X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miklo
    Uzależniony
    • 2006
    • 681

Pewnie czytali nasze forum i prfc. Uznali, że nie chcą się bić z Sigmą i mistrza FF / BF.

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7443

Ja uważam, że po prostu mają zerowe doświadczenie lub poza licencją na bagnet nie dostali zgody na AF, cholera ich tam wie. Przecież silnik mają, bo wersja do Sony posiada jakiś...

Poza tym wersje na m42 tego szkła chodziły swego czasu na allegro za ok 2k PLN, więc amatorzy MF są...
      Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez Cichy
        bo wersja do Sony posiada jakiś...
        Cichy, gdzie ty byłeś przez ostatnie 10 lat?

A w temacie: są eLe (I i II) i jest reszta. Koniec tematu.
        the silence is deafening

Komentarz

• miklo
          Uzależniony
          • 2006
          • 681

Zamieszczone przez Cichy
          Poza tym wersje na m42 tego szkła chodziły swego czasu na allegro za ok 2k PLN, więc amatorzy MF są...
          Chyba raczej Contax / Yashica.

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7443

Zamieszczone przez miklo
            Chyba raczej Contax / Yashica.
            Być może, w każdym bądź razie kiedyś śledziłem szkła manualne, to takie Zeissy były, teraz już nie widzę.

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12158

narzekacie, jakbyscie w swoich korpusach mieli pokrywajace kadr dostatecznie gesto punkty AF

a z rozkladem czujnikow typu 20D itp. to sorki, ale napalanie sie na AF w szkle o papierowej GO jest jak pogon lysego za grzebieniem no chyba, ze ktos naprawde komponuje wszystkie zdjecia tak, ze pod centralnym czujnikiem ma jedno oko modelki lub cokolwiek, na co ma byc nastawiona ostrosc. i jeszcze do tego uwaza, bo jak mu sie modelka ruszy, to do nastepnego czujnika AF jest jak stad do LA...

popatrzmy na sprawde nieco bardziej realnie... AF jest cool, ale przy takim pokryciu czujnikami to ja w portrecie naprawde nie widze powodu do bicia piany
              www albo tez flickr

Komentarz

• miklo
                Uzależniony
                • 2006
                • 681

To prawda. Jest ich mało. Popyt mocno spadł, bo mocno odmitologizowano super jakość MF stałek. Dużo z nich jest na prawdę ekstra, ale skoro można za prawie 2 razy mniej mieć nówkę 1.8 z AF, to sens zakupu starego MF z przelotką mocno spada.

Komentarz

• jotes25
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3608

Zamieszczone przez Cichy
                  Ja uważam, że po prostu mają zerowe doświadczenie lub poza licencją na bagnet nie dostali zgody na AF, cholera ich tam wie. Przecież silnik mają, bo wersja do Sony posiada jakiś...
                  Przecież Canon ich nie wpuści do tego biznesu, to jasne jak szkła które robi Co innego Sony, które samo ledwo co potrafi sklecić (pomijając spadek po Minolcie), więc tutaj alians jest oczywisty i dodaje splendoru producentowi PlayStation. Jakby to wyglądało, Canon z Zeissem czy może Zeiss z Canonem?

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez akustyk
                    narzekacie, jakbyscie w swoich korpusach mieli pokrywajace kadr dostatecznie gesto punkty AF

a z rozkladem czujnikow typu 20D itp. to sorki, ale napalanie sie na AF w szkle o papierowej GO jest jak pogon lysego za grzebieniem no chyba, ze ktos naprawde
                    Poćwiczy. Akustyk, uwierz mi na słowo, że wystarczy trzymać się powyżej 1/125 (jedna para na forum pisze nawet o 1/640 ) i na cropie da się żyć z focus&recompose.
                    Pełna klatka to już zuuuuuupełnie co innego, tu procent keeperów jest zdecydowanie mniejszy, przynajmniej na początku.
                    Oczywiście piszę o portrecie, f/1.2, 20D i MFD (90cm).
                    the silence is deafening

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12158

Zamieszczone przez jotes25
                      Przecież Canon ich nie wpuści do tego biznesu, to jasne jak szkła które robi Co innego Sony, które samo ledwo co potrafi sklecić (pomijając spadek po Minolcie), więc tutaj alians jest oczywisty i dodaje splendoru producentowi PlayStation.
                      to nawet nie tak. Sony ma, o ile mnie pamiec nie myli, silne udzialy w Zeissie. i w Tamronie, nawiasem mowiac.

