X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

Ja pisałem o ostrzeniu bez potwierdzenia

na 5d jak robiłem testy z portretami większość zdjęć była ostra. 350d loteria straszna.

Z potwierdzeniem nie robiłem wielu zdjęć, ale te które robiłem były mniej więcej celne.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Matsunami
      Bywalec
      • 2005
      • 106

Zamieszczone przez radradish
      Poczekaj na Sigmę 85.
      Pytanie tylko ile będzie kosztować.. i czy będzie też tak dobra jak ten koreańczyk.
      Jeśli chodzi o Samyang'a chyba przejde się gdzieś do sklepu i sprawdzę jak to wygląda. Kiedyś na C.300D robiłem sporo zdjęć m42- 135/2.8, 50/1.8 i dawałem radę, choć wiadomo że nie jest to takie komfortowe jak AF. Nie chcę mi się wierzyć żeby, nawet biorąc pod uwagę GO FF i 1.4S. było to aż tak trudne.
      5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Komentarz

• KubaZowsik
        Zablokowany
        • 2006
        • 103

krótki film, 5dmk2 + ten lens:

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

Zamieszczone przez KubaZowsik
          krótki film, 5dmk2 + ten lens:
          http://www.youtube.com/watch?v=dLClIKfd5X8
          Co ma ten film przedstawiać ?

Komentarz

• KubaZowsik
            Zablokowany
            • 2006
            • 103

On nie ma przedstawić, tylko już to zrobił

Nie widziałem jakiegokolwiek filmu z 5d2k2 kręconego z ręki tym obiektywem więc już jest. A jakie wnioski można z niego wysnuć ? Każdemu wg uznania. Może film jest za krótki aby napisać na jego podstawie pracę magisterską, ale mi wystarczył do tego (może nie tyle film co filmowanie z tym lensem) aby stwierdzić, że nie nadaje się on do filmów kręconych z ręki. Na stronie dystrybutora filmy są b.ciekawe - ale to są ujęcia ze statywu.

Czy coś przeoczyłem ?

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7443

A jakie wnioski można z niego wysnuć ?
              1. Skopany WB
              2. Trzęsie jak cholera
              3. Autor nigdy chyba niczego nie filmował
              4. Tylko szaleniec użyje 85 mm z ręki bez żadnego steadycama chociażby
              5. Materiał nawet w małym stopniu nie pokazuje możliwości obiektywu podczas filmowania

Komentarz

• KubaZowsik
                Zablokowany
                • 2006
                • 103

chyba wstałeś dziś lewą nową, co ?

1. No i co ? To nie jest materiał na Oscara, to nie są zawody, konkurs, itd. Dostrzegasz różnicę pomiędzy tym a materiałem wrzuconym jak jest, czy to za trudne ?
                2. No właśnie.... + punkt1
                3. Tu już ewidentnie widać, że dziś kłopoty ze wstaniem u Ciebie były...

Jestem fotografem i do fotografowania wykorzystuję przede wszystkim 5mk2, filmy to opcja dodatkowa i "dodatkowo" ją do fotografowania wykorzystuję.
                4. No tak, a czy nie po to jest youtube i inne tego typu media aby wrzucać różne filmy ? Może inni chcieliby właśnie to zobaczyć, jak wygląda film z tym obiektywem i że właśnie trzęsie ? Czy każdy kto wrzuca na youtuba, musi posiadać magistra z reżyserii czy być znanym operatorem filmowym ?
                5. W wystarczającym, aby go do filmów kręconych z ręki NIE kupić. Gdyby miał AF to nie trzęsłoby

Pytam retorycznie czemu dowalasz się, zły dzień ? kłopoty w ubikacji ? czy może akurat zamówiłeś kontener tych szkieł i zabieram Ci chleb ?

Jeśli szukałeś kogoś do pyskówki - to niestety ale za bardzo dobrze trafiłeś - tylko może na priva, nie na forum co ?
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                chyba wstałeś dziś lewą nową, co ?

1. No i co ? To nie jest materiał na Oscara, to nie są zawody, konkurs, itd. Dostrzegasz różnicę pomiędzy tym a materiałem wrzuconym jak jest, czy to za trudne ?
                2. No właśnie.... + punkt1
                3. Tu już ewidentnie widać, że dziś kłopoty ze wstaniem u Ciebie były...

