X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

Zamieszczone przez aseptyczny
    Nie chce tutaj wrozyc z fusow ale znajac zycie, to za 10 lat bedziemy miec ISO 1mln i przyslony f0.5 w obiektywach o kompaktowych rozmiarach ;-)

Co do matrycy - możesz mieć nawet i rację, ale optyki się nie oszuka, to nie tak, jak z matrycami o procesorami, że robią coraz lepsze Jednak zależność między wielkością matrycy, głębią ostrości i jasnością szkła uniemożliwiają miniaturyzację.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• aseptyczny
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 30

Zamieszczone przez Cichy
      Co do matrycy - możesz mieć nawet i rację, ale optyki się nie oszuka, to nie tak, jak z matrycami o procesorami, że robią coraz lepsze Jednak zależność między wielkością matrycy, głębią ostrości i jasnością szkła uniemożliwiają miniaturyzację.
      Pamietam jak kilka lat temu wlasciwosci fizyczne i znane technologie uniemozliwialy stworzenie dysku twardego o pojemnosci powyzej 100GB, byla to taka 'psychologiczna' granica. Jakie dzis mamy dyski kazdy wie
      facebook.com/aseptyczny

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        PREMIUM member
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez cypherdid
        To najgłupsza wypowiedź jaką przeczytałem na forum. Z takim nastawieniem to sobie kompakta kup. Zeiss to konstrukcja która i za 20-30 i 50 lat będzie świetnie pracować. Chciałbym zobaczyć L-kę za 30 lat.

To nie szkiełko do ślubniaków tylko do studia, czy portretu w plenerze. Znajdź mi top-profi fotografa studyjnego pracującego z AF. AF nigdy nie trafi w punkt - na każdym sensownym szkoleniu o optyce fotograficznej tak mówią.
        Wiesz, mnie jakoś 85/1.8 świetnie trafiało i 85L II też trafia w punkt, więc raczej nic mądrego nie napisałeś
        Nie wiem, który tak bardzo 'profi' potrzebuje różnicy 2/3EV w zamian za brak AF żeby dopłacić 3000zł, a szczególnie f/1.4 w studiu . Zresztą nawet w portrecie w plenerze czy studiu brak AF ogranicza do bardzo statycznych, wystudiowanych do perfekcji przez modelkę poz albo liczenie na szczęście że się akurat trafi jeśli próbujemy zrobić cokolwiek w ruchu. Spróbuj namówić modelkę do odegrania kilkanaście razy jakiejś scenki w trakcie której będziesz próbował uchwycić właściwy moment i po każdej ustawiaj sobie manualnie ostrość od nowa. Życzę Ci wyjątkowej cierpliwości (modelce również ). Nawet wolny AF 85L w takich przypadkach jest bardzo dobrym narzędziem.
        Digart

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

Pamietam jak kilka lat temu wlasciwosci fizyczne i znane technologie uniemozliwialy stworzenie dysku twardego o pojemnosci powyzej 100GB, byla to taka 'psychologiczna' granica. Jakie dzis mamy dyski kazdy wie
          No ale to są bariery eletroniczne, optyka to co innego.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

A wracajac do AF vs MF to dalej bede sie upieral, ze zal placic taka kase za szklo bez AF nawet znajac jego wady. A, ze ten Zeiss AFa nie ma przy cenie jaka trzeba za niego dac to wynik segmentacji rynku i segmentu docelowego, na ktory jest on przeznaczony :-]
            No dokładnie tak. To nie Zeiss 85/1,4 jest słaby, po prostu są do kupienia inne niezłe obiektywy np. 85/1.8USM, które dadzą większy komfort pracy dzięki AF. Już samo dopłacanie z 85/1.8 do 85L jest sprawą dosyć dyskusyjną, a tym bardziej z f/1.8 do f/1.4 z brakiem AF. Wadą Zeissa jest jego cena, która sprowadza ten obiektyw do roli ciekawego ale tylko folkloru
            Digart

Komentarz

• aseptyczny
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 30

Zamieszczone przez Cichy
              Ja nie mowie o optyce, ale o postepie :-)

A gdyby tak stworzyc cos co jednym pstrykiem umialoby stworzyc cos takiego?

Tutaj mozna poczytac o co lotto.

