X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hekselman
    Uzależniony
    • 2005
    • 568

Jak LCD to jaki?....

Witam
    Jak zwykle sięgam do ....najskuteczniejszej wyszukiwarki jaką jest znajomośc tematu przez użytkowników forum:
    myślę o LCD do kompa - wiadomo - do zdjęć!Generalnie jestem przeciw ale kto ma jakieś doświadczenia?
    Zapraszam do podzielenia się uwagami.
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Hmm, na hasło "monitor LCD" wyskoczyło mi m.in:

i wszędzie dyskusja na +/- ten temat BTW, w wątku "usprawnić komputer" naprodukowaliśmy się na kilka stron, a Ty nawet nie odpowiedziałeś ;-)
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• McKane
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2015

Tez wlasnie ... jaka frajda odpowiadac jak najmniej zainteresowana osoba jest autor watku i na koniec nie ma ani "dzieki chlopaki" ani "pocalujcie mnie w dupe pseudoinformatycy"
      http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

ja mam samsunga 913N 8ms choć to monitor bardziej do gier jestem bardzo zadowolony z 2D (świetna automatyczna kalibracja serio kolory w automacie są OK , było o tym tu i ówdzie...) w tej chwili jest jeszcze lepszy samsung 930 czy coś ...
        polecam samsungi bo sa względnie tanie i bardzo fajne...ale tylko najwyższe modele

może mnie ktoś powieśi za jaja ale uważam że obraz jest duzo lepszy niż na 900NF 19" na daimotronie mitsubishi... kontrast , jasność itp fotki wyglądają lepiej dla mnie niż na bańce....

Komentarz

• jadeit
          Początki nałogu
          • 2004
          • 466

ja swego czasu interesowałem sie fujitsu p19-2
          tym konkretnie dlatego ze wyświetla pełną palete kolorów bez emulacji
          na każdą składową koloru dają pełne 8 bitów
          podejrzewam że ten samsung ma 7

po krótkiej zabawie 20 calowym konsumenckim dell'em przyszła mi chrapka na 20 cali wide format, ale tu nie moge sie dokopać do specyfikacji wyświetlania kolorów

pozdrawiam
          un point c'est toi
          fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• joshua
            Bywalec
            • 2005
            • 128

używam Samsunga 173P+ i chwalę sobie
            | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Ja od niedawna mam Samsunga 930BF. Co do wygody, ergonomi, itp. - złego słowa nie powiem. Natomiast jeśli chodzi o kolory... będę wiedział po pół roku używania

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Używam samsunga 173P. Obróbka zdjęć jednak jest znacznie bardziej uciążliwa niż na moim starym monitorze CRT. Pierwszy szok przeżyłem jak odbierałem pierwsze odbitki. Zdjecia były ciemniejsze a czerwień mniej jaskrawa. Teraz skonfigurowałem go w ten sposób, że do normalnej pracy używam tzw. trybu "internet" natomiast w celu obróbki zdjęć przełączam się do trybu "text" który obniża kontrast. Zalecam zainstalować oprogramowanie do kalibracji kolorów. Te same zdjęcia wywoływałam w kilku labach i były bardzo podobne. Zapodałem je sobie obok monitora i tak skonfigurowałem panel aby zdjęcie wyświetlane na nim było jak najbardziej kolorystycznie i kontrastowo zbliżone do tego na papierze. Generalnie jako rozwiązanie bardzo budżetowe polecam. Jednak gdybym miał więcej kasy to zdecydowanie zainwestowałbym w jakieś EIZO.

pozdrowienia

Komentarz

• joshua
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 128

Zamieszczone przez aptur
                  Używam samsunga 173P. Obróbka zdjęć jednak jest znacznie bardziej uciążliwa niż na moim starym monitorze CRT.
                  offtop: masz go na DVI czy RGB? Soft - tak, ale Samsung ma swoje własne profile. Wystarczy tylko wskazac mu właściwy do pracy. Jest to opisane w miarę przystępnie w instrukcji.
                  | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez joshua
                    offtop: masz go na DVI czy RGB? Soft - tak, ale Samsung ma swoje własne profile. Wystarczy tylko wskazac mu właściwy do pracy. Jest to opisane w miarę przystępnie w instrukcji.

