Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Wyznaje zasadę, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. 17-85 jakoś mi nie leżał, wolałem 18-55 IS, dlatego myślałem, że dodają 2mm nie dając nic w zamian. Pozatym nie sądziłem, że kosztuje 2.500zł
Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem szerszego kąta tak do 1k zł. Teraz poważnie zastanawiam się czy nie sprzedać starego kita+ sigma 24-70 f2.8, dołożyć i wymienić na 15-85.
A f4.5 do ilu trzyma?
f4.5 do około 35mm.
Ten szeroki kąt na cropie to zmora... potrzebny częściej niż tele, a zawsze jakiś kaleki. Przez dłuższy czas chodził mi po głowie C10-22, ale wydawał mi się kosmicznie drogi w stosunku do liczby zdjęć które bym nim robił. Potem myślałem o nowym Samyangu - tyle, że to wyszło by niewiele taniej, stałka (chociaż światło niezłe) ale manual... za stary jestem na takie rzeczy.
Może nie powinienem tego tutaj mówić, ale w pewnym momencie pomyślałem nawet o pewnym obiektywie na N zaczynającym się od 16mm, bo puszkę do niego niby miałbym
15-85 niesamowicie mi przypasował z tym szerokim zakresem. Gietrzy pisał, 15mm uzależnia, potwierdzam.
Chyba już podjąłem decyzję, niestety będzie ona mocno kosztowna... i realizowalna w dłuższej perspektywie ze względów budżetowych. Przetestuję Sigmę 20/1.8, 70-200L/4 i wysokie ISO w nowych Canonach (edit: po namyśle - chyba w odwrotnej kolejności realizacji)
O samyangu właśnie myślałem.
także 15mm byłoby idealne na moje potrzeby.
Trochę to światło szybko wysiada, będę się musiał nad tym zastanowić, i tak miałem zamiar poczekać aż zacznie się masowa sprzedaż kitów 17-85 też kosztował coś pod 2000, teraz połowę tego. Coprawda miał większa konkurencję. Zobaczymy
Jeżeli chodzi o 70-200 f4 to polecam zastanowić się nad 70-300 IS USM (nie 75-300). Optycznie jest nieco gorszy, ale ma też sporą przewagę cenową (wychaczyłem w święta na allegro za 1100zł), dodatkowe 100mm, co prawda niższej jakości ale jednak, no i światło 4,5 do ok 135mm, jest mniejszy no i nie rzuca się tak w oczy
Trzeba pamiętać, o czym tu rozmawiamy - o obiektywie wakacyjnym dla amatora. Nie mam (choć zakup 18-200 zdawałby się to potwierdzać) nic przeciwko zmianie obiektywów, pod jednym jednakże warunkiem - jest okazjonalna (gros zdjęć mam robić jednym obiektywem, więc musi być on naprawdę dobry) i niewykonywana w pośpiechu, bo "scena ucieka". Dlatego zakres 15-85 jest bardzo trafiony, a światło tego obiektywu - nie aż tak krytyczne. Tyle, że w sumie dość drogo to wszystko wychodzi.
Jak to człowiek potrafi sobie wmówić, że dokonuje dobrego wyboru
Jak nie możesz się zdecydować to przetestuj jeszcze Sigmę 17-70 2,8-4 HSM OS i Tamrona 17-50 2,8 VC. Oba ze stabilizacją, Sigma z HSM i macro. Rzekłbym, że jeszcze bardziej uniwersalne. A z używalnym wysokim ISO w 60D na którego masz chrapkę to przy przesłonie 2,8 można by od biedy już robić niezłe fotki przy słabym świetle zastanym.
Jak nie możesz się zdecydować to przetestuj jeszcze Sigmę 17-70 2,8-4 HSM OS i Tamrona 17-50 2,8 VC. Oba ze stabilizacją, Sigma z HSM i macro. Rzekłbym, że jeszcze bardziej uniwersalne. A z używalnym wysokim ISO w 60D na którego masz chrapkę to przy przesłonie 2,8 można by od biedy już robić niezłe fotki przy słabym świetle zastanym.
