajrzeć na http://radiopopper.com/ bo ostatnio sporo się zmieniło
      Mordo Ty moja !

Komentarz

• adikPL
        Początki nałogu
        • 2008
        • 349

Zamieszczone przez ryszard_ochódzki
        Polecam zanim zakupisz PW zajrzeć na http://radiopopper.com/ bo ostatnio sporo się zmieniło
        Jak juz zachaczamy o radiopopper to można looknąć tutaj:

www.adriankordas.blogspot.com
        -------------------------------
        sigpic

Komentarz

• kucza21
          Uzależniony
          • 2007
          • 518

Ja mam pytanie czy można wyłączyć TTLa i wyzwalać błysk lampy na manualu ? Może głupie pytanie, ale nie wiem może się wyłącza, albo coś jak nie ma połączenia z TTLem, czyli jaśniej czy ma też zastosowanie co stare PW ? Zastanawiam się nad tym, żeby wymienić moje 2 PW na te nowe zabawki.
          Ostatnio edytowany przez kucza21; 11320.

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

A ja bym poprosił o powiedzenie mi jak to do cholery działa, bo nadal nie ogarniam

Nadajnik wciskamy w sanki aparatu, odbiornik przyklejamy na lampę tak żeby diodka odbiornika widziała się z odbiornikiem IR naszej lampy? I co dalej? W ogóle jakaś czarna magia dla mnie te Radiopoppery!

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

Zamieszczone przez micles
              A ja bym poprosił o powiedzenie mi jak to do cholery działa, bo nadal nie ogarniam

Nadajnik wciskamy w sanki aparatu, odbiornik przyklejamy na lampę tak żeby diodka odbiornika widziała się z odbiornikiem IR naszej lampy? I co dalej? W ogóle jakaś czarna magia dla mnie te Radiopoppery!

w tym systemie trzeba miec lampe na body, a nadajnik przyklajamy na lampie, nadajnik "łapie" podczerwien z lampy i wysyla do odbiornika przyklejonego na rzep do drugiej lampy i przekazuje jej sygnal IR,

po prostu sygnal podczerwieni jest przesylany droga radiowa
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

A to bez sensu

Komentarz

• sebcio80
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2655

Zamieszczone przez micles
                  A to bez sensu
                  ma to swoje wady i zalety,
                  wada to upierdliwosc systemu,
                  zalety to obsluga grup lamp, korekacja ekspozycji dla każdej grupy,
                  a na sankach zamiast lampy mozna miec transmiter
                  | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Zamieszczone przez sebcio80
                    a na sankach zamiast lampy mozna miec transmiter
                    Ichni transmiter, czy ST-E2?

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 255

w tym systemie trzeba miec lampe na body, a nadajnik przyklajamy na lampie, nadajnik "łapie" podczerwien z lampy i wysyla do odbiornika przyklejonego na rzep do drugiej lampy i przekazuje jej sygnal IR,

po prostu sygnal podczerwieni jest przesylany droga radiowa
                      No właśnie to się zmieniło

The JrX is available in 3 flavors:

JrX Transmitter

The JrX Transmitter is an ultra-compact trigger with amazing range/reliablity. 16 channels, 4 groups of control, 3 dials to control certain strobes’ power levels and huge battery life are a few of its many features. The JrX Transmitter connects directly to any camera with a standard hot-shoe.

JrX Receiver Basic

The JrX Receiver Basic is the ultimate in high reliability triggering at an amazing price. Connect to any strobe with a sync port to achieve perfectly repeatable triggering.

JrX Receiver Studio

The JrX Receiver Studio takes the JrX Receiver Basic and unleashes two great features:

1. EZset Studio: With EZset Studio a photographer can dial up and down the power of all current Alien Bees, White Lightning and Zeus brand strobes. Power levels are controlled directly from camera on either a JrX or PX Transmitter. Up to 3 groups can be independently controlled using EZset Studio.

2. EZset Strobe: With Patent Pending EZset Strobe, a photographer can now dial up and down the power on nearly any past or present handheld TTL capably flash directly from a JrX or PX Transmitter. It is time to dust off those old flashes that you couldn’t sell on ebay for $30! Note that EZset Strobe will need to be used with the RPcube (connects JrX Receiver Sync Port to the hot-shoe of a handheld flash) which will be available in 6-8 weeks for purchase.

Źródło: http://radiopopper.com/blog/
                      Mordo Ty moja !

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

No właśnie to się zmieniło
                        czytam instrukcje i malo co rozumiem, to chyba ttl nie przenosi (swiadczy o tym chyba nawet cena 70$), a nawet jak tak to nie ma synchronizacji z krotkimi czasami

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 255

Moim zdaniem zeszli z ceny żeby wyprzeć z rynku PW. Poza tym skoro zamiast światłowodu sygnał z odbiornika idzie przez kabel synchro to czemu ma nie być krótkich czasów? Nie wiem....zastanawiam się nad tym.

Napisz na czy opierasz przypuszczenie, że nowszy model działa gorzej.
                          Mordo Ty moja !

Komentarz

• kmi
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 23

chyba niezły OT się zrobił, może wydzielić do osobnego wątku
                            5DmkII, 450D, 580exII, .....

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

Moim zdaniem zeszli z ceny żeby wyprzeć z rynku PW. Poza tym skoro zamiast światłowodu sygnał z odbiornika idzie przez kabel synchro to czemu ma nie być krótkich czasów? Nie wiem....zastanawiam się nad tym.

Napisz na czy opierasz przypuszczenie, że nowszy model działa gorzej.

ale przez kabel synchro nie dziala E-TTL,
                              w instrukcji nic o trybie HS nie ma, synchro dziala do 1/250s

wracajac do tematu o PW...
                              czy ktoś już mial mozliwosc sprawdzic czy mozna do jednego odbiornika podlaczyc podwojnym kablem dwie lampy?

Komentarz

• Jacek_Z
                                Administrator
                                • 2005
                                • 2694

czy ktoś już mial mozliwosc sprawdzic czy mozna do jednego odbiornika podlaczyc podwojnym kablem dwie lampy?
                                1. Jak sobie wyobrażasz taki kabel? Sygnał musi iść na wszystkie styki lampy.
                                2. Przecież od lamp idą przedbłyski pomiarowe. Nie mogą dwie lampy dawać ich razem i to takich samych, bo będą w różnej odległości od obiektu.
                                Bardzo bym się zdziwił gdyby to zadziałało.
                                Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

Pracuję...