X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

Zamieszczone przez More86
    Wyznaje zasadę, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. 17-85 jakoś mi nie leżał, wolałem 18-55 IS, dlatego myślałem, że dodają 2mm nie dając nic w zamian. Pozatym nie sądziłem, że kosztuje 2.500zł
    Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem szerszego kąta tak do 1k zł. Teraz poważnie zastanawiam się czy nie sprzedać starego kita+ sigma 24-70 f2.8, dołożyć i wymienić na 15-85.

A f4.5 do ilu trzyma?
    f4.5 do około 35mm.

Ten szeroki kąt na cropie to zmora... potrzebny częściej niż tele, a zawsze jakiś kaleki. Przez dłuższy czas chodził mi po głowie C10-22, ale wydawał mi się kosmicznie drogi w stosunku do liczby zdjęć które bym nim robił. Potem myślałem o nowym Samyangu - tyle, że to wyszło by niewiele taniej, stałka (chociaż światło niezłe) ale manual... za stary jestem na takie rzeczy.

Może nie powinienem tego tutaj mówić, ale w pewnym momencie pomyślałem nawet o pewnym obiektywie na N zaczynającym się od 16mm, bo puszkę do niego niby miałbym

15-85 niesamowicie mi przypasował z tym szerokim zakresem. Gietrzy pisał, 15mm uzależnia, potwierdzam.

Chyba już podjąłem decyzję, niestety będzie ona mocno kosztowna... i realizowalna w dłuższej perspektywie ze względów budżetowych. Przetestuję Sigmę 20/1.8, 70-200L/4 i wysokie ISO w nowych Canonach (edit: po namyśle - chyba w odwrotnej kolejności realizacji)
    Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630.
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• More86
      Bywalec
      • 2008
      • 138

O samyangu właśnie myślałem.
      także 15mm byłoby idealne na moje potrzeby.
      Trochę to światło szybko wysiada, będę się musiał nad tym zastanowić, i tak miałem zamiar poczekać aż zacznie się masowa sprzedaż kitów 17-85 też kosztował coś pod 2000, teraz połowę tego. Coprawda miał większa konkurencję. Zobaczymy

Jeżeli chodzi o 70-200 f4 to polecam zastanowić się nad 70-300 IS USM (nie 75-300). Optycznie jest nieco gorszy, ale ma też sporą przewagę cenową (wychaczyłem w święta na allegro za 1100zł), dodatkowe 100mm, co prawda niższej jakości ale jednak, no i światło 4,5 do ok 135mm, jest mniejszy no i nie rzuca się tak w oczy

Komentarz

• MariuszJ
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1697

Trzeba pamiętać, o czym tu rozmawiamy - o obiektywie wakacyjnym dla amatora. Nie mam (choć zakup 18-200 zdawałby się to potwierdzać) nic przeciwko zmianie obiektywów, pod jednym jednakże warunkiem - jest okazjonalna (gros zdjęć mam robić jednym obiektywem, więc musi być on naprawdę dobry) i niewykonywana w pośpiechu, bo "scena ucieka". Dlatego zakres 15-85 jest bardzo trafiony, a światło tego obiektywu - nie aż tak krytyczne. Tyle, że w sumie dość drogo to wszystko wychodzi.

Jak to człowiek potrafi sobie wmówić, że dokonuje dobrego wyboru
        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Sober
          Uzależniony
          • 2008
          • 513

Jak nie możesz się zdecydować to przetestuj jeszcze Sigmę 17-70 2,8-4 HSM OS i Tamrona 17-50 2,8 VC. Oba ze stabilizacją, Sigma z HSM i macro. Rzekłbym, że jeszcze bardziej uniwersalne. A z używalnym wysokim ISO w 60D na którego masz chrapkę to przy przesłonie 2,8 można by od biedy już robić niezłe fotki przy słabym świetle zastanym.

Komentarz

• MariuszJ
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1697

Zamieszczone przez Sober
            Jak nie możesz się zdecydować to przetestuj jeszcze Sigmę 17-70 2,8-4 HSM OS i Tamrona 17-50 2,8 VC. Oba ze stabilizacją, Sigma z HSM i macro. Rzekłbym, że jeszcze bardziej uniwersalne. A z używalnym wysokim ISO w 60D na którego masz chrapkę to przy przesłonie 2,8 można by od biedy już robić niezłe fotki przy słabym świetle zastanym.
            Tamron 17-50 VC zamiast 15-85?