Jestem fotografem i do fotografowania wykorzystuję przede wszystkim 5mk2, filmy to opcja dodatkowa i "dodatkowo" ją do fotografowania wykorzystuję.
                4. No tak, a czy nie po to jest youtube i inne tego typu media aby wrzucać różne filmy ? Może inni chcieliby właśnie to zobaczyć, jak wygląda film z tym obiektywem i że właśnie trzęsie ? Czy każdy kto wrzuca na youtuba, musi posiadać magistra z reżyserii czy być znanym operatorem filmowym ?
                5. W wystarczającym, aby go do filmów kręconych z ręki NIE kupić. Gdyby miał AF to nie trzęsłoby

Pytam retorycznie czemu dowalasz się, zły dzień ? kłopoty w ubikacji ? czy może akurat zamówiłeś kontener tych szkieł i zabieram Ci chleb ?

Jeśli szukałeś kogoś do pyskówki - to niestety ale za bardzo dobrze trafiłeś - tylko może na priva, nie na forum co ?
                "5. W wystarczającym, aby go do filmów kręconych z ręki NIE kupić. Gdyby miał AF to nie trzęsłoby" - nie dopisało reszty... Można by wtedy podeprzeć korpus i skupić się na "podpieraniu" a nie na kręceniu pierścieniem ....
                Ostatnio edytowany przez KubaZowsik; 5488. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

Ja się czuję na tyle dobrze, że nie cytuję sam siebie. Wrzuciłeś kilka sekund jakiegoś gniota zrobionego po pijoku i jeszcze się rzucasz.

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Cichy ma rację - jak sample szkła użytego do video, to przynajmniej jakieś rzetelne clipy (statyw, kilka planów, przejazd GO, jakiś portret coś,...), a nie : "podpiąłem o jak jest fajnie".

Komentarz

• KubaZowsik
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 103

A co Cię to obchodzi co wrzucam na Youtuba czy link na forum ? To Twoje prywatne forum ?

Po wstawieniu posta, nie mam możliwości jego edycji i stąd taka forma (cytowania) uaktualnienia wpisu. Wiedząc że nie ma takiej możliwości - zarzucanie mi "Ja się czuję na tyle dobrze, że nie cytuję sam siebie", świadczy o tym jaki jesteś prymitywny.

Widziałem dużo wcześniej Twoje posty o obiektywach, zapewne jak wielu osobom - i mi się one podobały bo były merytoryczne. Tym bardziej jestem zaskoczony mierną postawą jaką prezentujesz dowalając się do mnie.

I najlepsze -> zobaczyłem Twoje aukcje i całkiem przypadkiem sprzedajesz te szkła. W tym kontekście - Twoje dowalanie się to żenada roku...

" zrobionego po pijoku i jeszcze się rzucasz. "
                      - Rozumiem, że to zachęta do tego aby spotkać się na ubitej ziemi i to sobie wyjaśnić ?

"micles" - nie wiem czy w warunkach targowych (a film wykonywałem na tegorocznych targach foto-video w Łodzi) można sobie pozwolić na mega rzetelny film. Wnioskuję, że dałbyś radę ..

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Jeśli coś tutaj jest prymitywnego to forma i kilka jej epitetów, w jakiej odpowiedziałeś na moje merytoryczne zarzuty dotyczące tego materiału.

Komentarz

• KubaZowsik
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 103

Nie mogę Masz tupet I obiektywy Samyang 85 mm na sprzedaż ;-)))))))))))))))))

Na wspomnienie o merytoryczności Twoich argumentów (przypomnę: gniota, zrobionego po pijoku i jeszcze się rzucasz, Autor nigdy chyba niczego nie filmował, itd) uśmiałem się bardziej niż ten gość ->

Komentarz

• KvM
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 208

Zamieszczone przez Matsunami
                            Witam!
                            Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu, jednak nurtuje mnie sprawa ostrzenia... wiele osób pisało na ten temat, ale w większości były to spekulacje a nie informacje od użytkowników; czy rzeczywiście tak ciężko ostrzyć przy niskich przysłonach (bez potwierdzenia ostrości)? Mam 5DmkII, planuje go używać do portretów-modelki itp.
                            Bez większych problemów ostrzy się na LV.
                            hm...

Komentarz

• KubaZowsik
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 103

Moim zdaniem, ciężko się ostrzy... nie kadruję patrząc na ekran bo przy takim powiększeniu i oddaleniu rąk od ciała, dodatkowo rusza się obiektywem. Brak AF jest tak upierdliwy, że ani fantastyczne światło ani niska cena /u Cichego możesz kupić ostry egzemplarz za 925 zł ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))/ tego nie rekompensuje.

Dlatego z manualnych i tanich szkieł, polecam ultra szerokie - tam precyzja ostrości nie ma takiego znaczenia jak przy papierowej głębi ostrości w 85 mm 1.4.

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

Na pewno szło chociaż ustawić taki czas i system (pal), żeby światła nie migały. Statywów pewnie też nie brak na targach FOTO VIDEO.

Komentarz

Pracuję...