Nic
X
-
-
Szukałem 50mm f/1.4 na Allegro, niestety chyba raczej rzadko się te szkła pojawiają na sprzedaż.Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4Komentarz
-
Słabo szukałeś, masz np tutaj z pełnym wyposażeniem :
Canon EF 50 F/1,4 USM - STAN JAK NOWY(numer 1226355635)
jesli chodzi o wybór pomiedzy C50/1,4 i C85/1,8 to ja wybrałem jednak 85 ze względu na lepszy napęd AF i IMHO ładniejszy bokeh :grin:Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXIIKomentarz
-
Bez sensu jest porównywanie ceny używki do nówki. Używanego Samyanga też pewnie i za 600 zł dałoby sie wyrwać, jeśli by się zdarzyła okazja, jak 50 za 1000.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXIIKomentarz
-
Pytałem na priva, ale się nie doczekałem, więc spróbuję tutaj:
byłbym zainteresowany w/w obiektywem, ale z potwierdzeniem ostrości. Próbowałem bez i z trochę większych odległości rezultaty były dosyć kiepskie...
Czy nadal jest możliwość zamówienia obiektywu+czip?
Jak on się sprawuje w praktyce? Miewa problemy z FF/BF?Komentarz
-
To by musiała się wypowiedzieć osoba, która używa zestawu z potwierdzeniem. Z mojego małego doświadczenia potwierdzenie dużo pomaga, ale nie daje 100 % gwarancji, że wszystkie zdjęcia będą trafione.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Pytałem Ciebie dlatego, że masz w ofercie takie zestawy...
Czy ktoś z użytkowników mógłby się wypowiedzieć?Komentarz
-
nie czytalem calego watku, ale chyba nikt nie wpadl na pomysl
aby kupic obiektyw w wersji do NIKONA i uzyc adaptera z potwierdzeniem AF
to chyba najepsze rozwiazanie, nie sadzicie?Komentarz
-
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1Komentarz
-
Oczywiście, że taki pomysł już był, ale z tego co pamiętam to taki zestaw działał bardzo średnio.Komentarz
-
ja używam takiego zestawu, w zasadzie nie daje 100% pewności trafienia ostrością, ale miałem też w rękach L-kę 85 i mimo AF też nie trafiała 100%. Tu wystarczy robiąc fotkę na maksymalnym otworze przesunąć body 2-3 cm do przodu lub do tyłu i już po ostrości. Trochę wprawy i daje rade..
pozdr.
s.gg: 6096145Komentarz
-
Ale się obudził
Zestaw z potwierdzeniem spełnia swoją rolę. Działa tak, jakby 85 z AF (1.8, 1.4 czy 1.2) włączyć w tryb manualny. Jest trudno, bo mała GO, ale da się.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Muszę przyznać że trochę się zawiodłem informacjami na tym forum odnośnie tego obiektywu. Forum nikona na temat Samyanga zawiera 140 stron (wszystkie przeczytałem łącznie z wieloma odnośnikami). Ilość zdjęć wykonanych tym obiektywem jest tam co najmniej zadowalająca. No ale po takim wstępie to nie wiem czy ktoś zechce odpowiedzieć na moje pytanie , które dotyczy efektów używania chipa DANDELION wklejonego bezpośrednio na obiektyw. Mój wzrok jest już dość mocno nadszarpnięty ,dlatego zastanawiam się nad tym chipem, jak spisuje się to potwierdzenie nastawienia ostrości w 50D. Moją pierwszą lustrzanką cyfrową był (i jest nadal)Pentax Ist DS , do niego mogę podpiąć każdy manualny obiektyw i działa pomiar światła oraz potwierdzenie nastawienia ostrości . Więc wydaje mi się że to kwestia oprogramowania aparatu , poco jakieś chipy , wystarczył by pewnie ukłon ze strony producenta do użytkowników z nowym softem i po sprawie, ale może się mylę.Komentarz
-
Wystarczy przeczytać jeden post wyżej, by dowiedzieć się jak działa obiektyw z potwierdzeniem.
Próby wklejania chipa, jak z kolei kilka postów wcześniej da się przeczytać, nie zawsze przynoszą skutek.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
Komentarz