600 zł w kieszeni, f2.8 na 50mm, ok. Jest to dobra alternatywa, ale...

- te 2mm od dołu, ważne są
            - te 35mm od góry, ważne są
            - 50mm na cropie załatwiam stałką, którą lubię i mam do niej sentyment, jeszcze z analogowych czasów
            - USM jest świetny, a kiepskie servo w puszce pewnie wkrótce zmienię

Rozważam wejście w posiadanie (pewnie z drugiej ręki, dla oszczędności) Tamrona jako jasnego szerokiego - bo niestety oferta stałek Canona jest taka sobie. W sumie to z tym się trochę biję w myślach. Różnica między f2.8 a f3.5-4.0 nie jest jednak aż tak duża, żeby przeważyć wymienione zyski z 15-85. Potrzebuję 20-30mm przy f2.0 - to zrobi różnicę prawdziwą... IMHO... Podpowiedzcie coś
            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Sober
              Uzależniony
              • 2008
              • 513

Zamieszczone przez MariuszJ
              Potrzebuję 20-30mm przy f2.0 - to zrobi różnicę prawdziwą... IMHO... Podpowiedzcie coś
              Sigma 30mm 1,4

Komentarz

• christof
                Bywalec
                • 2007
                • 203

Tamron 17-50 VC zamiast 15-85?

600 zł w kieszeni, f2.8 na 50mm, ok. Jest to dobra alternatywa, ale...

- te 2mm od dołu, ważne są
                - te 35mm od góry, ważne są
                - 50mm na cropie załatwiam stałką, którą lubię i mam do niej sentyment, jeszcze z analogowych czasów
                - USM jest świetny, a kiepskie servo w puszce pewnie wkrótce zmienię
                Dobrze kombinujesz Ja jestem w odwrotnej sytuacji - mam Tamrona (co prawda bez VC), ale dokladnie jak piszesz: brakuje mi żeby było szerzej, przy tych 2mm kąt jest naprawdę duużo lepszy, a też chciałoby się mieć czasem dłuzej (bez skojarzeń ) Ostrzenie bez USM'a mi tak bardzo nie przeszkadza, przynajmniej w zastosowaniu "spacer-zoom". Jednak to co cały czas mnie trochę tu martwi, to że tak szybko ciemnieje... No ale wiadomo, nie można mieć wszystkiego. Przede wszystkim myślę o nim jako o obiektywie w góry, branym jako jeden, chociaż i tak zawsze biorę 10-22... Same dylematy.. Czasem dochodzę do wniosku, że lepiej jednak robić zdjęcia tym co się ma zamiast dywagować na tematy sprzętu :P

Rozważam wejście w posiadanie (pewnie z drugiej ręki, dla oszczędności) Tamrona jako jasnego szerokiego - bo niestety oferta stałek Canona jest taka sobie. W sumie to z tym się trochę biję w myślach. Różnica między f2.8 a f3.5-4.0 nie jest jednak aż tak duża, żeby przeważyć wymienione zyski z 15-85. Potrzebuję 20-30mm przy f2.0 - to zrobi różnicę prawdziwą... IMHO... Podpowiedzcie coś
                Ja polecam Canona 28 1.8, ale wątków odnośnie jego i Sigmy znajdziesz na tym forum naprawdę sporo Chyba, że masz na myśli tyle "po przeliczeniu" na aps-c...wtedy już trochę gorzej.
                plfoto|Makro na c-b |Krajobrazy na c-b

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez Sober
                  Sigma 30mm 1,4
                  Miałem tą Sigmę w Nikonie, drugą (też w N) mam non stop pod ręką. Jeszcze nie widziałem/nie słyszałem o egzemplarzu, który by nie robił krok do przodu albo krok do tyłu w zależności... od odległości fotografowanego obiektu.
                  Teraz, podczas testów szkła (BF/FF) proponuję uwzględnianie typowej dla kupującego, odległości ostrzenia danym szkłem 3rd parties.

Zamiast polecać tą, konkretną Sigmę do Canona, łatwiej i szybciej będzie jak wykasujesz kontakty z Nokii i Outlooka

Oczywiście mogą zdarzyć się sztuki poprawne, sam tak miałem z 20/1.8, uprzejmy kolega z forum wybrał mi ją pod 350D spośród zctp 5 egzemplarzy. Była ostrzejsza od jego egzemplarza i trafiała w punkt (1.8 ).
                  the silence is deafening

Komentarz

• Sober
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 513

No niestety taka płytka głębia ostrości to już rodzi problemy z AF niezależnie od obiektywu, ale kolega chce kupić 50D/60D, więc będzie miał mikroregulacje.

