X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yova
    Bywalec
    • 2009
    • 160

Wszystko się da, jeżeli nie siłą to można jeszcze młotkiem . Zresztą jak by powiedzieli że się nie da to zostają jeszcze inne serwisy w europie, w których pewnie by się dało. No ale nie ma co gdybać, kosztownie bo kosztownie ale skończyło się tym że naprawią i szczęście w nieszczęściu że 5 cała.

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Komentarz

• Bart3k
      Początki nałogu
      • 2008
      • 316

Podoba mi się test wytrzymałości tego statywu który kupiłeś... ciekawe jakie mozowanie mają panie w...
      Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• Yova
        Bywalec
        • 2009
        • 160

Ciekawe czy siedzą na samych nogach, czy razem z głowicą
        "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
        18-35+85

Komentarz

• jaś
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 2601

Współczuję upadku, kiedyś "zebrałem się w sobie" i napisałem spory post w wątku o statywach, prawda jest taka że przyzwoity statyw kosztuje to końcu mechanika jest a nie elektronika. Unikajcie wynalazków, mody i mitów, ludzie kupują statywy po 200zł i piszą na forum ze są świetne, kupują kolejni i znów pisza że tak - są wspaniałe - bo co niby mają napisać że wywalili dwie stówy zamiast iść na piwo - tworzą się mity i moda na dany model, a z tą "świetnością i wspaniałością" jest cieniutko.
          Jestem szumofobem
          S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
          Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• pank
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1502

Ten Benro który kupiłem, 650 cośtam jak na razie wygląda bardzo spoko. Ciężki, stabilny, głowica wygodna i precyzyjna. zapiąłem 5D z 70-200/2.8 i nawet nie drgnął.
            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• mxw
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2315

Zamieszczone przez pank
              Ten Benro który kupiłem, 650 cośtam jak na razie wygląda bardzo spoko.
              a jaki masz mechanizm blokowania nóg? pokrętło „Smooth Control”?
              i jak to oceniasz? (w stosunku do zatrzasków)
              pozdro.,
              m.

Komentarz

• pank
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1502

Ten benro ma zatrzaski.
                Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• mrek
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 331

Zamieszczone przez smigaczka
                  Mi kiedyś z kaszaniastego velbona spadł canon 30D. Poobijał się trcohę, ale na szczęscie przezył. Od tamtej pory powiedziałam sobie dość i skompletowałam set goldphoto w foto-tip.pl. Zapłaciłam za statyw i głowicę ponad 3 stówki, ale teraz mam pewnosć, że mi mój aparat nie legnie na glebę po raz kolejny. Nie ma sensu oszczędzac na trójnogach, o niee.
                  Tiaaaa.. to niezbyt uważnie czytałeś wątek o GoldPhoto na tym forum.
                  Opisywałem tam, fakt poluzowania się zacisku w tych nogach. W moim egzemplarzu szpilki od zacisku są tak krótkie, że nakrętka nie ma możliwości zakręcić się na nich teflonem. Efekt: 30D z Tamronem na bruku. Jedno co się zgadza z Twoją opowieścią to fakt, ze moje 30D nadal żyje, choć z milimetrową szpara w obudowie, a Tamrona można ode mnie kupić. Nogi GoldPhoto nadal używam, ale kontroluję zaciski za każdym razem. Nakrętki zabezpieczyłem specjalnym klejem, ale co to da, jeśli tam pracuje tylko kilka zwojów gwintu, zamiast cała nakrętka.
                  Pozdrawiam
                  Marek
                  -----------
                  canon user

Komentarz

• _igi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2035

Zamieszczone przez mxw
                    a jaki masz mechanizm blokowania nóg? pokrętło „Smooth Control”?
                    i jak to oceniasz? (w stosunku do zatrzasków)
                    Chodzi o te "zakrętki", zamiast zatrzasków? Mam to w Manfrotto, moim zdaniem patent ssie - nie jest to do końca ergonomiczne, w przypadku chowania nóg i blokowania ich.
                    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