Tamron 17-50 VC zamiast 15-85?
600 zł w kieszeni, f2.8 na 50mm, ok. Jest to dobra alternatywa, ale...
- te 2mm od dołu, ważne są
- te 35mm od góry, ważne są
- 50mm na cropie załatwiam stałką, którą lubię i mam do niej sentyment, jeszcze z analogowych czasów
- USM jest świetny, a kiepskie servo w puszce pewnie wkrótce zmienię
Rozważam wejście w posiadanie (pewnie z drugiej ręki, dla oszczędności) Tamrona jako jasnego szerokiego - bo niestety oferta stałek Canona jest taka sobie. W sumie to z tym się trochę biję w myślach. Różnica między f2.8 a f3.5-4.0 nie jest jednak aż tak duża, żeby przeważyć wymienione zyski z 15-85. Potrzebuję 20-30mm przy f2.0 - to zrobi różnicę prawdziwą... IMHO... Podpowiedzcie coś
600 zł w kieszeni, f2.8 na 50mm, ok. Jest to dobra alternatywa, ale...
- te 2mm od dołu, ważne są
- te 35mm od góry, ważne są
- 50mm na cropie załatwiam stałką, którą lubię i mam do niej sentyment, jeszcze z analogowych czasów
- USM jest świetny, a kiepskie servo w puszce pewnie wkrótce zmienię
Dobrze kombinujesz Ja jestem w odwrotnej sytuacji - mam Tamrona (co prawda bez VC), ale dokladnie jak piszesz: brakuje mi żeby było szerzej, przy tych 2mm kąt jest naprawdę duużo lepszy, a też chciałoby się mieć czasem dłuzej (bez skojarzeń ) Ostrzenie bez USM'a mi tak bardzo nie przeszkadza, przynajmniej w zastosowaniu "spacer-zoom". Jednak to co cały czas mnie trochę tu martwi, to że tak szybko ciemnieje... No ale wiadomo, nie można mieć wszystkiego. Przede wszystkim myślę o nim jako o obiektywie w góry, branym jako jeden, chociaż i tak zawsze biorę 10-22... Same dylematy.. Czasem dochodzę do wniosku, że lepiej jednak robić zdjęcia tym co się ma zamiast dywagować na tematy sprzętu :P
Zamieszczone przez MariuszJ
Rozważam wejście w posiadanie (pewnie z drugiej ręki, dla oszczędności) Tamrona jako jasnego szerokiego - bo niestety oferta stałek Canona jest taka sobie. W sumie to z tym się trochę biję w myślach. Różnica między f2.8 a f3.5-4.0 nie jest jednak aż tak duża, żeby przeważyć wymienione zyski z 15-85. Potrzebuję 20-30mm przy f2.0 - to zrobi różnicę prawdziwą... IMHO... Podpowiedzcie coś
Ja polecam Canona 28 1.8, ale wątków odnośnie jego i Sigmy znajdziesz na tym forum naprawdę sporo Chyba, że masz na myśli tyle "po przeliczeniu" na aps-c...wtedy już trochę gorzej.
Miałem tą Sigmę w Nikonie, drugą (też w N) mam non stop pod ręką. Jeszcze nie widziałem/nie słyszałem o egzemplarzu, który by nie robił krok do przodu albo krok do tyłu w zależności... od odległości fotografowanego obiektu.
Teraz, podczas testów szkła (BF/FF) proponuję uwzględnianie typowej dla kupującego, odległości ostrzenia danym szkłem 3rd parties.
Zamiast polecać tą, konkretną Sigmę do Canona, łatwiej i szybciej będzie jak wykasujesz kontakty z Nokii i Outlooka
Oczywiście mogą zdarzyć się sztuki poprawne, sam tak miałem z 20/1.8, uprzejmy kolega z forum wybrał mi ją pod 350D spośród zctp 5 egzemplarzy. Była ostrzejsza od jego egzemplarza i trafiała w punkt (1.8 ).
