X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amphotos
    Coś już napisał
    • 2009
    • 67

Zamieszczone przez Sergiusz
    Statyw to tylko trzy a czasem ( bardzo rzadko ) cztery nogi. A głowica to głowica. Nie jest integralną częścią statywu.
    Nie wiem, czy widziałeś tanie, srebrne statywy z Euro RTV i AGD - widziałeś. No to takie coś nie wytrzyma na pewno i czy to jest głowica, czy nie - całość jest tak beznadziejnie zrobiona, że nie ma to znaczenia.

Zakładam, że statyw panka był na pewno solidniej wyglądający od tych ze zdania powyżej. Z czasem takie niby lepsze okazują się, że są identycznie słabe jak te tanie, małe - do cyfrówek.

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

A wiesz po co te statywy tam są? Czy może inaczej. Po co są takie statywy?
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• namoamo
        Uzależniony
        • 2009
        • 928

Posiadam tani statyw
        Read independent reviews and comparisons on all photography products and gadgets at What’s The Best. Stay on top of the latest trends in the photography gadget world.

Chodziłem po Krecie z założonym nań aparatem(fakt ze lekie 500d+kit) trzymając tylko statyw, często poziomo, czasem nawet aparatem w dół. Nic sie nie poluzowało. Fakt że nawet nie przyszło mi do glowy iż aparat mógłby się zsunąć... po przeczytaniu tego tematu nigdy już tak z aparatem chodzić nie będę , w każdym razie, moze to zwykły pech ?
        Flickr

Komentarz

• bebesky
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1231

namoamo - miałem ten statyw. Oddałem koledze. O ile 350 z kitem (albo 28-105) wytrzymywał, to po zapięciu 350 + 70-200/2,8 wszystko trzeszczało. Po zapięciu 40d+70-200/2,8 + telekonwerter x2 - statyw musiał stać na równej powierzchni i nie wolno go było dotykać bo był tak mało stabilny. Szczególnie przy zdjęciach w pionie - odchylenie od osi powodowało że statyw nabierał tendencji do przewracani się. trzeba było w specjalny sposób ustawiać nogi aparatu.

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez namoamo
            Posiadam tani statyw
            Read independent reviews and comparisons on all photography products and gadgets at What’s The Best. Stay on top of the latest trends in the photography gadget world.
            Tanie aluminiowo-plastikowe statywy Velbon nie nadają się do lustrzanek. xxxD z kitem jakoś tam utrzymują ale o stabilności potrzebnej do długich czasów naświetlania nie ma mowy nawet przy takim zestawie. O ustawianiu aparatu w pionie czy choćby minimalnym wysuwaniu kolumny już nie wspomnę.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Nie wiem czy Velbon Sherpa to tani statyw czy nie :wink: ale jeszcze nie miałem z nim problemu.

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Sherpa to już szczebel wyżej, co znajduje odzwierciedlenie w cenie.
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• pank
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1502

Dobra, kupiłem Benro A 650EX z głowicą HD 38, teoretycznie ma utrzymać 8 kg, z drogich firmowych zrezygnowałem, używam statywu kilka razy w roku i wydatek 3x takiej sumy wydawało mi się bez sensu, a z tego co udało mi się znaleźć w necie te Benro mają dobrą opinię.
                  Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• magart
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 378

Zamieszczone przez MacGyver
                    Tanie aluminiowo-plastikowe statywy Velbon nie nadają się do lustrzanek. xxxD z kitem jakoś tam utrzymują ale o stabilności potrzebnej do długich czasów naświetlania nie ma mowy nawet przy takim zestawie. O ustawianiu aparatu w pionie czy choćby minimalnym wysuwaniu kolumny już nie wspomnę.
                    Kiedys miałem dłuższy czas pożyczony tani statyw za 100 i parę złotych. Trzymać - trzymał. Ale jakby się mu głowicę nie skręciło to cały czas minimalnie głowica zjeżdżała w dół. Widać to było na fotkach nocnych na każdym czasie.
                    Szkoda mi było kasy na manfrotto, ale w końcu przebolałem. I mimo że uzywam go raz na ruski rok to nie żałuję. Polecam też przy tej okazji statywy oświetleniowe. 2,8m kosztuje niecałe 400zł a jakość jest po prostu niesamowita. Lampki i osprzęt wszak też sporo kosztują
                    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
                    www.magaczewski.blogspot.com
                    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• Misiek87
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 267

Szkoda pank, ze kupiles statyw bo byc moze bym byl zainteresowany zamiana mojego 190xprob + 486rc2 + torba na Twoja lampe, ktora chcesz sprzedac . Ale teraz to nawet nie proponuje bo juz po ptakach . A 430ex ma plastikowa stopke? :/

Teraz przynajmniej pank bedziesz miel markowy statyw. Ja na moim stawiam 40d + 70-200 f4 i nie ma problemow, chociaz na wietrze jeszcze nie testowal . Ale podziwiam odwage - polozyc taki zestaw na chinszczyznie
                      Ostatnio edytowany przez Misiek87; 22741.

Komentarz

• pank
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

No to faktycznie po ptokach bo statyw zamówiony.
                        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• More86
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 138

Zamieszczone przez ptrk
                          A mniej wiecej pół roku temu była dyskusja, w której
                          większość uczestników chwaliła wynalazki typu Benro i Goldphoto,
                          sugerując, że MF to przepłacanie za 'lans'. I że konstrukcja chińczyków
                          jest tak prosta, że nie ma co się w nich popsuć. A tu proszę - metal się kruszy.

http://canon-board.info/showthread.php?t=50816&page=3
                          Chyba nawet sam się tam wypowiedziałem...

Zamieszczone przez MacGyver
                          Nie byłbym tak ortodoksyjny, Benro, Velbon oraz Slik też mają przyzwoite produkty w swojej ofercie.
                          Swego czasu używałem statywu Bilory. Nogi są w użyciu do dziś, bo stabilne i lżejsze od frotki którą posiadam ale głowica.... gdy kupiłem oryginał 141RC, którego produkt Bilory był podróbą zrozumiałem skąd ta różnica w cenie :-)
                          Oczywiście wezmę inne firmy pod uwagę, chciałem tylko stanowczo podkreślić swój bunt co do zakupu podróbek;]

Komentarz

• sirgerwazy
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 314

wyrazy współczucia...
                            życzę żeby naprawa była jak najtańsza a obiektyw służył jeszcze dluuugie lata
                            Pkt 8 regulaminu forum
                            plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• pank
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1502

Jest diagnoza, wymiana pierścienia mocującego z soczewką, 1k w plecy.

Komentarz

• Misiek87
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 267

Czyli koszt porzadnego statywu . Jakbys to wiedzial wczesniej...

Lepiej tez 1k niz 6k za nowe szklo...

Komentarz

Pracuję...