Zamieszczone przez MacGyver
                      Tanie aluminiowo-plastikowe statywy Velbon nie nadają się do lustrzanek. xxxD z kitem jakoś tam utrzymują ale o stabilności potrzebnej do długich czasów naświetlania nie ma mowy nawet przy takim zestawie. O ustawianiu aparatu w pionie czy choćby minimalnym wysuwaniu kolumny już nie wspomnę.
                      E tam. Wystarczy odrobina samozaparcia i dwukrotne powtórzenie ujęcia Sam mam jakiś shitowny velbon tego typu i chodzi i nic z niego nie spada. Ale fakt, na Szrenicy nocą z 70-200 2.8 nie dało się w tym wietrze foty miastu zrobić...

Komentarz

• Normat
                        • 2010
                        • 13

Velbon wcale nie jest taki zły ja mam do dziś DF-60 (hehehhe) plastik 100% ale działa,
                        ale przymierzam się do wymiany po (rok temu mi wystarczył ale jednak coraz bardziej mi brakuje czegoś lub przeszkadza w nim), zastanawiam się nad 3 modelami:
                        - Velbon sherpa 600
                        - Slik 340 DX
                        - Benro Explorer A-197n6 (łamana kolumna) ale cena straszna hehhe droga
                        czy ktoś posiada któryś z tych modeli i mógłby mi doradzić ?
                        Canon EOS 350D + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6
                        Canon IXUS 860 IS

Komentarz

• Adamek13
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 50

Zamieszczone przez Normat
                          Velbon wcale nie jest taki zły ja mam do dziś DF-60 (hehehhe) plastik 100% ale działa,
                          zaraz zaraz, nogi są z aluminium statyw za nie wielkie pieniądze, solidnością konstrukcji przewyższa wszelkiego rodzaju plastikową chińszczyznę. Z podpiętym 450D + 70-300 nie ma problemów, chociaż solidnego testu w ciężkich warunkach jeszcze nie miał. Tylko ta głowica...plastikowa i nie za precyzyjna jeśli chce się trafić konkretnym punktem AF w mały obiekt, i trzeba uważać o dokręcaniu zabezpieczenia od położenia poziomego aparatu, bo długi zoom może polecieć do dołu i "stuknąć" w nogi statywu.

Komentarz

• pank
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1502

Widzę że jak niektórym samemu tani statyw szkód nie narobi to nadal będą siebie nawzajem przekonywać jakie to fajne urządzenia. Panowie, sprawca całego zamieszania był statywem klasy Velbona (może nie sherpy) za 150-200 zł. Najsłabszym ogniwem okazała się być głowica, zatrzask nie był w stanie utrzymać ciężaru i aparat po prostu wyrwał szybkozłączkę z głowicy. Jeżeli macie zamiar podpinać do tego coś więcej niż 450 + kit, olejcie wynalazki typu Velbon ciepłym moczem, bo może się okazać że zaoszczędzone na statywie pieniądze trzeba będzie wydać na naprawę sprzętu i nawet jeszcze dołożyć. Nie opłaca się.

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Aż mam ochotę do mojej płytki od statywu przykręcić 5kg blok metalu i pokręcić całą konstrukcją w różne strony i zobaczyć co się urwie najpierw

Komentarz

• Normat
                                • 2010
                                • 13

ok dzięki panowie za odp. ale czekam jeszcze na wypowiedź kogoś na temat tych trzech modeli które zaproponowałem, czy ktoś miał przyjemność na nich pracować, i którą marką warto się zainteresować.
                                - Velbon sherpa 600
                                - Slik 340 DX
                                - Benro Explorer A-197n6
                                i czy w tym benro ta łamana kolumna to jest aż tak niezbędna wszyscy z kim nie rozmawiam to mówią abym wziął sobie manfrotto 190XPROb ale narazie mnie nie stać , ale mówią że ma łamaną kolumnę. do czego ta łamana kolumna czy warto z tą kolumną brać ? i tyle płacić ?
                                Canon EOS 350D + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6
                                Canon IXUS 860 IS

Komentarz

Pracuję...