Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez APP
    A-269 jest krótszy po złożeniu i zarazem wyższy po rozłożeniu od A-268, a jeśli faktycznie piszesz o C-268 (sporo droższy), to zyskujesz udźwig nóg przy nieco mniejszej masie, niestety kosztem tych paru cm względem A-269.
    Jeśli mnie zdjęcia nie mylą wszystkie wymienione mają 4-sekcyjne nogi, więc większych różnic pewnie się nie dopatrzysz -walka jak zwykle o parę gramów i parę centymetrów, wedle uznania.
    Podstawowa różnica to materiał z którego nogi są wykonane. C to włókna węglowe (carbon), więc jest trochę lżejszy i sporo droższy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• APP
      Uzależniony
      • 2006
      • 664

Myślałem, że to oczywiste -zresztą nie materiał jest istotny, a co z niego wynika, a i o tym już "było" :razz:

Komentarz

• midget

No dobra, nie doczekałem się żadnego słowa i po chwili wahania zamówiłem dziś nogi Benro A-197n6. Na głowicę muszę poczekać, więc spokojnie mogę się namyślać, co wybrać. Ale pojawiło mi się w głowie kolejne pytanie: czy brać np. BH-1, czy może podejdzie coś od Manfrotto? Cały zestaw, jaki na tym postawię (jest ze trzy posty wyżej) nie przekroczy 2-2,5kg.
        I jeszcze jedno. Dziś przeglądając dalej info o tych nogach, znalazłem na stronie jakiegoś sklepu info, że to "statyw przeznaczony do aparatów kompaktowych lub lustrzanek analogowych". Takie nogi do kompaktu...?

Komentarz

• Garnett
          Coś już napisał
          • 2004
          • 79

Midget ja mam głowice BH-2 na nogach MF 055 i jestem zachwycony. C40d + 70-200/2,8 + TCx2 stabilnie stoi na tym.
          Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
          ( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska

Komentarz

• midget

Dzięki Garnett. Wprawdzie nóg już nie będę zmieniał na MF, bo wtedy na pewno musiałbym wziąć rozwód , ale może rozwieją się moje wątpliwości co do głowicy. Chyba faktycznie zdecyduję się na BH-2. Taką cenę przetrawię a wydaje się dość porządna. Jak zacznę kiedykolwiek zarabiać na tym kasę, wtedy se kupię sprzęt "z napisami".

Komentarz

• Sławek
              Uzależniony
              • 2008
              • 968

Czy ktoś wie do czego jest ten mały plastikowy klips zapinany na nogę w manfrotto 055 pro-b ?
              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez Sławek
                Czy ktoś wie do czego jest ten mały plastikowy klips zapinany na nogę w manfrotto 055 pro-b ?
                To klucz do śrubek, jakby Ci się poluzowały.

Komentarz

• Sławek
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 968

Zamieszczone przez Kolaj
                  To klucz do śrubek, jakby Ci się poluzowały.
                  No... kurde, nie wpadł bym.
                  Dzięki.
                  www.fotokrajs.pl

Komentarz

• zarpio
                    • 2007
                    • 5

Niedawno kupiłem zestaw
                    Benro Travel Angel A-269m8 + BH-1
                    i jestem bardzo zadowolony
                    Solidny zestaw z niezłą głowicą
                    Canon 5d mkII + Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM + Canon EF 70-200mm f/4L IS USM + Canon EF 50 f/1.4 + Canon Speedlite 580 EXII

Komentarz

• merger
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 619

chce kupic dwa lekkie i wytrzymale statywy. zastosowanie - pod lampy w plener (lampy nie sa duze, sa to sunpaki 555, wiec nic studyjnego, nic ciezkiego). statywy musza byc lekkie - do kilograma kazdy, im mniej waza tym lepiej. musza miec w miare fajne gwinty, ktore sie nie rozwala od czestego wkrecania/wykrecania lamp. nie musza byc super wysokie, ale im wyzsze tym lepiej. po zlozeniu - im mniejsze tym lepiej. jakies pomysly? im taniej tym lepiej oczywiscie
                      5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                      430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

Do lamp to po prostu kup jakiekolwiek statywy oświetleniowe. Takie lapmki to utrzyma każdy jeden, nawet noname z allegro.

Komentarz

• merger
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 619

tak. takie mam. gwinty sie im rozjechaly niestety, wiec szukam czegos bardziej wytrzymalego.
                          5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                          430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Zamieszczone przez merger
                            tak. takie mam. gwinty sie im rozjechaly niestety, wiec szukam czegos bardziej wytrzymalego.
                            Przyzwoitej jakości są statywy oświetleniowe Quantuum, ale one są dosyć ciężkie.

Komentarz

• merger
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 619

nie tedy droga. mam cos podobnego i szukam czegos lepszego jakosciowo. nie musi byc super tanie. kazda propozycje rozwaze

Komentarz

• rich
                                • 2008
                                • 2

witam,
                                przymierzam sie do zakupu statywu do swojego zestawu znalazlem velbona dx 888, czy ktos moze mial doczynienia z takowym sprzecikiem, chcialbym zamontowac na nim 400+70-200l??
                                pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...