Podłączenie przez DVI. Z profilami musiałem trochę się namęczyć bo o dziwo PS przekłamywał mi kolory. DPP na przykład wyświetlał poprawnie. Ostatecznie ustawiłem mu SRGB i w PS też SRGB i teraz jest ok. W natural color ustawiłem jedynie kolory na "photography".

pozdrowienia

Komentarz

• hekselman
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 568

Dziękuję wszystkim kolegom "po zainteresowaniach" : Aptur; Joshua; Jadeit; Popmart oraz szczególnie koledze Muflonowi który nie tylko podzielił się własnym doświadczeniem ale i wskazał odnośne linki.Temat - wbrew twierdzeniu kol.McKane - mnie interesuje od strony użutkowników(przy okazji nie wiem jak podziękowac kol. za cenną uwagę - może skorzystać z jego podpowiedzi?....).Nazwy i firmy używanych przez kolegów monitorów pozwolą mi zawęzić krąg poszukiwań i ułatwią ew. wybór spośród rynkowych ofert.Przy okazji: zwracac uwagę na czas reakcji? Co ważniejsze - kontrast czy plamka (wielkość)? Jeszcze raz dziękuję.

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez hekselman
                        Przy okazji: zwracac uwagę na czas reakcji?
                        Do zdjęć? W ostatniej kolejności. "Szybkość" monitora ma znaczenie tylko przy grach i (mniej) filmach.

Komentarz

• McKane
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2015

Moje podpowiedzi w tym temacie nic nie wniosa gdyz wszystkie LCD z jakimi mialem do czynienia nie nadawaly sie obrobki zdjec. Przypuszczam ze sprawe w przypadku kilku Iiyam rozwiazalby kalibrator ale nie mialem okazji korzystac z jego dobrodziejstw.
                          Zakladajac iz watek finansowy ma tu znaczenie nadal chyba najlepszym rozwiazaniem jest dobry monitor crt (Eizo, Iiyama itd) ktory obecnie mozna kupic ponizej 1k zl. Dobrej klasy LCD chyba ponizej 3 k sie nie dostanie. Ja osobiscie polecam forumowego kolege o ksywce Duty. Mysle ze jest on tutaj jedna z lepiej zorientowanych osob.
                          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• hekselman
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 568

Szczerze mówiąc- też mi się niestety wydaje tak jak to widzi McKane - tym bardziej że te ceny....no naprawdę znakomite monitory CRT w takich cenach!
                            No to do poszukiwań!Dziękuję!
                            Ps.gdzie w Polsce można kupić sprzęt do kalibrowania monitora - ma ktoś bardzo pozytywne doswiadczenia?

Komentarz

• Jurek Plieth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2087

Zamieszczone przez McKane
                              Moje podpowiedzi w tym temacie nic nie wniosa gdyz wszystkie LCD z jakimi mialem do czynienia nie nadawaly sie obrobki zdjec. Przypuszczam ze sprawe w przypadku kilku Iiyam rozwiazalby kalibrator ale nie mialem okazji korzystac z jego dobrodziejstw.
                              Kalibracja kolorów to jedno, ale zwracam uwagę na jeszcze jedną kwestię - kontrast. To z czym ciężko wyrabiają się nawet b. dobre i kalibrowane (!) monitory CRT, a co szczególnie widoczne jest przy obróbce obrazów cz.-b. Tutaj nawet nie najdroższe monitory LCD są o niebo skuteczniejsze od monitorów CRT.
                              http://plieth.com

Komentarz

Pracuję...