X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

No proszę z tego wynika że ludzie potrzebują światła, a Cichy nam tu zapodał jakieś ciemnice zupełne .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      PREMIUM member
      • 2006
      • 4250

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      Bardzo ładne . To Ty ;-)?
      Nie, mój dziadek...
      Digart

Komentarz

• Bahrd
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 3053

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        No proszę z tego wynika że ludzie potrzebują światła, a Cichy nam tu zapodał jakieś ciemnice zupełne .
        Aż mi wstyd, że proponowałem porównanie do 1.8...
        Zamieszczone przez MMM
        Nie, mój dziadek...
        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• aseptyczny
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 30

Widze, ze chlopaki jak zwykle pojechali watkiem w strone... swiatla? ;-) Fajny ten watek na CF. Cudza i dziwy...
          facebook.com/aseptyczny

Komentarz

• Grisha
            Początki nałogu
            • 2007
            • 353

akustyk: Fizyka jest nauką abstrakcyjną, przyjmuje pewne modele fizyczne, które są wyidealizowanym tworem istniejących rzeczy. Tak sprawę biorąc jak stawiasz to można na dzień dobry powiedzieć to co powie każdy fizyk - to wszytko G. prawda Same pomiary i badania są obarczone błędami, do tego dochodzi zasada nieoznaczoności heizenberga i parę jeszcze innych mądrych twierdzeń. Nie przeszkadza to jednak w wysyłaniu ludzi w kosmos i sond kosmicznych poza układ słoneczny, tak samo jak i w konstruowaniu obiektywów. Założenie, że te modele, obliczenia i błędy są dostatecznie bliskie prawdy pozwalają na określenie ich prawami. Fakt, prawo jest po to, żeby je łamać i nie przeczę, że ktoś kiedyś może wnieść do fizyki coś nowego. Przykłady, które przytoczyłeś są słuszne, ale czy one coś zmieniły w życiu codziennym zwykłych cannioniarzy? Jak by nas uczyli tak jak w średniowieczu, że ziemia jest płaska to czy to by coś zmieniło? Miliony ludzi żyli z taką nie wiedzą i im było z tym dobrze Fizyka relatywistyczna też nam nie wiele daje. Kolejny dział fizyki dla fizyków do zabawy, jednak sam dobrze wiesz, że skrócenie minuty o sekundę wymaga tak ogromnych pokładów energii (w przeliczeniu na masę człowieka, bo kogo obchodzą jakieś elektrony? :P), że na pewno to się za życia twoich wnuków nie zmieni.

Tak bardziej naukowo stawiając sprawę to można wnieść poprawkę... Przy obecnym stanie technologicznym i biorąc pod uwagę powszechny kapitalizm na świecie (only money ) to na pewno nie będzie 85 f1 wielkości kapsla od piwa pod średni format, bez abberacji, bez winety, ostry od pełnej dziury, bez dystorsji i z ostrością przekraczająca możliwości 48327432897948 mpx matrycy

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12158

Zamieszczone przez Grisha
              akustyk: Fizyka jest nauką abstrakcyjną, przyjmuje pewne modele fizyczne, które są wyidealizowanym tworem istniejących rzeczy. Tak sprawę biorąc jak stawiasz to można na dzień dobry powiedzieć to co powie każdy fizyk - to wszytko G. prawda
              zgadza sie, bo na tym dokladnie polega szamanizm fizyka. na mowieniu ludziom, ze cos jest prawda mimo, ze wcale tego nie wiadomo

dokladnie na takiej samej zasadzie dziala tzw. matematyka finansowa, przy czym, dla odmiany, tutaj nadmuchiwanie balona "przezajefajnosci" jest jeszcze silniejsze a efekty praktyczne jeszcze bardziej mizerne. fakt, z fusow sie nie da nic wywrozyc i ta dziedzina ma mocne ograniczenia, ale to nie przeszkadza tak finansistom jak i ww. fizykom wyciagac kosmiczna kase na badania, ktorych wyniki... nie zawsze sa sensowne, ze tak to delikatnie ujme

Założenie, że te modele, obliczenia i błędy są dostatecznie bliskie prawdy pozwalają na określenie ich prawami.
              i wlasnie z tego sobie robie beke z unikatowego podejscia do pojecia "aksjomat" przez fizykow.

Fakt, prawo jest po to, żeby je łamać
              j.w.

i nie przeczę, że ktoś kiedyś może wnieść do fizyki coś nowego. Przykłady, które przytoczyłeś są słuszne, ale czy one coś zmieniły w życiu codziennym zwykłych cannioniarzy? Jak by nas uczyli tak jak w średniowieczu, że ziemia jest płaska to czy to by coś zmieniło?
              tutaj nieswiadomie wykazales jedna z najwiekszych zalet fizyki: wybitnie przyklada sie do wykorzeniania ciemnoty pakowanej ludziom do glowy przez rozne organizacje roznych religii

Tak bardziej naukowo stawiając sprawę to można wnieść poprawkę... Przy obecnym stanie technologicznym i biorąc pod uwagę powszechny kapitalizm na świecie (only money ) to na pewno nie będzie 85 f1 wielkości kapsla od piwa pod średni format, bez abberacji, bez winety, ostry od pełnej dziury, bez dystorsji i z ostrością przekraczająca możliwości 48327432897948 mpx matrycy
              nie jestem fizykiem, dlatego mam zwyczaj wierzyc dopiero w cos, co jest udowodnione to co piszesz jest prawda dla obecnego stanu wiedzy o optyce, zgadzam sie. moim pytaniem jest czy ten stan wiedzy jest ostateczny i czy optyka taka jaka znamy pozostanie niezmienna chocby za naszego zycia - bo pozniej to juz, powiedzmy, nie bede sie trzasl
              www albo tez flickr