A tutaj obejrzec powyzsze zdjecie super wielkie
              Ostatnio edytowany przez aseptyczny; 18313.
              facebook.com/aseptyczny

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                PREMIUM member
                • 2006
                • 4250

Użyj aparatu o większym polu obrazowym niż 35mm np. średniego albo lepiej dużego formatu i wychodzi jednym pstrykiem.
                Digart

Komentarz

• Grisha
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 353

A koledzy mówią o prawach fizyki, które przez następne milion lat będą constans Postęp technologiczny nie zmieni faktu, że jedna minuta to 60 sekund, jak i nie zmieni tego, że światło-siła obiektywu (np. na klatce 35mm) zależy przede wszystkim od średnicy obiektywu, a w konsekwencji od jego gabarytów.

Komentarz

• aseptyczny
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 30

Zamieszczone przez MMM
                    Użyj aparatu o większym polu obrazowym niż 35mm np. średniego albo lepiej dużego formatu i wychodzi jednym pstrykiem.
                    Tak wiem, gosc pisze o wszystkich parametrach wplywajacych na GO :-) Mialem raczej na mysli, ze stworzenie kompaktowego urzadzenia zdolnego do wyplucia takiego obrazka nie jest niemozliwe.
                    facebook.com/aseptyczny

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      PREMIUM member
                      • 2006
                      • 4250

Zamieszczone przez Grisha
                      A koledzy mówią o prawach fizyki, które przez następne milion lat będą constans Postęp technologiczny nie zmieni faktu, że jedna minuta to 60 sekund, jak i nie zmieni tego, że światło-siła obiektywu (np. na klatce 35mm) zależy przede wszystkim od średnicy obiektywu, a w konsekwencji od jego gabarytów.
                      Tak, ale można sobie wyobrazić półprzepuszczalne np. dwie albo trzy matryce jedna pod drugą, które rejestrują światło zogniskowane w różnych punktach i na tej podstawie programowo generuje się obraz o dowolnej GO. Zobaczymy za 30 lat i co Zeiss 85/1.4 na to ;-)
                      Digart

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Tutaj mozna poczytac o co lotto.

A tutaj obejrzec powyzsze zdjecie super wielkie
                        Na miniaturce IMO robi większe wrażenie niż duże.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Bahrd
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 3053

Zamieszczone przez Cichy
                          Można nawet powiedzieć - technologiczne - i są to właśnie "tylko bariery" (czyli - do pokonania z pewnym wysiłkiem).
                          Natomiast co do przesłony, to są to "ściany" - raczej nie do przebicia - jak to się mówi - na gruncie współczesnej fizyki. A ściana (dla pojedynczego obiektywu) wynosi 0.6 - czyli jednak trochę mniej niż chciałeś
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez MMM
                          Tak, ale można sobie wyobrazić półprzepuszczalne np. dwie albo trzy matryce jedna pod drugą, które rejestrują światło zogniskowane w różnych punktach i na tej podstawie programowo generuje się obraz o dowolnej GO. Zobaczymy za 30 lat i co Zeiss 85/1.4 na to ;-)
                          Adobe pracuje nad podobnym wynalazkiem - trochę przypomina oko muchy - kilkadziesiąt soczewek na matrycy ustawionych pod nieco innymi kątami - również po to, żeby zachować informację o 3. wymiarze.
                          Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost
                          EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            PREMIUM member
                            • 2006
                            • 4250

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Na miniaturce IMO robi większe wrażenie niż duże.
                            No w ogóle lipa, takie to ja sobie w PSie robię
                            link
                            Digart

Komentarz

• aseptyczny
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 30

Zamieszczone przez MMM
                              No w ogóle lipa, takie to ja sobie w PSie robię
                              link
                              Ja tam w GO z ps'a sie nie bawie. Wychodze z zalozenia, ze to przydatna zabawka dla ludzi z KITami :rolleyes:
                              facebook.com/aseptyczny

Komentarz

• Kolaj
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 3293

Zamieszczone przez Bahrd
                                A ściana (dla pojedynczego obiektywu) wynosi 0.6
                                To ja jeszcze bym poprosił o jakieś wytłumaczenie albo odesłanie do źródeł, dlaczego akurat 0,6.

Komentarz

Pracuję...