Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kantor
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 38

a co powiecie na GoldPhoto? Ja mam o taki: http://www.foto-tip.pl/sklep/profesj...314-p-521.html i jestem z niego zadowolona, na moje potrzeby wystarcza w zupełności Macie jakieś złe doświadczenia z tym sprzetem?

Komentarz

• APP
      Uzależniony
      • 2006
      • 664

@ rich
      O statywch pokroju Velbon DX-xxx, CX-xxx było tu już nie raz -ogólnie, to zabawka na początek (na próbę) albo do bardzo, bardzo niedzielnego i niewymagającego fotografowania. Tanie plastiki, zależne nogi... o wszystkim doczytasz w tym właśnie wątku (nawet nie tak daleko).
      Generalna konkluzja jest taka, że jeśli nie chcesz płacić dwa razy, to doinwestuj trochę -przyzwoite statywy zaczynają się od ok. 300pln.

@ kantor
      Masz, jesteś zadowolona i... (?)
      Jeśli koniecznie chcesz się czegoś jeszcze dowiedzieć, to polecam lekturę tego wątku, a także wyszukiwarkę -było tego "od groma" -link.
      Goldphoto to rozwiązanie dużo ciekawsze, niż np. przytaczany wcześniej Velbon, ale ma swoje słabe punkty.

Komentarz

• rich
        • 2008
        • 2

@APP
        thx;-) wiem ze to nieprofesjonalny statyw ale mi sie okazyjnie do kupienia nadarzyl i ciekawy bylem czy ktos z forumowiczow laczyl takowy z eosem i stad moje pytanie;-DD

Komentarz

• KUBAwo
          Początki nałogu
          • 2008
          • 449

Ja jakiś czas temu nabyłem Goldphoto: nogi 314, glowice 410 i jestem mega zadowolony. Myślałem o Velbon Sherpa 600r ale po pierwsze był droższy a po drugie od Golda nawet w tej podstawowej, mniejszej konfiguracji mniej stabilny. Chciałem głowice kulową Goldphoto ale w sklepie jak się nią bawiłem to się rozsypała więc zrezygnowałem i wybór padł na małą 3D. 400d z dosyć ciężkim sonnarem 180 trzyma bardzo stabilnie. Jak za tą kasę dla amatora super wybór. Pozdrawiam
          5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• KUBAwo
            Początki nałogu
            • 2008
            • 449

No niestety muszę odwołać to co napisałem...po kilku użyciach głowica poległa, zepsuł się gwint jednego z trzech pokręteł, samo pokrętło przy tym ładnie wyskoczyło a aparacik zrobił zgrabny pokłon. W tej chwili jest to głowica z jedną osią bez możliwości zablokowania Jak to się mówi: biedny płaci dwa razy
            5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• trabi212
              • 2009
              • 3

Witajcie, nadeszła pora, by kupić sobie do 350d jakiś statyw.
              Canona używam z sigmą 18-50 f/2.8 i sporadycznie z 55-250 IS.

cena do 250-270 złotych. i co ważne, musi być lekki i mały po złożeniu- około 50cm.

z dotychczasowych poszukiwań:
              Slik 340DX
              Slik sprint pro 3way
              Benro A-250EX + głowica BH-0.

Szukałem też jakiś Sherp, ale chyba w tej cenie nie ma nic, co by spełniało moje wymagania.. chyba

czy mam z którymś z tych statywów szanse zrobienia nieporuszonego zdjęcia z kilu(nasto)sekundowym czasem naświetlania?

Pozdrawiam.

Komentarz

• Jago
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1502

Zamieszczone przez trabi212
                ........czy mam z którymś z tych statywów szanse zrobienia nieporuszonego zdjęcia z kilu(nasto)sekundowym czasem naświetlania?

Pozdrawiam.
                Jeśli w pobliżu nie będzie przechodzić kot, to statyw nie będzie wtedy pełnić roli sejsmografu i masz szansę ;-)
                A tak na poważnie proponuję kupić dodatkowo wężyk spustowy lub pilot zdalnego sterowania - wtedy będziesz mieć jeszcze większe szanse
                C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• trabi212
                  • 2009
                  • 3

Zamieszczone przez Jago
                  Jeśli w pobliżu nie będzie przechodzić kot, to statyw nie będzie wtedy pełnić roli sejsmografu i masz szansę ;-)
                  Masz ci los, a ja mam dwa koty... na dodatek czarne...

A tak na poważnie proponuję kupić dodatkowo wężyk spustowy lub pilot zdalnego sterowania - wtedy będziesz mieć jeszcze większe szanse
                  wężyk już mam pozostała kwestia wyboru statywu.

Komentarz

• balth

Witam,

Jakie konkretnie modele polecilibyście na dzisiaj jeżeli chodzi o zestaw nogi goldphoto + głowica manfrotto

Planuję na to wydać 400-450 zł. Będzie na tym stał 40D + obiektyw jakaś 300,
                    czasami chciałbym go użyć do robienia zdjęć ptakom w plenerze

z góry dzięki, pozdrawiam

Komentarz

• Raf25
                      • 2009
                      • 5

Witam,

za przedmówcami zdecydowanie polecam dozbierać trochę kaski i kupić Manfrotto 190XPROB lub 055XPROB ( w zależności od wymaganego udźwigu) + głowica Manfrotto np.głowica 804rc2. Jak chcesz focić ptaki, to musisz mieć stabilny statyw, który udźwignie dobre tele. Niestety trochę waży - ale naprawdę warto.

