X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

[test] SIGMA 24-70 2.8 EX DG HSM

Witam.

Jak już wspomniałem w jednym z sąsiednich wątków - przygotowałem test i porównanie obiektywu Sigma 24-70 2.8 EX DG HSM - nowości na rynku.

Tym razem zadbałem o najwyższą staranność wykonywania testu - włącznie ze sprawdzaniem ostrości w rogach kadru (każdorazowo ostrość ustawiana była precyzyjnie na Live View, co wykluczało błędy AF).

Porównania obiektywu dokonałem z Canonem 24-70 L i częściowo z Tamronem 28-75 2.8 (dokładniejsze porównanie Tamrona z Lką jest w odrębnym temacie).

No więc od początku.

Szkło jest nowością na rynku. Kosztuje dość sporo - 3599 zł brutto. Dla porównania - Canon 24-70 L - 5500 zł, Tamron 28-75 - 1650 zł.

Wymiary i waga - solidne Rozmiar gwintu - 82 mm.

Na pierwszy rzut oka - typowa Sigma. Mnie osobiście nie podoba się materiał, z któego wykonane są obiektywy tej firmy - jest jakby matowy i niezupełnie czarny. Kwestia gustu.

Obiektyw maksymalnie wysunięty odpowiada ogniskowej 70mm, a schowany jest mając 24mm (w Canonie jest odwrotnie, co troszkę mnie denerwuje). Gabarytowo całkiem zgrabny zatem

Zoom działa płynnie, pierścienie są dobrze spasowane, szkiełko jest bardzo dobrze wyważone - ogólnie plusik.

Auto Focus. No więc w Sigmie zamontowany jest silnik HSM - czyli odpowiednik Canonowskiego USM. Silnik pracuje bezgłośnie i całkiem szybko. Jest jednak "małe" ale - NIE TRAFIA. Przynajmniej ten egzemplarz, który dostałem do testu. Na 70mm z bliska (np robiąc portret) ma spory FF. Korygując AF w puszcze na +20 ledwo mieścił się w głębi ostrości, ale z kolei szroki kąt się "rozjechał" zupełnie, bo na szerokim był duży BF. Z większego dystansu obiektyw był bardziej celniejszy. Robiłem testy kilkukrotnie na 3 puszkach. Ogólnie najlepiej wypadł Canon, a idealnie ... Tamron, jednak Tamron jest najwolniejszy i najgłośniejszy z całej trójki.

Rozmycie tła - czyli bokeh - na kilkanaście zdjęć zrobionych na szerokim kącie i na 70mm - właściwie nie do odróżnienia od Lki. Nie ma sensu wstawiać wszystkich sampli - więc tylko jeden obrazujący naprawdę nieznaczne różnice.

Kolorystyka - bardzo subiektywna sprawa. Dla robiących w Rawach i stosujących sporo obróbki - właściwie bez różnicy. Na ustawieniach automatycznych i jpg - różnice są minimalne, aczkolwiek widoczne. Kolorystyka charakterystyczna dla każdego z producentów - Sigma daje lekki zafarb jakby lekko ocieplający.

Ostrość - jak już wcześniej wspominałem - do tego porównania mocno się przyłożyłem. Cropy są z pełnych 21 Mpx z Canona 5d mkII.

Ostrość na szerokim kącie:

Ostrość na max ogniskowej:

Winietowanie na pełnej klatce. Zdjęcia są robione trzema obiektywami na identycznych ustawieniach, więc można też ocenić który obiektyw wpuszcza więcej światełka .

Wnioski:

+ Solidne wykonanie
    + Małe gabaryty w porównaniu do Canona 24-70
    + Szybki i cichy napęd AF
    + Najlepsza spośród testowanych szkieł ostrość w centrum kadru
    + Ładny bokeh (jak w L)
    + gwarancja 3+2

- Koszmarna celność AF. BF na szerokim kącie, FF na wąskim (dot. testowanego egzemplarza)
    - Słabsza od konkurencji ostrość w rogach kadru
    - kiepska korekta winietowania (po domknięciu winieta "schodzi" wolniej niż u konkurencji)

Zrezygnowałem ze zdjęć przykładowych. Obiektywowi parametrami i wynikami bardzo blisko do Lki (Sigma jest nawet ostrzejsza w centrum kadru) i prawdopodobnie sample, jakie bym wykonał nie różniłyby się zbytnio od sampli zrobionych Canonem...

ale

zupełna nieprzewidywalność napędu AF (a właściwie przewidywalność - ustawiał ciągle ostrość w tym samym miejscu przed obiektem ) zniechęciła mnie do męczenia się z tym szkiełkiem.