No niestety taka płytka głębia ostrości to już rodzi problemy z AF niezależnie od obiektywu, ale kolega chce kupić 50D/60D, więc będzie miał mikroregulacje.
No niestety taka płytka głębia ostrości to już rodzi problemy z AF niezależnie od obiektywu, ale kolega chce kupić 50D/60D, więc będzie miał mikroregulacje.
Jeżeli, tak jak pisze Gietrzy, BF/FF jest zależny od odległości od obiektu, mikroregulacja chyba nic nie da niestety. Chyba że za każdym strzałem
Mam już domówioną zamianę C18-200 na sklepowego C28/1.8, ale wiadomo, dopłacam do tego interesu więc zwlekam. I chyba po prostu pozwlekam, aż się pojawi 550D (w Polsce)/60D (w ogóle)/50D z cashbackiem
Tak pozwole sobie zapytać... piszesz, że masz wyjazd i nie wiesz który obiektyw wziąć... tzn dostałeś oba do testów i masz sobie wybrać czy jak? Który sklep był tak uprzejmy ?
Poza tym nie rozumiem... wybierałeś z dwóch zoomów a kończysz na jasnej stałce? Podobno to miało być szkło na wakacyjne wycieczki... a skończyło się na tym, że Ci potrzeba F2 ? Gdzie te wakacje spędzasz? Na Ibizie czy jak ?
Tak pozwole sobie zapytać... piszesz, że masz wyjazd i nie wiesz który obiektyw wziąć... tzn dostałeś oba do testów i masz sobie wybrać czy jak? Który sklep był tak uprzejmy ?
Żaden, jestem zakupofilem i mam zabawę z kupowania i sprzedawania ze stratą - bo świetnie bawię się za tę kasę - mówię serio. Jestem też niepoprawnym gadułą
Nie kupuję obiektywu na wyjazd, tylko na wyjazdy. Czynność ciągła, niestety rzadsza niż bym sobie życzył
Zamieszczone przez seb2k6
Poza tym nie rozumiem... wybierałeś z dwóch zoomów a kończysz na jasnej stałce? Podobno to miało być szkło na wakacyjne wycieczki... a skończyło się na tym, że Ci potrzeba F2 ? Gdzie te wakacje spędzasz? Na Ibizie czy jak ?
Wieczorne disco na Ibizie to nie moje klimaty Deptak w Ciechocinku raczej... wieczorem też jest ciemno...
Nie odmawiaj amatorowi zabawy Może moje dywagacje komuś się przydadzą, jest nas więcej.
Ja nikomu niczego nie odmawiam A kupowanie i sprzedawanie ze stratą to również moja "specjalność", z której ostatnio próbuję się leczyć. W mojej kolekcji jest tylko 1 obiektyw, który kupiłem i trzymam - reszta poszła na handel a niektóre kupowałem dwa razy
Sam śledzę ten wątek bo wciąż szukam własnej drogi czyli zoomy czy stałki. Ostatnio "wycieczkowo" miałem stałek stanowczo dość i myślałem, że ten wątek mi podpowie następny zakup a tu znów kończy się na stałkach... To chyba typowe na CB
Sam śledzę ten wątek bo wciąż szukam własnej drogi czyli zoomy czy stałki. Ostatnio "wycieczkowo" miałem stałek stanowczo dość i myślałem, że ten wątek mi podpowie następny zakup a tu znów kończy się na stałkach... To chyba typowe na CB
Wycieczkowo, to ja właśnie wybrałem. Wybór "głównego", który musiał być z braku zooma 15-200/f2 za 1000$ kompromisowy zakończyłem (na razie). Teraz reszta, mogą być zoomy, stałki, słoiki po ogórkach - wymagania określiłem
Komentarz