slusznie, cofam wiec moje szkoda
X
-
-
Cichy, ja to Ciebie podziwiam za tą pracę edukacyjną, wielki "szacun". Ze swojej strony dodam tylko, że w przypadku Takumara ważna jest wersja powłok jakie na szkle były, w sumie jest to związane z datą produkcji szkła (podobnie w przypadku Planara). Najlepsza była wersja SMC (super multi coated) miała najlepszą pracę pod światło i dawała lepszy kontrast niż wcześniejsze, podobnie w przypadku Planara (Ty chyba testowałeś nową wersję), natomiast w starszych wersjach Planara istotne było aby powłoki były oznaczane jako *T (o ile dobrze pamiętam). Miałem takiego Takumara i był okrutnie ostry, gdyby tylko miał AF bawiłbym się nim do dzisiaj.Komentarz
-
Moje subiektywne uwagi.SIGMA 50 1.4 EX HSM
+ Mała winieta nawet na 1.4
+ Poprawna ostrość w centrum kadru od 1.4
+ Najmniejsze aberracje przy 1.4 (jednak nie zmniejszają się znaczenie po domknięciu szkiełka)
+ Najlepszy bokeh (choć to subiektywne odczucie), tło jest najbardziej rozmyte
+ Poprawna praca pod światło
- duże wymiary (zdecydowanie największy w stawce)
- aberracja powyżej f/2
- kiepska ostrość w rogach nawet po domknięciu
- dość wysoka cena (ok. 2000 zł)
- obiektyw daje widocznie najszersze pole widzenia, zupełnie jakby to było 45mm a nie 50
Canona 50f1.4 jakoś zwyczajnie nie lubiłem i niestety, niewiele mi się w nim podobało.
Ostatnio delektuję się nowo nabytą Sigmą.
Potwierdzam wszystkie wymienione powyżej jej zalety.
Ponadto uważam, że ma piękne kolory, a jej wymiary mi nie przeszkadzają (a są prawie identyczne z L-ką Canona :-) ).
Cena też nie powala, bo w Fotoit można ją nabyć za 1600 PLN.
Jedyną dla mnie jej wadą jest rzeczywiście spora CA, która psuje niejedno zdjęcie.
A test jest świetny !!!
Pozdrówkam_o_b_y
--------------------------------------------------------
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
^Cichy
Jak jest z tym Takumarem, bo mocno zastanawiałem się nad zakupem. Według tej tabeli:
Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D dslr ... and some others with different mount: Olympus Zuiko OM - Asahi Pentax PK - Contax Zeiss / Yashica C/Y - Praktina - Rollei QB - Leica R - Minolta - Nikon - Voigtländer - Schneider DKL tbc.
istnieje niebezpieczeństwo zawadzania lustra. Jak to jest w praktyce, ostrzyłeś na nieskończoność?Komentarz
-
Z roczną gwarancją Fotoit realizowaną w Sigmie i pewno stąd ta różnica.
Ale różnica w cenie może jest tego warta, kto wie...
W razie czego za tę różnicę można to i owo naprawić, o ile cokolwiek się zepsuje.
Do rocznej gwarancji już mnie nasz kochany Canon zdążył przyzwyczaić. :-D
Pozdrówkam_o_b_y
Komentarz
-
Dziękuję bardzo za teścia, pomógł mi rozwiązać pewien problem z 50 1.4 canona, może raczej z filtrem. Mianowicie, kiedy robiłem zdjęcia na koncercie wychodziły mi straszne flary pod światło, duże zielone czasem z żółtym kółeczkiem w środku, takie których nie dało rady już usunąć w postprocessie. Dziś po przeczytaniu testu, a dokładnie jednej z zalet omawianej 50 "+ Poprawna praca pod światło" sobie myślę, co za bzdura? Wziąłem się za testy i faktycznie wyszło, że Cichy ma racje, wszystkie moje problemy przez filtr Hoya HMC UV(c), mój pierwszy i prawdopodobnie ostatni filtr UV jaki kupiłem. Jeszcze raz dzięki za test, pozdrawiamKomentarz
-
No przecież zielone duszki to prawie zawsze sprawa filtrów. Poszukaj testów w sieci, są takie filtry które aż tak nie produkują zielonych plamek ;-)Komentarz
-
widzisz, zasugerowałem się porównaniem na optycznych, wg. nich ta hoja była jednym z lepszych, a może i najlepszym filtrem przy swojej cenie. Okazało się jednak, że cenę miała faktycznie spoko, ale pod względem tych duszków to niestety bliżej jej do hu..a niż do hoya.
a jakie to filtry, te co nie dają tak potężnych duszków?Komentarz
-
No właśnie na optycznych są rozpisane od tej strony też. Przeczytaj cały test, a nie tylko podsumowanie. Z podsumowania za przeproszeniem gówno wynika, bo oni sobie testowali odcięcie UV, a Ty raczej stosujesz ten filtr w celu ochrony. Tak więc podsumowania, plusy i minusy z optycznych są o kant dłupy. Można za to samemu niezłe wnioski powyciągać.
Osobiście używam tylko Marumi Super DHG Lens Protect. Z i bez nie ma różnicy na 100% powiększeniu. Aczkolwiek raz na rok zielonego duszka złapią, więc jak Tobie to przeszkadza, to może lepiej za innym się rozglądnąć.Komentarz
-
Dzięki, na razie dam sobie z tym spokój i najwyżej będę go odkręcał. Kilka lat wytrzymywałem bez filtrów to i kolejne kilka nie zrobi mi różnicy, a zaoszczędzone pieniądze dołożę do nowego słoikaKomentarz
-
Czyli odpukać, oby się nie zepsuła, i cud, że nie musiałeś kalibrować
W polskim serwisie jej nie przyjmą w ramach gwarancji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jedynie przy ustawieniu na max (nieskończoność) u mnie zawadza minimalnie przy powrocie lustra (sprawdziłem na LV). Raczej nie ma szans na uszkodzenie lustra, wystarczy przekręcić ciut ostrość i lustro spada. Przy robieniu portretów bez znaczenia, bo do 10 metrów co najmniej nie zawadza.^Cichy
Jak jest z tym Takumarem, bo mocno zastanawiałem się nad zakupem. Według tej tabeli:
Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D dslr ... and some others with different mount: Olympus Zuiko OM - Asahi Pentax PK - Contax Zeiss / Yashica C/Y - Praktina - Rollei QB - Leica R - Minolta - Nikon - Voigtländer - Schneider DKL tbc.
istnieje niebezpieczeństwo zawadzania lustra. Jak to jest w praktyce, ostrzyłeś na nieskończoność?O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Gwarancja jest oczywiście w Sigmie, tyle że za pośrednictwem Fotoit.
Wystarczyla mikroregulacja we wlasnym zakresie.
Pozdrowka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Slaba ocena ostrosci Planara moze byc zwiazana z akurat kiepskim egzemplarzem, bo Photozone pisze inaczej o tym
The Zeiss lens produced superb resolution figures in our MTF lab. The center resolution is already exceedingly sharp at f/2 and the borders/corners follow on a very good level. The center quality broke the previous resolution record at f/4 - it's safe to state that the lens is easily outresolving the 21mp of our test DSLR here. The global peak performance is reached at f/5.6 with an excellent quality across the image frame. Diffraction effects have a higher impact from f/11 onwards but the quality is still very good at f/16. Field curvature is a non-issue.
Mieli naprawde swietne wyniki. :-D
Pozdrowkam_o_b_y
Komentarz
Komentarz