Rzeczywiście zapomniałem
w każym razie nieźle pojechali na photozone...
X
-
-
W wersji dla pentaxa gdy możliwe jest wejście do menu serwisowego (debug mode) działają wszystkie punkty ustawiania ostrości z obiektywami manualnymi (a nie tylko środkowy punkt)
W jaki sposób ustawić:
Włączone debug mode -> menu -> setup -> AF test -> af areat test: 1
Wymagane jest włączone debug mode na stałe by potwierdzenie ostrości działało ze wszystkimi punktami af.Komentarz
-
Komentarz
-
Piękne sample, przede wszystkim dają odpowiedź na pytanie jaka jest różnica w bokehu między 1.4 a 1.8 i czy warto dla niej kupować manualny obiektyw.Nie wiem czy było:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/863499/2#8094761Komentarz
-
Witam.
Chciałam się zapytać jak w końcu jest z 50d i tym szkłem jest pomiar światła?
Na niektórych forach pisze że nie, na innych że jak w nikonach a niektórzy mi mówią że automatycznie..?? Choć tutaj wyczytałam że wszystko muszę sama dobrać, chyba że kupię światłomierz..?
PozdrawiamKomentarz
-
Ogólnie rzecz biorąc w portrecie strasznie trudno na 450D ustawia się ostrość nawet pomimo potwierdzenia... Chyba pomyślę nad zmianą body albo obiektywu na AF....Komentarz
-
-
Komentarz
-
Witam!
Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu, jednak nurtuje mnie sprawa ostrzenia... wiele osób pisało na ten temat, ale w większości były to spekulacje a nie informacje od użytkowników; czy rzeczywiście tak ciężko ostrzyć przy niskich przysłonach (bez potwierdzenia ostrości)? Mam 5DmkII, planuje go używać do portretów-modelki itp.5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1Komentarz
-
Hmm, generalnie kumpel próbował bawić się na 5D z moim Samyangiem no i średnio to wychodziło pomimo większego wizjera. Ale to niepotwierdzone na 100%. Sam jestem średnio zadowolony z ostrzenia na 450D - kilkadziesiąt procent zdjęć (powiedzmy, że połowa) do kosza
Może kwestia wprawy, ale i tak chcę zasiać tutaj ziarno sceptycyzmu.
Pytaj Cichego.Komentarz
-
Komentarz
-
-
niczego nie zasiewasz.Hmm, generalnie kumpel próbował bawić się na 5D z moim Samyangiem no i średnio to wychodziło pomimo większego wizjera. Ale to niepotwierdzone na 100%. Sam jestem średnio zadowolony z ostrzenia na 450D - kilkadziesiąt procent zdjęć (powiedzmy, że połowa) do kosza
Może kwestia wprawy, ale i tak chcę zasiać tutaj ziarno sceptycyzmu.
Pytaj Cichego.
nie ma szans na dobre wyostrzenie na MF w tego typu aparatch bez pomocy optycznych.
pomierzylem to z ciekawwosci poltora roku temu i tutaj jest wynik.
Twoja opinia jest calkowicie zgodna z wynikami tego pomiaru.
Komentarz
-
Ale piszecie o sytuacji używania tego szkla z przejściówką potwierdzenia ostrości nikon-eos od Cichego, czy ostrzenia na oko, bo nie łapię
Komentarz
-
Komentarz