Obiektyw jest naprawdę solidny - optycznie na pewno jest NIEBO lepszy od poprzedniej Sigmy 24-70 2.8. Kosztuje praktycznie 2000 zł taniej, niż aktualnie L-ka (te ceny zwariowały), ale to jest i tak 3600 zł, czyli dość sporo. Tamron nie ma szerszego kąta, nie ma napędu USM, ale optycznie praktycznie nie odbiega od w/w szkieł (w rogach kadru jest nawet lepszy niż Sigma) i kosztuje sporo poniżej 2000 zł. Różnice w cenie są duże, w efekcie końcowym już nie. Jeśli zdecydujecie się na zakup Sigmy - koniecznie wstępnie sprawdźcie AF na swojej puszce. Zakładając, że traficie obiektyw z dobrze działającym AF - dostajecie praktycznie jakość L-ki i 2000 zł w kieszeni.

Za udostępnienie obiektywu do testu dziękuję sklepowi FOTO-NET.
    Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
    O obiektywach wiem prawie wszystko
  • Raus
    Bywalec
    • 2008
    • 120

Super test - dzięki Cichy

Obawiam się że podobnie będzie z Sigmą 18-50 F/2.8-4.5 OS HSM na którą czekam.

Może i będzie optycznie dobra ale z AF`em będzie jazda:-|
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Komentarz

• andrzej3k
      Bywalec
      • 2008
      • 144

Również z podziękowaniem za test i poświęcanie nam czasu przez Szanownego Autora.

Martwi mierna jakość rogów na 24 mm. Z Twoich testów wynika, że przymykanie nawet do f8 nic, ale to dosłownie nic, nie daje. Gdyby nie mydło to możnaby powiedzieć, że jak w najlepszych stałkach macro - boki równiutkie

Co do precyzji af to myślę, że Sigma lepiej by zrobiła rezygnując z hsm, z którego sterowaniem w zasadzie sobie nie radzi, tym bardziej, że szybkość hsm nie jest jakaś rewelacyjna.
      Tyle, że wtedy cena musiałaby być na poziomie Tamrona

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za włożony wysiłek.
      Ostatnio edytowany przez andrzej3k; 18601.

Komentarz

• ArekLodzPl
        Początki nałogu
        • 2008
        • 346

Cichy, a powiedz mi czy mikroregulacją focusa w aparacie nie da się zniwelować tych błędów w ustawieniu ostrości, czy może ta regulacja działa jedynie z obiektywami Canona a z innymi nie chce

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

Zamieszczone przez ArekLodzPl
          Cichy, a powiedz mi czy mikroregulacją focusa w aparacie nie da się zniwelować tych błędów w ustawieniu ostrości, czy może ta regulacja działa jedynie z obiektywami Canona a z innymi nie chce
          No przecież napisałem w teście...

Komentarz

• ArekLodzPl
            Początki nałogu
            • 2008
            • 346

Zamieszczone przez Cichy
            No przecież napisałem w teście...
            łojezu, przepraszam najmocniej - nie zauważyłem chyba zmęczenie

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7443

Uzupełniam test o aberrację przy tych samych parametrach

Komentarz

• Sławek
                Uzależniony
                • 2008
                • 968

Takich rozjazdów AF to chyba nawet w serwisie nie zniwelują . Bo jak na szerokim w jedną stronę a na tele w drugą...
                Ostatnio edytowany przez Sławek; 16575.
                www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

Są w ogóle jacyś posiadacze tej Sigmy ? Coś małe zainteresowanie widzę, myślałem, że sporo osób czekało na jakieś w miarę wiarygodne porównanie z Lką... Ja kupiłem L za dzisiejszą cenę Sigmy, ale jakbym miał kupować dziś, to za 5500 zł bym się mocno zastanawiał nad zamiennikiem...

Komentarz

• konradl
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 980

male zainteresowanie bo sigma odleciala z cena, juz nawet biorac pod uwage inne podwyzki, to chyba drobna przesada...