przy czym, ja bym tego nie przecenial. Sony klepie tez matryce do malpek, ekraniki LSD i cala mase czesci, ktore potem laduja w produktach firm trzecich. podstawowym czynnikiem decyzji jest tu bakszisz i jesli Sony obliczy, ze na sprzedazy podzespolu/produktu X pod Canona zarobi wiecej niz na ograniczeniu go do wlasnego systemu, to go wypusci pod Canona. sorry Winnetou, ale biznes is biznes
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez gietrzy
                      Poćwiczy. Akustyk, uwierz mi na słowo, że wystarczy trzymać się powyżej 1/125 (jedna para na forum pisze nawet o 1/640 ) i na cropie da się żyć z focus&recompose.
                      Pełna klatka to już zuuuuuupełnie co innego, tu procent keeperów jest zdecydowanie mniejszy, przynajmniej na początku.
                      Oczywiście piszę o portrecie, f/1.2, 20D i MFD (90cm).
                      ale focus&recompose mozna tez robic szklem MF i w tym wypadku w sumie problem istnienia AF nie odgrywa roli.

mnie bardziej chodzilo tu o sugestie, ze mozna dzieki servo uratowac zdjecia, na ktorych obiekt/fotograf sie poruszy. i tej mozliwosci, majac na uwadze rzadkosc czujnikow AF, ja bym osobiscie nie przecenial
                      Ostatnio edytowany przez akustyk; 984. Powód: Automerged Doublepost
                      www albo tez flickr

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Ktoś wczesniej pisał, że albo 1.8 albo L, owszem, tylko trzeba pamietac, że cenowo te obiektywy dzieli przepaść (1400~6400).

Komentarz

• konradl
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 980

Zamieszczone przez Cichy
                          Jakby miał AF, to by pewnie kosztował tyle, co wersja do Sony (4900 w momencie wejścia na rynek).
                          podejrzewam ze znalazlloby sie wiecej osob ktore by kupily go w wersji AF za 4900 niz teraz, nawet za 2000.

Komentarz

• cypherdid
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 64

Zamieszczone przez MMM
                            No właśnie, czemu nie ma AF? Przy takiej cenie i braku AF to w życiu nie zamieniłbym 85/1.8 na tego Zeissa.
                            To najgłupsza wypowiedź jaką przeczytałem na forum. Z takim nastawieniem to sobie kompakta kup. Zeiss to konstrukcja która i za 20-30 i 50 lat będzie świetnie pracować. Chciałbym zobaczyć L-kę za 30 lat.

To nie szkiełko do ślubniaków tylko do studia, czy portretu w plenerze. Znajdź mi top-profi fotografa studyjnego pracującego z AF. AF nigdy nie trafi w punkt - na każdym sensownym szkoleniu o optyce fotograficznej tak mówią. Radzę się zapisać na jakiś Sigmy czy którejkolwiek uczelni technicznej - czasem się tam takowe odbywają.
                            onedayone - jeden dzień-jedno zdjęcie

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Zamieszczone przez cypherdid
                              To najgłupsza wypowiedź jaką przeczytałem na forum. Z takim nastawieniem to sobie kompakta kup. Zeiss to konstrukcja która i za 20-30 i 50 lat będzie świetnie pracować. Chciałbym zobaczyć L-kę za 30 lat.
                              Wiesz, dlaczego na rynku wtórnym próżno szukać 30-letnich L-ek? Bo Canon w międzyczasie zmienił bagnet i stały się bezużyteczne. Tylko naiwny człowiek kupuje szkło z myślą, że mu posłuży przez wspomniane przez Ciebie 50 lat. Wystarczy, że znowu zmienią mocowanie i możesz sobie rytmicznie zamykać i otwierać osłonę przeciwsłoneczną.

Komentarz

• aseptyczny
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 30

Nie chce tutaj wrozyc z fusow ale znajac zycie, to za 10 lat bedziemy miec ISO 1mln i przyslony f0.5 w obiektywach o kompaktowych rozmiarach ;-) A moze i rynek opanuje producent, ktory dzis jeszcze nie jest znany? ze swoim nowym superwyczesanym bagnetem...? Hehe

A wracajac do AF vs MF to dalej bede sie upieral, ze zal placic taka kase za szklo bez AF nawet znajac jego wady. A, ze ten Zeiss AFa nie ma przy cenie jaka trzeba za niego dac to wynik segmentacji rynku i segmentu docelowego, na ktory jest on przeznaczony :-]
                                Ostatnio edytowany przez aseptyczny; 18313.
                                facebook.com/aseptyczny

Komentarz

Pracuję...