X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RedWine
    Coś już napisał
    • 2008
    • 95

przeczatałem całość , ciekawe podsumowanie dla 15-85 mm .

Myślę że wstrzeliwujesz sie celnie w politykę sprzedaży C , bo jeśli nowy amator ma do wydania 2,5 k na spacer zooma to z reguły na kolejny obiektyw musi dozbierać, i wróci dopiero za jakiś czas, a o to właśnie w tym biznesie chodzi,... bo za jakiś czas jednak (mimo wszystko ) dojdziesz do wniosku ze "brakuje ci góry " a praca / obowiązki etc.. i tak nie będziesz miał czasu na ślęczenie nad obróbką i wyciąganiem cropów bo jednak szybciej byłoby by "coś" przekręcić , i mieć to z głowy

lepiej może jednak popstrykać niż wieczorami wisieć nad monitorem ?

z pozdrowieniami,

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Komentarz

• MariuszJ
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1697

Zamieszczone przez RedWine
      i tak nie będziesz miał czasu na ślęczenie nad obróbką i wyciąganiem cropów bo jednak szybciej byłoby by "coś" przekręcić , i mieć to z głowy
      I tak i nie. Zastosowanie jest takie nie inne, to nie studio, to nawet nie ślub. Wygoda jednoobiektywości jest dużo warta. Przypuszczam, że moje tele będzie przypinane rzadko i w sposób bardzo planowy. Jak to ładnie ktoś tu napisał: "z wakacji przywiozłem kilkaset zdjęć zrobionym standardem i kilka, ale za to bardzo cennych na xxx mm".
      Zamieszczone przez RedWine
      lepiej może jednak popstrykać niż wieczorami wisieć nad monitorem ?
      No masz, pewnie!
      Pozdrawiam!
      Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• andrewjohn
        Początki nałogu
        • 2008
        • 349

Jak widać, w świetle powyższych testów, możliwości optyczne 15-85 sa naprawdę imponujące i przewaga długiego końca 18-200 traci znaczenie, a mamy dodatkowe 2 mm na szerokim kącie. Obiektyw wydaje się więc być idealnym spacerzoomem. Szkoda tylko, że trzeba za niego zapłacić prawie 2x więcej niż za wspomniannego C18-200, bo cena ta dyskwalifikuje go w moich oczach jako obiektyw dla amatora ( do którego miał być chyba z założenia kierowany).
        Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Zamieszczone przez andrewjohn
          Obiektyw wydaje się więc być idealnym spacerzoomem.
          Imho zestaw 15-85 i 55-250 to idealny zestaw dla prosumera.

Zamieszczone przez andrewjohn
          Szkoda tylko, że trzeba za niego zapłacić prawie 2x więcej niż za wspomniannego C18-200, bo cena ta dyskwalifikuje go w moich oczach jako obiektyw dla amatora ( do którego miał być chyba z założenia kierowany).
          To szkło jest kierowane do prosumera nie jak piszesz do consumera. Pierwszy wybiera 50D, drugi 500D, pierwszy 15-85, drugi 18-55.
          Imho wcześniej czy później "spadnie do Nikkorka" - zostało $110.
          the silence is deafening

Komentarz

• andrewjohn
            Początki nałogu
            • 2008
            • 349

Zamieszczone przez gietrzy
            Imho wcześniej czy później "spadnie do Nikkorka" - zostało $110.
            Życzyłbym sobie i innym, żeby to było wcześniej niz póżniej...

P.S. Podziękowania i szacunek dla MariuszaJ, że chciało mu się robić dla nas te porównania.
            Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• Sober
              Uzależniony
              • 2008
              • 513

MariuszJ, widzę że ostatecznie wybrałeś 15-85?

Komentarz

• 2marekm
                Początki nałogu
                • 2007
                • 419

Zamieszczone przez Sober
                MariuszJ, widzę że ostatecznie wybrałeś 15-85?
                Kolega Mariusz w podpisie ma już 5D i nie sądzę aby miał jeszcze 15-85.
                Pytanie do Mariusza. Co było nie tak z 15-85, że znów tak szybko "gonisz króliczka" :-D ?
                Miałeś bodajże ten obiektyw do Canona 550D. Chętnie dowiem się na temat tego tandemu, ponieważ zamierzam kupić ten obiektyw do Canona 550D.

Komentarz

• MariuszJ
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1697

Zamieszczone przez 2marekm
                  Kolega Mariusz w podpisie ma już 5D i nie sądzę aby miał jeszcze 15-85.
                  Pytanie do Mariusza. Co było nie tak z 15-85, że znów tak szybko "gonisz króliczka" :-D ?
                  Miałeś bodajże ten obiektyw do Canona 550D. Chętnie dowiem się na temat tego tandemu, ponieważ zamierzam kupić ten obiektyw do Canona 550D.
                  Z 15-85 wszystko było na "tak", to bardzo dobry ekwiwalent pełnoklatkowego 24-105 i konkurent nikkorowskiego 16-85.
                  Nie tak było z 550d, swoje zastrzeżenia opisałem w innych wątkach. Problemy były nie w połączeniu puszki z 15-85, a z jasnymi stałkami - 550d zachowywał się z 15-85 wzorowo.
                  Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• 2marekm
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 419

Zamieszczone przez MariuszJ
                    Z 15-85 wszystko było na "tak", to bardzo dobry ekwiwalent pełnoklatkowego 24-105 i konkurent nikkorowskiego 16-85.
                    Nie tak było z 550d, swoje zastrzeżenia opisałem w innych wątkach. Problemy były nie w połączeniu puszki z 15-85, a z jasnymi stałkami - 550d zachowywał się z 15-85 wzorowo.
                    Ostatnie zdanie to jest "miód na moje skołatane serce", czy jakoś tak :-D:-D.
                    Chyba moje wątpliwości zostały rozwiane.
                    Trzeba będzie w podpisie dopisać... Canon 15-85 IS USM :-D.