Komentarz

• foto-net
                      Zablokowany
                      • 2007
                      • 182

Witajcie, dzisiaj wrócił do nas ten obiektyw i z ciekawości przestrzelałem go na starym EOSie D60, oto wyniki:

skuteczność Af oceniam na 80% z tym aparatem. Ten sam egzemplarz Sigmy testowały optyczne.pl więc zobaczymy co oni napiszą w teście. Egzemplarz jest dość przechodzony i mógł być po prostu rozkalibrowany.

Ogólnie sprzedaliśmy tego trochę i nie mam od klientów sygnałów o niepoprawnym funkcjonowaniu AF, była raptem jedna reklamacja. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że szkło nieco stanieje, z pewnością gdyby kosztowało 2500 zł było by więcej chętnych. Tak jak Cichy napisał, jeżeli ktoś ma wydać te 1500-2000 zł mniej warto się zastanowić bo to w zasadzie "jedyna alternatywa".

Co ciekawe w teście aparat lepiej trafiał w osławiony test w świetle dziennym niż sztucznym (dobra wskazówka), nie miał tez większych problemów z trafianiem w obiekt co widać. Na kartce się czasem gubił. Kolejna wskazówka by ew. testowac obiektywy na jakiś konkretnych obiektach a nie klinach ogłupiających AF bo w mojej ocenie i co widac te testy nie sa miarodajne. Zresztą wystarczy spojrzeć na zdjęcia, na klinach są duże przesunięcia względem kilku tkich samych zdjec (robione z ręki może dlatego) przy ostrzeniu na obiekt problem nie istnieje. Większosc robiona na F2.8 sa chyba exify.

jeszcze chiński teścik
                      Ostatnio edytowany przez foto-net; 11519.

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Zamieszczone przez foto-net
                        Kolejna wskazówka by ew. testowac obiektywy na jakiś konkretnych obiektach a nie klinach ogłupiających AF bo w mojej ocenie i co widac te testy nie sa miarodajne. Zresztą wystarczy spojrzeć na zdjęcia, na klinach są duże przesunięcia względem kilku tkich samych zdjec (robione z ręki może dlatego) przy ostrzeniu na obiekt problem nie istnieje.
                        Małe sprostowanie, ja w swoim teście nie ostrzyłem na "klinie", podziałka pokazywała jedynie, w którym miejscu obiektyw trafił, a sama ostrość była ustawiana tam, gdzie zaznaczone jest czerwonym kwadratem, czyli na prostopadłym do osi obiektywu obiekcie (specjalnie nakleiłem tam czarne kwadraciki, żeby AF się jak najmniej gubił).

No i faktycznie trzeba brać poprawkę na to, że to był egzemplarz testowy.

Komentarz

• MMM
                          Pełne uzależnienie
                          PREMIUM member
                          • 2006
                          • 4250

Ilekroć są problemy z AF w obiektywach Sigmy to wyskakuje p.Zdrowak z tekstem że na jego zabytkowym EOSie D60 wszystko świetnie działa, że "bo egzemplarz testowy", że w jakimś innym świetle lepiej, że "egzemplarz przechodzony", że "się rozkalibrował", że wina użytkownika, że "kliny ogłupiają AF", że zupa była za słona...
                          Zawsze same obiektywne trudności (oczywiście poza winą dziadowskiego AF w obiektywie) powodujące nietrafianie...
                          Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                          Digart

Komentarz

• konradl
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 980

Zamieszczone przez MMM
                            Ilekroć są problemy z AF w obiektywach Sigmy to wyskakuje p.Zdrowak z tekstem że na jego zabytkowym EOSie D60 wszystko świetnie działa, że "bo egzemplarz testowy", że w jakimś innym świetle lepiej, że "egzemplarz przechodzony", że "się rozkalibrował", że wina użytkownika, że "kliny ogłupiają AF", że zupa była za słona...
                            Zawsze same obiektywne trudności (oczywiście poza winą dziadowskiego AF w obiektywie) powodujące nietrafianie...
                            hehe
                            ...choc tez bym sie przyczepil do tego d60... To jest obiektw pod FF i trzeba brac pod uwage wyniki na pelnej klatce i w wiekszej rozdzielczosci... Szczegolnie przy takiej cenie calkowicie z kosmosu, Sigma powinna kosztowac tyle co tamron + z 500 zl za w teorii lepszy AF.

Komentarz

• josif
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 380

Zamieszczone przez MMM
                              Bo to wina Cichego, który powinien napisać ze AF sigmy bije wszystkie samyangi na głowę : ))))

Komentarz

Pracuję...