X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sergiusz
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2708

A to nie statyw a głowica...
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• pank
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1502

Głowica była częścią statywu, przypominam że mówimy o tanim, chińskim badziewiu.
      Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Sergiusz
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2708

Statyw to tylko trzy a czasem ( bardzo rzadko ) cztery nogi. A głowica to głowica. Nie jest integralną częścią statywu.

Komentarz

• More86
          Bywalec
          • 2008
          • 138

A właśnie miałem pisać podobnego posta.
          Kupiłem jakiś czas temu statyw Goldphoto (wcale nie taki tani bo ok 150zł), podróbka manfrotto, ale miał dobre opinie to się skusiłem. Stwierdziłem, że co się może zdarzyć, przecież to metal.
          Tydzień temu zdjąłem body +50/1.4 wraz z głowicą i "główką" nóżek-tam gdzie był gwint. Metal się pokruszył (???!!!). Pomyślałem że trudno, może uda się to zespawać, ale dzisiaj to samo, tym razem poszedł metal blokujący przy jednej z nóg kiedy przekładałem statyw z miejsca na miejsce.
          Mam dość, teraz nie wezmę nic co nie ma manfrotto lub gitzo w nazwie.

Komentarz

• Sergiusz
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2708

Ja jako tani rozumiałem coś w zakresie kilkuset złotych a nie stu, w końcu powierzamy stabilność i bezpieczeństwo sprzętu za kilka lub kilkanaście tysięcy.

Komentarz

• Czacha
              fotograf
              • 2004
              • 4868

Tanie ale w miare przyzwoite to sa wlasnie Manfrotto Bardzo dobry statyw kosztuje wiecej niz 5D2 + 85L
              https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Conik
                Bywalec
                • 2004
                • 174

jesli cos moge zasugerowac....jak ci zytnia wyceni to nie rzucaj sie od razu na serwisowanie tylko ich diagnoze przeslij po angielsku do fixationuk.com - moze sie okazac ze jest z 80% taniej. to autoryzowany serwis w UK

Komentarz

• magart
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 378

Zamieszczone przez Czacha
                  Tanie ale w miare przyzwoite to sa wlasnie Manfrotto Bardzo dobry statyw kosztuje wiecej niz 5D2 + 85L
                  My tu o statywach foto prawimy a nie video...
                  EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
                  www.magaczewski.blogspot.com
                  www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• ptrk
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 116

Zamieszczone przez More86
                    A właśnie miałem pisać podobnego posta.
                    Kupiłem jakiś czas temu statyw Goldphoto (wcale nie taki tani bo ok 150zł), podróbka manfrotto, ale miał dobre opinie to się skusiłem. Stwierdziłem, że co się może zdarzyć, przecież to metal.
                    Tydzień temu zdjąłem body +50/1.4 wraz z głowicą i "główką" nóżek-tam gdzie był gwint. Metal się pokruszył (???!!!). Pomyślałem że trudno, może uda się to zespawać, ale dzisiaj to samo, tym razem poszedł metal blokujący przy jednej z nóg kiedy przekładałem statyw z miejsca na miejsce.
                    A mniej wiecej pół roku temu była dyskusja, w której
                    większość uczestników chwaliła wynalazki typu Benro i Goldphoto,
                    sugerując, że MF to przepłacanie za 'lans'. I że konstrukcja chińczyków
                    jest tak prosta, że nie ma co się w nich popsuć. A tu proszę - metal się kruszy.

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

Zamieszczone przez magart
                      My tu o statywach foto prawimy a nie video...
                      no przeciez szyna i tak bedzie pasowala
                      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez More86
                        Nie byłbym tak ortodoksyjny, Benro, Velbon oraz Slik też mają przyzwoite produkty w swojej ofercie.
                        Swego czasu używałem statywu Bilory. Nogi są w użyciu do dziś, bo stabilne i lżejsze od frotki którą posiadam ale głowica.... gdy kupiłem oryginał 141RC, którego produkt Bilory był podróbą zrozumiałem skąd ta różnica w cenie :-)
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• KMV10
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2320

Pank - chyba nie warto kombinować - przejedź się na Żytnią, może naprawa nie wyjdzie drogo? Powodzenia

Komentarz

• pank
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1502

Mam nadzieję że skończy się na rozkręceniu i skręceniu ponownie obiektywu, dzisiaj oddam, zobaczymy.
                            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Pawel_G
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 527

Swego czasu byłem świadkiem na ślubie kuzyna jak wynajęty fotograf odłożył na stolik przy którym siedział 1D Mk3 z podpiętym 85/1,2 i 430 na sankach. Poszedł na parkiet robić foto drugim Ds. Prawdopodobnie przechodzący kelner szturchnął stół i zestaw poleciał na wykafelkowaną podłogę. Z całego zestawu ucierpiała tylko stopka lampy więc był to fart nie z tej ziemi.
                              Pank - wyrazy współczucia. Co do statywu to mam Benro 500EX z głowicą kulową BH-2 i za 450 zł jest to naprawdę fajny zestawik.

Komentarz

• KMV10
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2320

Zamieszczone przez pank
                                Mam nadzieję że skończy się na rozkręceniu i skręceniu ponownie obiektywu, dzisiaj oddam, zobaczymy.
                                Wydaje mi się, że gdzieś czytałem o podobnej sytuacji i o ile dobrze pamiętam wymieniono bagnet obiektywu.

Komentarz

Pracuję...