X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alien
    Początki nałogu
    • 2004
    • 412

Ale szumy to nie wszystko
    wszystko ,wszystko skonczmy juz opowiadac te bajki z wieksza iloscia szczegółow itd. gołym okiem ich nie zobaczysz =)

Nie wiem czy tak jest ale jak porównuję RAW-y u mnie w kompie to nie podjąłbym się na ślepo powiedzieć, którym aparatem dane zdjęcie było robione. Po za tym w 350D to wyostrzanie coś kiepskie, skoro w Raw-ach trudno znaleźć jakąś istotną różnicę w ostrości w stosunku do 30D (neutral).
    a kto tu mówi o rawach...chodzi głównie o jpg - porownania raówów nie widzialem ale tam przewaga 10mp bedzie jeszcze wieksza...
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• matka_Wariatka
      Bywalec
      • 2006
      • 120

Zamieszczone przez MARANTZ
      2 mln px to żadna różnica. Nawet w dół.
      jak by nie bylo to 2 mln px to cale 20 pocent /350D-400D/. tak tylko.
      matka
      ((((()))))

Komentarz

• Driver
        Zablokowany
        • 2005
        • 786

Zamieszczone przez matka_Wariatka

W jaki sposób ?

1 3456 dodać 20% = 4147

LUB

2 3888 minus 20% = 3110

Komentarz

• McKane
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2015

Zamieszczone przez Driver
          W jaki sposób ?

1 3456 dodać 20% = 4147

LUB

2 3888 minus 20% = 3110
          10 mln pixeli (w 400D) - 20% * 10 mln pixeli = 8 mln pixeli (w 350D)

To chyba nie takie bardzo trudne rownanie
          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez alien
            a kto tu mówi o rawach...chodzi głównie o jpg - porownania raówów nie widzialem ale tam przewaga 10mp bedzie jeszcze wieksza...
            Wprowadźmy jakiś porządek i logikę do tej rozmowy. Ja porównywałem Raw-y i różnice w ostrości szczegółów pomiędzy 400D i 350D są wg. mnie minimalne (ja bym się nie podejmował na ślepo powiedzieć który jest który). Mówię tu o swoich subiektywnych obserwacjach.
            Powoływałem się też na testy z dpreview w których Aske'y testuje głównie JPG-i i tam z tych porównań wychodzi mu co następuje:

Zamieszczone przez dpreview
            There's really no advantage in moving from eight to ten megapixels, the additional 432 horizontal pixels and 288 vertical pixels produce no more detail that can be seen. Indeed if anything the eight megapixel (EOS 350D) image looks slightly sharper 'per pixel' than the ten megapixel image from the EOS 400D.
            Dla wyjaśnienia dodam jeszcze, że moja przenośnia (która widzę niektórych wyraźnie wzburzyła ) o "zjadaniu na śniadanie" wynika z faktu, że 350-tka mimo iż leciwa nadal pod względem jakości obrazu dzielnie odpiera ataki młodszej i droższej konkurencji. Co nie zmienia moich ogólnie pozytywnych wrażeń ze styczności (krótkiej niestety) z 400D.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• TOKIN
              Początki nałogu
              • 2005
              • 353

testy, testy, testy, testy......!

Potem jakiś czas nic....

a potem życie.
              Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• Driver
                Zablokowany
                • 2005
                • 786

Zamieszczone przez McKane
                10 mln pixeli (w 400D) - 20% * 10 mln pixeli = 8 mln pixeli (w 350D)

Tylko gdybyśmy te 2 bańki pixeli dożucili tylko na krótszym boku nie ruszając dłuższego to Twoje równanie też by się zgadzało.

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez TOKIN
                  testy, testy, testy, testy......!
                  Potem jakiś czas nic....
                  a potem życie.
                  A gdzie onanizm?!
                  the silence is deafening

Komentarz

• TOKIN
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 353

eee,... no to wiadomo, że onanizm jest ponad wszystko!
                    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• katonczyk
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 35

Ja jestem ciekaw, czy jezeli by zrobic taki test: strzelic dwa zdjecia tej samej sceny - raz 350 drugi raz 400, powiekszyc obraz z 350 do rozmiarow tego z 400 i postawic obok siebie, to czy wszyscy, ktorzy pisza o takiej przewadze tych 10mp nad 8, dostrzegli by roznice. Zejdzmy na ziemie, do fotografowania najlepiej.
                      Mózg 10 bilionów neuronów | Oczy - AllNatural -1,5 dioptrii | Ręce - sztuk dwa, pięciopalczaste

Komentarz

• remol71
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 371

Zamieszczone przez Max_im
                        właśnie stałem przed wyborem pierwszej lustrzanki (systemu) i wybrałem 400D Body + Sigma 18-50mm F2.8 EX DC zamiast D80. Sony A100 też wcześniej oglądałem.

P.S.

Decyzje podjąłem bez czytania testów.
                        Poczytałem wypowiedzi na forach i obejrzałem na żywo
                        I słusznie. W D80 przybyło pixeli, ale jakość matrycy jest na poziomie niezmienionym w stosunku do D70s. Matryca 400D rozkłada tą z D80 na łopatki. Detale, detale, detale........

Pozdrawiam

Komentarz

• MMM
                          Pełne uzależnienie
                          PREMIUM member
                          • 2006
                          • 4250

Zamieszczone przez katonczyk
                          Ja jestem ciekaw, czy jezeli by zrobic taki test: strzelic dwa zdjecia tej samej sceny - raz 350 drugi raz 400, powiekszyc obraz z 350 do rozmiarow tego z 400 i postawic obok siebie, to czy wszyscy, ktorzy pisza o takiej przewadze tych 10mp nad 8, dostrzegli by roznice. Zejdzmy na ziemie, do fotografowania najlepiej.
                          A ja bym nic nie powiększał tylko zrobił dwie odbitki formatu 20x30cm i nawet dał lupkę do pomocy
                          Digart

Komentarz

• czornyj
                            Zasłużeni
                            • 2006
                            • 2626

Zamieszczone przez matka_Wariatka
                            Tak, na papierze ładnie to wygląda, tylko to nie stanowi o dwudziestoprocentowej poprawie jakości. Faktyczny wzrost rozdzielczości (w sensie dpi) wynosi ok. 10%. Do tego wzrost rozdzielczości powoduje spadek MTF. Różnica jest aptekarska, percepcyjnie nie do wychwycenia. To tak, jakby zeskanować slajd z rozdzielczością 4450 dpi zamiast 4000 dpi - różnicę zobaczymy, jeśli zeskanujemy test...
                            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• tethra
                              Zablokowany
                              • 2007
                              • 7

Zamieszczone przez remol71
                              IMatryca 400D rozkłada tą z D80 na łopatki. Detale, detale, detale........

Pozdrawiam
                              Na jpg? bo patrząc na test na dpreview, to w przypadku RAW-ów nikt nikogo na nic nie rozkłada 8) (poza rozkładającymi tekstami, jak ten powyżej)

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Zamieszczone przez tethra
                                Na jpg? bo patrząc na test na dpreview, to w przypadku RAW-ów nikt nikogo na nic nie rozkłada 8) (poza rozkładającymi tekstami, jak ten powyżej)
                                Z tym że w nieodszumianych raw-ach z D80 masz ziarno jak koń . Ale wtedy wreszcie jest detal jak trzeba i przede wszystkim poprawiają sie kolory, nasycenie itd.
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...