Komentarz

• MariuszJ
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1697

Zamieszczone przez Sober
                      No niestety taka płytka głębia ostrości to już rodzi problemy z AF niezależnie od obiektywu, ale kolega chce kupić 50D/60D, więc będzie miał mikroregulacje.
                      Jeżeli, tak jak pisze Gietrzy, BF/FF jest zależny od odległości od obiektu, mikroregulacja chyba nic nie da niestety. Chyba że za każdym strzałem

Mam już domówioną zamianę C18-200 na sklepowego C28/1.8, ale wiadomo, dopłacam do tego interesu więc zwlekam. I chyba po prostu pozwlekam, aż się pojawi 550D (w Polsce)/60D (w ogóle)/50D z cashbackiem
                      Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• seb2k6
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 151

Tak pozwole sobie zapytać... piszesz, że masz wyjazd i nie wiesz który obiektyw wziąć... tzn dostałeś oba do testów i masz sobie wybrać czy jak? Który sklep był tak uprzejmy ?

Poza tym nie rozumiem... wybierałeś z dwóch zoomów a kończysz na jasnej stałce? Podobno to miało być szkło na wakacyjne wycieczki... a skończyło się na tym, że Ci potrzeba F2 ? Gdzie te wakacje spędzasz? Na Ibizie czy jak ?

Komentarz

• MariuszJ
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1697

Zamieszczone przez seb2k6
                          Tak pozwole sobie zapytać... piszesz, że masz wyjazd i nie wiesz który obiektyw wziąć... tzn dostałeś oba do testów i masz sobie wybrać czy jak? Który sklep był tak uprzejmy ?
                          Żaden, jestem zakupofilem i mam zabawę z kupowania i sprzedawania ze stratą - bo świetnie bawię się za tę kasę - mówię serio. Jestem też niepoprawnym gadułą

Nie kupuję obiektywu na wyjazd, tylko na wyjazdy. Czynność ciągła, niestety rzadsza niż bym sobie życzył

Poza tym nie rozumiem... wybierałeś z dwóch zoomów a kończysz na jasnej stałce? Podobno to miało być szkło na wakacyjne wycieczki... a skończyło się na tym, że Ci potrzeba F2 ? Gdzie te wakacje spędzasz? Na Ibizie czy jak ?
                          Wieczorne disco na Ibizie to nie moje klimaty Deptak w Ciechocinku raczej... wieczorem też jest ciemno...

Nie odmawiaj amatorowi zabawy Może moje dywagacje komuś się przydadzą, jest nas więcej.
                          Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• seb2k6
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 151

Ja nikomu niczego nie odmawiam A kupowanie i sprzedawanie ze stratą to również moja "specjalność", z której ostatnio próbuję się leczyć. W mojej kolekcji jest tylko 1 obiektyw, który kupiłem i trzymam - reszta poszła na handel a niektóre kupowałem dwa razy

Sam śledzę ten wątek bo wciąż szukam własnej drogi czyli zoomy czy stałki. Ostatnio "wycieczkowo" miałem stałek stanowczo dość i myślałem, że ten wątek mi podpowie następny zakup a tu znów kończy się na stałkach... To chyba typowe na CB

Komentarz

• MariuszJ
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1697

Sam śledzę ten wątek bo wciąż szukam własnej drogi czyli zoomy czy stałki. Ostatnio "wycieczkowo" miałem stałek stanowczo dość i myślałem, że ten wątek mi podpowie następny zakup a tu znów kończy się na stałkach... To chyba typowe na CB
                              Wycieczkowo, to ja właśnie wybrałem. Wybór "głównego", który musiał być z braku zooma 15-200/f2 za 1000$ kompromisowy zakończyłem (na razie). Teraz reszta, mogą być zoomy, stałki, słoiki po ogórkach - wymagania określiłem
                              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• noeee
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 146

3 grosze ..

na wycieczki idealnie jest z 10-22 + 70-200

a w zasadzie 10-22 załatwia 80% fotek wszędzie ....

na plaży, w muzeum itp .... i nawet portrety idą na 22

ogólnie to jest chyba najbardziej "wypaśne" szkło pod cropa
                                5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 IS, 70-200/4 IS, 24-105/4 IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
                                100 2.8 macro - sprzedam

Komentarz

Pracuję...