X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Zamieszczone przez sebcio80
    metalowa stopka to jednak spory wydatek
    Bez przesady.

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

Zamieszczone przez micles
      Bez przesady.
      wyslij maila do Canona i zapytaj o cene wymiany stopki z 580EX II ;-)
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

wyslij maila do Canona i zapytaj o cene wymiany stopki z 580EX II ;-)
        Wyślij maila do żółtków i zapytaj o cenę wyprodukowania stopki z 580EX II

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Wyślij maila do żółtków i zapytaj o cenę wyprodukowania stopki z 580EX II
          bedzie kilkaset procent wieksza od plastykowej, ktora mozna zrobic w kazdej pewnie fabryce, metalowa wymaga jednak nieco wiecej technologii
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

ale kombinujecie. Co ma do rzeczy cena metalowej stopki?
            Tu chodzi o cenę naprawy, a nie o cenę produkcji.
            Opcja 1. stopka plastikowa. Psuje się (wyłamuje) - do wymiany mały plastikowy tani duperelek.
            Opcja 2. Stopka metalowa. Psuje się obudowa lampy błyskowej lub narusza konstrukcja body - wyginają sanki, wyrywają śruby.

Koszty której z napraw wolicie ponosić?
            Metalowe stopki są wbrew pozorom na rękę producentowi, nie użytkownikowi. Producent za matalową skasuje więcej i za naprawę będzie kasował tez większe pieniądze.
            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

Zamieszczone przez Jacek_Z
              Metalowe stopki są wbrew pozorom na rękę producentowi, nie użytkownikowi. Producent za matalową skasuje więcej i za naprawę będzie kasował tez większe pieniądze.
              nie wiem czy to ironia czy nie ;-)

idac tym tokiem myslenia, to samochody powinny byc z plastyku, najdrozszy sprzet audio tez itd

a jednak taki 1D drozszy konstrukcyjnie zdecydowanie mniej sie psuje mechanicznie niż tanie 500D itp

ja zdecydowanie wole miec cos drozszego/solidniejszego konstrukcyjnie i rzadko lub w ogole tego nie naprawiac, niz z tania rzecza latac ciegle do serwisu na tanie naprawy ;-)

Komentarz

• Jacek_Z
                Administrator
                • 2005
                • 2694

Nie, to nie ironia.

W praktyce to ile razy naprawiałeś plastikową stopkę, że piszesz o ciągłych naprawach? Podejście teoretyczne rózni się od praktycznego. Ja przez 20 lat zawodowego fotografowania wyłamałem plastik w stopce 2 razy. Raz w kostce - przejściówce za kilkadziesiąt zł, raz w nadajniku radiowym (sklejone "minutką", działa do dziś). W lampie - nigdy. Nie szukajmy problemów tam, gdzie ich nie ma.
                Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

No ja też jestem zadziwiony jak można takie coś połamać. Aparatem się nie rzuca :P

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

No ja też jestem zadziwiony jak można takie coś połamać. Aparatem się nie rzuca :P
                    no skoro sam producent zrobil plastykowa aby sie polamala w razie czego to widocznie mozna ;-)

ja sie bede upieral ze ten plastyk bedzie sie szybko scieral i rysowal, oby nie pekal, a wszystko przez czeste mocowanie wlasnie do uchwytow pod parasolke, bo z body nie powinno byc problemow

ja moje PW mocuje na wysiegniku na srube statywowa

Komentarz

• wojkij
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1915

Połamałem stopkę na pół w sb-28, spadła mi przypadkiem z jakiś 5 cm. Więc metalowa to jednak kompletnie inna bajka.
                      www.kwapisz.org

Komentarz

• kjoanna
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 494

Od dwoch dni probuje sparowac ze soba dwa flexy i juz mi rece opadaja
                        Czy ktos z Was mial z tymi jakies problemy czy moze problem tkwi we mnie?

CB

Komentarz

• trampek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1546

Zamieszczone przez kjoanna
                          Napisz cos wiecej. W ogole nie odpalaja???
                          R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• kjoanna
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 494

W ogole.
                            Robilam tak jak kazali czyli trzymam jeden przez 10 sekund, po 4 pomaranczowych blyskach puszczam, wlaczam drugi, zaswieca sie na zielono. Prawidlowo, prawda?
                            Probowalam tez ustawic w utility ale nadal to samo. Swoja droga ten program dla osoby zaczynajacej zabawe z blyskiem jest troche niezrozumialy.

CB

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

dokladnie, napisz co jest nie tak,
                              ja w zasadzie nic nie konfigurowalem w moich PW, po prostu prosto z pudelka podlaczylem i dzialaly jak trzeba, potem tylko musialem czas synchronizacji dla 5D ustawic na 1/200s bo fabrycznie jest ustawiony krotszy.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              W ogole.
                              Robilam tak jak kazali czyli trzymam jeden przez 10 sekund, po 4 pomaranczowych blyskach puszczam, wlaczam drugi, zaswieca sie na zielono. Prawidlowo, prawda?
                              Probowalam tez ustawic w utility ale nadal to samo. Swoja droga ten program dla osoby zaczynajacej zabawe z blyskiem jest troche niezrozumialy.
                              nie odpala Ci w ogole lampy? jak je podlaczasz?
                              w tym programie nic nie ruszasz, tylko czas synchronizacji ustawiasz taki jakie ma Twoje body (pierwsza zakladka)
                              Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• kjoanna
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 494

dokladnie, napisz co jest nie tak,
                                ja w zasadzie nic nie konfigurowalem w moich PW, po prostu prosto z pudelka podlaczylem i dzialaly jak trzeba, potem tylko musialem czas synchronizacji dla 5D ustawic na 1/200s bo fabrycznie jest ustawiony krotszy.
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

nie odpala Ci w ogole lampy? jak je podlaczasz?
                                w tym programie nic nie ruszasz, tylko czas synchronizacji ustawiasz taki jakie ma Twoje body (pierwsza zakladka)
                                Krotszy? U mnie bylo 170.
                                W ogole nie odpala. Moze zle ustawiona mam lampe? dziala na ettl?

CB

Komentarz

Pracuję...