A ja mam pytanie i nie koniecznie z tych głupich. Są pewnie zastosowania takiego szkła np. w siatkówce. Raz ustawić ostrość np tuż za siatką tak aby mur był ostry, i potem trzepać foty. Względnie ustawić ostrość na np. libero który jest generalnie przy przyjęciu mało ruchliwy. Czy ktoś z was tego próbował, może innym manualem?
X
-
-
Takie f2 w 40D to żaden wyczyn wyostrzyć, kwestia wprawy, mówimy oczywiście o w miare statycznych scenach. Serii xxxD w rękach z manualem nie miałam, ale np. na kolegi Alfie300 to już był większy problem
Są te wizjerki dosyć kłopotliwe. Wszystko zależy do czego chcę się takiego szkłą używać. Zastanawiam się mocno, ale tylko do sytuacji, gdy mam luz i bardzo dużo czasu
C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42Komentarz
-
ja tak robiłem w manualu szkiełkiem 70-200.A ja mam pytanie i nie koniecznie z tych głupich. Są pewnie zastosowania takiego szkła np. w siatkówce. Raz ustawić ostrość np tuż za siatką tak aby mur był ostry, i potem trzepać foty. Względnie ustawić ostrość na np. libero który jest generalnie przy przyjęciu mało ruchliwy. Czy ktoś z was tego próbował, może innym manualem?O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
No tak, tylko że f/2.8. Ciekawi mnie, że takiego samyanga na pełnej dziurze idzie zastosować w siatce. Gdy na ISO 1600 i czasach na poziomie 1/200 zastosowanie czegość, nawet manualnego ze światłem 1.8 czy 1.4 ma większy sens. Teoretycznie.Komentarz
-
Czy 10D będzie miał potwierdzenie ostrości z tym "wynalazkiem" (w pozytywnym znaczeniu tego słowa oczywiście)...?Komentarz
-
Komentarz
-
A to przypadkiem nie jest tak, że potwierdzenia nie ma a w EXIF nie ma informacji o przesłonie? Dopiero zastosowanie przejściówki daje te informacje?Komentarz
-
Komentarz
-
O tak, tak, pokaż pokaż. Bardzo interesują mnie zdjecia robione tym obiektywem.
Sama zamierzam go sobie kupić, nawet obadałam dokładnie w którym sklepie najlepiej (padło na foto-tipa), ale przed zakupem wolałabym zobaczyć kilka zdjeć użytkowników, a nie bazować na suchych testach.Komentarz
-
Mało ?O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
chodziło o sam obiektyw...
nie chciało mi się czytać całego wątku bo cholernie długi....
dzięki wielkie za rozjaśnienie sytuacji.... hi hi hi
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Wystarczy odrobina chęci, a nie pójście na łatwiznę. Złudną łatwiznę, bo zadanie pytania jest niejednokrotnie dłuższe, niż wpisanie frazy w google czy wiki.Komentarz
-
prośba do autora testu
może by tak jeszcze jakieś porównanie tego obiektywu z canonowską 85-tką 1.8 ? myślę, że większość klientów będzie się właściwie zastanawiała na takim wyborem niż między 85L a Samyang'iem ///
Ja właśnie jestem w takim dylemacie
Pozdr.Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |Komentarz
Komentarz