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7443

Proponowałbym skończyć OT lub przenieść w inne miejsce.
                O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Bahrd
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 3053

Zamieszczone przez Cichy
                  Proponowałbym skończyć OT lub przenieść w inne miejsce.
                  Święte słowa: proponuję nieśmiało (jeśli Kolega Aseptyczny się zgodzi) ciąć już tutaj: http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=45

Komentarz

• aseptyczny
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 30

Zamieszczone przez Bahrd
                    Święte słowa: proponuję nieśmiało (jeśli Kolega Aseptyczny się zgodzi) ciąć już tutaj: http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=45
                    Ciac ciac! Moje OTowe sklonnosci daly sie we znaki :wink:
                    facebook.com/aseptyczny

Komentarz

• Wini
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 460

Jako uzupełnienie testu http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx a szczególnie ciekawe to miejsce
                      Ostatnio edytowany przez Wini; 3420.
                      Wini

Komentarz

• airhead
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2495

Zamieszczone przez aseptyczny
                        Ciac ciac! Moje OTowe sklonnosci daly sie we znaki :wink:
                        tak, koniecznie zróbmy coś z tym OT
                        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7443

Zamieszczone przez Wini
                          Jako uzupełnienie testu
                          Fajnie się czyta porównania na TDP, tylko jaka jest pewność, ze oni przy fotografowaniu tych tablic testowych trafili z ostrością / ustawili poprawnie manualnie ? Delikatne wachnięcie ostrością w przód i w tył i porównanie bierze w łeb.

Już nie mówię tutaj o tym Zeissie, bo nie o to chodzi, ale przeglądałem kilka razy porównując różne szkła i wyniki jakoś mi nie pasowały...

Weźmy dla przykładu 85 L II. Na 1.2 aberracja jak cholera. A figa, bo jak się dobrze przyceluje to aberracji nie ma, a jak jest lekki FF to wychodzi troszkę fioletu.
                          Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
                          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Bahrd
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 3053

Zamieszczone przez Cichy
                            Fajnie się czyta porównania na TDP, tylko jaka jest pewność, ze oni przy fotografowaniu tych tablic testowych trafili z ostrością / ustawili poprawnie manualnie ? Delikatne wachnięcie ostrością w przód i w tył i porównanie bierze w łeb.
                            Można przyjąć dwie możliwości:
                            1. Gość zawsze ustawia ręcznie Canony i nie-Canony - przecież jest potwierdzenie ostrości, a w nowych Markach jest powiększenie x10 na LV?
                            2. Tam gdzie może używa AF. To drugie wydaje się mniej powtarzalne, ale powinno raczej działać na korzyść manualnych.

Można też przeczytać w oryginale
                            My only conclusion was that I was doing something wrong. So, I carefully aligned everything and shot the test again. I used zoomed Live View, computer-attached Live view, focus bracketing ... with a large number of test samples and the results were the same. Use the ISO 12233 Crops link at the top of this page to see for yourself.
                            Dodatkowo - używając LV przez kabel USB można ostrzyć "top-notch" manualnie wykorzystując fakt, że w punkcie ostrości i przy ustawieniu w aparacie "ostrzenia JPG na max" na ekranie pojawia się widoczna mora (szczególnie na tablicach testowych )
                            Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12158

Zamieszczone przez Bahrd
                              Można przyjąć dwie możliwości:
                              1. Gość zawsze ustawia ręcznie Canony i nie-Canony - przecież jest potwierdzenie ostrości i w nowych Markach x10 na LV?
                              2. Tam gdzie może używa AF. To drugie wydaje się mniej powtarzalne, ale powinno raczej działać na korzyść manualnych.

Można też przeczytać w oryginale

Dodatkowo - używając LV przez kabel USB można ostrzyć "top-notch" manualnie wykorzystując fakt, że w punkcie ostrości i przy ustawieniu w aparacie "ostrzenia JPG na max" na ekranie pojawia się widoczna mora (szczególnie na tablicach testowych )
                              i teraz pomyslmy sobie jak to normalny slubny zarzuca takie 85/1.2 na pelna klatke i robi kosciol starannie ustawiajac ostrosc recznie w LV... :-D :-D :-D

sorki za ironie, ale tak mi sie nieodmiennie skojarzylo, ze jakkolwiek megazajefajne wyniki by wychodzily w takich fartuchowych testach, tak za grzyba to nie przystaje do rzeczywistosci przynajmniej dopoki mowimy o szklach z AF
                              www albo tez flickr

Komentarz

• Bahrd
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 3053

Zamieszczone przez akustyk
                                sorki za ironie, ale tak mi sie nieodmiennie skojarzylo, ze jakkolwiek megazajefajne wyniki by wychodzily w takich fartuchowych testach, tak za grzyba to nie przystaje do rzeczywistosci przynajmniej dopoki mowimy o szklach z AF
                                No, ale jakiś powtarzalny punkt odniesienia musi być, nie? Choćby właśnie taki wyśrubowany - żeby wiedzieć, że później "w realu" na pewno lepiej się nie da

Komentarz

Pracuję...