X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Smiter
    • 2010
    • 11

Miałem okazję zrobić nim sesję u kumpla Jest super. W spokojnej sesji z modelką MF kompletnie nie przeszkadza. Na cropie działa super, a na ff jeszcze lepiej
    Canon 40d, 50mm f/1.8 www.zakjakub.com

Komentarz

• mamajchrzak
      • 2011
      • 2

Cześć , mam mały problem
      Wczoraj kupiłem szkło o którym jest mowa ... wkomponowałem je tymczasowo w 1000d , robiłem zdjęcia głównie przy użyciu live view w ustawionym trybie (M) co zauważyłem to obraz na wyświetlaczu jest znacznie ciemniejszy niż faktycznie po zrobieniu zdjęcia , przełączając na Av , czy Tv ...wyświetlacz odzwierciedla poprawną (rzeczywistą ekspozycję) , Dopiero za tydzień będę mógł zobaczyć jak to wygląda w mojej 600d ... Ale chyba brak mi cierpliwości , dlatego do Was piszę . Może ktoś mi może wyjaśnić czemu live view tak się zachowuje w trybie manualnym . Może ja coś powinienem ustawić , nigdy się z takim problemem nie spotkałem .

Jestem początkujący - proszę o wyrozumiałość
      Pozdrawiam

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Przeczytaj w instrukcji aparatu dział poświęcony korzystaniu z Live View. (hint : symulacja ekspozycji)

Komentarz

• Maciek Canon 7d
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 32

ja używam 85 do filmów i jest bardzo fajne. Oczywiście dobry statyw do tego to podstawa, ale z ustawianiem ostrości nie miałem jeszcze najmniejszego problemu.
          Większy problem mam z 14 ciamcianga - jeżeli chodzi o ostrość.

Komentarz

• Bułk-son
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 33

Witam
            Ostatnio zainteresowałem się kupnem tego obiektywu
            ale mam pytania:

1) czy kupując wersje do nikona z potwierdzeniem ostrości
            po zamontowaniu adapter-a Canon-Nikon będę miał tę potwierdzenie w moim Canon-nie?
            2) chciałem się zająć fotografią architektury oraz panoramiczną czy szkło te będzie się do tego nadawało ?
            3) Mam Canon-a 40D czy obiektyw ten jest przystosowany do aparatów niepełno klatkowych ?

Wiem pytania te dla wielu z was wydają się być glupie ale jestem "świeżak" głodny wiedzy więc bardzo proszę o jasną i zrozumiałą dla początkującego odpowiedź

Z góry dziękuję

Komentarz

• malang
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 17

Zamieszczone przez Bułk-son
              Witam
              Ostatnio zainteresowałem się kupnem tego obiektywu
              ale mam pytania:

1) czy kupując wersje do nikona z potwierdzeniem ostrości
              po zamontowaniu adapter-a Canon-Nikon będę miał tę potwierdzenie w moim Canon-nie?
              2) chciałem się zająć fotografią architektury oraz panoramiczną czy szkło te będzie się do tego nadawało ?
              3) Mam Canon-a 40D czy obiektyw ten jest przystosowany do aparatów niepełno klatkowych ?

Wiem pytania te dla wielu z was wydają się być glupie ale jestem "świeżak" głodny wiedzy więc bardzo proszę o jasną i zrozumiałą dla początkującego odpowiedź

Z góry dziękuję
              1) Tak, adapter musi mieć potwierdzenie ostrości, można taki dostać np tutaj:

2) Do architektury nadaje się jak najbardziej, ale raczej nie do panoram To szkło jest stosunkowo wąskie na niepełnej klatce także skierowany jest bardziej do fotografi elementów architektury, konkretnych detali. W kościele spisuje się całkiem przyzwoicie jeżeli wpada choć trochę światła, potwierdzenie działa ładnie na kontrastowych elementach, choć na śluby bym się z nim raczej nie pchał
              3)Tak jak pisałem wyżej, na aps-c będzie wąsko, ale jak najbardziej będzie działać. Ja korzystam z niego na 350d i uważam że jeśli się trafi z ostrością to jakość optyczna tego obiektywu jest naprawdę rewelacyjna.

Pozdrawiam

Komentarz

• gudi
                Bywalec
                • 2010
                • 105

mam prośbę i pytanie czy móglby mi ktoś wskazać na allegro jaki to adapter musze kupić do tego szkła aby mieć potwierdzenie ostrości
                Samyang 85mm f/1.4 IF z mocowaniem canon
                link wyżej już wygasł, będę bardzo wdzięczny za pomoc
                Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

Jeśli masz mocowanie Canon to adaptera raczej nie kupisz. Możesz co najwyżej sobie chipa dokleić na super glue, ale to długo nie pociągnie.
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• gudi
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 105

to w jaki sposób mogę zrobić aby było potwierdzenie ostrości przy tym szkle?
                    może dla nie których głupie pytania ale nie mam pojęcia o tych manualach i dziękuje z góry za pomoc
                    Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• siudym
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2254

Ebay.com - adapter nikon na canon z potwierdzaniem af mozna kupic ponizej 50zł juz z wysyłka z chin. Ale szklo trzeba miec nikona niestety.

Komentarz

• gudi
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 105

czyli jak mam do canona to nic rozsędnego się nie da aby było potwierdzenie ostrości :/??
                        czyli niepotrzebnie pośpieszyłem się z kupnem 1.4 zbyt trudne będzie do ujarzmienia:/

następne pytanie do posiadających obiektyw jak radzą sobie z przesłoną 1.4 i fotografią np portretową ale z dalszych ujęć?
                        Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• myslidar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1010

Jak nie masz potwierdzenia to chyba zostaje Ci tylko Live View Chociaż LV przydaje się i czasem nawet do obiektywów z potwierdzeniem
                          Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                          Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

no możesz sobie ten chip po prostu przykleić do szkła
                            możesz jeszcze kupić dokładniejszą matówkę
                            możesz też kupić matówkę z mikrorastrem czy innymi ułatwieniami ostrzenia
                            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• gudi
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 105

to jak mam w ciamciangu mocowanie canon to co muszę zrobić aby mieć potwierdzenie ostrości ??
                              znalazłem takie coś ale do jakich mocowań to nie kapuje

czy to jest rozwiązanie i tego na allegro szukać?
                              bo o doklejaniu czegoś na body lub obiektyw to raczej nie wchodzę
                              Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• airhead
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2495

Zamieszczone przez gudi
                                to jak mam w ciamciangu mocowanie canon to co muszę zrobić aby mieć potwierdzenie ostrości ??
                                znalazłem takie coś ale do jakich mocowań to nie kapuje

czy to jest rozwiązanie i tego na allegro szukać?
                                bo o doklejaniu czegoś na body lub obiektyw to raczej nie wchodzę
                                nie, to jest do starych Samyangów - teleobiektywów
                                Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

Pracuję...