X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KLOSZ
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 37

No Panie Paweł, podoba mi sie , a jakże! Napisz tylko czy masz zaklejone styki w TC czy na wprost Ci ten AF dziala z 400mm 5,6? I z jaka puszka to robiles?

W Lodzi ten TC jest za 850 tak jak pisane bylo powyzej - potwierdzalem dzis u goscia. Jedyny problem, ze nie chce mi sprzedac 100-400 L USM IS i bede musial szukac w innych zrodlach ;-)

Ale juz widze, ze ten nowy TC Kenko x1,4 mi sie podoba.

Pozdrawiam
    KLOSZ
    Aparat jakiś mam... cyfrowy nawet też... i taki na klisze też mam... i jakieś szybki, słoiki, torebki i kolorowe szkiełka do tego, i stojak.... taki na trzech nogach... i namiot z białego jak śnieg płótna, i lampy z Castoramy i....tylko zdjęć robic nie umiem, ale się uczę....

Komentarz

• KLOSZ
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 37

MARANTZ: rzuc mi to na skrzynke cokolwiek(maupa)konradki.net wrzuce na serwer i zapodam tutaj linke. Moze tak byc?

Pozdrawiam
      KLOSZ
      Aparat jakiś mam... cyfrowy nawet też... i taki na klisze też mam... i jakieś szybki, słoiki, torebki i kolorowe szkiełka do tego, i stojak.... taki na trzech nogach... i namiot z białego jak śnieg płótna, i lampy z Castoramy i....tylko zdjęć robic nie umiem, ale się uczę....

Komentarz

• Nemeo
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1757

400/5,6 + TC Kenko
        Esencja fotografi czyli 100% crop
        No, ciekawe?

Komentarz

• TOKIN
          Początki nałogu
          • 2005
          • 353

Zamieszczone przez KLOSZ
          MARANTZ: rzuc mi to na skrzynke cokolwiek(maupa)konradki.net wrzuce na serwer i zapodam tutaj linke. Moze tak byc?

Pozdrawiam
          KLOSZ
          MARANTZ wrzucił na moją skrzynkę a wrzucam dalej Tylko nie krzyczcie, że takie wielkie - tak miało być
          Na wszystkie pytania to już MARANTZ odpowie

1. http://img126.imageshack.us/img126/1756/mg1224sp9kn.jpg

2. http://img112.imageshack.us/img112/8184/mg1242sp1dx.jpg

3. http://img126.imageshack.us/img126/1494/mg1248sp9px.jpg

4. http://img148.imageshack.us/img148/2977/mg1289sp3av.jpg

5. http://img129.imageshack.us/img129/2738/mg1291sp4id.jpg
          Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Nie krzycze, tylko zamieniam na linki. Prosze na przyszlosc - nie wrzucaj tak wielkich zdjec jako obrazki a wlasnie jako linki do obrazkow.

Komentarz

• Broncobilly
              Bywalec
              • 2005
              • 214

na airliners.net by to odrzucili z powodu jakosci - szkoda bo do podobnych bezeceństw chciałem go wykorzystać w połaczeniu z 100-400IS :-(

Komentarz

• MARANTZ
                Uzależniony
                • 2005
                • 928

Tak naprawdę nie jest tak źle. Znajoma wkleiła moje pierwsze zdjęcia strzelone z tym TC. Kolejne są lepsze, ale ja nie potrafię ich tutaj wrzucić. Fotki robiłem tak jak bez TC i wyszły pierwsze ograniczenia. przy samolotach. Po pierwsze jest ciemniej i wychodzą dłuższe czasy, więc przy dynamicznych sytuacjach wymagane jest jednak dobre światło. Po drugie mam zaklejone styki i AF nie jest tak szybki i precyzyjny jak bez TC. Przy szybko nadlatującym samolocie (jak na fotkach) jest to widoczne, szczególnie w trybie AL SERVO. Połączenie tych dłuższych czasów i mniejszej precyzji AF powoduje mniejszą ostrość fotek i trzeba zdawać sobie z tego sprawę i odpowiednio dostosować parametry (także zwiększając ISO niestety).W sytuacjach gdzie dystans nie zmienia się tak gwałtownie jest dużo lepiej bo można precyzyjniej ustawić ostrość (mam takie foty samolotu przelatującego równolegle, niestety w dość mleczno-mglistej pogodzie). Foty robione w statycznych lub mniej dynamicznych sytuacjach powinny wypadać w porównaniu do czystego szkła dużo lepiej. Strata jakości jest, zdjęcia nie są tak ostre i kontrastowe jak bez TC, ale przy wprawieniu się w używaniu tego ostatniego i zdaniu sprawy z jego ograniczeń można go całkiem sprawnie wykorzystać. Najkorzystniej wypada przy foceniu ptaków. Przy samolotach należy go nakładać wtedy, kiedy nie możemy czegoś focić z bliższej odległości i samo do nas nie przyleci (różne statyczne sytuacje lotniskowe). Jeżeli wiadomo że samolot na pewno za chwilę będzie bliżej lepiej zostać bez TC. Do tego po tych kilku dniach zauważyłem, że lepiej unikać robienie z TC na pełnej dziurze. Zawsze lepiej minimalnie choć domknąć. Prawda oczywista, ale 100-400 bez TC lepiej tę pełną dziurę znosi. Z całą pewnością robienie zdjęć z Kenko wymaga małego treningu tak by maksymalnie wykorzystać jego mocne strony i unikać tych słabych. Osobiście polecam choć nie do wszystkiego i nie zawsze. Inne wnioski to takie, że monopod jest jednak niezbędny (chyba że jest piękne i mocne światło), tutaj wszystkie foty były robione z ręki. W słoneczny dzień zrobię testy ze statywu i wtedy będzie można dopiero w miarę obiektywnie to wszystko porównać.
                FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Paweł
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 209

