X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • El_Mo
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 38

Bardzo fajny test. Tylko jedno burzy mój spokój
    Byłem już zdecydowany na canona a tu większość sigmę chwali !!!

Komentarz

• nowart
      Uzależniony
      • 2007
      • 809

Zamieszczone przez Sunders
      Szkoda, że nie potwierdziło się Twoje podejrzenie, że AF w nowszej wersji jest dokładniejszy niż w starszej.
      wczoraj z ciekawości wziąłem kolejną sztukę na sprawdzenie...
      taki ma dokładniejszy silnik, że trafiał idealnie za każdym razem na 1.4. przy korekcie +12 w świetle sztucznym, mieszanym i dziennym. cały wieczór się bawiłem ze zdziwieniem, że w końcu trafiłem na działający egzemplarz.
      do dzisiejszego poranka - strzał przez okno na dalszy plan, ok 10-15 metrów i przepiękny, ok 20 metrowy front focus
      podtrzymuję swoje zdanie na temat tej sigmy pod FF canona - trzymać się jak najdalej od tego szajsu...

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7443

Ja polecam w sumie nową wersję, bo jest ładniejsza. Obydwie o mnie ostrzyły ok, zarówno na 5d jak na 60d.
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

Zamieszczone przez nowart
          do dzisiejszego poranka - strzał przez okno na dalszy plan, ok 10-15 metrów i przepiękny, ok 20 metrowy front focus
          podtrzymuję swoje zdanie na temat tej sigmy pod FF canona - trzymać się jak najdalej od tego szajsu...
          no, ale jak jest taki 20m front focus to chyba w wizjerze to widać i oczywistym jest, że trzeba próbować łapać ostrość jeszcze raz?czy może obiektyw w ogóle nie jest w stanie złapać w takim wypadku ostrości?

i jeszcze pytanie do Cichego: używasz tej sigmy na co dzień ew. przy ślubach?
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• nowart
            Uzależniony
            • 2007
            • 809

Zamieszczone przez jinks
            no, ale jak jest taki 20m front focus to chyba w wizjerze to widać i oczywistym jest, że trzeba próbować łapać ostrość jeszcze raz??
            Rozumiem, że żartujesz?
            I w czym ma niby to pomóc? Za kolejnym razem FF cudownie zniknie?

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              PREMIUM member
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez jinks
              no, ale jak jest taki 20m front focus to chyba w wizjerze to widać i oczywistym jest, że trzeba próbować łapać ostrość jeszcze raz?czy może obiektyw w ogóle nie jest w stanie złapać w takim wypadku ostrości?
              Przy odległości od obiektu 10m i klikumetrowym FF/BF to nawet na precyzyjnej matówce nie bardzo widać że jest źle.
              A wracając do Sigmy 50, ten obiektyw ma fabryczną wadę polegającą na tym że da się go skalibrować tylko dla jednej odległości ostrzenia. Wraz z oddalaniem się od tego punktu będzie rósł FF w jedną stronę i BF w drugą. Jak ktoś używa tego obiektywu głównie do fotografowania ludzi to można ustawić na powiedzmy 4-5 metrów i ogólnie to jakoś tam będzie działać. Ale ten AF też ma rozrzut i nawet jak go skalibrujemy na te 4-5 metrów to potrafi sobie przestrzelić w obie strony. Z lampa błyskową wszystkie zdjęcia mają FF.

Moje prywatne zdanie na temat jakości pracy tego AF + 5D1 jest takie: szajs totalny.
              Digart

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7443

Zamieszczone przez jinks
                i jeszcze pytanie do Cichego: używasz tej sigmy na co dzień ew. przy ślubach?
                Używam ogólnie w reportażu 50 i 85 na 5d2 i nie narzekam na celność.

