X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
    Witam

Ja czytałem ze z body 1d idzie wycisnąć do 1/8000 synchronizacje błysku.
    Dziś z 5dmk2 tez poszło i najciekawsze stare 580 działają z ttl.
    z kazdym body wycisniesz 1/8000s, z seria xxxD rzecz jasna 1/4000s

i nie wiem co jest ciekawego w tym ze stare 580EX dzialaja z ETTL, nawet 550EX dzialaja, a nawet 420EX i 220EX
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Dzygit-Dublin
      Uzależniony
      • 2005
      • 754

Zamieszczone przez sebcio80
      z kazdym body wycisniesz 1/8000s, z seria xxxD rzecz jasna 1/4000s

i nie wiem co jest ciekawego w tym ze stare 580EX dzialaja z ETTL, nawet 550EX dzialaja, a nawet 420EX i 220EX

Czytałem takie info gdzieś ze tylko z 580mk2 i innymi mk2 a wersje jeden maja problemy - wiec głupi pobiegłem kupić jak widać nadaremno mk2 serie zamiast poszukać 580 za grosze .

a co do szybkości była informacja na stronie producenta o 1dynkach

Darek
      pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
        wiec głupi pobiegłem kupić jak widać nadaremno mk2 serie zamiast poszukać 580 za grosze
        Mądry. Warto dopłacić do mk2.

Komentarz

• orlen.ownlog.com
          Bywalec
          • 2008
          • 121

pytanko do uzytkowników mini tt1, czy ktos ma doswiadczenia w odpalaniu starych PW plusII nowym nadajnikiem minit tt1 ?
          doszły mnie słuchy od kilku znajomych, że udaje im sie z takim zestawem (mini tt1 odpala PW plusII) podniesc sync speed do 1/500 a nawet 1/1000 na manualnych lampach.
          mi osobiscie udaje sie odpalac przy 1/500 na 5d ale lamelka zajmuje okolo 1/3 kadru.
          ochajtajsie

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

hm, mi się udaje odpalać inny zestaw na 1/8000 ale wtedy lamelki zajmują 90% kadru. Tylko co z tego wynika? Przekonujemy sie jak działa migawka szczelinowa?
            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• orlen.ownlog.com
              Bywalec
              • 2008
              • 121

Jacku jesli masz pisać nie na temat to prosze powstrzymaj sie.
              mam informacje ze daje sie uzyskac pełne synchro przy 1/1000, ale osoby, którym sie to udało nie mają pojecia dlaczego, a nie podejrzewam ich o żartowanie sobie ze mnie, stąd moj post.
              ochajtajsie

Komentarz

• patric89
                Początki nałogu
                • 2008
                • 336

Jakie inne wyzwalacze radiowe pozwalają używać krótkich czasów naświetlania (HSS)??
                5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• schabu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1352

radio poppery. ale i tak nie w takim stopniu jak PW.
                  Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Zamieszczone przez patric89
                    Jakie inne wyzwalacze radiowe pozwalają używać krótkich czasów naświetlania (HSS)??
                    no i te nowe Pixele, ale nie ma jeszcze wersji do Canona, jednak niedlugo powinna byc dostepna
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

dzis z ciekawosci sprawdzilem to co producent PW wychwala - ponoc ich system HSS jest wydajnieszy niz oryginalny...

test robilem na body 1D3 i 5D i co mi wyszlo? wnioski sa dosc ciekawe

test robilem na tych samych ustawieniach:
                      ISO 100, F/4, 1/2000s

podlaczylem lampe bezposrednio na sanki i zrobilem zdjecie scenki w ETTL i w M (pełna moc) - tak zrobione zdjecia i w 1D3 i 5D mialy identyczna jasnosc (tu już nasuwać sie moze pytanie dlaczego? skoro 5D ma czas synchronizacji tylko 1/200s a 1D3 aż 1/300s i przy HSS i czasie 1/2000s powinna byc roznica w ekspozycji na kożyść 1D3)

druga faza testu to podlaczenie lampy do Flexa i umieszczenie Mini na body, ustawienia takie same jak wyżej, scenka ta sama, najpierw robie zdjecie na M (pełna moc) i tu bez zaskoczenia zdjecia na obu body sa naswietlone tak samo i tak samo jak lampa byla bezposrednio na body,

no i teraz przelaczamy w tryb ETTL i robimy zdjecia... i juz przy robieniu zdjecia ewidennie slychac ze palnik blyska mocniej... co sie okazuje? zdjecie zrobione 5D jest jakies ~0,5EV jasniejsze, zawsze cos... ale zdjecie 1D3 jest az ~1,5EV jasniejsze... to juz spory zysk,

jak widac optymalizacja Pocketwizarda dziala swietnie, tym lepiej im krotszy czas synchronizacji ma body, widac ze system Canona jest zle zaprojektowany i przy HSS lampa niepotrzebnie za duzo blyska,

jednak nasuwa sie pytanie dlaczego w trybie M lampy HSS nie dziala tak dobrze jak w ETTL? niedopatrzenie producenta? na to wyglada,

jednak jak ktos robi na M w plenerze i brakuje mu mocy to niech przelaczy na ETTL

Komentarz

• Jacek_Z
                        Administrator
                        • 2005
                        • 2694

... tak zrobione zdjecia i w 1D3 i 5D mialy identyczna jasnosc (tu już nasuwać sie moze pytanie dlaczego? skoro 5D ma czas synchronizacji tylko 1/200s a 1D3 aż 1/300s i przy HSS i czasie 1/2000s powinna byc roznica w ekspozycji na kożyść 1D3)
                        Nateżenie błysku w czasie takie samo, czas taki sam. Sądziłeś, że skoro krótszy czas synchro to będą tak cwani i przy możliwie krótszym błysku jego natężenie będzie większe? Chyba nie chce im się tak kombinować.
                        Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

Zamieszczone przez Jacek_Z
                          Nateżenie błysku w czasie takie samo, czas taki sam. Sądziłeś, że skoro krótszy czas synchro to będą tak cwani i przy możliwie krótszym błysku jego natężenie będzie większe? Chyba nie chce im się tak kombinować.
                          no tak, ale jak widac Pocketwizardowi sie chcialo kombinowac a 1,5EV to strasznie duzo, to tak jakby zamiast jednej 580EX blyskac dwoma 580EX + 430EX

Komentarz

• droog
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 88

Witam ponownie.
                            Czy ktoś mógłby polecić podręczny softbox inny oprócz Lastolite Ezybox, czy tylko ten gracz liczy się na rynku ?
                            WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl

Komentarz

• Kabu
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 370

no i te nowe Pixele, ale nie ma jeszcze wersji do Canona, jednak niedlugo powinna byc dostepna
                              Już są http://www.pixelhk.com/en/prolist.asp?c_id=322

Komentarz

• sebcio80
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2655

Zamieszczone przez Kabu
                                na tej stronie producenta są od kliku miesiecy,

w sprzedazy jeszcze ich nie ma, ale niedlugo juz powinny sie pojawic

Komentarz

Pracuję...