....u f f f f f .....(spociłem się....).Faktycznie - t a ń s z y ....Ale jak trzeba...To ciekawe dzięki czemu do tej pory osiągałem satysfakcjonujące mnie rezultaty...Może muszę sobie podnieść poprzeczkę?A może ...dać sobie spokój?...Bo może to trochę jak z FFi BF - dopóki się o nich nic nie słyszało - "chwilo szczęśliwa wróć!" .Na razie kupuję sobie coś innego na Gwiazdkę - niby jakiegoś "nawisu" nie mam ale...A ciekawe czy jest rynek używek w tym (kalibratorów) temacie?Może dać ogłoszenie?Albo gdzieś poszukać?
X
-
-
-
A z ciekawości zapytam: kto z amatorów ma kalibrator monitora?Amatorów - czyli ludzi dla których robienie zdjeć nie jest głównym dochodem.Komentarz
-
-
Tani Gretag nie jest zbyt dobry, na lcd ma kłopoty z kanałe niebieskim ale ponoć pojawił się w Polsce inny tani poniżej 1k bardzo dobry spyder. Nie wiem kto go sprzedaje. Ma on też wadę - kalibruje tylko monitor, a na Greagu
można zrobić profil ICC do drukarki czy rzutnikaKomentarz
-
:-) Też byłbym zainteresowany - Szczecinem rzecz jasna :-)Zamieszczone przez Tomasz GolinskiI czy mieszka blisko?
Adobe Gamma albo QuickGamma jak narazie musi wystarczyć.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Zamieszczone przez ChrisBT.... tani poniżej 1k bardzo dobry spyder. Nie wiem kto go sprzedaje. Ma on też wadę - kalibruje tylko monitor, a na Greagu
można zrobić profil ICC do drukarki czy rzutnika
No właśnie to ten "tanszy" z mojego linku do sklepu.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Eye One Display 2 jest bardzo precyzyjnym urządzeniem. Kalibruje LCD, CRT i laptopy. Nigdy nie spotkałem się z jakimiś kłopotami w kanale niebieskim - na czym miałyby polegać?Zamieszczone przez ChrisBTani Gretag nie jest zbyt dobry, na lcd ma kłopoty z kanałe niebieskim ale ponoć pojawił się w Polsce inny tani poniżej 1k bardzo dobry spyder. Nie wiem kto go sprzedaje. Ma on też wadę - kalibruje tylko monitor, a na Greagu
można zrobić profil ICC do drukarki czy rzutnika
Eye One Display 2 nie umożliwia wykonywania profili icc drukarek czy tez rzutnika - taką funkcę ma Eye One Design (drukarka i wyższe wersje - moduł beamer) w cenie od 995 do 4890 Euro netto - w zależności od załączonego oprogramowania i osprzętu.
Jest to już inne rozwiązanie sprzętowe.Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.Komentarz
-
Testowo możemy się kiedyś umówić na kalibrację monitoraZamieszczone przez Janusz Body:-) Też byłbym zainteresowany - Szczecinem rzecz jasna :-)
Adobe Gamma albo QuickGamma jak narazie musi wystarczyć.
Janusz
Mogę przyjechać z Eye One Photo i Eye One Display 2.
Oba potrafią skalibrować monitor tak samo dokładnie.
Jednokrotna kalibracja nie załatwi sprawy - czynność tę trzeba powtarzać w odstępach 1-4 tygodni.
Mieszkam ok 70 km od Szczecina i często w nim bywam
Jakby co - to proszę o kontakt na PM.Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.Komentarz
-
Nie wiem co ten Spyder oferuje - ale cenowo najtańsza wersja...brzmi nieźle!
Forum - piękna sprawa!Bardzo dziękuję!Komentarz
-
Czy moglbys cos wiecej o nich napisac? Jak sie ma CG210 do CG220?Zamieszczone przez ChrisBEizo ma cały szereg innych monitorów z zakresu 5k całkiem dobrych.
Jest mniejszy, ale rozumiem, ze to totalnie inna technologia?Komentarz
-
[QUOTE=Duty]Eye One Display 2 jest bardzo precyzyjnym urządzeniem. Kalibruje LCD, CRT i laptopy. ]
Jest dobry, to fakt ale z cg 220 sobie nie radzi - na wszystkich innych mioch
monitorach spisał się super ,a na cg zawęźał przestrzeń koloru.
Dopiero wersja Design działała jak należyKomentarz
-
Cg 220 wyświetla jako pierwszy na świecie cały gamut Adobe rgb, a CG 210Zamieszczone przez snowboarderCzy moglbys cos wiecej o nich napisac? Jak sie ma CG210 do CG220?
Jest mniejszy, ale rozumiem, ze to totalnie inna technologia?
srgb.
Jest to bardzo znacząca różnica, przynajmniej dla mnie - widzę co robie i co
mam. Sądzę,że dla większości w zupełności wystarczy coś z seri 17 lub 19
ale z możliwością kalibracjiKomentarz
-
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Komentarz
-
Polecam EIZO.
Na stronie Colour Confidence (juz po polsku) mozna sie wiele
o nich dowiedziec oraz nie tylko.
Komentarz