Zamieszczone przez KLOSZ
                  No Panie Paweł, podoba mi sie , a jakże! Napisz tylko czy masz zaklejone styki w TC czy na wprost Ci ten AF dziala z 400mm 5,6? I z jaka puszka to robileś......
                  Tak styki ma zaklejone - bez tego AF nie rusza.
                  Robiłem te fotki 350D.
                  http://pawelkupczak.pl/

Komentarz

• jadeit
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 466

własnie dotarła do mnie omawiana wersja 1,4 DG
                    przeglądałem na prędce instrukcje a ta jest po niemiecku
                    i tam ciekawą rzec znalazłem, Kenko nasmarowało tam coś o TC z 10 stykami
                    i TC z 7 stykami, więc możliwe ze w takim z 7 nie trzeba nic zaklejać

w domu postaram sie lepiej rozczytać

pozdrawiam
                    un point c'est toi
                    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Nemeo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1757

własnie dotarła do mnie omawiana wersja 1,4 DG
                      przeglądałem na prędce instrukcje a ta jest po niemiecku
                      i tam ciekawą rzec znalazłem, Kenko nasmarowało tam coś o TC z 10 stykami
                      i TC z 7 stykami, więc możliwe ze w takim z 7 nie trzeba nic zaklejać

w domu postaram sie lepiej rozczytać
                      Czekam niecierpliwie.:-D

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

dziwne, przeciez bagnet canona ma 8 stykow... moze kupiles do innego systemu ;-)
                        Instagram

Komentarz

• jadeit
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 466

sorki za mój bład
                          kenko pisze o obiektywach z 7 i 10 stykami nie o konwerterach

odrazu przychodzi na myśl porównanie takowych i dodatkowych zaklejenie czy inna ich eliminacja,
                          jesli canon coś podobnego umieszcza w swojej instrukcji to jasne że Fred Miranda wpadł na pomysł zaklejania styków

ponoc jest tamron TC który nie przekazuje o sobie informacji do body
                          pewnie ma mniej styków

pozdrawiam
                          un point c'est toi

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

ale przekazanie info do AF to sa gole kabelki wiec bez elektroniki zadnej !!
                            Instagram

Komentarz

• jadeit
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 466

ok, nie wiem akurat co tam w środku siedzi
                              czy elektronika czy to zwykły kros, konczy sie stykiem a zaklejenie go powoduje przerwe w jakims tam obwodzie

no ew. nie rozumiem wypowiedzi

pozdrawiam
                              un point c'est toi

Komentarz

• jadeit
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 466

no podpiąłem to cudo
                                narazie do sigmy 70-200
                                działa i to IMO dobrze

mam pytanie czy pucha po podpięciu tegoż bez żadnego zaklejania styków
                                powinna minimalną możliwą przysłone pozwalać wybrać o wartości 2,8 ?
                                czy już odpowiednią przeliczoną po utracie światła ?
                                mi pozwala wybrać 2,8 i ciekaw jestem czy moze z tą sigmą body nie widzi konwertera ? czy to poprostu standard i puszka pokazuje co daje szkło ?

btw w exifie ogniskowa pozostaje bez mnożnika konwertera, światło takoż

pozdrawiam
                                un point c'est toi

Komentarz

Pracuję...