X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • seb2k6
    Bywalec
    • 2008
    • 151

Tylko, że Canon 15-85 to jakieś 2500 zł a Twój zestaw to niecałe 7000 Nieznaczące różnice Dodatkowo waga... 575g kontra 1,1 kg, nie mówiąc już o zajmowanym miejscu szczególnie przez Lke. Ale w sumie jakby "wycieczkowo" uznać, że te 20% zdjęć nie potrzebuje 200mm to można by zamiast 70-200 dać stałkę 85mm i ku takiemu zestawowi bym się wtedy skłaniał Zawsze można sobie trochę podkadrować te 85 i zrobić np 150mm...

Komentarz

• MariuszJ
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1697

Zamieszczone przez noeee
      na wycieczki idealnie jest z 10-22 + 70-200

a w zasadzie 10-22 załatwia 80% fotek wszędzie ....

na plaży, w muzeum itp .... i nawet portrety idą na 22

ogólnie to jest chyba najbardziej "wypaśne" szkło pod cropa
      Argumenty Seba są wystarczające, ja dorzucę jeszcze że nie wyobrażam sobie braku zakresu 23-69 na cropie w zastosowaniach tu omawianych. A portret z 22mm, hmm... rozumiem z tej elki, ale z 22(*1.6) to mnie lekko przerasta

Większość wakacyjnych portretów robiłem z Połerszota na długich ogniskowych, pewnie że trochę z musu aby rozmyć tło.
      Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• piompo
        Coś już napisał
        • 2008
        • 69

Zamieszczone przez MariuszJ
        Przenieśmy się więc z pleneru do ciemnicy wieczornej i poszummy trochę z 15-85 (chociaż nie wiadomo co właściwie testujemy, obiektyw czy aparat... a on jest jaki jest w każdym razie NR w DPP na 3, nie lubię rozmydlać za bardzo). Przy okazji potestujemy trochę stabilizację - wszystko z ręki, po jednym brandy. Cropy 1:1 z okolic focusa.
        OOO KOSS Porta Pro!!! Super słuchaweczki Stare, ale JARE!!!
        :-D
        crop i słoiki

Komentarz

• Bartkjs
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 22

Kolory z 15-85 są moim zdaniem bardziej nasycone, jak również kontrast jaki daje ten obiektyw jest większy, w porównaniu do 18-200mm

Komentarz

• MariuszJ
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1697

Jeżeli potrafisz to ocenić na podstawie różnych ujęć i ekspozycji - gratuluję
            Bo ja na podstawie zbliżonych nie mogę powiedzieć nic
            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Podzielam zdanie Bartkjs, z tą różnicą, że mi chodzi o trochę droższy od 18-200 lens
              the silence is deafening

Komentarz

• MariuszJ
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1697

Zamieszczone przez gietrzy
                Podzielam zdanie Bartkjs, z tą różnicą, że mi chodzi o trochę droższy od 18-200 lens
                Nie bądź tajemniczy i powiedz o jaki

A tak poważniej - jak dotrzymam z 18-200 do wiosny, sprawdzę to na bardziej marcowych kolorach. Pudełka po Tarczynie na śniegu jako model, kiepsko się sprawdzają. Moja dotychczasowa konkluzja jest natomiast zgodna z Soberem - Canon wypuszcza ostatnio całkiem fajne amatorskie obiektywy. I więcej - całkiem fajne aparaty. Rozumiem, że takie głosy na tym forum są dziwne i giną w falach stękanionarzekania - ale ja dziwny jestem i lubię produkty tej firmy
                Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• zbyszekjan
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 348

- ale ja dziwny jestem i lubię produkty tej firmy
                  ja też:wink:
                  pozdrawiam

Komentarz

• Bartkjs
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 22

Jedne z pierwszych zdjęć testowych to pokazują. Fotki filiżanki na 50mm w "gorszych warunkach oświetleniowych" Chyba, że coś z moim okiem jest nie tak )

Komentarz

• Loome
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1008

Moje wrazenie tez jest optycznie na korzyść 15-85 zreszta mialem go w ręku i fociłem przez wakacje 18-200 dość sporo. Różnica w przyjemnosci użytkowania ogromna

Komentarz

• jacula
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 319

Trzeba pamiętać, o czym tu rozmawiamy - o obiektywie wakacyjnym dla amatora. Nie mam (choć zakup 18-200 zdawałby się to potwierdzać) nic przeciwko zmianie obiektywów, pod jednym jednakże warunkiem - jest okazjonalna (gros zdjęć mam robić jednym obiektywem, więc musi być on naprawdę dobry) i niewykonywana w pośpiechu, bo "scena ucieka". Dlatego zakres 15-85 jest bardzo trafiony, a światło tego obiektywu - nie aż tak krytyczne. Tyle, że w sumie dość drogo to wszystko wychodzi.