Wiem, co mówię bo sam kupiłem "tani i dobry" i teraz musiałem zmienić. Szukałem długo i testowałem kilka różnych ,dopiero gdy kolega pożyczył mi Manfrotto do przetestowania, stwierdziłem, że to jest to.Uważam, że nie ma sensu iść na kompromis - lepiej nie żałować zmarnowania niepowtarzalnego ujęcia przez niestabilny zestaw.

Pozdrowienia,
                      Raf

Komentarz

• Merauder
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1092

Wczesniej dostrzeglem tutaj rozmowe na temat znaczenia wysokosci statywu w stosunku do wzrostu uzytkownika. W sumie sam nie wiem co o tym myslec. Bez wstydu sie przyznam, ze poprzedni statyw (ktorego juz z reszta nie mam) "renomowanej" firmy fox dobieralem pod pewnym katem tez pod wzrost.

Korzystam z statywu stosunkowo rzadko, ale nadszedl czas, zeby tez cos w tym stylu nabyc. Glowne zastosowanie to plenerowe sesje, troche nocnej fotografii i nie ukrywam, ze w domu jako podstawka pod lampe z phottixem tez sie przyda. Bedac na wakacjach jakies dlugie czasy tez sie przydaja, zeby czasem cos rozmytej wody zlapac. Sprzet to to, co w stopce plus kiedys moze cos w stylu 55-250/70-200(raczej 4.0 bez ISa) i ew cos pokroju 50D.

Wracjac do pierwszego akapitu musze powiedziec, ze przeciwnicy teorii jakoby wysokosc statywu miala znaczenie dali mi do myslenia. Wierze, ze jezeli ktos korzysta bardzo czesto ze statywu na pelnej wysokosci, bo tak potrzebuje to niemoznosc ustawienia aparatu na wysokosci wlasnych oczu moze nas nabawic garba, a przynajmniej boli plecow.

Z kolei przy moim wykorzystaniu, stosunkowo rzadkim mysle, ze moze juz to nie miec takiego wielkiego znaczenia.

Teraz do konkretow, nie bede ukrywal, ze poczatkowo myslalem o Velbonie Sherpie 600R. Czytajac mnostwo opini wydaje sie to byc jedyny sluszny wybor w zakresie cena/jakosc dla nie wielkiego sprzetu (nic z zakresu 100-400 L). Cena ok 320/340 zl.

Niestety moja dociekliwosc wynalazla cos takiego jak Benro A-500EX, a potem A-550EX (poczatkowo wczesniej odpowiednio A300 i A350). Seria A5xx byla oferowana z glowicami BH-1. Czy to seria 300 czy 500 cena ponizej 400 zl. A wiec doplata do Velbona ledwo ok 50/60 zl. W sumie nie duzo za sprzet, ktory z opini okolforumowych zdaje sie byc klase wyzej.

Teraz kilka watpliwosci, ktorych chcialbym rozwiac, kolejnosc bez znaczenia.

1. Czy naprawde te konkretne modele Benro sa lepsze od w/w modelu Sherpy?

2. Czy znajde cos z Manfroto w podobnej cenie i czy jest w ogole sens, glownie pije tutaj do jakosci?

3. Czy modele 350 i 550 roznia sie od 300 i 500 tylko tym, ze po zlozeniu sa nie cale 10 cm krotsze?

4. Czy pomiedzy modelami seri EX 3xx,5xx, 6xx roznica jest tylko w wielkosci?

5. Korzystajac z okazji zadawania pytan, poprosilbym tak szybko wyklad o glowicach, po krotce rodzaje i co sie z tym wiaze.

Reasumujac bede wdzieczny za wyczerpujace informacje. Sorry za elaborat, ale dla mnie to dosc powazna sprawa, a w kwestii statywow jestem zielony. Jak mi sie cos przypomni to napisze.
                        7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Merauder
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1092

Ktoś pomoże?
                          7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• sica
                            • 2009
                            • 11

Ja kupuje jutro Sherpa 600r.
                            Canon 50D,C10-22,
                            Speedlite 430EXII,kilka filtrów

Komentarz

• Jago
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1502

Zamieszczone przez sica
                              Ja kupuje jutro Sherpa 600r.
                              A ja wczoraj kupiłem Sherpa 750R :grin:
                              C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• marcelch
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 19

A ja mogę śmialo polecić Sherpe 750R mam ten statyw od ok roku jest rewelacyjny maly, poręczny no i stabilny, bez najmniejszego oroblemu dale rade mojej 450d + 70-200. Jedyny maly minusik to waga ale coś za coś. Naprawdę godny polecenia
                                Canon 50d, C 10-22, C 24-105L , C 70-200L f4, C 85mm f1,8 , + canon 580EX II

Komentarz

Pracuję...