Komentarz

• Viracocha
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 853

Zamieszczone przez Cichy
                  Używam ogólnie w reportażu 50 i 85 na 5d2 i nie narzekam na celność.
                  Ale w pytaniu chodziło, jak mi się wydaje, o to, czy używasz tej Sigmy w reportażach komercyjnych (np. ślubniaki)? Też jestem ciekawy odpowiedzi czy po prostu jesteś w stanie na tyle zaufać AF-wi tego obiektywu, żeby używać go do zadań, za które bierzesz pieniądze.

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

A reportaż ślubny to nie reportaż ?

Komentarz

• Viracocha
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 853

Zamieszczone przez Cichy
                      A reportaż ślubny to nie reportaż ?
                      Chodziło mi o reportaż komercyjny i wydaje mi się, że zaznaczyłem to wystarczająco wyraźnie.

Komentarz

• Sunders
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2746

Zamieszczone przez KrzysiekT
                        Ok, pytanie, czy Autofocus Sigmy na Nikonie nie sprawia żadnych problemów? Mówimy oczywiście o silnikach typu HSM.
                        Na nikonie też sprawia problemy.
                        http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• jinks
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2178

Rozumiem, że żartujesz?
                          I w czym ma niby to pomóc? Za kolejnym razem FF cudownie zniknie?
                          żartem jest 20m frontfocus przy odległości 15m do fotografowanego obiektu - czyli obiektyw ustawił ostrość za twoimi plecami
                          a tak serio nie do końca sprecyzowałem moje pytanie. Ogólnie na tym forum, ale też w innych miejscach w internecie znajduję opinię, że ta sigma w zasadzie nie wykazuje ff, czy bf tylko całkiem losowo łapie ostrość. Dlatego spytałem, czy przeostrzenie nie pomaga.
                          Stoję przed zakupem 50mm pod 5dmkII i jeśli chodzi o optykę wolałbym sigmę, dlatego pocieszam się opinią chociażby Cichego, że jednak da się tego używać nawet w zleceniach komercyjnych, gdzie na powtórki zazwyczaj nie ma czasu.
                          Bez urazy
                          Miłego dnia
                          moja www

Komentarz

• nowart
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 809

[quote=jinks;949431]
                            Stoję przed zakupem 50mm pod 5dmkII i jeśli chodzi o optykę wolałbym sigmę, dlatego pocieszam się opinią chociażby Cichego, że jednak da się tego używać nawet w zleceniach komercyjnych, gdzie na powtórki zazwyczaj nie ma czasu.[QUOTE]

W takim jedynym rozwiązaniem jest odkupienie tego wyjątkowego w skali europejskiej (jak nie światowej) egzemplarza , gdyż nie od dziś wiadomo, że wszystko co od Cichego to ostre i celne bez milimetra pudła
                            Ilość przetestowanych egzemplarzy pod FF Canona pozwala mi bez grama wątpliwości stwierdzić, iż poprawnie ostrząca Sigma 50mm f/1.4 nie istnieje (oczywiście za wyjątkiem widocznych z kilometra flejmów sprzedawców tego szajsu)

Bez urazy
                            Bez obawy. Mam spory dystans do siebie a zwłaszcza swoich faux-pas

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7443

ok 10-15 metrów i przepiękny, ok 20 metrowy front focus
                              Nie no, ale tak zupełnie poważnie to wyjaśnij, bo i ja się nad tym głowiłem, ale już nie chciałem wsadzać kija w mrowisko

Komentarz

• piotrko
                                Coś już napisał
                                • 2011
                                • 50

nie wiem, czy jest sens porównywać obiektywy auto focus canona z manualnym takumarem, w którym konieszna jest doza nieprzewidywydualności a wtedy zupełnie inaczej ocenia się test. ja mam ebc fujinona 1,4 i nie chce mi się wymieniać na nic innego mimo,że szkło kilkudziesięcoletnie jest więcej warte niż autofocus obenoówczesne.
                                lubiekręciś ostrością manualie

Prosiłbym pisać w jakimś ogólnodostępnym języku :wink:.
                                Pozdrawiam
                                K.
                                Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.

Komentarz

Pracuję...