Jak to człowiek potrafi sobie wmówić, że dokonuje dobrego wyboru
                        Jesienią przez miesiąc byłem na wakacjach. Zwiedziłem wiele malowniczych miejsc. W plecaku miałem 40d z podpiętym 17-40 i 70-200/4. Efekt był taki, że na kilka tysięcy zdjęć zaledwie około stu wykonałem 70-200/4, którego podpiąłem kilka razy. Najczęściej nie miałem siły żeby zmienić obiektyw albo nie było warunków i czasu na zmianę, albo nie miałem go w plecaku, bo był zbyt dużym ciężarem na kilkugodzinną wędrówkę. Zauważyłem też, że większość zdjęć zrobiłem na 17mm i często niestety było za wąsko. Żałuję, że nie miałem wtedy 15-85, bo sprawdziłby się idealnie. Na wakacjach rządzi jednak uniwersalność, a nie jakość.
                        Gdybym dzisiaj wybierał zestaw wakacyjny, kupiłbym zdecydowanie m4/3 z 9-18 i 14-150 i miałbym super mały, super lekki (grubo poniżej 1kg) zestaw wakacyjny.

Komentarz

• MariuszJ
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1697

Niestety, w trakcie wykonywania testu, umknęło mi po co to robię a co za tym idzie konkluzji też nie potrafię sformułować Chyba coś było o tym, że do ostrych obiektywów warto mieć gęstszą matrycę?

Zrobiłem takie trzy zdjęcia, 15-85, 18-200 (oba z 1000D) oraz Powershotem S3IS, wszystko na najdłuższych ogniskowych (w S3 to ekwiwalent APS-C 270mm). Przysłony poprzymykane do f8.

15-85@85
                          18-200@200
                          S3IS@72

Następnie skropowałem okolice focusa (zoom cyfrowy rulez )

15-85
                          18-200
                          S3IS
                          Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630.
                          Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• andrewjohn
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 349

Nie wiem, czy dobrze widzę, ale mam wrażenie, że jeżeli chodzi o ilość szczegółow to delikatna przewaga 18-200 nad 15-85, choć w sumie bardzo podobnie.
                            Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• MariuszJ
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1697

Zamieszczone przez andrewjohn
                              Nie wiem, czy dobrze widzę, ale mam wrażenie, że jeżeli chodzi o ilość szczegółow to delikatna przewaga 18-200 nad 15-85, choć w sumie bardzo podobnie.
                              Tak właśnie jest, na 10mpxowej matrycy 1000d.

Jeżeli jednak zwrócimy uwagę na to, z czego wykropowano obiekt (2.5 raza mniejszy obrazek czyli 6 razy mniej pixeli), powstaje pytanie wiadomo jakie, na które odpowiem po empirycznym teście z jakimś gęstszym aparatem.
                              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• MariuszJ
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 1697

Zmieńmy wobec tego matrycę na 18mpx i trochę z musu, bo 18-200 poszedł robić zdjęcia komuś innemu - zastąpmy go w eksperymencie "15-85 + zoom cyfrowy vs reszta spacerświata" - Canonem 55-250 IS.

Słońce niestety było inne niż ostatnio (na dodatek zmieniło się chyba podczas przekręcania obiektywów), więc porównywanie do poprzednich ujęć nie jest do końca miarodajne.

Wielkość obrazka dla 55-250 jest mniej więcej taka jak z Powershota powyżej.

55-250@250 f8

15-85@85 f8

Cropy 1:1 dookoła focusa

55-250

15-85
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Myślę, że czas na jakieś podsumowanie.

Dla mnie po porównaniach canonowskich EFs-owych spacerzoomów (miałem wszystkie prócz 18-135; nie wklejałem tu fotek z 17-85, on jednak trochę odstaje - wybaczcie właściciele ), ceny wydają się być prawidłowo skalkulowane: 15-85 jest wyraźnie lepszy niż inne, za potężnie więcej niestety pieniędzy. Jego ostatnia potencjalna słabość - krótszy zakres tele - okazuje się po ostatnich moich eksperymentach łatwa do skorygowania przez cropowanie z gęstej matrycy. Obiektyw jest ten na 85 mm wystarczająco ostry, aby zepchnąć konieczność używania tele do fotografowania naprawdę odległych rzeczy. Inaczej mówiąc - jeżeli tylko sporadycznie cropowaliście w swojej karierze zdjęcia robione na trzycyfrowych ogniskowych - na wycieczce 15-85 ma szansę nie być zmienianym na body w ogóle.
                                Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
                                Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

Pracuję...