Komentarz

• jacek-ie
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 132

C 15-85

Zamieszczone przez 2marekm
                      Ostatnie zdanie to jest "miód na moje skołatane serce", czy jakoś tak :-D:-D.
                      Chyba moje wątpliwości zostały rozwiane.
                      Trzeba będzie w podpisie dopisać... Canon 15-85 IS USM :-D.
                      No to jak ?? Posiadłeś ww szkło ?? Bo z podpisu nie wynika

Pozdrawiam,

J.

Komentarz

• przemko216
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 45

podpinam się pod pytanie.
                        tyle czasu miałeś i ...
                        Jeśli moje plany wypalą <żona i jej złowrogie spojrzenia na próbę rozmowy o obiektywie> to w pszyszłym tygodniu będę mógł się pochwalić tym obiektywem.

Komentarz

• jacek-ie
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 132

Przemko216 - bierz i ciesz sie

To jest drogie szkło, ale jak tu Mariusz już pisał - Canon zaczął ostatnio robić sporo dobrego w szkłach i body.

Pewnie znajdą sie tu znawcy, którzy podważą moje słowa, że mogliby to czy tamto wreszcie zrobić, ale to jest biznes.

Dla mnie przesiadka z kita 18-55 na 15-85 dała olbrzymi komfort i wygodę focenia. Komfort, bo jeden obiektyw pozwalający zrobić i ładne widoczki (15 mm) i portrecik (85 mm). Oczywiście nie da takiego bokehu w portetach, jak 85/1.8 (który też posiadam) czy 85/1.2, ale to są szkła tylko do portetów (85%), a tu mamy uniwersalny spacerzoomik.

Myślę, że jak już ktoś przerobi tanie szkła zaczynając od 18-55 i 55-250 (też go miałem , bardzo fajne i tanie szkło), to z czasem wymieni na 15-85 IS i 70-200/4 L IS (co niniejszym kilka dni temu popełniłem ) i posiadając dwa dobre szkła ma obstawione 99% amatorskich zastosowań.

A jak lubi jeszcze cosik, to dokupi sobie 85/1.8 (jeden ze "świętej trójcy" Canona, jak powiadają) i/lub 60/2.8 makro i wtedy chyba tylko fotografowanie gwiazd będzie wymagać kolejnych inwestycji .

Jak masz pytania, to pisz na PW / GG.

Pozdrawaim,

J.

Komentarz

• 2marekm
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 419

Zamieszczone przez jacek-ie
                            No to jak ?? Posiadłeś ww szkło ?? Bo z podpisu nie wynika

Pozdrawiam,

J.
                            Niestety jeszcze nie. Ale w każdej chwili mogę je posiąść. Potrzebuję jakiegoś kopniaka. Gdyby wszyscy mieli tak "spóźniony zapłon" jak ja, Canon musiał by ustanowić bardziej "godziwą" cenę". Zazdroszczę ceny nikonowskiego 18-105 VR.
                            Jak mawiał pewien filozof....Oczekiwanie na spełnienie, jest stokroć piękniejsze niż spełnienie .
                            Czasami dobrze zastosować się do rady tego mądrego filozofa .

Komentarz

• caniggia
                              Dopiero zaczyna
                              • 2012
                              • 33

Odp: Canon EF-S 15-85 vs 18-200

Witam, gdyż to mój pierwszy post.

M.in. dzięki temu wątkowi zdecydowałem się właśnie na 18-200 canona po Sigmie 18-200 która mydliła na dłuższym końcu.
                              Muszę Wam powiedzieć, że obiektyw jest mega, zdjęcia ostre w całym zakresie, trochę mniej ostre na brzegach, jakieś tam dystorsje są, aberacje czasem, ale to nie przeszkadza, bo program to usuwa, mniej ostry jest tylko na 18mm f3.5 i tu tylko sigma była ostrzejsza.

W międzyczasie zrobiłem kilka testów z różnymi obiektywami, Sigma 17-70, Sigma 70-200 f2.8, Sigma 70-300, canon ef 50, sigma 105 macro i co mogę powiedzieć, że 18-200 załatwia wszystkie powyżej jako uniwersalny obiektyw, za wyjątkiem tego, że 50 jest wiadomo lepsza, ale ma tylko 50, 17-70 jest mniej ostry w całym zakresie, 105 również, za wyjątkiem zdjęć macro, te są mega ostre (z bliska), sigma 70-200 odpada, choć to L, ostrość gorsza, Sigma 17-300 ostra na 200+, mniej tak samo jak canon, ale zdjęcia bez stabilizacji to tylko ze statywu.

Bokeh całkiem przyzwoity.

Jak będę miał wolną chwilę, to wrzucę jakieś zdjęcia z niego.

Dzięki.
                              caniggia
                              Flickr

Komentarz

• dziobolek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2634

Odp: Canon EF-S 15-85 vs 18-200

Zamieszczone przez caniggia
                                M.in. dzięki temu wątkowi zdecydowałem się właśnie na 18-200 canona po Sigmie 18-200 która mydliła na dłuższym końcu...
                                Dobrze by było zaznaczyć o której Sigmie 18-200 piszesz,
                                bo w tej chwili są trzy wersje tego obiektywu na rynku
                                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

Pracuję...