X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adam1987
    • 2017
    • 1

Odp: telekonwertery TC 1,4

Witam, mam pytanie do forumowiczow. To czy wybrac miedzy TC 1.4X a TC 2.0X juz wybralem na korzysc tego pierwszego, choc przydalaby sie ogniskowa z drugiego. Pytanie jest czy warto poszukac dobrego egzemplarza pierwszej generacji czy uzbierac do drugiej. Roznic za uzywki jest znaczaca. Potrzebuje go pod szklo C 70-200 2.8 is. Czy mozecie cos poradzic? Moze ktos mial do czynienia z jednym i drugim.

Komentarz

• koraf
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1748

Zamieszczone przez adam1987
      Witam, mam pytanie do forumowiczow. To czy wybrac miedzy TC 1.4X a TC 2.0X juz wybralem na korzysc tego pierwszego, choc przydalaby sie ogniskowa z drugiego. Pytanie jest czy warto poszukac dobrego egzemplarza pierwszej generacji czy uzbierac do drugiej. Roznic za uzywki jest znaczaca. Potrzebuje go pod szklo C 70-200 2.8 is. Czy mozecie cos poradzic? Moze ktos mial do czynienia z jednym i drugim.
      Przez ok. 3 lata fociłem TC canon 1,4 II i 2,0 II z 300/2.8 LIS, 70-200/2.8 LIS i LIS II + 5dII, 5dIII, 1dII, od razu mówię, że nie miałem wersji I i wg mnie na obecną chwilę nie warto kupować canon II, a co dopiero III , dlaczego ? gdyż jestem świeżo po testach kenko 1,4 dgx, teleplus 300 pro na zestawie: 70-200/2.8 LIS II + 6d. Wynik testu, jednym słowem = REWELACJA , i zaoszczędzone 1k.

Komentarz

• jotes25
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3608

Zamieszczone przez koraf
        Przez ok. 3 lata fociłem TC canon 1,4 II i 2,0 II z 300/2.8 LIS, 70-200/2.8 LIS i LIS II + 5dII, 5dIII, 1dII, od razu mówię, że nie miałem wersji I i wg mnie na obecną chwilę nie warto kupować canon II, a co dopiero III , dlaczego ? gdyż jestem świeżo po testach kenko 1,4 dgx, teleplus 300 pro na zestawie: 70-200/2.8 LIS II + 6d. Wynik testu, jednym słowem = REWELACJA , i zaoszczędzone 1k.
        Zgodzę się, że różnice w jakości optycznej pomiędzy telekonwerterami 1.4x są niewielkie, zwłaszcza na APS-C. Ale to nie jest tak, że zawsze warto kupić Kenko zamiast Canona. W zestawie 70-200/2.8 LIS II + 6d rzeczywiście pewnie nie ma większej różnicy. Ale np. do 80d i 100-400 II już Kenko bym nie kupił. Podobnie do 300/2.8 II i 1dx itd. itp. Oczywiście ze względu na AF.
        Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• koraf
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1748

Zamieszczone przez jotes25
          Zgodzę się, że różnice w jakości optycznej pomiędzy telekonwerterami 1.4x są niewielkie, zwłaszcza na APS-C. Ale to nie jest tak, że zawsze warto kupić Kenko zamiast Canona. W zestawie 70-200/2.8 LIS II + 6d rzeczywiście pewnie nie ma większej różnicy. Ale np. do 80d i 100-400 II już Kenko bym nie kupił. Podobnie do 300/2.8 II i 1dx itd. itp. Oczywiście ze względu na AF.
          Przyznaję, że moim priorytetem przy wyborze kenko nie był AF, ale powiem uczciwie, że AF w zestawie 70-200/2.8 II+ kenko 1,4x + 6d sprawuje się nadzwyczaj dobrze i to w słabych warunkach oświetlenia.

Komentarz

• RobertON
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 2190

Zamieszczone przez jotes25
            Oczywiście ze względu na AF.
            To o ten chodzi:

TELEPLUS PRO 300 AF 1.4X DGX- Kenko Global Site

KENKO EF 1.4X PRO300 DGX TELEKONWERTER / CANON - Cyfrowe.pl

Przecież mają osiem pinów i przenoszą w pełni automatykę AF ?

Czy jednak nie...
            Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
            https://500px.com/robowert26

Komentarz

• koraf
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1748

Zamieszczone przez RobertON
              To o ten chodzi:

TELEPLUS PRO 300 AF 1.4X DGX- Kenko Global Site

KENKO EF 1.4X PRO300 DGX TELEKONWERTER / CANON - Cyfrowe.pl

Przecież mają osiem pinów i przenoszą w pełni automatykę AF ?

Czy jednak nie...
              Tak dokładnie ten, w pełni przenosi AF i zapis w exif.

Komentarz

• fotna
                Początki nałogu
                • 2004
                • 454

Kilka postów wcześniej kolega dość wyczerpująco napisał o zastosowaniu konwertera i kadrowaniu.
                Kiedyś miałem canona 2xI i sprzedałem gdyż lepiej wyciąć z kadru 1/2 i nieco obrobić (tylko przy dużych powiększeniach i nigdy do internetu) niż zakładać i zdejmować konwerter, mieć wolniejszy AF, dodatkowo i tak obrabiać (wyostrzać a czasem nasycać czy dodawać kontrastu). Stosowałem z 70-200/2,8 i 100-400. 1,4 to tak niewiele daje że nawet nie zastanawiałem się nad kupnem do reporterki. Co nie znaczy że dla przyrodników robiącym duże powiększenia to jest dobre rozwiązanie aby nie zwiększając wiele wagi zwiększyć ogniskową.
                Jeśli to możliwe to pożycz od kogoś i sam popróbuj.
                fotna.dlm.pl

Komentarz

• kmeg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1533

Jak kupowalem kenko 300dg pro 1.4x to z 70-200/4 dawało lepszy obrazek niż odpowiednik Canona mk1 jak i mk2 (tu różnice były juz mniejsze). Exif i AF jak najbardziej działał.
                  Galeria na CB
                  http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Mohinder
                    Uzależniony
                    • 2019
                    • 560

Znalazem na stronie Kenko miejsce gdzie mozna sprawdzić czy dany aparat i obiektyw Canona będzie pracował z telekonwerterem.

https://www.photographer-limerick.com/
                    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

• mirror
                      Pełne uzależnienie
                      • 2018
                      • 1446

Zamieszczone przez Mohinder
                      Znalazem na stronie Kenko miejsce gdzie mozna sprawdzić czy dany aparat i obiektyw Canona będzie pracował z telekonwerterem.

https://kenkoglobal.com/support/teleplus/
                      trzeba tylko pamiętać że pracujący konwerter kenko nie oznacza że konwerter canona będzie działał
                      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

Pracuję...